gołąbki - 2688 przepisów (strona:35/180)

Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Oszukane gołąbki w pomidorowym sosie. 337

Oszukane gołąbki :) Smaczna wersja dla miłośników tradycyjnych gołąbków, ale znacznie prostsza i szybsza w wykonaniu. Swego czasu takie " gołąbki " robiłam podobnie jak pulpety, czyli podsmażałam na patelni, gotowałam w wywarze i z wywaru robiłam sos. Dziś poszłam na skróty. I nie żałuję. Całe danie przygotowałam w piekarniku, łącznie z aromatycznym sosem. Zaoszczędziłam sporo czasu(...)jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszam. Ja robię to ręcznie jak na mielone. Kiedy składniki się dobrze połączą, formuję lekko podłużne a'la gołąbki i układam w naczyniu żąroodpornym posmarowanym delikatnie olejem. Przygotowuję sos pomidorowy: Bulion mieszam z passatą, doprawiam do smaku bazylią, czosnkiem mielonym, odrobiną soli i cukru. Powstałym sosem zalewam

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym 171

śmiało można przygotować wieczorem i upiec dopiero w dniu podania. Składniki na 12-15 sztuk (jak szaleć to szaleć): Ugotowane liście kapusty, licząc średnio 2-3 liście na 1 gołąbka, a więc ugotować 1 średnią główkę kapusty 400-500 g pieczarek 200 g czerwonej soczewicy 200 g płatków ryżowych/lub ryżu (suchego) 3-4 cebule kilka (5-6) połówek(...)ilość wody. Farsz nie powinien być zbyt płynny. Na samym końcu dodać posiekane suszone pomidory i doprawić solą. Cały proces przygotowanie farszy powinien zamknąć się w 30 minutach. Formowanie gołąbków: na liściu umieścić czubatą łyżkę farszu, zawinąć w kolejny liść lub dwa, tak uformowane układać w formie do zapiekania, której dno delikatnie wysmarować olejem. Sos : sok pomidorowy doprawić łyżeczką

greenscarf
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 208

około 1,5litra śmietanka 30% Opcjonalnie koperek Przygotowanie: Kaszę ugotować na sypko, uważać aby się nie przegotowała. Może być nawet lekko al dente. Liście kapusty przygotować jak do tradycyjnych gołąbków: sparzyć we wrzątku ewentualnie usunąć zgrubiałe nerwy liści. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie około 20 minut ( wody po moczeniu grzybów nie wylewać). Cebulkę drobno posiekać podsmażyć na maśle(...)rozkłócone jajko i razem wymieszać. Porcje farszu układać na liściach kapusty zawijać jak tradycyjne gołąbki. Na dnie garnka ułożyć dodatkowy liść kapusty, który zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się gołąbków. Na nim ułożyć zawinięte gołąbki i zalać je przygotowanym wcześniej gorącym bulionem oraz wywarem po moczeniu grzybów jeśli oczywiście chcemy uzyskać sos grzybowy. Gotować całość do miękkości

W garach u Gosi
Gołąbki z ziemniakami z piekarnika 945

choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki z ziemniakami, bo o nich mowa, podbiły nasze kubki smakowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki  na gołąbki: 1 główka młodej kapusty  1,5 kg ziemniaków   15 dkg peklowanej domowej słoniny 2 duże cebule szczypta płatków chili 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki(...)miski wrzucić ziemniaki, dodać podsmażoną cebulę razem z tłuszczem i skwarki, które wcześniej zostały wybrane, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Przestudzony farsz nakładać w liście i zawijać jak tradycyjne gołąbki. Uszykować naczynie żaroodporne, wysmarować masłem, wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty i układać gołąbki. Całość zalać śmietanką połączoną z mlekiem, czosnkiem, gałka i szczyptą soli. Wstawić do piekarnika

Gosia gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 212

z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka(...)zawijamy jak krokiety Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem

Szczęśliwa kuchnia
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6364

kostek rosołowych czy przyprawy uniwersalnej używam baaardzo rzadko.. Ale są przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna(...)lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje

Kolorowy Przepisownik
Gołąbki z kaszą gryczaną 184

wrażenie że delikatniejsze od tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża(...) do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony): 500 ml wody z pieczenia gołąbków 400 gr jogurtu greckiego/śmietany 18%/śmietany 30% sól pieprz koperek 1 łyżka mąki pszennej 1 ząbek czosnku Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zblendować/dokładnie wymieszać, zagotować, zblendować

moj przepis na
Gołąbki z mięsem i kaszą pęczak 159

złość, żebym faktycznie był grubszy od niego :) No i dobrze, on biega, a ja jem gołąbki. I co, kto ma lepiej? :) Zatem dzisiaj przepis na gołąbki z mięsem i kaszą pęczak, a za kilka dni wersja wegetariańska: z czerwonym ryżem i kaszą bulgur. 1 kapusta włoska 1 kg mielonego mięsa wołowo- wieprzowego 1,5 szklanki pęczaku(...)cebula 1 łyżka masła lub margaryny 1 jajko sól, pieprz Zewnętrzne liście kapusty odkładamy na bok, są niezbyt urodziwe więc gołąbków z nich nie będzie. Ale przydadzą się później. Do gołąbków używamy liści głębiej schowanych. Liście kapusty myjemy i wrzucamy do osolonego wrzątku na kilka minut. Odcedzamy, studzimy i ścinamy grube żyły które idą przez środek każdego liścia

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z kapusty włoskiej z pieczarkami w sosie pomidorowym 216

z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka(...)zawijamy jak krokiety Gołąbki układamy ściśle w garnku. Garnek można wyłożyć pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
gołąbki z kaszą gryczaną 193

Gołąbki chyba nieco rzadziej robione niż te z ryżem, a są może nawet smaczniejsze składniki ( wyszło 16 gołąbków) Duża główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko * 500 g mięsa wieprzowego , zmielonego grzyby suszone, od 1/2- do 1 szklanki duża cebula sól, pieprz * proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnie przygotowanie Grzyby(...)wkładam je wtedy jeszcze na parę minut do wrzątku. Lubię dużą kapustę , duże liście dzielić można na dwie części wycinając grubszy nerw liścia, i z jednego liścia robić 2 gołąbki.( Jeżeli kapusta jest mniejsza i z jednego liścia robimy jeden gołąbek,  ścinam gruby nerw kapuściany na płasko.) Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto

Stare Gary
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 284

Przepyszne gołąbki z jagnięciną i kaszą bulgur. Jeżeli do tej pory nie gotowaliście tej kaszy, to najwyższa pora spróbować. Jest znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach. składniki Porcja na 20 gołąbków  2 średnie główki młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować(...)nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Wymieszać w garnku bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i chili ( wg smaku). Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym bulionem z pomidorami, przykryć. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp

Stare Gary
Gołąbki w sosie śmietanowym 223

Gołąbki w sosie śmietanowym Uwielbiam gołąbki i chętnie testuje różne ich warianty. Dziś pomysł na fajny sos na bazie śmietany (kwaśnej). Jest naprawdę pyszny, gęsty, aksamitny i kremowy w smaku. Polecam wypróbować!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka) 100g ryżu (1 woreczek) 1 jajko 1 cebula + łyżeczka masła Przyprawy: sól(...)każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Zawijamy kapustę z farszem w rulony *** *** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki *** *** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy

Blog z Apetytem
Gołąbki w sosie żurkowym 105

Gołąbki w sosie żurkowym Dziś coś dla miłośników gołąbków i żurku, czyli pyszne gołąbki w sosie żurkowym. Smakują rewelacyjnie podane z duszonymi ziemniaczkami. Obiad palce lizać!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka) 100g ryżu (1 woreczek) 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 nieduża główka(...)kapusty układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Zawijamy kapustę z farszem w rulony *** *** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło albo smalec i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki *** *** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy wodą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy

Blog z Apetytem
Składniki: 100

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu, Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz(...)pieprzem, chili i czosnkiem – dokładnie wymieszać. 3.   Liście kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele

Nie tylko w kuchni
szybkowar- z płaskiej kapusty gołąbki... 105

sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 2 sztuki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 4 szklanki wywar z gołąbków, 4 szklanki wody, mąka pszenna 3 łyżki, przecier pomidorowy 150 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 100 gram Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku(...)pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić. Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali) , układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem

W Mojej Kuchni Lubię