Mama przygotowywała zawsze wielką brytfannę by było na dokładkę, a jeszcze milej było gdy dwa dni z rzędu gościły one na Naszym stole. Dzisiaj dla odmiany zapraszamy na gołąbki bez zawijania. Jednak nie są to tradycyjne gołąbki bez liści.... Koniecznie sprawdź jak smakują z dodatkiem kaszy pęczak - mała zmiana, a smak zupełnie inny. Gołąbki(...)minut z każdej strony, następnie przekładamy wszystko do garnka o szerokim spodzie, puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody i całością zalewamy gołąbki, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem, gotujemy przez około 40 minut. Podajemy np z ziemniaczkami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigołąbki zabieram się dosłownie 2-3 razy w roku. Najbardziej lubię gołąbki na młodej kapuście, ale. A porządną wielkości młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać. Tym razem zrobiłam na kaszy jęczmiennej. Wyszły pysznie. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 główka kapusty Farsz: 2 szklanki kaszy jęczmiennej 500g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule kilka suszonych grzybków(...)sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania: 1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 minut, nie musi być całkiem miękka - dojdzie podczas pieczenia się gołąbków. 2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy. 3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy. 4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków
Kuchnia domowa Aniporze roku do przygotowania tej zapiekanki wykorzystuję młodą kapustę, ale inne gatunki jak: kapusta włoska, pekińska, czy też biała oczywiście też się nadają. Moja zapiekanka gołąbkowa to tzw. gołąbki dla leniwych, podobnie jak gołąbki bez zawijania , ta potrawa jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków lub nie chcą tracić czasu w zwijanie gołąbków, gdyż to trochę trwa i zabiera czas. Składniki na zapiekankę gołąbkową są takie same jak na tradycyjne gołąbki (kapusta, mięso mielone, ryż, nie daję do farszu jajka) tylko zamiast zwijać kapustę z farszem w roladki, układamy warstwowo farsz i kapustę, możemy to zapiekać w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce do pieczenia. Mielone mięso wieprzowe i ryż przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe(...)kapusty położyć na dłoni, drugą ręką nałożyć farsz, dwie czubate łyżki. Zawinąć jak dywan, następnie końce podwinąć pod spód (im ściślej zawiniemy tym lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać
moj przepis naGołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe(...)kapusty położyć na dłoni, drugą ręką nałożyć farsz, dwie czubate łyżki. Zawinąć jak dywan, następnie końce podwinąć pod spód (im ściślej zawiniemy tym lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać
moj przepis nacórcie pomagały mi to ogarniać, bo gotować i jeszcze słuchać czy patrzeć na laptop co robią prowadzący nie do ogarnięcia. Tu kapusta się parzy, tu farsz, za chwilę zawijanie gołąbków, gołąbki na parę, sos, popcorn z kaszy, czekoladę trzeba rozpuścić. Okazało się, że nie mam przygotowanej foremki na czekoladki, gdzieś przeoczyłam, że trzeba było, córcia szuka(...)foremkach, jest znalazła taką w formie bananów, to nic, że nie świąteczna, ważne, że jest w czym robić czekoladki. No i jeszcze za nim Piotr pokazał nam jak formować gołąbki to ja zaczęłam zwijać je po swojemu, bo co ja gołąbków zawijać nie potrafię, a trzeba było zrobić z nich kulkę i zawijać w folię. I weź
Izabelawkuchnizajmuje bardzo dużo czasu. Aby go zaoszczędzić i nie męczyć się z gotowaniem kapusty, postanowiłam zawinąć mięso w plastry cukinii. Farsz mięsny też doprawiłam nieco inaczej, aby podkręcić smak gołąbków. Wyszło przepysznie! Z podanych składników przygotowałam 11 gołąbków. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 duża cukinia 100 g suchego białego ryżu 1/2 cebuli 3 ząbki(...). 10. Opcjonalnie: posypujemy po wierzchu startym żółtym serem. 11. Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190℃ przez ok. 1 godzinę. 12. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, przekładamy gołąbki na talerz (lub na pokrywkę naczynia), a pozostały w nim sos przelewamy do rondelka. 13. Do sosu dolewamy 150 ml wody, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego
Prosto z Kotławrażenie że delikatniejsze od tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża(...) do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany 18%/śmietany 30% sól pieprz koperek 1 łyżka mąki pszennej 1 ząbek czosnku Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zblendować/dokładnie wymieszać, zagotować, zblendować
moj przepis napół dużej papryki czerwonej 1 mała marchewka ok. 50 gramów 1 jajko M lub L 20 gramów bułki tartej sól pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta Sos pomidorowy do gołąbków 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta majeranku(...)zgrabne gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlać ok pół szklanki bardzo gorącej wody tyle aby dno było tylko przykryte. Przełożyć gołąbki do naczynia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut po tym czasie gołąbki zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 15 minut. Przygotowanie sosu
Andzia Pichcidużego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (które nam zostały), a następnie układać na nich gołąbki (koniecznie łączeniem do dołu). Bulion podgrzać w innym garnku i zalać nim gołąbki. Całość przykryć i gotować przez około 50 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie ma potrzeby mieszania gołąbków. Teraz czas(...)pomidorowy. Powstały wywar z gołąbków zlać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką. Gotować przez 10-15 minut bez przykrycia. Na koniec stopniowo dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Sos przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut
Świat Domowej Kuchniswojego przecieru pomidorowego. Składniki: 1 kg. łopatki 1 szklanka ryżu suchego 1 główka kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz, majeranek Do zalania gołąbków: 1-1,5 litra wody 1 kostka rosołowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Łopatkę zmielić. Ryż ugotować, zostawić do przestudzenia(...)ryżem i zwijać gołąbki. (Najpierw tył, następnie boki i zwijamy do przodu. Podobnie jak krokiety :)) Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty. Następnie ułożyć dość ciasno gołąbki. Przygotować wodę do zalania gołąbków: Do wody wkruszyć kostkę rosołową, dodać 2 łyżeczki koncentratu, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać gołąbki
Agusiowe smakołykiOszukane gołąbki :) Smaczna wersja dla miłośników tradycyjnych gołąbków, ale znacznie prostsza i szybsza w wykonaniu. Swego czasu takie " gołąbki " robiłam podobnie jak pulpety, czyli podsmażałam na patelni, gotowałam w wywarze i z wywaru robiłam sos. Dziś poszłam na skróty. I nie żałuję. Całe danie przygotowałam w piekarniku, łącznie z aromatycznym sosem. Zaoszczędziłam sporo czasu(...)jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszam. Ja robię to ręcznie jak na mielone. Kiedy składniki się dobrze połączą, formuję lekko podłużne a'la gołąbki i układam w naczyniu żąroodpornym posmarowanym delikatnie olejem. Przygotowuję sos pomidorowy: Bulion mieszam z passatą, doprawiam do smaku bazylią, czosnkiem mielonym, odrobiną soli i cukru. Powstałym sosem zalewam
Kuchnia z widokiem na ogródśmiało można przygotować wieczorem i upiec dopiero w dniu podania. Składniki na 12-15 sztuk (jak szaleć to szaleć): Ugotowane liście kapusty, licząc średnio 2-3 liście na 1 gołąbka, a więc ugotować 1 średnią główkę kapusty 400-500 g pieczarek 200 g czerwonej soczewicy 200 g płatków ryżowych/lub ryżu (suchego) 3-4 cebule kilka (5-6) połówek(...)ilość wody. Farsz nie powinien być zbyt płynny. Na samym końcu dodać posiekane suszone pomidory i doprawić solą. Cały proces przygotowanie farszy powinien zamknąć się w 30 minutach. Formowanie gołąbków: na liściu umieścić czubatą łyżkę farszu, zawinąć w kolejny liść lub dwa, tak uformowane układać w formie do zapiekania, której dno delikatnie wysmarować olejem. Sos : sok pomidorowy doprawić łyżeczką
greenscarfokoło 1,5litra śmietanka 30% Opcjonalnie koperek Przygotowanie: Kaszę ugotować na sypko, uważać aby się nie przegotowała. Może być nawet lekko al dente. Liście kapusty przygotować jak do tradycyjnych gołąbków: sparzyć we wrzątku ewentualnie usunąć zgrubiałe nerwy liści. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie około 20 minut ( wody po moczeniu grzybów nie wylewać). Cebulkę drobno posiekać podsmażyć na maśle(...)rozkłócone jajko i razem wymieszać. Porcje farszu układać na liściach kapusty zawijać jak tradycyjne gołąbki. Na dnie garnka ułożyć dodatkowy liść kapusty, który zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się gołąbków. Na nim ułożyć zawinięte gołąbki i zalać je przygotowanym wcześniej gorącym bulionem oraz wywarem po moczeniu grzybów jeśli oczywiście chcemy uzyskać sos grzybowy. Gotować całość do miękkości
W garach u Gosichoć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami, bo o nich mowa, podbiły nasze kubki smakowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1,5 kg ziemniaków 15 dkg peklowanej domowej słoniny 2 duże cebule szczypta płatków chili 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki(...)miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Uszykować naczynie żaroodporne, wysmarować masłem, wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać gołąbki. Całość zalać śmietanką połączoną z mlekiem, czosnkiem, gałka i szczyptą soli. Wstawić do piekarnika
Gosia gotuje