gołąbki - 2255 przepisów (strona:17/151)

Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT 35

uważa, że ich przygotowanie jest czasochłonne… nic bardziej mylnego! Jak przygotujecie je raz, np. z mojego przepisu, przekonacie się, że trwa to dokładnie chwilę! Składniki na 14-16 gołąbków: – 700g mięsa mielonego z szynki wieprzowej – 100g ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku(...)Podczas gotowania nie mieszamy gołąbków. Bulionu nie wylewamy. SOS: Przecier pomidorowy, kilka łyżek bulionu (z gotowania gołąbków) i śmietankę oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty – dolewamy bulionu. Sos możemy przelać do garnka z gołąbkami lub podawać osobno. Smacznego! Artykuł Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT pochodzi

Be Fit Be Strong
Gołąbki w sosie grzybowym 36

Gołąbki w sosie grzybowym. Gołąbki nadziane mięsem mielonym, podsmażoną cebulką i kasza gryczaną. Podane z obłędnym sosem grzybowym zrobionym z użyciem suszonych grzybów i ciemnych pieczarek. Sos wzbogacony czosnkiem, winem i wykończony śmietaną. Kremowy i bardzo grzybowy. Ilość porcji / Servings – 8 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity(...)Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na gołąbki 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojone w kostkę 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej 2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki masła lub oleju sól i czarny pieprz 3 l bulionu

Spice things up
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 125

ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu. Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie. Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki(...)głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarkki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje

O kuchni z uczuciem
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 46

krokiety, najpierw od dołu, tak aby kapusta zakryła mięso, następnie boki składamy do środka i jak najciaśniej zawijamy resztę. W garnku, z grubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając od tych, które są w najtwardszych liściach (czyli tych ze środka kapusty). Jeśli nie zmieszczą się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden na drugim(...)generalnie duszę je w dwóch garnkach, w których układam tylko po jednej warstwie. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym

PatiGotuje
Gołąbki bez zawijania 83

Dzisiaj zdecydowanie mięsny przepis. Do niedawna byłam zwolenniczką tradycyjnych gołąbków . Kapusta w gołąbku była dla mnie podstawą i generalnie jego najsmaczniejszą częścią. Ale ponieważ moja siostra wiecznie narzekała, że nie lubi kapusty i obierała gołąbki, postanowiłam przygotować je bez zawijania. Efekt mnie zaskoczył, naprawdę są równie pyszne co klasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego(...)przepisu Gołąbki bez zawijania Składniki: 700 g mielonego mięsa (karkówki, łopatki lub szynki) pół główki kapusty białej lub włoskiej 300 g ryżu 1 jajko 2 ząbki czosnku pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucamy ją na suchą patelkę

PatiGotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną 76

Najlepsze gołąbki pamiętam z kapusty włoskiej i mięsa wołowego z dodatkiem wieprzowiny jakie robiła moja Babcia. Dziś od wielu lat przygotowuję gołąbki z różnymi farszami, i nie tylko z kapusty włoskiej, ale także białej. Wcześniej ją obgotowuję i wykrawam stwardniałe części z głąba. Gołąbki można po zwinięciu spiąć wykałaczką dzięki czemu będą(...)trafi na wykałaczkę w daniu, która może pojawić się w najmniej oczekiwanym momencie..). Na dnie garnka zazwyczaj układam zewnętrzne liście kapusty, niezależnie jaka jest to kapusta. Gołąbki nie przypalą się, przejdą także dodatkowo pięknym aromatem kapusty. Dziś mięsne gołąbki z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Takie gołąbki zawsze podaję z sosem

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 56

wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo. Układam gołąbki dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy. To duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz(...)gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego

I tu będę miała takie te
Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym 105

500g mięsa mielonego 2 cebule torebka ryżu 3 ząbki czosnku jajko sól, pieprz bulion Sos: 700ml passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pół łyżeczki cukru oregano koperek Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. Te najbardziej zewnętrzne myjemy i odkładamy na bok, jeszcze nam się przydadzą ;)  W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek(...)jajko, pieprz i sól. Mieszamy. Na liść nakładamy porcje farszu, boki zwijamy do środka, a potem całość zwijamy ciasno w rulon. Na dnie garnka, w którym będziemy gotować nasze gołąbki układamy, wcześniej odłożone, zewnętrzne liście. Następnie na liściach, ciasno, jeden obok drugiego, układamy gołąbki. Zalewamy bulionem ( ja po prostu zagotowałam wcześniej wodę z kostką rosołową, zielem

Czerwona Porzeczka
Gołąbki zapiekane 77

Gołąbki zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj  mogę jeść non stop. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia sól pieprz(...)głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor

O kuchni z uczuciem
Tradycyjnie- Gołąbki 283

najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany!   Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując wyszło pysznie, wcale nie tłusto, a co najważniejsze przygotowanie trwało nie więcej niż pół godziny(...)Gołąbki z włoską kapustą i sosem pomidorowym Gołąbki 6 liści włoskiej kapusty 350g piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić i parzyć w gorącej wodzie przez

Zapiski Młodej Żony
Gołąbki ślimakowe - z patelni 39

pewnością to jedne z najlepszych gołąbków jakie jadłam i na pewno staną się moimi ulubionymi. Chociaż do tej pory inny pomysł niż nasz klasyczny, tradycyjny nie wydawał się prawdopodobny! A jednak 😊 Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie bez wątpienia nie sprawi trudności. Gołąbki ślimakowe z patelni są wyjątkowe nie tylko ze względu na oryginalne podanie, ale też(...)inaczej smakują. W przeciwieństwie do zwykłych gołąbków, są o wiele bardziej aromatyczne, a także w większym stopniu " kapuściane". Dlatego że farsz o wiele mocniej przechodzi smakiem i zapachem kapusty, ponieważ gołąbki ślimakowe są zdecydowanie mniejsze niż klasyczne. A zatem jeśli masz w domu mięso mielone, ryż i główkę kapusty to jesteś bardzo blisko pysznego dania, do którego

Dieta moja pasja
Gołąbki z kapusty pekińskiej 33

białej kapusty. Do tego ziemniaczki, sos pomidorowy (dużo sosu) i żyć, nie umierać. Tak w każdym razie zawsze wyglądało to u mnie w domu. Choć większość moich znajomych kojarzy gołąbki z pysznymi obiadkami u babci czy mamy, to danie znane jest nie tylko w Polsce. Jest to tradycyjna potrawa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej - ponieważ kapusta uprawiana(...)była bardzo powszechnie w przeszłości gołąbki stosunkowo często gościły na stołach biedniejszych warstw społeczeństw. Dziś na szczęście wszyscy możemy spokojnie cieszyć się ich smakiem 😋 Choć klasyczna wersja zakłada zawijanie farszu w liście białej kapusty, ja poszłam troszkę w inną stronę i sięgnęłam po kapustę pekińską. Gołąbki z kapusty pekińskiej - przepis na 15 sztuk Do przygotowania gołąbków

Z notatnika dietetyka
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym 58

takie tradycyjne, zawijane w liście kapusty, w gęstym sosie pomidorowym. Potrafiłam wieczorem, siedząc przed telewizorem wciągnąć 3, same lub z bułeczką, oczywiście nie mówiąc o obiedzie Cały wielki gar gołąbków znikał w dwa dni Od jakiegoś czasu mojej rodzinie przygotowuję gołąbki bez zawijania takie w zwykłym sosie pomidorowym ale przecież ja uwielbiam eksperymentować ze smakami(...)razem podsmażone na maśle warzywa zmiksowałam i taki warzywny, gęsty krem dodałam do sosu, wyszedł palce lizać! Taki sos polecam nie tylko do gołąbków ale i pulpetów, spaghetti czy nawet pizzy Coś pysznego Oczywiście maminym gołąbkom wierna jestem do dziś i nigdy nie odmówię każdej ilości     Składniki: 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej 400g. białego ryżu

Szczyptachili