gołąbki - 2379 przepisów (strona:22/159)

zapiekane gołąbki z mięsem, ryżem i grzybami 112

Skusiło mnie to momentalnie i gdy tylko dorwałam odpowiednio płaski egzemplarz, udałam się do naszej cukrzycowej babci, po szczegółowe instrukcje, co do farszu, bo moje dziecko orzekło, że jej gołąbki smakują najlepiej. zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami - składniki: 1 duża płaska główka kapusty (włoska jest delikatniejsza od białej), 1 garść suszonych grzybów(...)szczypiorku, świeże zioła, np. lubczyk, bazylia, tymianek (opcjonalnie), 1-2 puszki pomidorów krojonych, 1 łyżka kminku, 4 łyżki oleju lub 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła, sól, pieprz zapiekane gołąbki z mięsem i grzybami - przepis: Kapustę zamroź na kilka dni. Z zamrażalnika wyjmij ją dzień przed robieniem gołąbków. Z odmrożonej wytnij głąb i oddziel delikatnie

Eksperyment sobotni
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE 75

GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku. Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym.  Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około 16 sztuk gołąbków. Polecam Wam przepis, korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI : 1 główka włoskiej kapusty 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki ugotowanej kaszy 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana

Moja Książka Kucharska
Gołąbki pieczone 861

Mimo iż często robię gołąbki jakoś nie zamieściłam przepisu na blogu. Myślałam, że to zbyt banalny przepis ale kilka osób mnie już pytało czy i jak robię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Nam jakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz(...)mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu mięsnego  0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery do smaku sól, pieprz, pieprz

Ala piecze i gotuje
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 90

letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam ze standardowymi szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi- rosti oraz sosem śmietanowym(...)Rosti: 1 kg ziemniaków  1 jajko  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól garść posiekanej natki pietruszki  olej do smażenia  Sos śmietanowy: bulion z pieczenia gołąbków  3 łyżki śmietany 18% cebula  garść posiekanej natki pietruszki  ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu  łyżka masła do smażenia  Liście botwiny myję i blanszuję

Mango Papaja
Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym 188

Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na pyszne gołąbki. Z gołąbkami jest jak z zupą pomidorową. Najlepsza jest nasza. My chcemy Wam dzisiaj pokazać na nieco inną wersję tego kultowego dania. Nasze(...)pikantne gołąbki nie będą formą różnić się od tych tradycyjnych. Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów. Pikantne gołąbki nie z przypadku Pikantnego smaku naszym gołąbkom dodają dwa składniki – kiełbasa chorizo oraz świeżo mielony pieprz. Kiełbasę kupicie niemalże w każdym sklepie. Nie martwcie się

Ciasna Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1871

starczyło na dwie rodziny i nasyciło nas na jakiś czas :) Dzisiejszy przepis właśnie taki jest, to przepis którego nauczyła mnie mama i uważam nieskromnie,że jest najlepszy. Sekret dobrych gołąbków leży w idealnie dobranych proporcjach mięsa i ryżu, a i samo pieczenie w piekarniku z dodatkiem wędzonki, nadaje im niepowtarzalnego, bardzo aromatycznego smaku. W zasadzie nie potrzeba do nich(...)mielone. Z liści kapusty, wybieram te najładniejsze ( tymi gorszymi wyłożę naczynie do pieczenia ) i na każdy z nich daję porcję farszu, zwijam w miarę kształtne i zgrabne gołąbki. Naczynie do pieczenia ( u mnie gęsiarka) smaruję delikatnie olejem, wykładam odłożonymi liśćmi kapusty, pokrojonym na cienkie plasterki boczkiem i układam łączeniem do dołu gołąbki. Kolejno każdą warstwę gołąbków

Kuchnia z widokiem na ogród
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 98

Farsz układać na liściach i  zawijać. Ciasno układać w naczyniu do zapiekania. (liście jeśli maja gruby i twardy nerw to ścinamy go nożem) Czasami jeśli gołąbki piekę np, w brytfannie która ma cieńsze dno wtedy wykładam je pozostałymi liśćmi (które są już za małe na gołąbki) a dopiero na wyłożone dno układam(...)gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków. Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać  gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Gołąbeczki 114

doprawiam solą i pieprzem. Gdy już oddzielę wszystkie w miarę ładne liście od główki wylewam tą wodę i na spodzie garnka kładę liście, które nie nadają się do zawijania gołąbków. Po czym biorę liść nakładam do niego farsz(...)zawijam gołąbki najpierw z prawe strony, potem z lewej a na koniec od siebie na dwa razy. I tak zwiniętego gołąbka wkładam do garnka na ułożone wcześniej liście. Gdy zawinę już wszystkie gołąbki w ten sam sposób robię bulion z 1 kostki rosołowej i gorącej wody i zalewa ułożone w garnku gołąbki

Tanio smacznie i prosto
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami 131

Miałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie. Siedziałam jak ten świstak i zawijałam jeden po drugim, Szło dość szybko. Udusiłam cały wielki garnek. I co... Zostało mi na jutro pięć gołąbków. Jest się z czego cieszyć(...)dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsną  nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 -1,5 h godziny. Sos Cebulę pokroić w kostkę

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 154

kucharek, tyle przepisów na gołąbki, a każdy z nich inny. I każda pani domu twierdzi, że jej gołąbki są najwłaściwsze, przygotowane według najbardziej tradycyjnego przepisu i najsmaczniejsze :) Niewątpliwie tak właśnie jest, bo nie to dobre, co dobre, ale co komu smakuje :) Ja gołąbków nie obsmażam i nie duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję(...)zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z czerwonym ryżem i kaszą bulgur 89

Gołąbki - podejście drugie. Parę dni temu opisywaliśmy na blogu gołąbki z mięsem i kaszą pęczak. Równocześnie Madzia przygotowała też gołąbki, z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. Czyli wersję wegetariańską. I wcale nie były one gorsze niż te z mięsem. Powiem więcej: polane sosem koperkowym smakowały bosko! Swoją drogą zawsze zastanawiałem się skąd się wzięła(...)nazwa "gołąbki". Generalnie do żadnych wniosków nie doszedłem (być może internet by mi w tym pomógł, ale aż tak bardzo ciekawy nie byłem), ale jako ciekawostkę mogę wam powiedzieć, że gołąbki nie są wcale naszym narodowym wymysłem. Są znane od setek lat w wielu zakątkach świata. W Czechach i na Słowacji mają swoje holubce , na Białorusi

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki - najlepsze 260

początku do końca robiłam pierwszy raz. Zawsze miałam przekonanie, ze jest to niezwykle ciężkie i bardzo czasochłonne więc odwlekałam  samodzielne zrobienie gołąbków. Dzisiaj z pełną odpowiedzialnością, po czasie spędzonym w kuchni przy gołąbkach stwierdzam, że nie są aż tak trudne do wykonania, a ich smak rekompensuje nam "stracony" czas.  Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe(...)dość ściśle układać (jeden obok drugiego) w gęsiarce. Gdy zapełnimy już nasze naczynie, gołąbki oprószamy słodką papryką, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch naszych gołąbków wykładamy resztę smalcu. W miseczce mieszamy słoiczek przecieru pomidorowego z wodą i polewamy nim gołąbki. Gołąbki przykrywamy liśćmi kapusty, dopełniamy wodę, do połowy wysokości naczynia, przykrywamy

Krakowskie smaki Ani
Gołąbki z mięsa i ryżu zawijane w białą kapustę. 136

bardzo młoda i nie ugotuje się zbyt szybko, liście nie będą się łamać i przerywać, ale też nie jest zbyt stara by gotowała się bardzo długo. Składniki na 12 gołąbków: - średniej wielkości główka białej kapusty - 0,6 kg mięsa zmielonego wieprzowego - woreczek białego ryżu - 1 jajo - sól, pieprz jako przyprawy. Wykonanie: Z kapusty odrywamy pierwsze liście, te które odstają(...)jest bezpieczniej). Jeżeli końcówka liścia kapusty jest zbyt twarda i gruba, to odcinamy ją. Liście które podczas zdejmowania nam się poprzerywały teraz przydadzą się aby ułożyć na spód garnka (gołąbki nie przypalą się). Tak więc układamy je na spód, na to ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wodą z gotowania kapusty, tak by były przykryte i gotujemy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki po ukraińsku 99

Przepis na gołąbki mam od Loni, która by mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki

IMPRESJA SMAKU
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 138

wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki(...)solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 1,5 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 8 gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy delikatnie z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu, dodajemy 2 pieczarki pokrojone w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki bez zawijania 60

Fajny pomysł na wykorzystanie ryżu który pozostał z obiadu.  Gołąbki bez zawijania. Klopsy z mięsa mielonego z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym. Bardzo prosty i szybki do przygotowania pyszny obiad. .  6 gołąbków 250 gramów mięsa mielonego 50 gramów ryżu około 150 gramów kapusty białej pół średniej wielkości cebuli sól pieprz majeranek opcjonalnie wegeta(...)można przesmażyć na odrobinie tłuszczu. Mięso przyprawić sola pieprzem majerankiem, dodać cebulę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ryż i drobno poszatkowaną kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zwilżonymi dłońmi formować gołąbki, każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać około 4-5  łyżek oleju. Włożyć gołąbki na patelnie przyrumienić z każdej strony na złoty kolor. Następnie wlać

Andzia Pichci
Gołąbki w kapuście pekińskiej 83

Bardzo smaczne gołąbki w kapuście pekińskiej w sosie pomidorowym. Równie smaczne jak te tradycyjne w białej kapuście a ich dodatkową zaletą jest to że robi się je bardzo szybko. 10 sztuk gołąbków 1 duża kapusta pekińska 350 gramów mięsa mielonego wieprzowego 100 gramów zwykłego białego ryżu  1 mała cebula sól pieprz majeranek malutki ząbek czosnku pół(...)łyżka oleju Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski dodać przyprawy, ryż i podsmażoną cebulkę. Masę na gołąbki dokładnie wymieszać. Liście kapusty oddzielić opłukać pod zimną wodą następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok 3-4 minuty aby nieco zmiękły. Następnie liście osączyć i odciąć grube

Andzia Pichci
Ukraińskie gołąbki z surowymi ziemniakami i mięsem. 69

Jeśli jeszcze ich nie jedliście, to koniecznie musicie spróbować. Te pyszne gołąbki to idealna alternatywa, do naszych tradycyjnych gołąbków z mięsem i ryżem. Podane z sosem pieczarkowym smakują rewelacyjnie. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszne i tanie. SKŁADNIKI: GŁÓWKA BIAŁEJ KAPUSTY 1/2 KG ZIEMNIAKÓW 200 G BOCZKU WĘDZONEGO 200 MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO 2 CEBULE 2 ZĄBKI CZOSNKU(...)ZIEMNIAKI PRZEŁOŻYĆ DO MISKI, DODAĆ DO NICH USMAŻONY BOCZEK Z CEBULĄ,ŻÓŁTKO, ZMIELONE MIĘSO, STARTĄ MARCHEW I PRZYPRAWY. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ. TAK PRZYGOTOWANYM FARSZEM NADZIEWAĆ LIŚCIE KAPUSTY I ZAWIJAĆ GOŁĄBKI. GOŁĄBKI PRZED PIECZENIEM MOŻNA OBSMAŻYĆ NA TŁUSZCZU. ZRUMIENIONE GOŁĄBKI UKŁADAĆ W WYŁOŻONEJ LIŚĆMI KAPUSTY BRYTFANCE. GOŁĄBKI PRZYKRYĆ WARSTWA LIŚCI Z KAPUSTY, ZALAĆ

Pani M - kuchnia smakowita
Gołąbki w sosie paprykowym 58

Gołąbki w sosie paprykowym. Mięsne nadzienie z dodatkiem papryki zamknięte w liściach włoskiej kapusty. Całość podana z mocno paprykowym sosem. Już dawno nie jadłam tak dobrych gołąbków Ilość porcji / Servings – 6 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins Czas całkowity / Total time: 2 hrs Drukuj / Print Składniki / Ingredients(...)czerwona (pomarańczowa, żółta) 1/2 cebuli 6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu warzywnego 300 ml słodkiej smietanki do sosów olej Sposób wykonania / Instructions: Na gołąbki Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody

Spice things up
Gołąbki w sosie paprykowym 70

Gołąbki w sosie paprykowym. Mięsne nadzienie z dodatkiem papryki zamknięte w liściach włoskiej kapusty. Całość podana z mocno paprykowym sosem. Już dawno nie jadłam tak dobrych gołąbków Ilość porcji / Servings – 6 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins Czas całkowity / Total time: 2 hrs Drukuj / Print Składniki / Ingredients(...)czerwona (pomarańczowa, żółta) 1/2 cebuli 6 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu warzywnego 300 ml słodkiej smietanki do sosów olej Sposób wykonania / Instructions: Na gołąbki Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody

Spice things up
Gołąbki z kurczakiem 110

Gołąbki z kurczakiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Mniej klasyczne ale o wiele bardziej delikatne. Doskonałe z chlebem lub ziemniakami. Sos przyprawiony bazylią doskonale uzupełnia smak. Gołąbki uwielbiam w każdej postaci podobnie jak pierogi i mogę się nimi zajadać co chwilę. Niestety trochę pracochłonne więc nie bardzo chce mi się je zbyt często robić. Raczej wszyscy znają(...)nożem zgrubiałe końcówki ale tak by nie rozcinać liści. Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka. Gołąbki podsmażamy lekko na patelni z obu stron. Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo. Przykrywamy kilkoma liśćmi

Kosą po patelni
Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem 334

zalewamy go\u0142\u0105bki.\r","Podajemy z ziemniakami lub chlebem."]} Gołąbki to klasyk sam w sobie. Nie wymagają jakiś poematów na ich cześć, że pyszne że cudowne... gołąbki takie są i bez gadania. Teraz jest moda na ich urozmaicanie i różne wersje z kapustą, bez kapusty, z kapustą w środku. Ja jednak najbardziej lubię te klasyczne(...)rozcinać liści. Na grubszą część liścia nakładamy sporą porcję mięsa z ryżem i zawijamy podkładając brzegi pod spód formując klasyczny kształt gołąbka. Na dnie dużego garnka wykładamy kilka liści i układamy na nich nasze gołąbki piętrowo. Całość zalewamy bulionem zmieszanym z przecierem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja jeszcze do sosu wkrajam sobie marchew

Kosą po patelni
Gołąbki z ziemniakami 167

oleju zrumienić boczek, dodać cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli, wymieszać z ziemniakami, doprawić do smaku tartą gałką, majerankiem, pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładać ziemniaczane nadzienie, zwijać gołąbki. Marchew pokroić w talarki. Na dno garnka włożyć jeden liść kapusty, na nim układać gołąbki, przekładając warstwy marchwią oraz wkładając między gołąbki liście laurowe(...)ziele angielskie. Zalać gorącym bulionem, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki podawać z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem. Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę. Smacznego

Obiad gotowy
Gołąbki z pasztetem paprykowym 100

Gołąbki Paprykowo- Pasztetowe Składniki:   ( 6 małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl  2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty(...)blanszujemy aż będą pół miękkie, pół twarde, jak na gołąbki. Zawijamy w liście zimny farsz, formując gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można

W Moim Magicznym Domu
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 126

trochę poprzewracany z solą i czosnkiem na oliwie, jak papryka to właściwie tylko ogrzana na patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały być w niedzielę dla gości, ale gościom dziecko zachorowało; miały być zawijane w liście kapusty ale kapusta mi zmarniała; pozostały 2 rzeczy - niemożliwa do odrzucania chęć ich zjedzenia(...)takie warzywo, o którym jeszcze tydzień temu nie miałam najmniejszego pojęcia, a które okazało się być bardzo ozdobną i niesamowicie zdrową... kapustą :) Więcej o jarmużu tutaj:  Jarmuż - Wikipedia Gołąbki miały być z kaszą gryczaną i grzybami - pieczarkami, no i bez p... się ;) czyli bez zawijania Potrzebne będą: - jarmuż  - kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE