gołąbki - 2500 przepisów (strona:21/167)

Gołąbki z czerwonej kapusy z kaszą jęczmienną i grzybami 144

kapusty czerwonej 100 g cebuli , przekrojonej na połówki 2 ząbki czosnku 20 g masła 250 g grzybów (mogą być mrożone) 1 łyżeczka soli 0,25 łyżeczki pieprzu natka pietruszki Gołąbki z czerwonej kapusty. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę z sola. Do koszyczka wsypujemy kaszę jęczmienną grubą. Naczynie zamykamy a na pokrywę dajemy przystawkę Varoma(...)podduszamy czas 10min/Varoma/obr.1. Dodajemy kaszę jęczmienną, solidnie doprawiamy (grzyby lubią sól). Dodajemy drobniutko pokrojoną natkę pietruszki. Całość mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Na rozłożone liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Gotowe gołąbki układamy na przystawce Varoma. Do naczynia Thermomix wlewamy 1000 g wody, zamykamy pokrywę. Na pokrywę nakładamy przystawkę Varoma z gołąbkami. Gołobki parujemy

Themo przepisy
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 159

klasycznym naczyniu żaroodpornym - jakieś trzy piętra "kotlecików". Bardzo smaczne i sycące danie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski(...)pieprz. I sos gotowy. 11. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze gołąbki. W moim wyszły "trzy piętra". Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.  Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem

Kawa z mlekiem
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 126

kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą z której powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula(...)delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści. Gołąbki zwijać według przepisu gołąbki z kaszą gryczaną . Dno gęsiarki posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać listki laurowe, ziele

królestwo garów
Gołąbki w kapuście kiszonej 140

dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje sok, w którym kiszą się główki kapusty. Taka kapusta jest idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej, 1 cebula(...)delikatnie miękkie liście i włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście. Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści. Gołąbki zwijać według przepisu gołąbki z kaszą gryczaną . Dno naczynia do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia do dołu. Dodać liście

królestwo garów
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 164

: Do mniejszego liścia kapusty nakładać farsz, zawijać go w większym liściu i układać w brytfannie (żeby gołąbki były "stabilne", to można powbijać w nie wykałaczki). Gotowe gołąbki zalać wodą z kapusty do 1/3 ich wysokości i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Należy uważać, by woda nie odparowała, bo gołąbki zaczną się przypalać(...)puszki, koncentrat pomidorowy, mąkę i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią. Zblendować wszystko na jednolitą masę. Gdy kapusta już zmięknie, to wyciągnąć liście z dna brytfanny i gołąbki zalać sosem pomidorowym. Gotować około 5 minut, do zgęstnienia sosu. Jeżeli okaże się, że jest za gęsty, to można dolać wody z gotowania kapusty. Gotowe gołąbki nakładać

Passions hobbies life
Wiosenne gołąbki 274

- wiosna za pasem, młoda kapusta już pokazała się prawie we wszystkich sklepach, ruszajcie zatem po nią, a ja napiszę, co do niej potrzeba.  Składniki (na 20 gołąbków): 2 młode kapusty 1/2 kg mięsa mielonego z karkówki 100 gramów białego ryżu (1 paczka) 400 gramów boczku wędzonego 2 pomidory 3-4 cebule mała główka czosnku (najlepiej młodego(...) z młodej kapusty zawijam zawsze w dwa liście (mniejszy do środka, większy na zewnątrz). Zostawiam na później dwa, trzy największe, zielone liście (mogą być "brzydkie") - do przykrycia gołąbków podczas gotowania.  Należy nałożyć na rozłożony liść łyżkę stołową farszu i zawinąć w "kopertę" tak, aby farsz podczas gotowania nie wydostał się na zewnątrz.  Po zawinięciu wszystkich

Garniec Magalie
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 190

zawsze w sobotę, tak się składało, że wszyscy byliśmy w domu i czekaliśmy na nie już od samego rana - zapach który dochodził z kuchni nie pozwalał o nich zapomnieć. Gołąbki mamine były z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie(...)pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ...  Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  PRZYGOTOWANIE: Z kapusty oparzamy liście

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 302

ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość. Robimy gołąbki do wyczerpania się produktów. W większy garnek na dno układamy pozostałe liście kapusty tak, aby całe je przykryć. Wrzucamy tam kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe(...)pokrojoną w plasterki połowę cebuli. Układamy ściśle nasze przygotowane gołąbki delikatnie solimy. Na wierzch układamy pokrojoną połowę cebuli i układamy pozostałe gołąbki. Całość przykrywamy liśćmi kapusty wlewamy ok 2 -3  szkl bulionu/ wody (tak aby było jej ok 3 cm poniżej gołąbków). Gotujemy pod przykryciem ok 40 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy

Malinowe Pocałunki
Wege gołąbki faszerowane kaszotto 54

Dawno nie robiłam gołąbków. Bardzo je lubię, ale moja rodzina zwykle kręci nosem na kapustę. Jednak i tak nic nie stoi na przeszkodzie bym zrobiła je dla siebie, prawda? Lubicie gołąbki? Jako, że jestem wielką fanką dań wegetariańskich to w takim stylu chciałam przygotować tą faszerowaną kapustę. Dzień wcześniej robiłam kaszotto z kaszy bulgur z fasolą białą(...)doprawię i tak się stało. Przed duszeniem goląbki podsmażyłam na oliwie by dodać dodatkowego smaku. Finalnie podałam do nich sos pomidorowy i z nim było naprawdę pysznie! PRZEPIS NA GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Składniki: 1 główka kapusty 3 szkl ugotowanego dania typu kaszotto – przepisy 2 ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki oliwa sól pieprz 0,5 litra wywaru warzywnego

Dorota Smakuje
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE 109

GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku. Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym.  Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około 16 sztuk gołąbków. Polecam Wam przepis, korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI : 1 główka włoskiej kapusty 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki ugotowanej kaszy 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana

Moja Książka Kucharska
Gołąbki pieczone 909

Mimo iż często robię gołąbki jakoś nie zamieściłam przepisu na blogu. Myślałam, że to zbyt banalny przepis ale kilka osób mnie już pytało czy i jak robię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Nam jakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz(...)mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu mięsnego  0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery do smaku sól, pieprz, pieprz

Ala piecze i gotuje
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 139

letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam ze standardowymi szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi- rosti oraz sosem śmietanowym(...)Rosti: 1 kg ziemniaków  1 jajko  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól garść posiekanej natki pietruszki  olej do smażenia  Sos śmietanowy: bulion z pieczenia gołąbków  3 łyżki śmietany 18% cebula  garść posiekanej natki pietruszki  ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu  łyżka masła do smażenia  Liście botwiny myję i blanszuję

Mango Papaja
Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym 223

Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na pyszne gołąbki. Z gołąbkami jest jak z zupą pomidorową. Najlepsza jest nasza. My chcemy Wam dzisiaj pokazać na nieco inną wersję tego kultowego dania. Nasze(...)pikantne gołąbki nie będą formą różnić się od tych tradycyjnych. Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów. Pikantne gołąbki nie z przypadku Pikantnego smaku naszym gołąbkom dodają dwa składniki – kiełbasa chorizo oraz świeżo mielony pieprz. Kiełbasę kupicie niemalże w każdym sklepie. Nie martwcie się

Ciasna Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1917

starczyło na dwie rodziny i nasyciło nas na jakiś czas :) Dzisiejszy przepis właśnie taki jest, to przepis którego nauczyła mnie mama i uważam nieskromnie,że jest najlepszy. Sekret dobrych gołąbków leży w idealnie dobranych proporcjach mięsa i ryżu, a i samo pieczenie w piekarniku z dodatkiem wędzonki, nadaje im niepowtarzalnego, bardzo aromatycznego smaku. W zasadzie nie potrzeba do nich(...)mielone. Z liści kapusty, wybieram te najładniejsze ( tymi gorszymi wyłożę naczynie do pieczenia ) i na każdy z nich daję porcję farszu, zwijam w miarę kształtne i zgrabne gołąbki. Naczynie do pieczenia ( u mnie gęsiarka) smaruję delikatnie olejem, wykładam odłożonymi liśćmi kapusty, pokrojonym na cienkie plasterki boczkiem i układam łączeniem do dołu gołąbki. Kolejno każdą warstwę gołąbków

Kuchnia z widokiem na ogród
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 124

Farsz układać na liściach i  zawijać. Ciasno układać w naczyniu do zapiekania. (liście jeśli maja gruby i twardy nerw to ścinamy go nożem) Czasami jeśli gołąbki piekę np, w brytfannie która ma cieńsze dno wtedy wykładam je pozostałymi liśćmi (które są już za małe na gołąbki) a dopiero na wyłożone dno układam(...)gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków. Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać  gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania