gołąbki - 2500 przepisów (strona:28/167)

Gołąbki z kaszą w sosie grzybowym 47

Miałam ochotę na nieco inną wersję gołąbków. Zainspirowała mnie Magda Gesler w kuchennych rewolucjach. Tylko że ona dodała jeszcze na górę kapustę kiszoną. Nie miałam przekonania co do smaku takiej wersji, ale jeszcze kiedyś spróbuję. Może ktoś z Was już takie gołąbki jadł ? Mięso mielone wymieszać z ugotowaną kaszą, majerankiem i doprawić do smaku solą i pieprzem(...)kapusty i podgrzewać. Obciąć liście kapusty i nałożyć mięso na każdy z nich. Dokładnie zawinąć i zabezpieczyć wykałaczką drewnianą przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać olej i masło, następnie obsmażyć gołąbki na złoty kolor. Każdy obsmażony gołąbek włożyć do garnka. Na patelni obsmażyć cebulkę suszone grzybki pokrojone drobno i pieczarki, podlać winem i gotować do całkowitego wyparowania

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki w sosie pomidorowym 53

Dziś trochę klasyki. Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Kojarzą mi się z dzieciństwem i rodzinnymi obiadami. A że chętnie wracam do swoich ulubionych smaków, to dziś na talerzu królują właśnie gołąbki. Gołąbki w sosie pomidorowym - 12 sztuk Do przygotowania gołąbków będą Ci potrzebne: główka kapusty włoskiej, 600g indyka, 200g ryżu, cebula(...)wytnij głąb i oddziel liście. 7. Liście włóż do gorącej wody, gotuj kilka minut aż zmiękną. Wyjmij je łyżką cedzakową i przestudź. 8. Na liściach ułóż farsz i zawiń gołąbki. 9. Spód garnka z grubym dnem wyłóż liśćmi kapusty, które pozostały, na nich ciasno ułóż gołąbki, zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny

Z notatnika dietetyka
szybkowar- gołąbki z mięsno-paprykowo-ryżowe... 81

Składniki: kapusta na gołąbki płaska 2 sztuki, ryż 3 woreczki, mielona łopatka 70 dag, kucharek 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa, papryka 2 sztuki, śmietana 12% gęsta 100 ml, natka pietruszki 1/2 pęczka, woda 5 szklanek Z kapusty ( odmiana płaska do gołąbków )wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku z olejem(...)Porcję mięsa nakładać na liście kapusty i zawijać ciasno w rulony. Do szybkowara (9 litrów) na dno włożyć rozkładane sito (nie przypali się kapusta na dnie ), na sicie układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 25 minut, w szybkowarze gołąbki wystudzić dobrze ( gotuję wieczorem i na następny dzień są do wyjęcia, nie rozwalają

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w liściach winogron + film 77

Gołąbki w liściach winogron to ciekawy pomysł na pyszny obiad. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż przygotowanie tradycyjnych gołąbków z kapusty, ryż nie wymaga wcześniejszego gotowania a cebula podsmażania. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 25-30 sztuk 25-30 świeżych liści winogron 500 g mielonego mięsa 1 szklanka(...)natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano. Masę wyrabiamy dłonią, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Małe porcje farszu nakładamy na liście winogron i formujemy gołąbki. Duży garnek wykładamy pozostałymi liściami winogron i układamy w nim gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Całość zalewamy wodą, tak aby wszystkie gołąbki były zanurzone

Smakowite Dania
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 94

liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć

Stare Gary
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 149

liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)surowym ryżem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszać Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. (jak zawijać gołąbki pokazują zdjęcia w tym poście) Sos: Szklankę wody wymieszać z przecierem pomidorowym, natką pietruszki, mocno podgrzać, doprawić solą, pieprzem Dno misy wolnowaru, wyłożyć

Stare Gary
Gołąbki gyros z ryżem i kaszą jęczmienną 235

mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań, nie zapominając o przyprawie do gyrosu, która nada naszym gołąbką bardzo oryginalnego i wyjątkowego smaku. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda(...)liście podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły. Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy brytfanny wodą

