Gołąbki zawijane w kapuście i duszone w sosie własnym – to jeden z przepisów mojej(...)Mamy i chociaż smakują one rewelacyjnie to niestety rzadko goszczą na naszym stole, ponieważ są dość pracochłonne. Jeśli jednak już na nie się skusimy, to z regu The post Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegołąbki -już nie będę pokazywać, bo na blogu jest już sporo przepisów [klik] , a że kapusta była wielka, bo chyba z 5 kg ważyła, więc zrobiłam też gołąbki bezmięsne.Dla mnie smakowały i na pewno zrobię jeszcze je nie raz. kapusta 1 woreczek ryżu [ 100 g] 1 woreczek kaszy jęczmiennej [100 g] około(...)olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać .Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Gotować
Moje domowe kucharzenieGołąbki z kapusty włoskiej z mięsem , ryżem i kaszą, a tak jakoś wyszło , że dodałam i kaszę i ryż.Ja swoje gołąbki gotowałam w multicokerze, ale można i w normalnym garnku. 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy jęczmiennej 1 jajko 1 cebula susz warzywny sól, pieprz, słodka(...)oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. U stawić program STEW i czas
Moje domowe kucharzenieczasu do czasu lubię sobie pozawijać kapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki. Składniki: 1 główka kapusty 500 g mięsa( dowolnego) 10 g cebuli 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty) sól, pieprz, majeranek Przygotowanie : Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam(...)formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia
Oka w rosole czyli KaFka gotujedrobno kapustę łączymy z farszem... robimy kulki :)otaczamy mąką i na rozgrzanej patelni smażymy gołąbkowe kotlety Dużych liści od kapusty nie wyrzucamy, tylko wykładamy nimi dno garnka... żeby nasze gołąbki podczas gotowania nie przywierały do dna :) Przed włożeniem do gotującego się na małym ogniu bulionu możemy podsmażyć gołąbki na patelni:) wówczas na pewno nie będą się(...)rozwijały... Dobrze przygotowane gołąbki układamy warstwami w garnku i tak pod przykryciem gotujemy 15-25 min, sprawdzając co tam się w środku dzieje... Po takiej obróbce mamy przepyszne danie, które serwujemy od razu :) Oczywiście można przechowywać w lodówce i potem podgrzać, ale jest to mało prawdopodobne ponieważ są tak smaczne, że nic nie zostaje:) Smacznego
chleba naszegopasował. A jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć się i zrobiłam standardowo ryż, mięso i cebula, a całość przyprawiona dość pikantnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pieczone gołąbki z mięsem Składniki : 1 główka kapusty 600-700 g łopatki 1 cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi masło(...)pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny. Kapustę oparzamy, z liści odcinamy łyko. Farsz zawijamy w kapustę. Brytfannę smarujemy masłem, układamy kilka liści kapusty na dno, układamy gołąbki, solimy delikatnie i skrapiamy przyprawa w płynie, zalewamy bulionem lub wodą. Przykrywamy brytfannę. Pieczemy w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez 90-100 minut. Na ostatnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidniem kiedy przygotowywało się gołąbki. Dzisiejsze nie są tymi, które gościły zazwyczaj ale są również pyszne. Farsz to połączenie klasycznie ryżu z mięsem oraz pieczarkami i koperkiem. Gołąbki zostały przed ugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka , a c ałość znik ła błyskawicznie. Gołąbki(...)sola i pieprzem, mieszamy. Farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w rondlu, zalewamy pomidorami z puszki i wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi. Gołąbki gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 60 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisposobności chciałam kolejny raz przekonać Was do szpinaku, który osobiście z córcią uwielbiamy. Chociaż ostatnio moja pierworodna zaczyna mieć kaprysy co do zielonych potraw ... ale nie o tym .. Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem zostały przygotowane na parze i podane z ostrym sosem i rzeżuchą aczkolwiek śmiało możecie ubiec się do klasyki i podać je standardowo z ziemniakami(...)Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem SKŁADNIKI : około 8-9 liści kapusty białej (niewielkie) 400 g mielonej piersi z kurczaka 250 g szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 100 g ryżu białego sól i pieprz do smaku olej kokosowy do podania: ulubiony sos rzeżucha PRZYGOTOWANIE : Na kokosowym oleju podsmażamy mielone z piersi kurczaka, dodajemy szpinak, doprawiamy solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikombinować - no i chyba się udało :-) Sos niczym nowym nie zaskoczy, ale jest na pewno lepszy od poprzedniego, który był po prostu zagęszczonym mąką przecierem pomidorowym. POMIDOROWY SOS DO GOŁĄBKÓW 1 mały słoik sosu do spaghetti 1 mały słoik pomidorów w kawałkach 2 łyżki mąki sól 1 łyżeczka cukru pieprz ulubione przyprawy Pomidory wyjmujemy ze słoików i wkładamy(...)czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami. Jeśli sos będzie za kwaśny dodajemy trochę cukru (niekoniecznie całą łyżeczkę). Na końcu sos delikatnie zagęszczamy mąką dokładnie rozrobioną z wodą z gołąbków - nie dodajemy od razu całej tylko po trochu, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu (ja dodałam dosłownie odrobinę). Pomidorowy sos do gołąbków Jeśli nie macie pomidorów w słoiczkach możecie
peggiwkuchniGołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż(...)gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody i wystudzić. Wyciąć lub pobić zgrubienia liścia. Nadziewać liście farszem, zawijać niezbyt ciasno. Układać ciasno gołąbki na spodzie rondla uprzednio wyłożonym uszkodzonymi listkami kapusty. Bulion z kostek rosołowych ( zrobiony wg. przepisu na opakowaniu) mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy nim gołąbki. Przykrywamy gołąbki
Smaczne Potrawymarzą o czymś lekkim i chłodnym . W upalne dni schabowy i ziemniaki to niekoniecznie najlepszy pomysł na obiad . Pyszne chrupkie i orzeźwiające , doskonałe jako przekąska , a nawet kolacja . Takie gołąbki możemy wykonywać w dowolnych wariacjach smakowych , są szybkie w przygotowaniu . Warto spróbować , szczególnie ,że o tej porze w ogrodzie zazwyczaj mamy wszystko pod ręka i aż żal tego(...)rozcieramy blenderem . Na koniec dodajemy posiekany szczypior , mieszamy łyżką . Parówkę kroimy w paski , papryczkę również . Na liściach sałaty kładziemy łyżkę farszu , kilka pasków parówki , papryki . Wszystko zawijamy jak klasyczne gołąbki . Wkładamy na godzinkę do lodówki , żeby się schłodziły . Można podawać Post Gołąbki z farszem jajecznym bez gotowania pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżygotować gołąbki. Pozostałe zdejmujemy z główki bardzo delikatnie, uważając, by się nie porwały. Każdy z nich pozbawiamy za pomocą ostrego noża twardego rdzenia. Jeśli zajdzie potrzeba, by gołąbki lepiej się zawijało, można również rozbić to miejsce tłuczkiem do mięsa. Mięso mielone mieszamy z ryżem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Doprawiamy farsz przyprawą warzywną oraz sporą ilością pieprzu(...)wierzch układamy kilka pozostałych liści kapusty. Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z mięsnym bulionem. Gotowym sosem pomidorowym zalewamy w garnku gołąbki, dorzucamy do nich seler. Gołąbki dobrze jest ucisnąć z góry pokrywką mniejszą od garnka w którym się gotują, by nie wypływały i nie rozpadły się. Dusimy
Kuchenna Kontrrewolucyaęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty. Na liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 6 jagód jałowca, 1/2 gałązki rozmarynu i zalać 300 - 400 ml wody. Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem. zastawa
królestwo garówSmakowite gołąbki o zdecydowanym smaku przypadną do gustu mięsożercom. Ja im się nie oprę. Przepis podpatrzony w kuchennych rewolucjach, ale potraktowany dość luźno. Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej Drukuj przepis Składniki 2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego(...)kawałka) 2 torebki kaszy gryczanej 2 jajka trochę bułki tartej sól pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku domowa vegeta listonic_name = "Gołąbki zapiekane w kapuście kiszonej (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 małe białe kapusty (może być włoska) 0,8kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej, kiszonej) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,8kg mięsa mielonego (dobrej jakości, mielonego
CoolinarniePLpory gołąbki zawsze jedliśmy tradycyjne, czyli mięso z ryżem. Poniżej jednak znajdują się inne gołąbki, które przygotowała moja mama po tym jak obejrzała program z Tomkiem Jakubiakiem, w którym podawał właśnie takie gołąbki, z kaszą gryczaną, boczkiem i o dziwo suszonymi pomidorami. Mama zaciekawiona tą propozycja zrobiła je i mimo mojego początkowego sceptycznego podejścia(...)nich okazało się ze te gołąbki są przepyszne i stały się moimi ulubionymi. Tak wiec warto oglądać programy kulinarne, słuchać mądrych głów i eksperymentować z w kuchni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknaszych gołąbków. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, które nie nadają się do faszerowania i układamy na dnie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki (zapobiegają przywieraniu gołąbków podczas długotrwałego gotowania), kolejne liście odrywamy, nakładamy odpowiednią ilość farszu- w zależności od wielkości liścia będą to łyżka, dwie o zawijamy: najpierw boki, potem wzdłuż. W ten sposób mamy pewność(...)nasze gołąbki się nie odwiną podczas gotowania a nie trzeba dodatkowo umacniać ich nitką, gdyż jest to niewygodne. Gołąbki kolejno układamy w garnku na liściach. Gdy skończymy przygotowywanie naszych kapuścianych zawijasów zalewamy garnek z gołąbkami bulionem i gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu (ja jak zwykle przetrzymałam do ponad godziny ale gotowałam
Mango Papajagrynszpanowy Russula aeruginea to jeden z gatunków grzybów, który znam od dziecka . Zbierałam go z Babcią w sosnowo-brzozowych lasach jakich na Mazowszu dużo. Babcia mówiła na niego gołąbek siwy albo betka. A gołąbki to ogólnie trudny temat bo jest ich bardzo wiele odmian i nie wszystkie jadalne. Przyznam, że znam dobrze tylko kilka więc(...)większości po prostu nie zbieram. Wybaczcie, że pokazuję Wam na razie tylko jedno zdjęcie tego gatunku, ale postaram się to wkrótce uzupełnić. W przepisie na Gołąbki z patelni wykorzystałam inny gatunek, ale gołąbki grynszpanowe można przyrządzić w taki sam sposób albo dorzucić je do sosu czy potrawki z mieszanki różnych grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGołąbki z kapusty włoskiej są alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z białej kapusty. Są delikatniejsze zarówno w smaku jak i w teksturze dania. Składniki: Farsz: 4 torebki ryżu bassmati 800g mięsa mielonego z indyka 400g boczku wędzonego 400g pieczarek 3 średnie cebule Sposób przygotowania: Wycinamy kaczan z kapusty. Wciskamy do gara zalewając wodą i gotujemy tylko tak chwilę(...)dodajemy surowe zmielone mięso. Przyprawy jakich użyłam to tymianek, cząber, wędzona papryka, sól, pieprz cayenne. Z kapusty rozdzielamy delikatnie liście co by się nie porwały i wyszło jak najwięcej gołąbków. Nakładamy farsz na liście i zawijamy jak krokiety czyli zewnętrzne do środka i od dołu rolujemy. Na dnie gara wielkiego układamy liście, które się zbuntowały i nie chciały ładnie
Wasze Przepisyzdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest(...)założyć do środka, następnie zrolować. Czynności powtórzyć do wykorzystania całego farszu na dnie sporego rondla rozłożyć resztki liści kapusty i w dwóch warstwach ułożyć przygotowane gołąbki. Gołąbki przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą z gotowania kapusty (multum soli mineralnych!) i gotować około 45 minut domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wręcz bajeczne. U mnie farsz z mielonej łopatki i szynki, ale można wykorzystać dowolne mięso + oczywiście ryż, u nas basmati (najlepszy). Z poniższych ilości wyszło mi 16 średnich gołąbków. Ja przygotowuję swoje gołąbki w szybkowarze. Mają super aromat i smak. Składniki: - 800g mielonego mięsa (u mnie łopatka i szynka) - 200g suchego ryżu (u mnie basmati), szklanka(...)garnka) nałożyć farsz ryżowo- mięsny. Dokładnie zawinąć. Na dnie garnka stopić łyżkę oleju kokosowego, wlać trochę bulionu. Na dnie garnka wyłożonym dokładnie liśćmi kapusty układamy ciasno, zawinięte szczelnie gołąbki (łączeniem do spodu). Na górę dodajemy masło klarowane (lub zwykłe), wlewamy resztę bulionu. Można lekko posolić całość (chyba, że mamy bardzo słony bulion, to nie trzeba). Garnek dokładnie zamykamy
Smaczne Zdrowedłoni) i zawijamy w podobny sposób jak krokiety (najpierw w rulonik a następnie zawijamy końcówki pod spód gołąbka). Liście, które się porwały oraz małe, które nie nadają się do zawijania mięsa układamy na dnie dużego garnka. Na liście delikatnie kładziemy uformowane gołąbki. Całość zalewamy gorącym wywarem z gotowanej kapusty. Jeśli wywar nie przykrywa gołąbków to dodajemy(...)mieszamy śmietanę z mąką. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką oraz solą. Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem
Qchnia po prostuzostało z całego szykowania tej pyszności :D Po obgotowaniu kapusty i oddzieleniu liści, pozostał mi środek, z którego nie dało rady zawinąć gołąbka. Mogłam pójść za radą mojej czytelniczki <3 i zrobić inną wersję gołąbków. Jednak nie byłam zbyt dobrze przygotowana do tego....:/ Zrobiłam co mi wpadło akurat do głowy. Zupę z kapusty włoskiej. Można rzec kapuśniaczek(...)smaku mocno przypomina młodą kapustę. Także na chwilkę w lutym można wrócić do lata :D Na dziś obiad wyszedł jakoś tak przypadkiem. Myślałam, ze wyrobię się z gołąbkami, ale jednak troszkę zarwę wieczoru. Zdarza mi się tak czasami, ale wracając na 16 albo 17 do domu po pracy, to chyba tylko najszybszy na obiad jest makaron :D Polecam
Pieprzyć z Fantazjąpieprzem. Ze sparzonej kapusty odrywamy liście i wycinamy twarde końce. Następnie wykładamy mięsny farsz na brzeg liści kapusty, zawijamy boki i rolujemy gołąbka. Na dnie naczynia układamy niesparzone liście i uformowane gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą i pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 185 stopni. Przecier przelewamy do rondelka, doprawiamy(...)ziołami, miodem i chwilę gotujemy. Podajemy polewając nasze gołąbki
Pan i Pani Smith w kuchninastępnie mieszamy z quinoą i odsączonym tuńczykiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki siekanego koperku. Przygotowany w ten sposób farsz zawijamy w podgotowane liście kapusty, takk jak tradycyjne gołąbki i umieszczamy w parowarze na kolejne 15 minut, w tym czasie robimy sos. Resztę koperku siekamy, śmietanę mieszamy z żółtkiem i koperkiem, wstawiamy na mały ogień(...)podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Cały czas mieszamy, żeby się nie zważył, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane gołąbki podajemy z sosem koperkowym, smacznego :) Was również zachęcam do eksperymentowania w kuchni i brania udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk
Quinoa Raz!sitku i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i również dodać do mięsa. Wszystko wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, paprykę i czosnek granulowany. Wyrobić ręką. Formować gołąbki. Gotowe podsmażyć na gorącym oleju, po kilka minut z każdej strony. Bulion wymieszać z przecierem przyprawić bazylią, papryką, czosnkiem granulowanym, sola i pieprzem. Przyprawy według uznania(...)lubi. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Ja dusiłam 50 minut. Sos możecie zagęścić mąką, jeśli lubicie. Z tej porcji wyszło mi 10 gołąbków
Agusiowe smakołykiKapustę sparzamy,liście odrywamy,osączamy.Grzyby siekamy,mieszamy z ryżem,cebulą,natką,przyprawiamy,dodajemy rozgnieciony jałowiec.Nakładamy farsz do liści i zwijamy w gołąbka.Dno rondla wykładamy liście kapust,obkładamy plastrami boczku wędzonego.Układamy gołąbki i zalewamy 500ml.bulionem wymieszaną z kostką bulionową z kurczaka,1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i śmietaną.Wrzucamy kilka kulek jałowca do garnka.Dusimy(...)przykryciem 55 min.Smacznego. Takie gołąbki możemy mrozić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne(...)mięciutkie, konsystencją bardziej przypominaja pulpety. Z podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy. Składniki na farsz: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki surowej 800 g piersi z indyka 1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (ja do wody w której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były(...)przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą Do przygotowania gołąbków użyłam keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce wraz z Musztarda Grillową i Majonezem Kieleckim w pysznym zestawie
Kto ugości moich gości?bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody, majeranek, papryka(...)ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchnisosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz łyżka posiekanej pietruszki(...)czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp
Stare GaryPrzygotowanie: Z kapusty włoskiej wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty. Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki(...)zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków - SKŁADNIKI: 1/2 litra wody
w mojej kuchnisię w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu… Gołąbki – składniki: duża główka kapusty włoskiej ok. 750g mięsa mielonego 2 jajka pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania(...)gołąbków) majeranek, sól, pieprz Sos: 2 puszki pomidorów (zmiksowane) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, szczypta cukru śmietana mała, koperek (u mnie bazylia)- opcjonalnie pól szklanki wody Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję 2-3 łyżki octu, który sprawi że liście się nie rozpadną w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. Liście kapusty odcinam i opłukuję
UgotujmyTo.pl