gołąbki - 2379 przepisów (strona:26/159)

Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 180

Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50  dkg mięsa mielonego 30  dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15  dkg ryżu 2  ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej(...)gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię

Przepisy i porady kulinarne
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 164

prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony na stronie o Krymie -  Eastway składniki Porcja na 16 gołąbków  500 g tłustej baraniny z karkówki lub mostka  125 ml octu 3%, 200 g ryżu(...)kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem. gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp

Stare Gary
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 348

Znane są pod wieloma nazwami: oszukane gołąbki, cygańskie gołąbki, leniwe gołąbki, kotlety mielone z kapustą... itd - u mnie po prostu gołąbki bez zawijania. Szybka odmiana tradycyjnych gołąbków, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, bo tradycyjne gołąbki, są  jakby nie patrzeć trochę  pracochłonne.  To taka wersja(...)Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 127

Gołąbki z ryżem i kurkami przygotowałam w zeszłym roku, zrobiłam je wtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo(...)taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce 98

to moja miłość! Moja mama robiła je bardzo często przez całe moje dzieciństwo, może stąd wziął się mój sentyment Uwielbiam je do dzisiaj. Dziś przedstawiam przepis na łatwe gołąbki w tradycyjnej odsłonie czyli z mięsem i ryżem, z młodą kapustą (można użyć oczywiście także standardowej) i szybkim sosem pomidorowym. W moim domu zawsze robiło się(...)piekarniku a na koniec polewało przygotowanym sosem, który w sezonie można przygotować też ze świeżych pomidorów. Polecam na klasyczny obiad dla całej rodziny. Scroll down for recipe in English Gołąbki w sosie pomidorowym (8 porcji) Składniki: 8 dużych liści młodej kapusty, z wyciętym zgrubieniem i przez chwilę obgotowanych we wrzątku 500 g mielonej wieprzowiny 150 g ugotowanego ryżu

karmelowy
Fałszywe gołąbki są naprawdę pyszne. Przepis bez zawijania 712

Pracy dużo mniej, a smak właściwie ten sam. Gołąbki bez zawijania robi się szybko i równie szybko znikają. Takie są pyszne! Przepis na fałszywe gołąbki bez zawijania Składniki: główka młodej kapusty lub pół średniej główki zwykłej, 2 cebule, 100 gramów białego ryżu, 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka), 1 jajko, 2 puszki pomidorów(...)reszty razem z mięsem, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż masa wystygnie i stężeje. Można ją też schłodzić. Zwilżonymi dłońmi formuj podłużne gołąbki. Przesmaż je z obu stron na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż pomidory i dopraw, na nich ułóż gołąbki i zapiekaj przez około 50 minut w temperaturze

Kulinarna Polska
Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy 448

porcję mięsa od strony wyciętej części, zawijam boki do środka a później zwijam cały liść. Do wielkiego garnka wkładam 2 liście z kapusty a na nie układam ciasno zawinięte gołąbki. Gdy zawinę już wszystko, zalewam gołąbki wywarem warzywnym. Gotuję około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze kilka minut. Gd podaję gołąbki odlewam sobie wywar warzywny z koncentratem i zagęszcza go śmietaną mąką i wodą wymieszanymi w kubeczku. Powstanie sos. Uwielbiam te gołąbki. Prosty, wspaniały przepis. Artykuł Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Gołąbki z mięsem w sosie szpinakowo pomidorowym 115

. Śledząc nasz blog można śmiało odnieść wrażenie które nie jest mylnym, iż lubimy bawić się smakiem i wyszukiwać alternatyw dla klasyki. Właśnie dziś u nas najbardziej klasyczne gołąbki z mięsem podane z dość nietypowym sosem, mianowicie szpinakowo pomidorowym. Jeżeli jesteście miłośnikami szpinaku pokuście się by go przygotować.   Gołąbki z mięsem w sosie(...)osolonej wodzie na sypko. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Kapustę oparzamy, z liści ścinamy łyko. W liście zawijamy farsz. Garnek smarujemy olejem, układamy kilka liści kapusty a następnie gołąbki - oprószam delikatnie solą i skrapiam maggi, zalewam wodą, przykrywam pozostałymi liśćmi. Gołąbki gotuję w szybkowarze około 60-70 minut. Wyłączam grzanie i zostawiam zamknięte przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 132

Gołąbki to nie tylko nieśmiertelne mięso i ryż albo kasze, tym razem… Moje gołąbki są z najprostszych, wręcz ‘chłopskich’ składników. Pełne ziemniaków. I z twarogiem. I z oscypkiem na dodatek. I jeszcze z chrupiącymi skwarkami z boczku i z wędzonej słoniny. I są megapyszne! Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę(...)całości dosolić – zarówno oscypki jak i boczek, a także słonina przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy.   Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę

Karo in the Kitchen
Gołąbki w sosie pomidorowym 95

Gołąbki jak gołąbki - przepisów na nie w sieci jest całe mnóstwo. Ale w moich tkwi sekret: idealnie słodko-kwaśno-ostra zalewa, w której je dusimy.  Podobnie jak przy  kaczce ( klik )  nie podam Wam składników odmierzonych wagowo. Podam proporcję na 1 kilogram mięsa mielonego, na bazie której stworzycie idealne danie. Macie więcej mięsa? pomnóżcie(...)Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na każdą dolną część liścia nakładamy porcję mięsa mielonego, boczne brzegi zakładamy do środka i zawijamy go od dołu ku górze liścia. Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku. Zalewa na 1 litr wody: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego ( 30 %) - 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu - 1 łyżka płaska soli - 2 łyżki cukru - 1 łyżka

kawawszklance
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 114

Gołąbki obrosły mitem czasochłonnej i trudnej potrawy, zupełnie niepotrzebnie. Moje gołąbki zrobiłam z delikatnej, młodej kapusty i nadziałam lekkim mięsem indyka z brązowym ryżem. Zakasajcie rękawy. To naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się(...)czosnku. Pokrójcie drobno średnią cebulę i zeszklijcie ją na łyżce oleju. Dodajcie do mięsa. Całość zagniećcie, najlepiej dłonią, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia.   W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę

Karo in the Kitchen
Gołąbki mojej mamy najlepsze na świecie 227

najlepsze na świecie. Mają już nawet spory fun club wśród naszych znajomych. W prostocie siła. Nie lubimy aby było za dużo mięsa. Proporcje są podane poniżej. Dzięki temu połączeniu gołąbki nie są twarde i suche, tylko są bardzo soczyste i rozpływają się w ustach. Nie przesadzam. Kiedyś pobiłam rekord i zjadłam ich 8 ! ! ! Na raz !  Składniki(...)uznania. Nie przesadzić z solą :) Składniki dokładnie wymieszać. Kapustę sparzyć w lekko osolonej wodzie. Odciąć twarde "żyłki " ale ich nie wyrzucać, będą potrzebne do wyłożenia dna garnka. Zawinąć gołąbki. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi i resztkami kapusty. Wlać około 1/2 szklanki wody. Poukładać "na ciasno" gołąbki. Na wierzch znów położyć kapustę. Dusić na małym ogniu

Jemy Pijemy
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym 91

Gołąbki nie zawsze muszą być z kapusty. Dziś podrzucamy przepis na gołąbki w liściach botwiny. Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w liściach botwinki smakują rewelacyjnie polane sosem chrzanowym. Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym SKŁADNIKI: pęczek botwinki o dużych liściach 100 g ugotowanego ryżu 250 g mięsa mielonego sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwinki zblanszować w lekko osolonym wrzątku.  Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.  Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbkiGołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem.  Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut. Podaje te gołąbki z sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki bez zawijania 334

Czas tak szybko leci a nie dawno była taka malutka :) Aby zająć myśli ugotowałam na obiad gołąbki. Jedno z moich ulubionych dań choć ich odmian jest kilka. Gołąbki o których mowa są bez zawijania, całą zawartość dobroci jest w środku. Może i jest przy nich trochę zabawy no ale cóż nasze podniebienie będzie szczęśliwe:) Przepis(...)gołąbki wyciągnęłam od mojej kuzynki siłą :)))) za co jej dziękuję.   SKŁADNIKI :  z jednej porcji sporo wychodzi :)                               1 główka kapusty (miałam taką o wadze ok ponad

Basia w kuchni
Gołąbki – tradycyjne rodzime danie 108

Wszyscy chyba znają gołąbki, jedni je lubią bardziej inni mniej. Muszę powiedzieć, że największym miłośnikiem gołąbków w moim domu jest mój mąż. Myślę, że nigdy  nie spotkałam osoby, która byłaby ich większym fanem. Trudno jest mi powiedzieć czy to zasługa właśnie moich gołąbków, czy też nie ale coś w tym musi być. Moja mama też(...)zwróćcie uwagę czy mięso jest solone, bo to wszystko zmienia ). Wszystko razem mieszamy. W liście kapusty zawijamy porcje farszu ( z kapusty wcześniej ścinamy twardą część lub ją rozbijamy ). Formujemy gołąbki. Umieszczamy je w bulionie grzybowym i gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy gołąbki, odlewamy część płynu. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, śmietanę i mąkę

Smaki Ewy