Jest wiele wersji sosu pomidorowego do gołąbków. Można zrobić sos jak za starych dobrych czasów, z zasmażki z wodą z gotowania kapusty z koncentratem pomidorowym (taki właśnie robiła moja babcia i dokładnie ten sam pojawi się kiedyś na blogu). Można usmażyć cebulę, dodać do niej rzadszej passaty, doprawić, zagotować. Można zrobić też tak jak ja zrobiłam parę dni temu(...)czyli połączyć wodę z gotowania gołąbków z gęstą passatą i przyprawami. Znając życie znajdą się też inne sposoby, ale póki co jeszcze nie miałam z nimi styczności. Można też zrobić sos grzybowy, ale jakoś ciągle mi z nim nie po drodze. Nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam gołąbki w takiej wersji. Nie będę więc pisać, że jest
KardamonovyJest wiele wersji sosu pomidorowego do gołąbków. Można zrobić sos jak za starych dobrych czasów, z zasmażki z wodą z gotowania kapusty z koncentratem pomidorowym (taki właśnie robiła moja babcia i dokładnie ten sam pojawi się kiedyś na blogu). Można usmażyć cebulę, dodać do niej rzadszej passaty, doprawić, zagotować. Można zrobić też tak jak ja zrobiłam parę dni temu(...)czyli połączyć wodę z gotowania gołąbków z gęstą passatą i przyprawami. Znając życie znajdą się też inne sposoby, ale póki co jeszcze nie miałam z nimi styczności. Można też zrobić sos grzybowy, ale jakoś ciągle mi z nim nie po drodze. Nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam gołąbki w takiej wersji. Nie będę więc pisać, że jest
KardamonovyDomowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku(...)pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od sparzenia kapusty, tak aby łatwo zdjąć kolejne liście i ich nie uszkodzić. Zagotowuję duży garnek wody następnie w koło głębia kapusty robię nacięcia cienkim nożem. Kapustę wkładam
Cookery.plDomowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku(...)pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od sparzenia kapusty, tak aby łatwo zdjąć kolejne liście i ich nie uszkodzić. Zagotowuję duży garnek wody następnie w koło głębia kapusty robię nacięcia cienkim nożem. Kapustę wkładam
Cookery.plGołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk - kuchnia podkarpacka Choć współcześnie gołąbki kojarzą się przede wszystkim z ryżem, w kuchni podkarpackiej to kasze były tym składnikiem, który w gołąbkach pojawiał się najczęściej. W liście kapusty zawijano najczęściej farsz z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Często było to również połączenie kilku kasz, lub kaszy z ryżem, albo(...)tartymi surowymi ziemniakami. Mięso w gołąbkach bywało, ale niekoniecznie. Natomiast nieodzowne były grzyby suszone, a wraz z nimi sos do gołąbków zrobiony na bazie grzybowego wywaru. Dzisiejsze danie pochodzi z północy Podkarpacia, z okolic Leżajska, położonego na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej. Są to gołąbki z kaszą jęczmienną perłową, suszonymi grzybami i gotowaną wołowiną. Tradycyjne danie
Trzeci talerzodróżnieniu od tradycyjnego czosnku ma znacznie delikatniejszą woń i nie zostawia w ustach tak mocnego posmaku. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki i chcielibyście przygotować coś naprawdę wyjątkowego - polecam tradycyjne gołąbki w nowej odsłonie, zawinięte w delikatne i aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego. Dodatkiem do tych małych, zgrabnych gołąbków jest pomidorowy sos, który świetnie łączy się z lekką(...)pomidorowej 150 ml wody 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz czarny sól Dodatkowo 40 g liści czosnku niedźwiedziego * Gołąbki Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, posiekane liście czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie
Wędrówki po kuchnigotować kapustę, aż kolejne liście będą odchodziły. Postępować tak z całą kapustą. Z wystudzonych liści poodcinać zgrubienia (głąby), dzięki czemu łatwiej będzie się zawijać gołąbki. GOŁĄBKI Z MIĘSEM MIELONYM I RYŻEM Blachę wysmarować olejem (1 łyżka). Na dnie blachy równomiernie rozłożyć mniejsze (i np. popękane) liście kapusty (z końca główki). Do ładnych, dużych liści(...)kapusty nakładać łyżką farsz i zwijać, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w rulon. Postępować tak do wykończenia całego farszu. Gołąbki układać dość ciasno, rzędami, na blasze wyłożonej liśćmi kapusty. Wierzch gołąbków przykryć pozostałymi, ugotowanymi liśćmi. Gołąbki podlać bulionem (do 3/4 wysokości naczynia do zapiekania, u mnie to 3 szklanki), przykryć folią aluminiową
Gospodyni MiejskaGołąbki to danie, które najlepiej smakuje jesienią, ponieważ jest to świetny czas na przygotowanie potraw wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków owiniętych czerwoną kapustą i nadzianych farszem z duszonej marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Gołąbki przed podaniem polałam delikatnym sosem koperkowym, który idealnie skomponował się z lekko pikantnym, warzywnym farszem(...)Takie gołąbki to pomysł na zdrowe danie, które kolorami nawiązuje do jesiennych liści. Jak dla mnie, w poniższym przepisie są najważniejsze dwie rzeczy: 1. warzywne gołąbki możecie przygotować w piekarniku, np. w naczyniu żaroodpornym lub w garnku Taurus marki AMBITION ze szklaną pokrywką (ja użyłam dokładnie TAKIEGO garnka), ponieważ rączki jak i pokrywa
Ugotowaćwiększości domów są robione od zawsze. My chcieliśmy trochę je zmienić dla naszych Vege wymagań. Z naszych domów niestety pamiętamy wyłącznie klasyczne z mięsem, choć zawsze uwielbialiśmy w młodości gołąbki naszych mam :) Zapewne każdy kuchnię mamy czy babci zawsze mile wspominana. Teraz jednak chcieliśmy robić je sami i zmodyfikować je w możliwie najsmaczniejszy sposób. Chyba udało nam się(...)łyżkę farszu i zawijamy zakładając boki liścia do środka. Powtarzamy czynność, aż skończą się liście odpowiedniej wielkości, aby można było zrobić z nich gołąbka. Pozostałych liści nie wyrzucamy ! Zrobimy z nich super surówkę do gołąbków. Gołąbki układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć
vegetanieulubionych potraw. Staram się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być(...)nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek , 1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej
Codzienna kuchnia niecodziennaLubicie gołąbki? Jeśli tak, to polecam robienie ich właśnie o tej porze roku, gdy kapusta jest młoda i świetnie nadaje się do ich formowania. W dzieciństwie gołąbki pojawiały się na niedzielne obiady. Nie przepadałam za nimi wtedy. Polubiłam dopiero wtedy, gdy zaczęłam robić farsze według własnego gustu. A za wersjami wegańskimi po prostu przepadam 😊😋😋 Dziś zapraszam(...)gołąbki z kaszą pęczak i pieczarkami. Składniki (na 7 gołąbków): 7 dużych liści kapusty 200 ml pęczaku marchew 250 g pieczarek płaska łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz olej do smażenia 300 ml sosu pomidorowego (u mnie z zielonych pomidorów) 2 łyżki posiekanego koperku Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Do pęczaku dodać
Weekendy w domu i ogrodzieGołąbki to jedna z tych tradycyjnych potraw, które kojarzą nam się z obiadami u babci. Choć ich przygotowanie wymaga trochę czasu myślę, że warto - do tego ugotowane ziemniaczki, sos pomidorowy i klasyka obiadowa gotowa! Dodatkowym plusem jest to, że zazwyczaj starczają na 2-3 obiady 😄 Ja lubię w kuchni kombinować. Robiłam już gołąbki z kaszanką , robiłam(...)też gołąbki z kapusty pekińskiej . Nie oznacza to jednak, że u mnie na stole nie gości klasyka - wprost przeciwnie, nie stronię o klasycznych przepisów i dlatego dziś na obiad przygotowałam właśnie klasyczne gołąbki z wołowiną i grzybami. Gołąbki z mięsem i grzybami - przepis na 10-12 sztuk Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować: 400g
Z notatnika dietetykaprzygotowaniu, ale w smaku niepowtarzalne. Ziemniaki, kapusta razem połączone, dobrze doprawione, z słoninką pieczone, ze skwarkami ze smakiem zjedzone. Składniki: 1 biała kapusta (najlepsza włoska lub specjalna na gołąbki), 2,5 kg mączystych ziemniaków, 3 białe cebule, średniej wielkości, 5 łyżek oleju rzepakowego lub smalcu z świeżo podsmażonej słoniny, 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu, sól(...)Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy. Gołąbki: Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków
Moniki SmakołykiKiedy robię gołąbki, często liście z kapusty mi zostają i w nowych daniach swoje zadanie spełniają. Tym razem ładne, niewielkie liście na nowe gołąbki wykorzystałam, do których w 10 min farsz przygotowałam. Kuskus pełnoziarnisty sparzyłam i z podsmażonym brokułem, z cebulką połączyłam. Całość na ostro doprawiłam, a gotowe gołąbki na patelni „udusiłam” :) Moje(...)gołąbki szczególnie się polecają, tym co mięsa nie zjadają. Są nie tylko nietypowe, ale i zdrowe. Składniki: mała kapusta włoska, 1 mały brokuł, 1 duża biała cebula, 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej Cenos (2x125 g), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona, 1 łyżeczka mieszanki przypraw czubryca zielona, olej rzepakowy, ponadto
Moniki Smakołykiwersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym, w sezonie z młodej kapusty, poza sezonem z kapusty włoskiej. Wymagają trochę czasu, ale naprawdę(...)przy krokietach. W garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, ciasno ułożyć gołąbki i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć gołąbki z garnka. W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie ułożyć pozostałe liście kapusty (można wykorzystać także te z gotowania gołąbków). Pomidory w puszki zmiksować, dodać passatę (lub przecier
Pociąg Do Kuchni