gołąbki - 2255 przepisów (strona:15/151)

Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną podane z sosem pieczarkowym 33

Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej (przed odciśnięciem) 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka oleju sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy warzywne(...)łyżki w zależności od wielkości liści. Zawijać najpierw boki liści, a potem bardzo ściśle w roladki. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty (gołąbki nie przypalą się).Gołąbki ułożyć garnku na liściach, zakończeniem liścia do dołu. Gołąbki muszą być bardzo ciasno ułożone, aby się nie rozwaliły. Gołąbki zalać zimną wodą-taką ilością, aby przykryła

Krylowa Kuchnia
Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania 69

Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli nie zawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.       Składniki: 50dkg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 główki młodej kapusty 1 niewielka marchewka 100g(...)ugotowanego ryżu – 1 woreczek 2 łyżki bułki tartej 2 jajka ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli 1/3 szklanki bulionu

Blog z Apetytem
EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK 60

przypalają a kapusta jest bardzo mięciutka. Smak i zapach jest taki sam, są pyszne i miękkie a z wywaru który pozostał robię sos pomidorowy. Polecam ten przepis na gołąbki, bo jest świetny i przyprawy idealnie dobrane. Jeżeli nie macie szybkowaru można je prużyć w zwykłym garnku o grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki(...)wywar z gotowania gołąbków ( około 1 litr ) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2-3 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklance wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki na dwa sposoby 112

ugotowanym i wystudzonym ryżem oraz przyprawami. Wyrobić mięsną masę. Porcjami układać farsz na każdy liść lekko go spłaszczyć po czym zawinąć boki kapusty do środka i zawinąć gołąbka.   Następnie ułożyć gołąbki dość ciasno w garnku. Ja na dnie układam jeszcze pozostałe liście które razem z gołąbkami duszą się w sosie.    Ale może(...)się też tak zdarzyć, że zabraknie kapusty na wszystkie gołąbki wtedy spokojnie można uformować podłużne klopsiki z masy mięsno-ryżowej i ugotować tak jak gołąbki w pomidorowym bulionie. Smakują   równie dobrze :) Gołąbki zalać bulionem pół na pół z sokiem pomidorowym, ewentualnie doprawić i dusić je do miękkości ok. 1 godziny

W garach u Gosi
Rolada gołąbkowa z piekarnika 825

Składniki identyczne jak na klasyczne domowe gołąbki, ale przepis o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, czyli rolada gołąbkowa z piekarnika. Pyszna, aromatyczna rolada z mięsno – ryżowym farszem i w gęstym sosie pomidorowym smakuje jak najlepsze gołąbki. Tradycyjne gołąbki, to danie, które ma wielką rzeszę zwolenników. Najczęściej spotyka się gołąbki w kapuście białej(...)Niektóre przepisy na domowe gołąbki w sosie pomidorowym przewidują tylko mięsny farsz, bez dodatku ryżu. Są również amatorzy na gołąbki z mięsem i kaszą i bardzo sobie tę wersję chwalą. Rolada gołąbkowa z piekarnika jest naszym zdaniem świetnym kompromisem pomiędzy tradycyjnymi gołąbkami oraz tzw. gołąbkami bez zawijania. Jest przy niej zdecydowanie mniej

Kuchnia Na Wypasie
Gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami. Miały być na dwa dni, zaczęły znikać od razu. PRZEPIS 44

sosie pomidorowym. Jak zwykle ugotowaliśmy wielki garnek, miały być na dwa dni, ale znikają w takim tempie, że do wieczora będzie po wszystkim. Takie są pyszne! Przepis na gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty, 200 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów kaszy gryczanej, kilogram mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe albo wieprzowo-wołowe), 4 cebule(...)liści wytnij twardy nerw. Na każdy nakładaj porcję farszu, następnie ciasno zawiń, zakładając boki. Powtarzaj aż do wyczerpania farszu. Na dnie garnka wyłóż kilka liści kapusty, na nich układaj gołąbki, zostawiając jak najmniej pustego miejsca. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły, uzupełnij świeżą wodą tak, aby prawie przykryła gołąbki, dodaj liście i ziele

Kulinarna Polska
Gołąbki z białą kaszą gryczaną, mięsem mielonym i pieczarkami 38

Gołąbki z białą kaszą gryczaną, mięsem mielonym i pieczarkami. Przyznaję się bez bicia, że gołąbki to jedno z moich ulubionych dan obiadowych. Mogę je jeść z rożnymi nadzieniami i wymyślam coraz to nowe połączenia. Tym razem mamy gołąbki z moją ulubiona, białą kaszą gryczaną. Duszone w sosie śmietanowym. W takiej postaci można je jeść(...)cebulą i pieczarkami, kaszą gryczaną i dwoma jajkami. Doprawic do smku solą i pieprzem. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista. Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na dnie garnka umieścić liście kapusty, a na nich ciasno ułożyc gołąbki.Na wierzchu ułożyć liście kapusty. Zalać śmietaną wymieszanąz wodą. Dusić

Spice things up
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 87

przez praskę. Nie przesadzać z solą, bo pieczarki oraz kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać po 1 – 2 łyżki farszu na jeden liść kapusty i formować gołąbki. Złożyć boki liścia do środka na farsz i zwijać roladki, układać w wysokim naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego(...)łyżeczki chrzanu, Przyprawy: 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, papryka słodka i ostra mielona, bazylia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki po 35 minutach pieczenia i włożyć do piekarnika, piec jeszcze 20 – 25 minut. W między czasie przygotować kapustę na słodko-kwaśno. Potrzebne będą składniki: Reszta kapusty pekińskiej

Przepisy Babci
Gołąbki z mięsem Ani Starmach 81

to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami(...)grzybami w sosie śmietanowym. Dopełnieniem są różne sosy powstające na bazie wywaru z gołąbków, bulionu, passat, śmietany lub świeżych pomidorów i innych warzyw, np. pieczarek i sera. Dziś gołąbki wg przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 81

mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam(...)zimnej wody (najlepiej z lodem) do zahartowania, aby nie straciły swojej pięknej zielonej barwy. Liście delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na każdy nakładamy porcję masy i zwijamy, jak tradycyjne gołąbki. R A D Y: Jak ugotować czarną komosę ryżową . Do białej komosy proporcje wody wynoszą 2:1 – dwie szklanki wody na 1 szklankę komosy. Do czarnej i czerwonej, wody

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z kaszą i mięsem 93

farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu.  Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi i w Rosji - галубцы(...)kaszy i mięsa zawijamy w liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki zalewy gotujemy przez kilka minut. Zalewę wlewamy do naczynia z gołąbkami. Na gołąbkach kładziemy warstwę liści kapusty (zapewni to, że gołąbki się nie przypalą). Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 60 minut

Smakowity Blog Kulinarny
gołąbki z płatkami owsianymi z szybkowara z sosem pomidorowym... 85

kartonik, wywar z gołąbków, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 2 łyżki, koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach), przyprawą(...)proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym w proszku nakładać farsz na liście kapusty i zawijać gołąbki, w garnku szybkowara na dnie ułożyć dwa liście (szybkowarze gołąbki są szybko gotowe i kapusta zawsze jest miękka), układać gołąbki, wlać wodę, gotować w szybkowarze z 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, gołąbki

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z ziemniakami 65

Gołąbki przygotowane z kapusty włoskiej oraz farszu z ziemniaków i twarogu z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Wspaniałe bezmięsne danie, które podaję z sosem powstałym podczas gotowania gołąbków połączonym ze śmietaną (lub jogurtem), dodatkiem chrzanu (nadaje charakteru daniu) oraz przyprawami, czasem koperkiem. Świetnie pasuje także sos śmietanowy z chili lub sos pomidorowy z koperkiem. Gołąbki(...)wrzucam na wrzątek na kilka minut. Postępuje tak do momentu kiedy mam odpowiednią ilość liści o dobrym rozmiarze. Wyjmuję, lekko studzę, lekko ścinam zgrubiałe podstawy, dzięki czemu łatwiej zawinę gołąbki. Wierzchnie duże liście służą mi jako wyściółka garnka, w którym będę gotowała gołąbki. Pieczarki myję, ziemniaki obieram. Wszystko ścieram na tarce o grubych oczkach, układam

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania