gołąbki - 2500 przepisów (strona:38/167)

Gołąbki bez zawijania 708

koncentratu pomidorowego 100 gram ugotowanego ryżu ( 1 torebka) 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny 2 kostki bulionowe https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 150 ml śmietany 12% mąka pszenna do obtoczenia gołąbków sól i pieprz do smaku trochę suszonego bądź świeżego koperku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu, kapustę ścieramy(...)pieprzem, formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano, w garnku rozpuszczamy bulionetki w 1 litrze gorącej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i usmażone gołąbki, gołąbki gotujemy pod przykryciem ok 50 min, na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy koperkiem, ( w razie potrzeby możemy sos lekko zagęścić mąką, zależy od upodobania ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Blog kulinarny S9.PL
GŁĄBKI - jak zrobić smaczne gołąbki 499

, bardzo smaczne. Przygotowuję je tak jak moja babcia i mama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis.  SKŁADNIKI : 1 duża kapusta ( około 2 kg ) 0,5 kg ryżu 700 g mięsa mielonego, mieszanego 2 cebule 2-3 łyżki smalcu(...)liśćmi kapusty. Wlewamy wodę wymieszaną z jarzynką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po 30 minutach wlewamy wymieszany przecier z odrobiną wody. Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości. Gołąbki zakręcamy i pozostawiamy aż trochę ostygną. Wykładamy je delikatnie na talerz. Powstały wywar przelewamy go garnka, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz ) rozmieszaną mąkę ze śmietaną i wodą

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki wegetariańskie w sosie grzybowym 86

jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji (a właściwie Szwedzi uważają, że wcale nie dotarły, tylko tam powstał), gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet. Chociaż prawdę mówiąc znajomość gołąbków w Szwecji prawdopodobnie zawdzięcza się osmańskim wierzycielom króla szwedzkiego Karola XII, którzy rezydowali w XVIII wieku w Sztokholmie. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme(...). Każdy uważa, że to właśnie oni wymyślili i to ich danie narodowe. A jaka jest prawda? Prawda przede wszystkim jest taka, że zrobiliśmy (ja z Anią) naprawdę zacne gołąbki. Trochę inne niż te tradycyjne, bo zupełnie bez mięsa. Wegetariańskie. Inne też z powodu sosu. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w rodzinnym domy gołąbki

Marder&Marder Manufacture
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 115

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek(...)liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.  Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50 minut  Smacznego

Niezły Młynek
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 87

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 69

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 173

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM 178

kilka dobrych lat… Teraz postanowiłam je zrobić z dwóch względów. Po pierwsze gusta się zmieniają i chciałam zobaczyć, czy po tylu latach możemy się zaprzyjaźnić. Po drugie, gołąbki są tradycyjnie podawane w polskich domach, a ja chętnie chwalę się naszą tradycjną kuchnią i podałam je na kolację Sycylijczykowi. O dziwo bardzo mu smakowały(...)teraz nie mam wyjścia – będą jadane przez nas częściej ;). Przepis robiłam według wskazówek mojej babci. Najlepiej też, kiedy macie w domu swoje mięso z rosołu i sami zmielicie do gołąbków. Akurat jest potrzebny rosół lub bulion do tego przepisu więc warto użyć mięsa z przygotowanej zupy. SKŁADNIKI : kapusta – 1 główka ryż – 40 dkg mięso mielone – 40 dkg cebula

kuchniabellissima.wordpress.com
Gołąbki z mięsem i kaszą orkiszową 373

zrobienia gołąbków użyłam kaszy orkiszowej Cenos . Wyszły pyszne, tak, że każdy prosił o dokładkę. Pracę można sobie rozłożyć na 2 etapy i dzień wcześniej przygotować farsz.  Gołąbki można podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Warto posypać  świeżym koperkiem. Farsz: 200g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos 600 g mięsa mielonego np. z łopatki(...)parzyć, stopniowo usuwając zmiękczone liście. Liście odsączyć z wody, ściąć zgrubienia i nakładać sporą łyżkę farszu. Zwinąć. Na dnie większego szerokiego garnka ułożyć pozostałe, malutkie, nie nadające się na gołąbki liście. Na nich ciasno układać zwinięte gołąbki. Rosół wymieszać z sosem pomidorowym, zalać gołąbki. Przykryć i dusić ok 15-20 minut. Po tym czasie

Smakołyki Asi
Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty 1761

smakują doskonale, nie trzeba ich długo gotować/piec a młoda kapusta ma swój nie powtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 średnia główka młodej kapusty około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki(...)ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (u mnie jeden gołąbek został przewiązany

Gotowanie...to proste !
Drobiowe FIT gołąbki w sosie koperkowo- jogurtowym 185

dokładnie mieszamy . Kiedy nasze mięso jest dokładnie wymieszane , zabieramy się za nasze liście kapusty , do każdego liścia przekładam łyżkę naszego farszu mięsnego , i bardzo dokładnie zwijamy , następnie nasze gotowe gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam pomidorami z puszki oraz szklanka zwykłej wody , następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopnie pod przykryciem na 1,5 godzinki , zerkając(...)woda nam się nie za mocno wygotowała . Kiedy nasze gołąbki są gotowe , odlewam nasz sos z gołąbków , doprawiam solą pieprzem , dodaję posiekany koper  i zabielam odrobiną mąki ryżowej oraz z jogurtu greckiego , następnie gotowe gołąbki polewamy naszym sosikiem i gotowe do podania

Mój Smak
Tradycyjne gołąbki z brytfanny 131

ryżu. Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście(...)podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły. Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy garnka wodą.  Smacznego

W Moim Magicznym Domu
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM 162

tymi najmniejszymi, których nie dało się złożyć i tymi które się porwały). Dopiero na nie wyłożyłam gołąbki. Resztę kapusty można porwać na mniejsze cząstki i rozrzucić na gołąbkach. 6. Marchewkę i pietruszkę pokroiłam w talarki i dorzuciłam do garnka. 7. Całość zalałam 1,5 l gorącej wody, do której dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, dwa listki(...)żeby się rozprowadziła, a następnie wylałam zawartość słoiczka do garnka z resztą sosu. Gotowałam sos około 5 min, doprawiłam do smaku i zalałam nim gołąbki. 9. Gołąbki razem z sosem podgotowałam jeszcze kilka minut. Polecam podać z ziemniakami.  SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji (1/6 całości): 276 kcal 15,4 g białka

Vroblewska-fitlife
Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii. 137

cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!   GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.           Składniki na 2 porcje: 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol 1/2 zielonej papryki(...)przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gołąbki bez zawijania 125

Dziś zapraszam na gołąbki zawijane czyli szybka alternatywa dla tradycyjnych, czasochłonnych gołąbków. Są proste, szybkie, a przedewszystkim pyszne, polecam. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 średniej główki białej kapusty 100 g ryżu 3-4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól(...)bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i zmiksować. Gołąbki układamy w garnku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy pomidorami i dolewamy tyle wody by nasze gołąbki  zostały całe przykryte. Całość dusimy pod przykryciem na małym

magiczna kuchnia Kasi