grynszpanowy Russula aeruginea to jeden z gatunków grzybów, który znam od dziecka . Zbierałam go z Babcią w sosnowo-brzozowych lasach jakich na Mazowszu dużo. Babcia mówiła na niego gołąbek siwy albo betka. A gołąbki to ogólnie trudny temat bo jest ich bardzo wiele odmian i nie wszystkie jadalne. Przyznam, że znam dobrze tylko kilka więc(...)większości po prostu nie zbieram. Wybaczcie, że pokazuję Wam na razie tylko jedno zdjęcie tego gatunku, ale postaram się to wkrótce uzupełnić. W przepisie na Gołąbki z patelni wykorzystałam inny gatunek, ale gołąbki grynszpanowe można przyrządzić w taki sam sposób albo dorzucić je do sosu czy potrawki z mieszanki różnych grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaGołąbki z kapusty włoskiej są alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z białej kapusty. Są delikatniejsze zarówno w smaku jak i w teksturze dania. Składniki: Farsz: 4 torebki ryżu bassmati 800g mięsa mielonego z indyka 400g boczku wędzonego 400g pieczarek 3 średnie cebule Sposób przygotowania: Wycinamy kaczan z kapusty. Wciskamy do gara zalewając wodą i gotujemy tylko tak chwilę(...)dodajemy surowe zmielone mięso. Przyprawy jakich użyłam to tymianek, cząber, wędzona papryka, sól, pieprz cayenne. Z kapusty rozdzielamy delikatnie liście co by się nie porwały i wyszło jak najwięcej gołąbków. Nakładamy farsz na liście i zawijamy jak krokiety czyli zewnętrzne do środka i od dołu rolujemy. Na dnie gara wielkiego układamy liście, które się zbuntowały i nie chciały ładnie
Wasze Przepisyzdrowsza alternatywa dla tradycyjnych. Tak samo pyszne, ale zamiana białej kapusty na włoską i tradycyjnej wieprzowiny na mięso z indyka podnoszą walory odżywcze i zdrowotne tego popularnego dania. Do gołąbków użyłam mięsa z udźca indyczego, jest ciemne i bardziej wyraziste w smaku i nie tak suche jak filet z piersi. Najsmaczniejsze są podane z sosem pomidorowym. Ważne jest(...)założyć do środka, następnie zrolować. Czynności powtórzyć do wykorzystania całego farszu na dnie sporego rondla rozłożyć resztki liści kapusty i w dwóch warstwach ułożyć przygotowane gołąbki. Gołąbki przykryć pozostałymi liśćmi. Zalać wodą z gotowania kapusty (multum soli mineralnych!) i gotować około 45 minut domowy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów wlej do rondelka, dopełnij wg potrzeby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wręcz bajeczne. U mnie farsz z mielonej łopatki i szynki, ale można wykorzystać dowolne mięso + oczywiście ryż, u nas basmati (najlepszy). Z poniższych ilości wyszło mi 16 średnich gołąbków. Ja przygotowuję swoje gołąbki w szybkowarze. Mają super aromat i smak. Składniki: - 800g mielonego mięsa (u mnie łopatka i szynka) - 200g suchego ryżu (u mnie basmati), szklanka(...)garnka) nałożyć farsz ryżowo- mięsny. Dokładnie zawinąć. Na dnie garnka stopić łyżkę oleju kokosowego, wlać trochę bulionu. Na dnie garnka wyłożonym dokładnie liśćmi kapusty układamy ciasno, zawinięte szczelnie gołąbki (łączeniem do spodu). Na górę dodajemy masło klarowane (lub zwykłe), wlewamy resztę bulionu. Można lekko posolić całość (chyba, że mamy bardzo słony bulion, to nie trzeba). Garnek dokładnie zamykamy
Smaczne Zdrowedłoni) i zawijamy w podobny sposób jak krokiety (najpierw w rulonik a następnie zawijamy końcówki pod spód gołąbka). Liście, które się porwały oraz małe, które nie nadają się do zawijania mięsa układamy na dnie dużego garnka. Na liście delikatnie kładziemy uformowane gołąbki. Całość zalewamy gorącym wywarem z gotowanej kapusty. Jeśli wywar nie przykrywa gołąbków to dodajemy(...)mieszamy śmietanę z mąką. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką oraz solą. Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem
