gołąbki - 2500 przepisów (strona:27/167)

Gołąbki z młodej kapusty 44

Gołąbki z młodej kapusty to pomysł na pyszny letni obiad. Sprawdź także przepis na gołąbki bez zawijania . Składniki: (na ok 14 gołąbków)   główka młodej kapusty, cebula, 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem), jajko, 2 łyżki bułki tartej, pęczek koperku, 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bulion   Przygotowanie: Z kapusty usuwamy pierwsze liście(...)każdy liść nakładamy porcję mięsa. Zawijamy najpierw boki a potem w ciasny rulon, tak, aby farsz pozostał w środku liścia. Przekładamy go garnka, zalewamy bulionem, tak, aby przykrył nam gołąbki, gotujemy na małym ogniu przez 50 minut. Następnie wyjmujemy gołąbki, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy oraz pieprz - mieszamy. Sos możemy zagęścić mąką (do zimnej wody dodajemy

Lena Gotuje
szybkowar- z białej kapusty gołąbki z mięsem drobiowym... 47

indyka, jajka, kucharka, sól, pieprz mielony, paprykę ostrą, bazylię suszoną, posiekaną cebulę, wszystko ręką wyrobić z 2 minuty. Na każdy liść nakładać farsz i zwijać ciasno liść w gołąbka. Do szybkowara (9 litrów) włożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali na dnie)-(rozkładane sitko dobry patent na nie przypalenie kapusty do dna, również do innych garnków) , na sitku układać(...)gołąbki. Gołąbki w szybkowarze pokropić przyprawą w płynie, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu gotować na średnim ogniu 30 minut. Gdy szybkowar spuści ciśnienie otworzyć i gołąbki dobrze wystudzić (gotuję wieczorem i na noc do studzenia, zimne gołąbki wyjąć na talerz. Wywar wylać do mniejszego garnka, wlać sok pomidorowy, zmiksowane pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kaszą w sosie grzybowym 53

Miałam ochotę na nieco inną wersję gołąbków. Zainspirowała mnie Magda Gesler w kuchennych rewolucjach. Tylko że ona dodała jeszcze na górę kapustę kiszoną. Nie miałam przekonania co do smaku takiej wersji, ale jeszcze kiedyś spróbuję. Może ktoś z Was już takie gołąbki jadł ? Mięso mielone wymieszać z ugotowaną kaszą, majerankiem i doprawić do smaku solą i pieprzem(...)kapusty i podgrzewać. Obciąć liście kapusty i nałożyć mięso na każdy z nich. Dokładnie zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką drewnianą przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej i masło, następnie obsmażyć gołąbki na złoty kolor. Każdy obsmażony gołąbek włożyć do garnka. Na patelni obsmażyć cebulkę suszone grzybki pokrojone drobno i pieczarki, podlać winem i gotować do całkowitego wyparowania

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki w sosie pomidorowym 61

Dziś trochę klasyki. Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Kojarzą mi się z dzieciństwem i rodzinnymi obiadami. A że chętnie wracam do swoich ulubionych smaków, to dziś na talerzu królują właśnie gołąbki. Gołąbki w sosie pomidorowym - 12 sztuk Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne: główka kapusty włoskiej, 600g indyka, 200g ryżu, cebula(...)wytnij głąb i oddziel liście. 7. Liście włóż do gorącej wody, gotuj kilka minut aż zmiękną. Wyjmij je łyżką cedzakową i przestudź. 8. Na liściach ułóż farsz i zawiń gołąbki. 9. Spód garnka z grubym dnem wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały, na nich ciasno ułóż gołąbki, zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny

Z notatnika dietetyka
szybkowar- gołąbki z mięsno-paprykowo-ryżowe... 86

Składniki: kapusta na gołąbki płaska 2 sztuki, ryż 3 woreczki, mielona łopatka 70 dag, kucharek 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa, papryka 2 sztuki, śmietana 12% gęsta 100 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka, woda 5 szklanek Z kapusty ( odmiana płaska do gołąbków )wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku z olejem(...)Porcję mięsa nakładać na liście kapusty i zawijać ciasno w rulony. Do szybkowara (9 litrów) na dno włożyć rozkładane sito (nie przypali się kapusta na dnie ), na sicie układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 25 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze ( gotuję wieczorem i na następny dzień są do wyjęcia, nie rozwalają

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w liściach winogron + film 85

Gołąbki w liściach winogron to ciekawy pomysł na pyszny obiad. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż przygotowanie tradycyjnych gołąbków z kapusty, ryż nie wymaga wcześniejszego gotowania a cebula podsmażania. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 25-30 sztuk 25-30 świeżych liści winogron 500 g mielonego mięsa 1 szklanka(...)natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano. Masę wyrabiamy dłonią, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Małe porcje farszu nakładamy na liście winogron i formujemy gołąbki. Duży garnek wykładamy pozostałymi liściami winogron i układamy w nim gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Całość zalewamy wodą, tak aby wszystkie gołąbki były zanurzone

Smakowite Dania
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 104

liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć

Stare Gary
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 159

liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć

Stare Gary
Gołąbki gyros z ryżem i kaszą jęczmienną 243

mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań, nie zapominając o przyprawie do gyrosu, która nada naszym gołąbką bardzo oryginalnego i wyjątkowego smaku. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda(...)liście podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły. Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy brytfanny wodą

W Moim Magicznym Domu
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 165

dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż, nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron, tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym(...)innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki, a z góry możemy lekko poprószyć mieloną papryką.  Z tej porcji wychodzi dość dużo gołąbków, ja robię dla 5 osób na 2 dni. Jeśli potrzebujesz mniejszą ilość zmniejsz proporcje.    R ada : Zamiast jednej dużej główki kapusty, możesz użyć 2 średniej wielkości, wtedy Twoje

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych 709

najlepsze na świecie pod każda postacią. Dziś moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie.  Gołąbki bez zawijania - dla leniwych  Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko sól(...)kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.  Wyrabiamy całość na jednolitą masę.  Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane gołąbki obsmażamy dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, szklimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 175

dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez  mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze(...)układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z młodej kapusty 190

ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż(...)Uszkodzone liście można wykorzystać do wyłożenia dużego garnka, w którym gołąbki będą się gotowały. Na każdy liść nałożyć farsz i zwinąć. Boki wcisnąć delikatnie do środka. Ułożyć gołąbki, tak aby do siebie ściśle przylegały. W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki. Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny

Ze smakiem i z pasją
Gołąbki z łososiem i sosem cytrynowo-śmietanowym. 178

zrobię gołąbki z brązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem. Gołąbki z łososiem Składniki na 8 średniej wielkości gołąbków(...)drobno i dodajemy do łososia z ryżem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.  Liście kapusty przelewamy wrzątkiem, Wycinamy zgrubiałe części. Na brzegu liścia układamy farsz i zawijamy jak normalne gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki

Miksturownik
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 143

Bardzo smaczne gołąbki. Wołowina z pęczakiem to świetne połączenie. Na dodatek gołąbki robione w wolnowarze to duża wygoda. Wstawiamy i zapominamy. Można je oczywiście przygotować w sposób klasyczny, bez wolnowaru. Będą równie dobre. Przepis na gołąbki tradycyjne   tutaj . Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej  farsz: 500 g wołowiny(...)czosnek, natkę pietruszki, zmielone grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.  Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać

Stare Gary