gołąbki - 2668 przepisów (strona:39/178)

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 213

zbędnych węglowodanów - na kolację. Oczywiście najbardziej pyszne są takie z młodej kapustki. Dziś w trochę innej odsłonie zamiast ryżu - dodatek kaszy jaglanej. Zamiennik był strzałem w 10-tkę!  Gołąbki wyszły pyszne, mięciusieńkie, farsz odpowiednio doprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki(...)mieszamy: mielone mięso, przesmażoną na maśle cebulkę, posiekany czosnek, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy (najlepiej rękoma). Na każdy obgotowany liść kapusty nakładamy farsz. Ja lubię duże gołąbki, więc nakładam go dość sporo. Jeśli mamy zbędne małe liście na każdy duży układamy 1 mały, zabezpiecza to przed ewentualnym przedarciem się liścia i wypadnięciem farszu. Zwijamy dość

Walijskie Pichcenie
szybkowar-gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą ryżowo-mięsne... 109

łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kapusta włoska miękka 1 główka większa, olej rzepakowy - ile potrzeba woda 6 szklanek sos: wywar z gołąbków, mąka 2-3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, przecier pomidorowy 100 gram, koperek 1 pęczek Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę(...)wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb,włożyć główkę do wrzątku i ściągać sparzone liście, liście wystudzić i ściąć lub wyciąć gruby nerw, farsz kłaść na liść kapusty i zawijać gołąbki.   W garnku na gorącym oleju z każdej strony zrumienić gołąbki, wkładać do szybkowara (na dno szybkowar wkładam sitko rozciągane, nie przypali się kapusta), do szybkowara

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 121

Gołąbki bez mięsa, z farszem z kaszy gryczanej i grzybów. Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki kaszy gryczanej 3 garście suszonych grzybów leśnych 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Sos: woda z namoczonych grzybów 100ml śmietanki 30% 100ml wody łyżka mąki pszennej(...)wody, odstawiamy na minimum 2 godziny. Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później. Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kolejno kilkanaście liści. W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy

NiePieprz.pl
Złociste gołąbki z grzybami leśnymi, kuskusem i grana padano 150

przykrywamy folią (folię w kilku miejscach nakłuwamy, żeby bulion mógł odparowywać) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 °C. Pieczemy ok. 1 godz. można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, w razie potrzeby podlewamy bulionem. Sos: Słodką śmietankę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i krótko podgrzewamy, żeby delikatnie zgęstniał(...)Sosem można polać pod koniec pieczenia gołąbków. Gołąbki podajemy z sosem i posypujemy koperkiem

Moniki Smakołyki
Gołąbki po meksykańsku 157

Gołąbki po meksykańsku Świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z kapustą. To danie możemy podać z pieczywem, ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Jest bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a w smaku… pychotka! Polecam     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 150g ugotowanego(...)ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gołąbki po meksykańsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 421

sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności(...)wielkości gołąbków. Sos pomidorowy do gołąbków 1 l przecieru pomidorowego (z kartonika) 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia ½ łyżki oliwy Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć lekko na oliwie. Dodać przecier i śmietanę. Przyprawić jak lubimy i na wolnym ogniu zagotować. Smacznego

Dobra karma
Gołąbki tradycyjne z sosem pomidorowym 184

rulonik. Na dno żaroodpornego garnka wykładamy liście obgotowanej kapusty, plastry boczku, na nim układamy zawinięte gołąbki, ściśle jeden obok drugiego. Układać warstwowo do wyczerpania gołąbków. Zalać szklanką przegotowanej wody lub rosołu. Przykryć liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami boczku. Garnek wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ponieważ mięso było wcześniej podsmażane(...)pomidory z puszki, odstawiamy z ognia i miksujemy blenderem. Jeżeli sos wydaje się za gesty dodajemy odpowiednią ilość gorącej, przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy pomidorowym sosem

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 203

lubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła(...)liściu jest twarda użyć tłuczka do mięsa i delikatnie rozgnieść twardą część. Przy nadziewaniu liści pamiętacie, żeby ciasno złożyć gołąbka. W dużym garnku na dno położyć liście kapusty, które nam zostały  ( 1-2). Następnie ułożyć ciasno gołąbki, zalać wodą i gotować ok. 15 - 20 min. Jak są mocno z ściśnięte nie ma opcji, że się rozwalą

pieprzny smaczek
Jak parzyć kapustę na gołąbki w piekarniku 93

parzyć kapustę na gołąbki w piekarniku To kolejny sposób na to by zmiękczyć kapustę zaraz po tradycyjnym parzeniu jej we wrzątku albo po parzeniu kapusty w mikrofali. Jaką metodą wy przygotowujecie kapustę do gołąbków? A może wolicie gołąbki bez zawijania? No i powiedzcie czy farsz do nich lepszy mięsny czy wegetariański? PRZEPIS JAK PARZYĆ KAPUSTĘ(...)GOŁĄBKI W PIEKARNIKU Zakupioną kapustę należy oczyścić z zewnętrznych liści a następnie ostrym nożem wyciąć głąb. Tak przygotowaną kapustę wkładamy w rękaw do pieczenia i zawiązujemy brzegi. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Kapustę pieczemy 30-45 min w zależności od wielkości. Po tym czasie studzimy ją trochę i możemy wyjąć z rękawa i zdejmować liście. Artykuł Jak parzyć kapustę

Dorota Smakuje
Menu w cateringu DIETERING – ranking posiłków 71

feta, tarta flambee z cebulką i mix warzyw Sałatka z tortellini, z brokułem, fetą i pestkami dyni Jagodzianka z migdałową kruszonką Pomarańczowe naleśniki, twarożek waniliowy, dżemik bananowo-czekoladowy Dietetyczne gołąbki z tofu z sosem grzybowym Pizzerinki z bakłażana Dietetyczny serniczek chia z topem mango na czekoladowym spodzie Tarta z fenkułem i pieczarkami Placuszki cukiniowo-marchewkowe z ziołowym twarożkiem(...)konsystencję jak idealnie wypieczone mięso. Sos BBQ nie jest czymś, co uwielbiałam, ale Dietering tym daniem przekonał mnie do sosu BBQ! Pyszny smak, który na pewno spróbuję odtworzyć. Dietetyczne gołąbki z tofu, sos grzybowy – gołąbki znalazły się w zestawieniu najlepszych posiłków, bo były dokładnie takie, jak lubię! Nie udało mi się takich nigdzie spotkać

Via Gusto
szybkowar- gołąbki z włoską kapustą... 68

ostrą, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, śmietanę i wszystko dobrze wyrobić. Ze sparzonych liści kapusty włoskiej ściąć lub wyciąć gruby nerw, nakładać na liść porcję kapusty i zawijać ciasno w gołąbki. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko, układać porcje gołąbków, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 25 minut, zostawić do wystudzenia, najlepiej ugotować(...)wieczorem na następny dzień i przy wyjmowaniu gołąbki są całe. Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, sól, mąkę, śmietanę, oregano, mieszać rózgą cały czas do zagotowania i zagęszczenia sosu, podawać z gołąbkami - gołąbki z włoską kapustą, farsz z dodatkiem śmietany jest delikatny,przyprawa oregano daje wyjątkowy smak.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki bez zawijania z piekarnika 198

już trzecia wersja gołąbków bez zawijania, tym razem z piekarnika. Nam dorosłym smakują, ale dzieci wolą tradycyjne. Dodam jeszcze, że gołąbki bez zawijania najlepiej smakują na drugi dzień. Składniki: Gołąbki: 600 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa) 1,5 szklanki suchego ryżu 1/2 główki niewielkiej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz majeranek(...)mięso, zrumienioną cebulę, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest mało klejąca i zwarta, dodaję łyżkę suchej kaszy manny.  5. Z masy uformować gołąbki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  6. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić w rondlu, po czym wlać wodę lub bulion oraz passatę. Całość gotować około 10 minut

Kuchnia domowa Ani
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY + FILMIK 81

Gołąbki z młodej kapusty są nadzwyczaj smaczne. Delikatne i pyszne w dodatku szybko się je przygotowuje.  SKŁADNIKI :  600 g suchego ryżu  3 cebule + olej do podsmażenia  1 kg mielonego mięsa  sól, pieprz i słodka papryka do smaku  5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 2 główki młodej, dużej kapusty(...)oleju na patelni na złoto.  Do miski przekładamy mięso, do tego ryż, podsmażona cebula i przyprawy. Dokładnie mieszamy.  Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu i zwijamy gołąbki. Gołąbki u kładamy w duzym garnku.  Składniki sosu mieszamy ( bez mąki ), sos wlewamy do gołąbków i pruzymy je pod przykryciem około 1 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki 109

Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, białką kapustą, bez ryżu z sosem pomidorowym i koperkiem. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, kapusta biała - średniej wielkości główka, 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, pęczek koperku, sól, pieprz, majeranek, przecier pomidorowy 180 g, bulion Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wodzie - zagotowujemy duży garnek wody - tak, aby kapusta zmieściła nam się w całości(...)małą kostkę cebulę, posiekany koperek. Dokładnie wszystko mieszamy. Na liść kapusty nakładamy mięso - zawijamy w kopertę. Wkładamy do garnka kolejno, zalewamy bulionem na około 2- 3 cm nad gołąbki. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę - aż kapusta będzie całkiem miękka - nie mieszamy w tym czasie gołąbków. Wyjmujemy gołąbki na talerz. Do bulionu dodajemy przecier

Lena Gotuje
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 110

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek(...)cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę. Dodajemy jajko, łyżkę majeranku i sól z pieprzem do smaku. Wszystko ze sobą dobrze masujemy. Na liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.  Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek