gołąbki - 2103 przepisów (strona:8/141)

JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM I MŁODEJ KAPUSTY 26

kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania następuje wzrost ciśnienia, co powoduje(...)wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. Gołąbki przygotowane w szybkowarze dosłownie rozpływają się w ustach, łącznie z kapustą. Kapusta, nawet po 2 godzinach pieczenia w piekarniku (szczególnie stara kapusta), nigdy nie będzie tak miękka jak z szybkowaru. Odkąd go posiadam, gołąbki to dla mnie już żaden problem i zjadam je w całości, bo wcześniej

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku. 35

gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.   Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki, które przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wywarem lub dosolonym bulionem z gotowania kapusty. Gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta(...)czasie przygotuj sos pomidorowy. W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków. Kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje, wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem i cukrem

kuron.com.pl
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z MŁODEJ KAPUSTY 56

kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania następuje wzrost ciśnienia, co powoduje(...)wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. Gołąbki przygotowane w szybkowarze dosłownie rozpływają się w ustach, łącznie z kapustą. Kapusta, nawet po 2 godzinach pieczenia w piekarniku (szczególnie stara kapusta), nigdy nie będzie tak miękka jak z szybkowaru. Odkąd go posiadam, gołąbki to dla mnie już żaden problem i zjadam je w całości, bo wcześniej

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki, sweterek i Borewicz. 48

nie są może bardzo skomplikowane ale są bardzo pracochłonne. Niestety parę godzin chodzenia i stania w bucie ortopedycznym przypłaciłam bólem pleców. Ale wróćmy do rzeczy przyjemniejszych. Przepis ja gołąbki, według przepisu mojej babci, znajdziecie tutaj i poniżej. Na stronie pojawiła się niedawno możliwość logowania. Dla zalogowanych użytkowników dostępne są dodatkowe przepisy. Więc zapraszam do rejestracji i logowania(...)gniazda (budki lęgowej) i fruwały / skakały po czereśni. Niestety z telefonem lub moim aparatem cyfrowym nie byłam w stanie podejść na tyle blisko, aby zrobić im zdjęcie. Domowe gołąbki Przygotuj garnek z pokrywką (lub dwa), nóż i deskę do krojenia, drewniane łopatki, miski, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, brytfannę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 1 główkę białej kapusty

blog.moje-pasje.info
Gołąbki z mięsem i ryżem 182

zeszklenia. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek (2 czubate łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, wykrajamy z niej głąb i wkładamy do dużego garnka, dziurą po głąbie w dół. Do kapusty dolewamy wrzątek i dosypujemy 1 czubatą łyżeczkę soli. Kapustę(...)głąba. Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu. Zwijamy wszystkie gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki. Warstwę gołąbków solimy, wrzucamy ziele angielskie, ziarna pieprzu

Smak mojego domu
Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 62

wegetariańskimi. W domu  mama przygotowuje zawsze klasyczne gołąbki  z mięsem mielonym, swoją drogą najpyszniejsze na świecie- jak u każdej mamy! ;D Wracając do moich wegetariańskich gołąbków- jeśli jeszcze się zastanawiacie czy są na pewno dla Was, to nie wahajcie się ani chwili dłużej. Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik(...)Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz   Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek

Czerwona Porzeczka
Gołąbki bez zawijania 743

Uwielbiam wszelkie gołąbki , a w szczególności te tradycyjne z ryżem lub bułką tartą. Ważne, aby były domowe! Pamiętam jak kiedyś moja mama zawsze jednocześnie gotowała kilka rodzai gołąbków, ponieważ każdy z domowników miał swoje ulubione. Ja natomiast ze względu na niewielką rodzinę najczęściej przyrządzam gołąbki bez zawijania . Może ich przygotowanie jest krótsze, bo nie trzeba(...)odparzać kapusty to też zajmuje trochę czasu. Jednakże w smaku przypominają klasykę. Koniecznie sami spróbujcie!   Gołąbki bez zawijania - składniki: (około 18 sztuk) Masa na gołąbki: 500g mięsa mielonego 500g kapusty 100g ryżu 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku (płaska) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól , pieprz Dodatkowo: 1 łyżka oleju Ponadto: kilka liści

Di gotuje
Tradycyjne polskie gołąbki z sosem pomidorowym 46

Gołąbki to  danie, którego żadnemu Polakowi nie trzeba przedstawiać. Nasz przepis to klasyka w najczystszej postaci. Składniki na gołąbki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej szynki 150 g ryżu białego długoziarnistego 1 duża cebula sól i pieprz Dodatkowo 1 główka średniej wielkości kapusty Składniki na sos: 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku(...)dwóch stron zawijamy do środka. Pozostałą część również podwijamy do środka ewentualnie wkładamy pomiędzy warstwy kapusty. Uformowanego gołąbka lekko spłaszczamy na blacie, nadając mu ostateczny kształt. Na dno dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty, a na nie pierwszą warstwę gołąbków. Pustą przestrzeń zapełniamy resztką liści i układamy następną warstwę gołąbków. Czynności powtarzamy póki wszystkie gołąbki