W Moim Magicznym Domu
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 153

dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż, nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron, tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym(...)innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki, a z góry możemy lekko poprószyć mieloną papryką.  Z tej porcji wychodzi dość dużo gołąbków, ja robię dla 5 osób na 2 dni. Jeśli potrzebujesz mniejszą ilość zmniejsz proporcje.    R ada : Zamiast jednej dużej główki kapusty, możesz użyć 2 średniej wielkości, wtedy Twoje

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych 700

najlepsze na świecie pod każda postacią. Dziś moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie.  Gołąbki bez zawijania - dla leniwych  Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko sól(...)kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.  Wyrabiamy całość na jednolitą masę.  Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane gołąbki obsmażamy dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, szklimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 165

dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też te bez  mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze(...)układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego dajemy przekrojone na pół pomidory, pozbawioną

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z młodej kapusty 179

ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż(...)Uszkodzone liście można wykorzystać do wyłożenia dużego garnka, w którym gołąbki będą się gotowały. Na każdy liść nałożyć farsz i zwinąć. Boki wcisnąć delikatnie do środka. Ułożyć gołąbki, tak aby do siebie ściśle przylegały. W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki. Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny

Ze smakiem i z pasją
Gołąbki z łososiem i sosem cytrynowo-śmietanowym. 172

zrobię gołąbki z brązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem. Gołąbki z łososiem Składniki na 8 średniej wielkości gołąbków(...)drobno i dodajemy do łososia z ryżem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.  Liście kapusty przelewamy wrzątkiem, Wycinamy zgrubiałe części. Na brzegu liścia układamy farsz i zawijamy jak normalne gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki

Miksturownik
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 137

Bardzo smaczne gołąbki. Wołowina z pęczakiem to świetne połączenie. Na dodatek gołąbki robione w wolnowarze to duża wygoda. Wstawiamy i zapominamy. Można je oczywiście przygotować w sposób klasyczny, bez wolnowaru. Będą równie dobre. Przepis na gołąbki tradycyjne   tutaj . Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej  farsz: 500 g wołowiny(...)czosnek, natkę pietruszki, zmielone grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.  Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać

Stare Gary
Pieczarkowe gołąbki 160

Pieczarkowe gołąbki Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego , za to jest pieczarkowy . Pyszne mięsko , mieszane z kaszą , pieczarkami i boczkiem , jest po prostu genialne . Wszystko wieńczy kapusta , ach czego chcieć więcej , no może jakiś pyszny deserek po obiedzie(...)parzymy w gorącej wodzie i zdejmujemy z niej pojedyncze, całe liście – tyle ile się uda , porwane i malutkie także . Całe liście studzimy , następnie napełniamy farszem i zwijamy w gołąbki jak na zdjęciu . Podsmażamy na patelni na złoty kolor i przekładamy do garnka wyłożonego posiekanym boczkiem i resztą surowych , pieczarek . Porwane i małe liście , również obsmażamy , następnie układamy

Ogrodnik w podróży
Oszukane gołąbki z młodej kapusty gotowane w passacie pomidorowej 63

Jedno z naszych ulubionych dań, które przygotowuję dla mojej rodzinki z młodej kapusty. Gołąbków wychodzi dosyć dużo więc mam obiad na 2 dni.  Oszukane gołąbki są świetną alternatywą dla osób, które nie lubią zawijać tradycyjnych gołąbków ;) Podsmażone kotleciki można po ostudzeniu zamrozić i ugotować w passacie wtedy gdy nie mamy czasu na długie stanie(...)kuchni ;) Gołąbki: 50 dag młodej kapusty 70 dag mielonego mięsa wieprzowego 150g ryżu w torebce 1 cebula 2 ząbki czosnku jajko łyżka przyprawy do gołąbków 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki siekanego koperku ewentualnie kasza manna olej do smażenia Sos pomidorowy: 700 ml passaty pomidorowej 1/2 l bulionu 3 łyżki koncentratu

