gołąbki - 2500 przepisów (strona:8/167)

Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem – kuchnia podkarpacka 98

Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem - kuchnia podkarpacka Kto nie próbował gołąbków z tartymi ziemniakami, temu danie to może wydawać się wymyślne, a połączenie smaków podejrzane. Nie ma się jednak przed czym wzbraniać, ponieważ nie jest to żaden kulinarny eksperyment, a stare, dobrze znane na Podkarpaciu danie, które przyrządza się tu od pokoleń. Ziemniaki bywają doprawione czosnkiem(...)cebulą albo wzbogacone boczkiem. Gołąbki z tartymi ziemniakami zawija się w białą kapustę albo w kapustę włoską. A w każdej możliwej odmianie gołąbki te najlepiej smakują z sosem grzybowym. Zapraszam serdecznie na gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem, jakie przygotowuje się w okolicach Lubaczowa. Przepisem na to smaczne danie podzieliły się panie z Koła

Trzeci talerz
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 103

Gołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne(...)mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki. Gołąbki obsmażamy na patelni z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i takim sosem zalewamy gołąbki (jeśli korzystamy

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki z sosem pomidorowym 205

Gołąbki to proste i smaczne danie, chociaż nieco pracochłonne. Farsz do gołąbków składa się u mnie z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej i ryżu, zaś sos oczywiście jest pomidorowy. Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu(...)czasu, aż dojdziemy do małych i mocno pofalowanych, z których nie da się zrobić gołąbka. Można również głąb z kapusty wyciąć przed włożeniem do wody, wtedy tylko pozostanie oddzielać odparzone liście. Liści zbyt długo nie odparzać, gdyż będą zbyt miękkie i trudno będzie robić gołąbki. Po wystudzeniu liści, ścinać z nich nadmiernie zgrubiałe łodygi, które łączyły

Kuchcik gotuje
Libańskie gołąbki w liściach winogron. Z ryżem, warzywami i ciecierzycą. 146

nazwą warak (niestety w książce potrawy opisane są tylko po angielsku - stuffed grape leaves - oraz w alfabecie arabskim, według mnie to wada).   Świetną okazją do wypróbowania libańskiej wersji gołąbków stał się temat wspólnego gotowania z Mirableką , czyli dietetyczne gołąbki. A te z pewnością zaliczają się do tej kategorii! Nadziewane ryżem i warzywami , od spożywanych przeze mnie(...)przy stole i zabraliśmy się za zawijanie. Przy pracochłonnych czynnościach warto zorganizować sobie pomoc i towarzystwo, bo przy miłych rozmowach czas płynie szybciej. On, perfekcjonista, denerwował się trochę, że gołąbki nie chcą się ładnie zwinąć, jednak myślę, że ostatecznie wyszły nam całkiem zgrabne. Wystarczy układać je w garnku bardzo ciasno - ryż w czasie gotowania napęcznieje i nada

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 190

z tej kapusty robi się szybciej niż ze zwykłej – liście z włoskiej kapusty oddzielają się łatwo, są miękkie, wystarczy je tylko zblanszować/zaparzyć i już można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona ryba genialnie podbija w tym daniu smak umami! Umami to głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym(...)durszlak i dajemy im odcieknąć z wody. Ilość składników podanych w przepisie wystarcza na zrobienie 16 małych gołąbków – zdejmijcie i zaparzcie 16 liści kapusty, podzielcie nadzienie na 16 równych porcji i ciasno zawińcie je w zaparzone liście nadając gołąbkom bardziej okrągły niż podłużny kształt. Częścią masła wysmarujcie formę żaroodporną, przełóżcie i ciasno upchnijcie w formie gołąbki

Karo in the Kitchen
Gołąbki 161

kiedyś nad historią powstania tej potrawy lub samej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;) Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje(...)nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :) Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki bez zawijania 64

Właśnie tak, gołąbki bez zawijania. Potrawa, za którą też zabierałam się wiele miesięcy. Na blogu niby mam coś podobnego, ale z innym rodzajem mięsa i inną kapustą. Postanowiłam w końcu iść na łatwiznę i zrobić to tak jak trzeba. Jest mielona łopatka, biała kapusta i inne cebule. Z sosem też poszło szybko. Na początku chciałam się bawić(...)smażenie cebuli, ale ostatecznie z tego zrezygnowałam. Wymieszałam passatę z wodą, doprawiłam i już. I tak, wiem, gołąbkami nie można nazwać tej potrawy, ale nazwa jest na tyle sympatyczna i kojarząca się, że nie będę wydziwiać z nazewnictwem. Każdy wie o co chodzi. I każdy wie, że klasyczne gołąbki są najlepsze. Nie będę się z nikim

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania 475

Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, czyli takich z mięsa mielonego i ryżu zawijanych w liście kapusty. Moi domownicy je uwielbiają, jednak ich przygotowanie jest pracochłonne. Dlatego postanowiłam przepis na klasyczne gołąbki zmodyfikować i zrobiłam gołąbki bez zawijania. Takie gołąbki bez zawijania robi się z tych samych składników(...)mielonego mięsa, ryżu i kapusty. Jest jednak pewna różnica, ponieważ w tym przypadku kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy suchy ryż, doprawiamy i wszystko razem mieszamy. Gołąbki bez zawijania to podłużne kotleciki zalane sosem pomidorowym i zapiekane w piekarniku. Naczynie z gołąbkami bez zawijania można też przykryć, wstawić na gaz i dusić

Danka Pichci
Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania 64

Zapiekanka gołąbkowa smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać w kapustę, tylko układamy składniki w formie lazanii. Taki sposób serwowania gołąbków podoba mi się o wiele bardziej, gdyż można wykorzystać całą kapustę, a nie tylko duże, ładne liście, w które da się zawinąć farsz. Jeśli lubicie gołąbki, ta potrawa też z pewnością(...)zasmakuje. Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania   Składniki na zapiekankę gołąbkową: mała kapusta włoska (około 800 g) 200 g ryżu basmanti lub białego 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) sól, pieprz Sos pomidorowy: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki cukru   Przygotowanie

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 85

Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym zostały zrobione już jakiś czas temu, gdy zastanawialiśmy się nad świątecznymi przepisami. Takie domowe gołąbki świetnie sprawdzą się jako danie na pierwszy lub drugi dzień świąt, ale także można je przygotować bez tej szczególnej okazji. Do ich przygotowania użyliśmy kapusty pekińskiej oraz mielonego mięsa z indyka, co doskonale smakowo połączyło(...)się z sosem grzybowym. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską są daniem sycącym, nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym Składniki wspólne gołąbków i sosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej

niecodziennikpary
Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 160

podjęłam i za gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy.  Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną, do ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam.  Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały” i bardzo dobrze, ostro smakowały.  Teściowa(...)moja uwielbia gołąbki z ziemniakami, ale otwarta jest na kulinarne spotkanie z nowymi smakami. Na moje gołąbki ją zaprosiłam i o opinię poprosiłam. Dużo nie mówiła, bo je zjadała, i tylko tak powiedziała: „…..przepyszne, przepyszne…”. To słowo powtarzała i ze smakiem zjadanie gołąbków kontynuowała. Czyli warto w kuchni bawić się smakami, a potem delektować się

Moniki Smakołyki
Gołąbki w sosie dyniowym 171

umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami do dołu). Wyjąć wszystkie gołąbki. Na dno tego samego garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie(...)całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć gołąbki, do sosu dodać koncentrat i upieczoną dynię. Za pomocą blendera całość zmiksować. Na sam koniec sos doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie przełożyć do niego gołąbki i całość gotować kilka minut (co jakiś czas podlewając gołąbki). Przed

Ugotować
Gołąbki z Młodej Kapusty 63

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki z młodej kapusty W sezonie wiosenno-letnim, w którym pełno nowalijek, powinniśmy sięgać nie tylko po młodą marchewkę, szczypiorek czy ziemniaki. Warto także wykorzystać młodą kapustę, z której można przygotować wiele smakowitych dań i przekąsek. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, miększa i smaczniejsza. Najbardziej popularnym daniem z kapusty są oczywiście gołąbki, które chyba każdy z nas uwielbia. Warto przygotować je w sezonie na młodą kapustę, ponieważ są one dużo smaczniejsze. Sam przepis na gołąbki z młodej kapusty jest bardzo prosty! Do przygotowania gołąbków z młodej kapusty potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak młoda kapusta, mięso mielone, ryż, cebula i ulubione przyprawy. Takie gołąbki możemy

Przepiski.pl
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą 96

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą zamykają letni sezon przepisów z wykorzystaniem młodej kapusty. To nasza kolejna propozycja na szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania, poprzednie przepisy są np. z kaszą jaglaną i kaszą manną ( klik ). Do gołąbków bez zawijania w letniej odsłonie zrobiliśmy także lekko pikantny sos ze świeżych pomidorów. To pyszne zestawienie wystarczyło(...)narzekaliśmy jednak, bo jeśli coś jest dobre, to można to zajadać z niesłabnącym apetytem przez kilka dni. Udostępnij Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą – składniki Gołąbki bez zawijania: 1,2 kg młodej kapusty 1 łyżka soli 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 2 średnie cebule 2 jajka 4-6 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka

niecodziennikpary
Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 118

moje dzisiejsze wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami (lub pieczarkami) są smaczne i warte polecenia Wam - zapraszam więc do kuchni, a potem do stołu. Jak zrobić gołąbki z kaszy jęczmiennej i grzybów - krok po kroku Składniki: 1 średnia główka kapusty 500 g świeżych grzybów (ewentualnie pieczarek) 250 g kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 2 większe(...)następnie zwijać wzdłuż. Dno garnka wyłożyć kilkoma obgotowanymi liśćmi kapusty. Najlepiej użyć do tego liście ze środka kapusty, które nie nadawały się do zawijania. Na liściach układać zawinięte gołąbki, najlepiej "zakładką" do dołu. Wlać około 250 ml wody lub bulionu (warzywnego najlepiej). Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania