gołąbki - 2668 przepisów (strona:31/178)

Zupa gołąbkowa 170

tego jeszcze formowanie! Ohh, a czas zapiekania w piekarniku?! To dopiero ochota przejdzie. Bywają dni, że i je zrobimy- zasycając się. Jednak mam dla was alternatywę. Jednogarnkowe płynne gołąbki ! Tak, dobrze czytacie. Zupa gołąbkowa to super sprawa. Sama nie byłam przekonana do tej zupy, ale spróbowałam - i kurczę ! To jest pyszne. Fakt nie są to zwykłe gołąbki, jednak jesli brak czasu, a mamy smak na gołębia w kapuście to zaspokoimy go tą zupą.  Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni. Składniki : 3-4 l  wody lub bulionu włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski) 1 mała

Garnkowe fanaberie
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 131

wyglądają i jak się robi gołąbki, nie trzeba nikogo uczyć ani przekonywać co do smaku potrawy. Ja dziś chcę polecić gołąbki nie tylko z wzbogaconym nadzieniem, ale  także z sosem na bazie cukinii, gęstym, pysznym i aromatycznym. Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu ugotowanego al dente cebula łyżka masła papryka 0,5 szklanki(...)łatwiej z niej formować i nie wymaga obgotowywania. Zdejmujemy pojedyncze liście, usuwamy grube żyły, nakładamy porcję farszu i zawijamy, układamy łączeniem do spodu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka obsmażona kapust smakuje dużo lepiej. Resztkami kapusty wykładamy garnek o grubym dnie, na takim posłaniu układamy obsmażone gołąbki. Zalewamy rosołem, przykrywamy

Dieta moja pasja
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 194

ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją(...)mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka i ostra, lubczyk - wedle uznania pęczek świeżego koperku

Zasmakuj Kuchni
ZUPA GOŁĄBKOWA 224

zapracowanych, dla wszystkich tych, którym nie chce się spędzać czasu na parzeniu liści i zawijaniu ich, a potem dość długim gotowaniu. Zupa robi się błyskawicznie, a smakuje jak typowe gołąbki. Moi domownicy stwierdzili, że to takie rozgotowane gołąbki, o których ktoś zapomniał przygotowując je... ;-) Idealny pomysł na szybki i pożywny obiad. Tym, którzy wolą jednak jednak(...)gołąbki w formie stałej, nie płynnej, polecam także: gołąbki z ryżem i gołąbki w dwóch wersjach:  z kaszą gryczaną i w nowej odsłonie . Składniki: - 500g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 400g kapusty włoskiej - 100g ryżu (u mnie basmati) - 1 duża cebula - 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy - 0,5l bulionu - sól

Smaczne Zdrowe
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 145

pieprzem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki(...)pomidorowego 3 łyżki śmietany łyżeczka cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat mieliśmy suszony) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondlu i podgrzewamy. Gotowe :) Na te gołąbki Madzia zużyła tylko połowę kapusty. Z drugiej części zrobiła kolejne gołąbki, z innym farszem, tak jak wspominałem na samym początku tego wpisu. Ale o tym przeczytacie

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki 176

owalu KROK 4: Brytfankę posmarować na dnie olejem Pozostałymi liśćmi kapusty wyłożyć brytfankę na dnie oraz bokach Układać gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim KROK 5: Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły) Gotować na średnim ogniu około 45 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :). Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą rumianego koloru. SMACZNEGO!!! Ilość: 4 - 6 osób Koszt

smacznieinatemat
Wigilijne gołąbki z pieczarkami 224

świąteczne gołąbki z pieczarkami przygotowanymi na parze. Do przygotowania tego dania często używam kaszy zamiast ryżu i w tej wariacji to postne danie jest idealne. Często przygotowując gołąbki odkładam mniejsze liście i je mrożę, w ten sposób mam już je przygotowane znacznie wcześniej. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć w liście i ugotować. Z racji że liście(...)mrożone o wiele szybciej się gotują. To taki mój sprawdzony sposób na szybsze gołąbki.   Wigilijne gołąbki z pieczarkami SKŁADNIKI: 8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty  (ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały) 500 g pieczarek 200 g ryżu olej cebula sól i pieprz magii PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoskie gołąbki w sosie pomidorowym 105

Włoskie gołąbki w sosie pomidorowym Kolejna propozycja smacznych i delikatnych gołąbków, w trochę innym wydaniu niż tradycyjnie. Bardzo smaczne danie dla całej rodzinki. Polecam!     Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 100g ryżu (1 woreczek) Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, suszona bazylia i oregano, cukier, chilli(...)krokiety, najpierw oba boki do środka *** *** A następnie rolujemy od dołu do góry *** *** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum *** *** Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 30 minut *** *** Po tym czasie odlewamy do małego garnka większość sosu

Blog z Apetytem
gołąbki drobiowe z ryżem z kapusty ufo z multicooker Philips HD4713/40... 55

laurowy 1 sztuka, sok pomidorowy 250 ml, woda 2 szklanki wywar + 3 szklanki wody, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, sól do smaku- ile potrzeba Ryż do gołąbków ugotować w multicooker "zobacz TUTAJ" na programie ryż, wystudzić. Z kapusty płaskiej ufo wyciąć głąb, opłukać wodą i na talerzu do mikrofali na 800 Wat na 8 minut, ściągać(...)słodką, pieprz mielony, jajka i dokładnie ręką wyrobić do połączenia składników. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zawijać ciasno liście. Na dnie misy multicookera położyć kilka małych liści, układać gołąbki, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wierzch nakryć resztą liści, wlać sok pomidorowy, wlać wodę. Zamknąć pokrywę, ustawić program gołąbki i gotować do zakończenia programu, wystudzić. Gołąbki

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar- gołąbki drobiowe ze świeżymi pomidorami ... 87

gotować chwilę i ściągać liście kapusty, z wystudzonych liści ściąć na płasko nożykiem gruby nerw, w tej wodzie po parzeniu kapusty ugotować ryż (ryżu gotuję więcej, aby po nafaszerowaniu gołąbków z reszty farszu zrobić kotlety ryżowe, "zobacz TUTAJ" ), w razie potrzeby dolać wody do gotowania ryżu. Mięso mielone drobiowe w misce dobrze wyrobić z ryżem ugotowanym, jajkiem, papryką słodką(...)każdy liść nakładać porcję farszu, brzeg i kapusty złożyć do środka i ciasno zawijać rulony. Do szybkowara włożyć rozkładane sitko (chroni przed przypaleniem do dna kapusty) , na sitku układać gołąbki. Umyte, miękkie, dojrzałe pomidory razem ze skórką w dzbanku blendera zmiksować i wlać na gołąbki, dolać wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zamknąć szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp 177

tego typu kapusty naprawdę łatwo jest przygotować gołąbki i to nie ważne czy sparzymy całą główkę czy osobno liście, praca idzie szybko i sprawnie, a przygotowanie gołąbków w piekarniku sprawia, że nabierają pysznego lekko przypieczonego smaku ;) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 niewielka główka kapusty coolwarp (za moja zapłaciłam 2 zł) około 400 g mięsa(...)całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę  ziemniaczaną  i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 90 minut. gotowe gołąbki podajemy

Gotowanie...to proste !
Gołąbki z mięsem i ryżem 499

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym to smak z mojego dzieciństwa, takie gołąbki przygotowywała moja mama.                                                       Gołąbki z mięsem i ryżem Składniki : 1,2 kg łopatki wieprzowej(...)zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać ciasno jak krokiety. Spód dużego garnka, przykryć liśćmi kapusty, następnie ciasno na liściach ułożyć gołąbki, podlać bulionem i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Zlać trochę bulionu z gołąbków, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, zagotować

Kuchnia Danusi
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 189

Tradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej.  SKŁADNIKI(...)maśle szklę cebulę. Do podsmażonej cebuli dodaję wodę, keczup oraz koncentrat. Mieszam i gotuję na małym ogniu około 5 minut. Sos doprawiam do smaku bazylią, solą oraz pieprzem. 5. Gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem pomidorowym. Do przygotowania gołąbków wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Koncentrat pomidorowy to składnik niezbędny w każdej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jak sparzyć kapustę na gołąbki 63

sparzyć kapustę na gołąbki to temat mojego dzisiejszego postu – porady. Lubicie gołąbki? Ja bardzo! Moja rodzina niekoniecznie bo z kapustą bardzo na bakier są (swoją drogą nie wiem z jakiego powodu, jest to dla mnie niezrozumiałe Czasem więc robię sobie gar gołąbków i mam na nasycenie swoich zachcianek. Rodzina je ze mną czasem(...)raczej pozostawiając liście kapusty, co mi nie przeszkadza bo ja taką kapustę uwielbiam. Gołąbki do dość pracochłonne danie, bo trzeba przygotować mięso, trzeba przygotować kapustę a potem jeszcze złożyć wszystko i ugotować. Moim jednak zdaniem warto! JAK SPARZYĆ KAPUSTĘ NA GOŁĄBKI Zakupioną kapustę należy oczyścić z zewnętrznych liści a następnie ostrym nożem wyciąć głąb. Następnie gotujemy

Dorota Smakuje
Gołąbki z mięsem i ryżem 58

Gołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki z przepisu mojej mamy(...)farszem z mięsa mielonego i ryżu. Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: ? 1 kg mięsa mielonego z indyka ? 2 cebule ? 2 szklanki ryżu ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 1 duża główka kapusty białej

To co kocham