Smakołyki Asi
Pulpety jak gołąbki bez zawijania 79

Pulpety jak gołąbki bez zawijania to moja propozycja prostego do przygotowania i pysznego dania obiadowego. Uwielbiam gołąbki , dlatego takie dania należą do moich ulubionych – dlaczego? Bo nie trzeba zawijać, bawić się, tylko raz ciach a smak i tak wychodzi super. Lubicie gołąbki? Tradycyjne czy te bez zawijania? Z jakim farszem najlepsze? PRZEPIS NA PULPETY(...)GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 0,5 kg kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2-3 łyżki posiekanej zieleniny np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek 1 szkl ugotowanego ryżu sól pieprz sos: 500ml passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 1 mała cebula łyżeczka oregano sól pieprz szczypta cukru Jak zrobić pulpety jak gołąbki

Dorota Smakuje
gołąbki w sosie pomidorowym 97

Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!   składniki:   1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego   300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie(...)dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i  pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut.  Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek. Na liście kapusty nałożyłam porcję farszu i zwijałam gołąbki (wyszło mi 6 całkiem sporych). Zwinięte gołąbki obsmażyłam z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni

babka w formie
Gołąbki z kapusty włoskiej 102

skosztowaniu, ale był zachwycony! Zachwyt nie minął nawet gdy przyznałam się z czego jest farsz. Nawet gdy przygotowywałam tego posta, to wspomniał, że były super, a sekretem tych gołąbków jest odpowiednie przyprawienie farszu. Koniec wywodów, czas na przepis: Składniki na 8-10 sztuk: Główka kapusty włoskiej 2 kostki naturalnego tofu około 1oo g ryżu (ugotować) łyżeczka papryki pół łyżeczki(...)liścia, żeby się nie łamały podczas zawijania. Na każdego gołąbka będzie potrzeba 2-3 liście. Na każdego gołąbka potrzeba 2 łyżki farszu. Zawiń je. Na dnie garna lub głębkiej patelni umieść klpika pozostaych liści ugotowanej kapusty. Umieśc na nich gołąbki zawinięciem do dołu. Na dnie garnka lub głębokiej patelni umieść kilka pozostaych liści ugotowanej kapusty. Umieść

greenscarf
Gołąbki 152

, chyba moje ulubione danie kuchni polskiej, żadne nie smakują tak jak te robione przez mamę. Ostatnio zostało mi trochę ugotowanego ryżu z dnia poprzedniego więc postanowiłam zrobić gołąbki. Wymagają one trochę zachodu, ale warto ;) Gołąbki składniki 1 średniej wielkości biała kapusta 200 g mięsa wieprzowego  1/2 szklanki ryżu 1/2 litra bulionu(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki wykonanie: Ryż ugotować na sypko, dodać do mięsa, cebule drobniutko posiekać, można zetrzeć ją również na tarce. Mięso doprawić pieprzem i solą, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać. Kapustę gotujemy we wrzątku przez około 15 minut i obracając ją co kilka minut, uprzednio wycinając głąb. Po ostudzeniu

Delusional Trine
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM WĘDZONYM 143

jest, ale za to masz spokój na kilka obiadów, jeśli zrobisz ich trochę więcej oczywiście, w zależności od ilości osób do wyżywienia :)  SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego  0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże(...)wierzchu również ułożyć liście kapusty. Całość przykryć i dusić w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni ( możesz piec je dłużej, jeśli nie lubisz zbyt twardych liści). Gołąbki można podać z przysmażoną cebulką na maśle, bądź sosami: grzybowym bądź pomidorowym. SOS POMIDOROWY: 1 passata – przecier pomidorowy – 700 ml 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła

Calzonella.com
Gołąbki z czerwonej kapusty na parze i sos z boczniaków 168

faszerowane soczewicą i serem feta polane śmietanowym sosem z boczniaków i czerwonej cebuli? Brzmi świetnie, prawda? Trochę zaszalałam, ale wyszło świetnie. Zamiast białej kapusty użyłam kapusty czerwonej, a moje gołąbki zyskały oryginalną fioletową barwę i intrygujący wygląd. Farsz powstał dość spontanicznie – użyłam do niego tylko dwóch składników sera feta i soczewicy, bo akurat miałam(...)czerwonej kapusty. Soczewicę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i wymieszać z pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić liście kapusty i zawinąć z nich gołąbki. Umieścić w pojemniku parowara i gotować na parze około 15 minut. W tym czasie przygotować sos. Cebulę posiekać w piórka i przesmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w paski boczniaki

Dietolog
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM - JAK U BABCI 132

dobre gołąbki. Zmieniamy rodzaj kapusty, farsze, eksperymentujemy z mięsami. A najsmaczniejsze ( bynajmniej dla mnie) to te babcine, takie jak jadałam na wakacjach na wsi. Jak były gołąbki to nigdy nie odpowiadałam  na wołanie na obiad : ZARAZ!! Nim Babcia zdążyła zawołać, już siedziałam przy stole. I to pozostało mi do dziś. Na dobre gołąbki(...)Ryż gotujemy  w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy.  *Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa- ja daję wielkości piąstki. Zwijamy gołąbki. *W dużym garnku układamy gołąbki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i obrane wcześniej, pokrojone na kawałki pomidory. Wrzucamy listek i ziele ang. Zalewamy gorącą wodą, tyle

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki w sosie pomidorowym 189

zacznie odchodzić od ręki. Mięso zawijamy w liście kapusty. Układamy porcję farszu na łyku, zakładamy boki do środka i zawijamy. Na dno garnka wkładamy kilka liści kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Na liściach układamy gołąbki. Zalewamy wodą tak, by gołąbki były przykryte. Solimy i zagotowujemy. Po 50 minutach gotowania rozprowadzamy w szklance pół(...)słoiczka koncentratu pomidorowego z wodą, w której gotowały się gołąbki. Próbujemy sos. Dosalamy do smaku jeśli to konieczne i dodajemy pokrojony pęczek koperku. Zagotowujemy po raz ostatni i gotujemy jeszcze kilka minut, by smaki się połączyły. Gotowe

Dieta bez mleka
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 705

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Nieco odmienne gołąbki, bo bez zawijania przypominające większe kotlety. Jednak tylko przypominające. Smakują jak tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, lecz wyglądają inaczej. Ta wersja jest szybsza. Gołąbki są z kapusty pekińskiej. Bardzo smaczne. Wychodzi ich sporo, więc obiad na kilka dni mamy z głowy. Podbijają każde(...)pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrobić mięso. Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną na oleju cebulę oraz jaja. Wymieszać. Uformować gołąbki na kształt małej piąstki. Obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na oleju z każdej strony na złocisty kolor ( nie mogą być zbyt ciemne, ponieważ mogą nabrać goryczy ). Przełożyć

Kuchnia Paulettes
Zupa gołąbkowa 144

tego jeszcze formowanie! Ohh, a czas zapiekania w piekarniku?! To dopiero ochota przejdzie. Bywają dni, że i je zrobimy- zasycając się. Jednak mam dla was alternatywę. Jednogarnkowe płynne gołąbki ! Tak, dobrze czytacie. Zupa gołąbkowa to super sprawa. Sama nie byłam przekonana do tej zupy, ale spróbowałam - i kurczę ! To jest pyszne. Fakt nie są to zwykłe gołąbki, jednak jesli brak czasu, a mamy smak na gołębia w kapuście to zaspokoimy go tą zupą.  Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni. Składniki : 3-4 l  wody lub bulionu włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski) 1 mała

Garnkowe fanaberie
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 99

wyglądają i jak się robi gołąbki, nie trzeba nikogo uczyć ani przekonywać co do smaku potrawy. Ja dziś chcę polecić gołąbki nie tylko z wzbogaconym nadzieniem, ale  także z sosem na bazie cukinii, gęstym, pysznym i aromatycznym. Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu ugotowanego al dente cebula łyżka masła papryka 0,5 szklanki(...)łatwiej z niej formować i nie wymaga obgotowywania. Zdejmujemy pojedyncze liście, usuwamy grube żyły, nakładamy porcję farszu i zawijamy, układamy łączeniem do spodu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka obsmażona kapust smakuje dużo lepiej. Resztkami kapusty wykładamy garnek o grubym dnie, na takim posłaniu układamy obsmażone gołąbki. Zalewamy rosołem, przykrywamy

Dieta moja pasja
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 160

ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją(...)mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka i ostra, lubczyk - wedle uznania pęczek świeżego koperku

Zasmakuj Kuchni