gołąbki - 2688 przepisów (strona:27/180)

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka 296

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka  Gołąbki z kaszą to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni podkarpackiej. Najczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół(...)którym najpierw gotuje się mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego, ale i świątecznego stołu. Namawiam zatem na przygotowanie gołąbków według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Wzdowa (gmina Haczów, okolice Krosna) i celebrowanie doskonałych podkarpackich smaków. Przepis pochodzi z kopalni receptur na pozornie zwykłe

Trzeci talerz
Smaczny obiad - gołąbki. 136

Gołąbki to propozycja na smaczny obiad. Gołąbki goszczą na stołach zapewne w każdym domu. Wydaje się, że są bardzo trudne do zrobienia - nic mylnego. Pokażę Wam krok po kroku jak je przygotować. Gołąbki Składniki: 1 główka kapusty 1 woreczek ryżu 1 opakowanie mięsa mielonego 1-2 kostki rosołowe słoiczek - dwa przecieru pomidorowego (w zależności(...)układamy następną, aż do skończenia się przez nas przygotowanych gołąbków.  Zastanawiacie się pewnie co zrobić z tym bulionem, w którym była gotowana kapusta? Odlewamy około 1 litra, dodajemy do niego przecier (można doprawić - wszystko zależy od Was). Zagotowujemy.  Następnie wlewamy go do garnka z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu około 40 minut.  Miałam małą

My World by Dagmara Rek
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 305

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Gołąbki ziemniaczane to podkarpacki specjał. Można się nimi zajadać od północy po południe regionu. Nadzienie tych gołąbków stanowi farsz z utartych ziemniaków, często z dodatkiem ziemniaków gotowanych. W farszu są również jajka, podsmażona na tłuszczu cebulka, a czasem także skwarki. Doprawiane są solą i pieprzem(...)liścia kapusty po jego środek, a liść zwija się w rulon, lub składa w pakiecik. Ziemniaki podczas pieczenia nieco przybierają na objętości. Gołąbki piecze się w piekarniku. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi z południa Podkarpacia, z Beskidu Niskiego. W publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto” zaprezentowały

Trzeci talerz
Gołąbki 180

już wszystkie liście kapusty sparzone ,nożem odcinamy twardy głąb i wykładamy mięso mielone i zawijamy ,i tak robimy aż do wykorzystania mięsa i dużych liści kapusty ,kiedy już wszystkie gołąbki mamy gotowe ,rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i przesmażamy wszystkie gołąbki na złoty kolor . W garnku układamy liście kapusty które nam pozostały tak aby nasze gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły , i wykładamy wszystkie przesmażone gołąbki .  Zalewa do gołąbków  Do miski wlewamy około litra wody gorącej i dodajemy kostki rosołowe ,koncentrat pomidorowy i śmietanę i doprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy i zalewamy gołąbki i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty

Mój Smak
Gołąbki bez zawijania 239

Bardzo lubimy gołąbki, zwłaszcza z młodej kapusty. Jak więc radzić sobie zimą, kiedy kapusta jest twarda? Na ratunek przychodzą gołąbki bez zawijania, czyli uformowane jak kotlety, zanurzone w sosie pomidorowym. Poszatkowana kapusta szybko się gotuje a przy całym daniu jest mniej pracy niż przy tradycyjnych gołąbkach. :-)  500g mięsa mielonego 150g suchego ryżu 500g(...)gołąbków.  3. W dużym garnku z grubym dnem zagotowujemy 1 litr wody. Do wrzątku przekładamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut.  4. Gołąbki wyciągamy na talerz. Z powstałego bulionu robimy sos: mąkę i śmietanę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do bulionu. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Do sosu przekładamy

Szefowa kuchni
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 219

Ostatnio miałam ochotę na gołąbki, ale jednak było mi szkoda czasu na podsmażenie i duszenie mięsa z kapustą. Dlatego też postanowiłam przygotować gołąbki pieczone w piekarniku. Mięso zawinęłam w liście włoskiej kapusty, dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania(...)gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól, pieprz olej Do garnka wsypać ryż, wlać 1 i 1/4 szklanki wody i całość posolić. Ugotować

Ugotować
Wigilijne gołąbki z serem białym 228

Nietypowy, wegetariański przepis na gołąbki. Podane w sosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie! Polecam również: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku(...)gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku 1 pęczek szczypiorku olej przyprawa jarzynka do posypania gołąbków Przygotowanie: Kapustę podzielić na liście, delikatnie spłukać, zaparzyć we wrzątku i odcedzić. Masło ucierać w mikserze, dodawać po kolei jajka i ser. Następnie wsypać bułkę tartą  i przyprawić według smaku podanymi przyprawami.  Na końcu wsypać drobno posiekany szczypiorek i faszerować

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 202

lubię te które przygotowywała moja mama. Na nie przyjdzie czas już wkrótce i z przyjemnością podzielę się Jej przepisem... Za to, dzisiaj mam dla Was przepis na równie smaczne gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami. Przygotowałam je w inny sposób niż wspomniane gołąbki mojej mamy, te są gotowane na parze i przygotowane z włoskiej kapusty. Cieszą(...)się one u nas ogromnym powodzeniem. Kapusta zawsze jest mięciutka i całość pysznie smakuje. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji kosztować takich gołąbków to koniecznie się na nie skuście ...  Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze SKŁADNIKI: 14 liści kapusty włoskiej 1,5 szklanki ryżu białego 3 szklanki wody sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 301

Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50  dkg mięsa mielonego 30  dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15  dkg ryżu 2  ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej(...)gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię

Przepisy i porady kulinarne
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 273

prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony na stronie o Krymie -  Eastway składniki Porcja na 16 gołąbków  500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka  125 ml octu 3%, 200 g ryżu(...)kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem. gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp

Stare Gary
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 452

Znane są pod wieloma nazwami: oszukane gołąbki, cygańskie gołąbki, leniwe gołąbki, kotlety mielone z kapustą... itd - u mnie po prostu gołąbki bez zawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bo tradycyjne gołąbki, są  jakby nie patrzeć trochę  pracochłonne.  To taka wersja(...)Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 252

Gołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku, zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo(...)taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce 196

to moja miłość! Moja mama robiła je bardzo często przez całe moje dzieciństwo, może stąd wziął się mój sentyment Uwielbiam je do dzisiaj. Dziś przedstawiam przepis na łatwe gołąbki w tradycyjnej odsłonie czyli z mięsem i ryżem, z młodą kapustą (można użyć oczywiście także standardowej) i szybkim sosem pomidorowym. W moim domu zawsze robiło się(...)piekarniku a na koniec polewało przygotowanym sosem, który w sezonie można przygotować też ze świeżych pomidorów. Polecam na klasyczny obiad dla całej rodziny. Scroll down for recipe in English Gołąbki w sosie pomidorowym (8 porcji) Składniki: 8 dużych liści młodej kapusty, z wyciętym zgrubieniem i przez chwilę obgotowanych we wrzątku 500 g mielonej wieprzowiny 150 g ugotowanego ryżu

karmelowy
Fałszywe gołąbki są naprawdę pyszne. Przepis bez zawijania 821

Pracy dużo mniej, a smak właściwie ten sam. Gołąbki bez zawijania robi się szybko i równie szybko znikają. Takie są pyszne! Przepis na fałszywe gołąbki bez zawijania Składniki: główka młodej kapusty lub pół średniej główki zwykłej, 2 cebule, 100 gramów białego ryżu, 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka), 1 jajko, 2 puszki pomidorów(...)reszty razem z mięsem, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż masa wystygnie i stężeje. Można ją też schłodzić. Zwilżonymi dłońmi formuj podłużne gołąbki. Przesmaż je z obu stron na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż pomidory i dopraw, na nich ułóż gołąbki i zapiekaj przez około 50 minut w temperaturze

Kulinarna Polska
Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy 530

porcję mięsa od strony wyciętej części, zawijam boki do środka a później zwijam cały liść. Do wielkiego garnka wkładam 2 liście z kapusty a na nie układam ciasno zawinięte gołąbki. Gdy zawinę już wszystko, zalewam gołąbki wywarem warzywnym. Gotuję około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze kilka minut. Gd podaję gołąbki odlewam sobie wywar warzywny z koncentratem i zagęszcza go śmietaną mąką i wodą wymieszanymi w kubeczku. Powstanie sos. Uwielbiam te gołąbki. Prosty, wspaniały przepis. Artykuł Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl

Proponowane wyszukiwania