gołąbki - 2500 przepisów (strona:23/167)

Zapiekane gołąbki bez zawijania FIT 245

często przyrządzam je na niedzielny obiad, wtedy starczają nam jeszcze na kolejne 2-3 dni. Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł obiadowy dla osób, które lubią smak gołąbków lecz nie lubią zawijać mięsa w liście kapusty. Osobiście uważam, że obie metody są przepyszne, delikatnie różnią się smakiem i są równie czasochłonne. Jeżeli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście gołąbków sami spróbujcie obu wersji i porównajcie. Tutaj znajdziecie przepis na najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT . Składniki na 19-20 gołąbków: – 900g kapusty włoskiej (lub białej) – 800g mięsa mielonego z szynki (lub indyka) – 100g ryżu basmati – 2 jajka – 1 cebula Składniki na sos pomidorowy: – 1000g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu

Be Fit Be Strong
PYSZNE GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM 147

Bardzo często robię gołąbki-oczywiście według przepisu mojej mamy :).Kilka osób mnie już pytało jak robię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Bardziej nam smakują gołąbki zapiekane w piekarniku. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy .   Zapraszam na przepis :)  WYKONANIE Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie(...)nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety.Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty takie albo uszkodzone albo małe itp.:)i na nich układamy gołąbki. Przygotowanie sosu: Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, sos pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy zagotować i lekko zredukować. Sos doprawić przyprawami a jeśli jest zbyt kwaśny

Mała w garnku miesza
Gołąbki z kuskusem i cukinią 147

Szybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe.  Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają.  Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie. Składniki: ·                   mała kapusta włoska(...)oleju na którym zarumieniamy cebulę. Dodajemy cukinię i chwilkę całość podsmażamy. Mieszamy z sparzonym kuskusem i doprawiamy, solą, pieprzem młotkowanym i chili do smaku. Smak powinien być wyrazisty, ostry. Gołąbki:  Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki

Moniki Smakołyki
zawijane gołąbki w sosie pomidorowym :D 130

przygotowywała, to próbuję odtworzyć  dotąd aż uzyskam ten sam smak :D Tak też było w przypadku gołąbków. To zazwyczaj było danie weekendowe. Może ze względu na czas jaki trzeba było poświęcić na zrobienie a może na to, że w gołąbkach było mięso :D Tak mięso było tylko na niedzielę, rzadko kiedy indziej. Ale to takie były(...)uszkodzić. Grubsze części od głąba okrawam nożem. To zaczynam zawijanie. Wykładam farsz, zawijam boki w kopertę i roluję. Wykładam do naczynia żaroodpornego. Podlewam wodą do 1/3 wysokości gołąbków. Zapiekam ok 1 godziny do 1.30. W międzyczasie przekręcam je na drugą stronę, żeby nie spaliły się mocno z góry. Jak już się uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki na ostro z ryżem, kaszą i pieczarkami 152

gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem). Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi jeśli nam zostały lub smarujemy masłem i układamy ciasno przyrumienione gołąbki. Przykrywamy liśćmi lub folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią. Gołąbki pieczemy ok. 60 - 80 min w 190°C, 10 -15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Gołąbki  można podać z ulubionym sosem lub podsmażonymi na maśle pieczarkami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Gołąbki inaczej 238

dość że pięknie wyglądają, są wygodne w spożyciu to jeszcze w przypadku serwowanie większej liczby dają możliwość skosztowania wszystkiego po małym kęsie. Dlatego gdy zobaczyłam dawno temu gołąbki w liściach botwinki postanowiłam że też je kiedyś zrobię. Nie mogłam jednak trafić na botwinkę, która by się do tego nadawała, aż do czasu…. Składniki: torebka kaszy jęczmiennej pęczak(...)Nastawiamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Liście blanszujemy – wrzucamy do wrzątku na ok.1 min. Liście bardzo delikatnie rozkładamy, nakładamy na każdy porcję farszu i delikatnie zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Pozawijane gołąbki wkładamy do żaroodpornego naczynia, na spód wlewamy niecałą szklankę wody. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy naczynie z gołąbkami i zapiekamy

Mama z miasta
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 109

Gołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak(...)oraz rozsmarowujemy łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i prużymy na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy kapusta jest miękka i zakręcamy gaz. Gołąbki pozostawiamy przykryte około 30 minut aby doszły i skruszały. Po tym czasie wykładamy delikatnie widelcem i pozostawiamy do ostygnięcia.  Wywar z gotowania gołąbków przelewamy do mniejszego

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej 127

Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej Gołąbki w liściach botwinki to pyszne i proste danie .. ja zrobiłam je całkiem nieklasycznie.    Kupiłam na placu Imbramowskim w Krakowie ostatnio na stoisku WarzywaodZbrojki piękne liście młodej botwinki, kolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam.  Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości  250 ml maślanki  2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych  ( bez twardych końcówek ) 10 plastrów boczku wędzonego surowego  pieprz, sól, płatki chili   Udka z kurczaka wkładamy

Kuchnia na wzgórzu
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 178

liścia.  Do zmielonego mięsa dodaję ugotowany al’ dente ryż, przyprawy, pieprz, majeranek, czosnek i sól. Mieszam całość dokładnie. Formuję małe kotleciki, układam na liściu kapusty i zwijam gołąbki.  Układam bardzo ciasno, na wyłożonych na dnie garnka małych liściach, gołąbki można najpierw obsmażyć na smalcu, jak kto woli. Na wierzchu także układam liście. Zalewam gołąbki(...)robię sos na wywarze z mięsa. Dodaję do niego koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki cukru, pieprz biały mielony . Śmietankę mieszam ze skrobią i zagęszczam nią sos. Solę do smaku.  Gołąbki wykładam na talerze i polewam sosem. gołąbki podałam na talerzu z serii MALTA  od Porcelana Bogucice SMACZNEGO!!!  zapraszam na fajny  KONKURS (KLIK) zostawiam

Takie tam pichcenie
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 138

poprzednim poście były gołąbki i teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując(...)niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie. Madzia już tego nie robiła, bo te gołąbki robiła jednocześnie z tymi poprzednimi, więc kapustę już miała. Jeszcze potrzebujemy: 150 g ryżu 2 garście ciecierzycy 150 g zielonej soczewicy 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz Gotujemy

Marder&Marder Manufacture
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 252

ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie brytfanki bądź naczynia w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie. Przygotowujemy sos -W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor(...)mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał. Zalewamy ułożone w brytfance gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z kaszanką 64

oraz cholesterolu. Nie jest więc zalecana dla osób z chorobami serca czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Również osoby z dną moczanową powinny jej unikać, gdyż charakteryzuje się dużą ilością puryn. Gołąbki z kaszanką - przepis na 15 sztuk Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować: kapustę włoską, 3 ząbki czosnku, cebulę, pierś z kurczaka, 10 kaszanek, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól(...)zahamujesz w ten sposób proces gotowania, a liście zachowają swój kolor. 7. W miękkie liście zawiń przygotowany wcześniej na patelni farsz i zawiń gołąbka. 8. Na dno dużego garnka włóż kilka liści kapusty, które ochronią gołąbki przed przypaleniem, ułóż na nich przygotowane gołąbki i przykryj je jeszcze kilkoma liśćmi kapusty. Gotuj na małym ogniu przez

Z notatnika dietetyka
Gołąbki z kapusty coolwrap 231

gołąbki robiłam już jakiś czas temu i dopiero o nich przypomniałam.Muszę znów je zrobić, bo są pyszne,a to z powodu kapusty.Pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty Coolwrap , tej kapusty do gołąbków nie trzeba tak długo parzyć tak jak zwykłą kapustę.Kapusta Coolwrap charakteryzuje się delikatnym smakiem i niezwykle cienkimi, soczystymi liśćmi .Liście pozostają(...)listek, ziele  Kapustę delikatnie sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym.  U stawić program STEW i czas

Moje domowe kucharzenie
Mini gołąbki w kapuście pekińskiej z kaszą gryczaną i pieczarkami 202

Dawno nie robiłam. Ale pomyślałam, żeby coś dodać, coś zmienić i zrobiłam wszystko inaczej. Białą kapustę zamieniłam na pekińską, zamiast ryżu dałam kaszę gryczaną, a mięso zastąpiłam pieczarkami, zamiast gołąbków dużych, zrobiłam... mini  Składniki: 2 szt. kapusty pekińskiej 450 g kaszy gryczanej prażonej 1 l bulionu warzywnego 120 g pieczarek 2   średnie cebule 2 łyżki oleju(...)gotowania.  B ulion pod gołąbkami zawrzał, zmniejszyłam ogień do minimum i tak pozostawiłam na około 20 - 30   minut. W końcu wszystko w tych mini gołąbkach było gotowane, więc nie ma potrzeby przegrzewać ich ponad to, co konieczne. Gołąbki wyłożyłam na półmisek i od razu podałam. No, cóż kolejny smaczny obiad zrobiony. Zupełnie

Kuchnia u Krysi
GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 204

pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną? Wydaje Wam się, że to dziwne połączenie? Nic bardziej mylnego Jak ich spróbujecie, to na pewno zmienicie zdanie na ten temat. Ta wersja gołąbków nie jest zbyt popularna a szkoda, bo wychodzą pyszne i zapewniam, że jak raz je zrobicie to z pewnością, częściej będziecie sięgać po ten przepis GOŁĄBKI(...)pekińskiej 200g kaszy gryczanej 400g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa wieprzowego z łopatki) 1 cebula 200g pieczarek 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona słodka. Przygotowanie naszych gołąbków zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę i razem podsmażamy na patelni ok 10min. Do większej miski wkładamy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Niby gołąbki + film 118

Dziś zapraszam na gołąbki bez zawijania w smacznym sosie pomidorowym, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników tego dania.     składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa(...)podsmażoną cebulkę, suchy ryż, jajka, bułkę tartą, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. W misce łączymy bulion oraz przecier pomidorowy

Smakowite Dania
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 151

Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie Gołąbki , to w naszej rodzinie jedno z nieśmiertelnych dań , jak już kiedyś pisałam , nie ma znaczenia , czy jest to wersja klasyczna , czy moja fantastyczna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zawsze dzieci zjadają , a z talerzy błyskawicznie(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta wersja , powstała bo miałam resztkę pieczarek , z którymi nie wiedziałam co zrobić , a wyrzucać nie lubię . Dorzuciłam do gołąbków i okazało się ,że wpasowały się idealnie . Po prostu pychotka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z pęczakiem i grzybami 175

Gołąbki z pęczakiem i grzybami Gołąbki zawsze są dobre , ba może nawet najlepsze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjne z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym to pychota , ale te, są nie mniejszą ucztą . Dzisiaj , zrobiłam je po raz pierwszy , ale na pewno nie po raz ostatni . Ostrożne zaserwowałam dzieciom , myśląc(...)będą się krzywić ale o dziwo nie , gołąbki im smakowały i to bardzo , a najbardziej sos " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Polecam , zdrowe , lekkie danie , pozwalające odpocząć od mięcha . Składniki : 1 główka kapusty 2 szklanki pęczaku 1 szklanka suszonych grzybów ( u mnie była mieszanka leśnych i shitake ) 2 cebule 1 czubata łyżeczka, czosnku granulowanego

Ogrodnik w podróży