Qchnia po prostuzostało z całego szykowania tej pyszności :D Po obgotowaniu kapusty i oddzieleniu liści, pozostał mi środek, z którego nie dało rady zawinąć gołąbka. Mogłam pójść za radą mojej czytelniczki <3 i zrobić inną wersję gołąbków. Jednak nie byłam zbyt dobrze przygotowana do tego....:/ Zrobiłam co mi wpadło akurat do głowy. Zupę z kapusty włoskiej. Można rzec kapuśniaczek(...)smaku mocno przypomina młodą kapustę. Także na chwilkę w lutym można wrócić do lata :D Na dziś obiad wyszedł jakoś tak przypadkiem. Myślałam, ze wyrobię się z gołąbkami, ale jednak troszkę zarwę wieczoru. Zdarza mi się tak czasami, ale wracając na 16 albo 17 do domu po pracy, to chyba tylko najszybszy na obiad jest makaron :D Polecam
Pieprzyć z Fantazjąpieprzem. Ze sparzonej kapusty odrywamy liście i wycinamy twarde końce. Następnie wykładamy mięsny farsz na brzeg liści kapusty, zawijamy boki i rolujemy gołąbka. Na dnie naczynia układamy niesparzone liście i uformowane gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą i pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 185 stopni. Przecier przelewamy do rondelka, doprawiamy(...)ziołami, miodem i chwilę gotujemy. Podajemy polewając nasze gołąbki
Pan i Pani Smith w kuchninastępnie mieszamy z quinoą i odsączonym tuńczykiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki siekanego koperku. Przygotowany w ten sposób farsz zawijamy w podgotowane liście kapusty, takk jak tradycyjne gołąbki i umieszczamy w parowarze na kolejne 15 minut, w tym czasie robimy sos. Resztę koperku siekamy, śmietanę mieszamy z żółtkiem i koperkiem, wstawiamy na mały ogień(...)podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Cały czas mieszamy, żeby się nie zważył, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane gołąbki podajemy z sosem koperkowym, smacznego :) Was również zachęcam do eksperymentowania w kuchni i brania udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk
Quinoa Raz!sitku i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i również dodać do mięsa. Wszystko wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, paprykę i czosnek granulowany. Wyrobić ręką. Formować gołąbki. Gotowe podsmażyć na gorącym oleju, po kilka minut z każdej strony. Bulion wymieszać z przecierem przyprawić bazylią, papryką, czosnkiem granulowanym, sola i pieprzem. Przyprawy według uznania(...)lubi. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Ja dusiłam 50 minut. Sos możecie zagęścić mąką, jeśli lubicie. Z tej porcji wyszło mi 10 gołąbków
Agusiowe smakołykiKapustę sparzamy,liście odrywamy,osączamy.Grzyby siekamy,mieszamy z ryżem,cebulą,natką,przyprawiamy,dodajemy rozgnieciony jałowiec.Nakładamy farsz do liści i zwijamy w gołąbka.Dno rondla wykładamy liście kapust,obkładamy plastrami boczku wędzonego.Układamy gołąbki i zalewamy 500ml.bulionem wymieszaną z kostką bulionową z kurczaka,1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i śmietaną.Wrzucamy kilka kulek jałowca do garnka.Dusimy(...)przykryciem 55 min.Smacznego. Takie gołąbki możemy mrozić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne(...)mięciutkie, konsystencją bardziej przypominaja pulpety. Z podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy. Składniki na farsz: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki surowej 800 g piersi z indyka 1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (ja do wody w której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były(...)przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą Do przygotowania gołąbków użyłam keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce wraz z Musztarda Grillową i Majonezem Kieleckim w pysznym zestawie
Kto ugości moich gości?bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody, majeranek, papryka(...)ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchnisosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz łyżka posiekanej pietruszki(...)czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp
Stare GaryPrzygotowanie: Z kapusty włoskiej wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty. Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki(...)zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków - SKŁADNIKI: 1/2 litra wody
w mojej kuchni