Na talerzu
Gołąbki z meksykańską nutą 43

Gołąbki z meksykańską nutą Tradycyjne gołąbki znają wszyscy . Na polskich stołach goszczą przynajmniej raz w roku , a chętnie są też zabierane w podróż jako danie słoikowe . Uniwersalne i smaczne , jedynie nieco pracochłonne Ten przepis jest troszkę zmodyfikowany i jak moi chłopcy stwierdzili , gołąbki te są dużo lepsze od tradycyjnych . To ostatnie stwierdzenie musicie sami(...)samo jak do tradycyjnych gołąbków . Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na patelni razem z wyciśniętym praską czosnkiem ( 2 ząbki ) .Jak już zmięknie dodajemy do niej mieloną ,słodką paprykę mieszamy i smażymy jeszcze około minutki . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy do niego surowy ryż . Ugotuje się on już w gołąbkach częściowo pochłaniając soki

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą 8

pysznie, lekko i niebanalnie. Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Z reszty kapusty można ugotować np. bigos albo kapuśniak. Inne przepisy na gołąbki na blogu: Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym Gołąbki z ziemniakami Gołąbki z kaszą i fetą Gołąbki z mięsem i ryżem Leniwe gołąbki Gołąbki z młodej kapusty z kaszą Składniki (na 8 sztuk): 1 główka młodej kapusty 200g kaszy gryczanej 100g wędzonego boczku (opcjonalnie) 6-8 suszonych pomidorów 1 jajko 1 cebula tymianek słodka papryka 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego

Obiad gotowy
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 49

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Wszelkie kasze w kuchni podkarpackiej zajmują bardzo ważne miejsce. Nasze prababcie, babcie i mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często(...)twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować z białej kapusty

Trzeci talerz
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 58

TRADYCYJNE GOŁĄBKI Z PILZNA        Potrawy z kapusty należą do najbardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku(...)Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej.      Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Pasjonatom wyśmienitej kuchni, poszukującym w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości polecam " Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Jest to świetny pomysł na promocję istniejących atrakcji turystycznych regionu, wraz

Moja Książka Kucharska
Gołąbki jak u babci 65

zostały rozwiane niedawno przez moją teściową :):) Krok po kroku wytłumaczyła każdy etap przygotowywania potrawy. I wiecie co? Okazało się, że wcale nie jest to ciężka praca :) Okazało się, że gołąbki może przygotować każdy z nas. [fruitful_dbox] Gołąbki jak u babci [/fruitful_dbox] Mam nadzieję, że i Wam posmakują takie tradycyjne, polskie smaki. Gołąbków nie opłaca(...)minut Po ugotowaniu wyjmij kapustę z wody i wystudź a następnie oddziel liście od siebie Do naszego przepisu będziesz potrzebować ok 8-10 liści - w zależności od wielkości "gołąbków". Przygotowanie farszu: W dużej misce wymieszaj: 500g mięsa mielonego 2 jaja drobno posiekaną cebulkę sól, pieprz, przyprawy (polecam maggi i "kucharka") Przygotowanie "gołąbków" Z masy mięsnej (ok 70g ) uformuj

BezWegli.pl
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 69

ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania https://www.youtube.com/watch?v=T2c8lZj8DIs Przygotowanie: Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i szatkuję. Poszatkowaną przekładam do garnka, zalewam wodą tak żeby kapusta była przykryta i gotuję. Od momentu zagotowania gotuję(...)przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy - tak przygotowanym sosem poleję gołąbki po 35 minutach pieczenia gołąbków . Zapiekanie gołąbków : Naczynie z gołąbkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym

Uwaga Babcia Gotuje
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 29

Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie Dziś pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie. Dlaczego leniwe? Bo są to gołąbki bez zawijania Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Tym razem naprawdę pomidorowy sos My uwielbiamy takie obiady. Choć z podanego przepisu wychodzi(...)cały gar gołąbków, to… znika w mgnieniu oka. U mnie takie leniwe gołąbki podaje się jedynie z zestawem surówek lub sałatek. Tym razem postawiłam na sałatkę obiadową buraczki z papryką od Moryń. I… oj jak było pysznie Naprawdę polecam! To kto się skusi na takie leniwe gołąbki? Składniki: Na leniwe gołąbki

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania