gołąbki - 2664 przepisów (strona:40/178)

szybkowar- gołąbki z włoską kapustą... 47

ostrą, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, śmietanę i wszystko dobrze wyrobić. Ze sparzonych liści kapusty włoskiej ściąć lub wyciąć gruby nerw, nakładać na liść porcję kapusty i zawijać ciasno w gołąbki. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko, układać porcje gołąbków, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 25 minut, zostawić do wystudzenia, najlepiej ugotować(...)wieczorem na następny dzień i przy wyjmowaniu gołąbki są całe. Wywar przelać do garnka, dodać sok pomidorowy, sól, mąkę, śmietanę, oregano, mieszać rózgą cały czas do zagotowania i zagęszczenia sosu, podawać z gołąbkami - gołąbki z włoską kapustą, farsz z dodatkiem śmietany jest delikatny,przyprawa oregano daje wyjątkowy smak.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki bez zawijania z piekarnika 169

już trzecia wersja gołąbków bez zawijania, tym razem z piekarnika. Nam dorosłym smakują, ale dzieci wolą tradycyjne. Dodam jeszcze, że gołąbki bez zawijania najlepiej smakują na drugi dzień. Składniki: Gołąbki: 600 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa) 1,5 szklanki suchego ryżu 1/2 główki niewielkiej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz majeranek(...)mięso, zrumienioną cebulę, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest mało klejąca i zwarta, dodaję łyżkę suchej kaszy manny.  5. Z masy uformować gołąbki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  6. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić w rondlu, po czym wlać wodę lub bulion oraz passatę. Całość gotować około 10 minut

Kuchnia domowa Ani
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY + FILMIK 63

Gołąbki z młodej kapusty są nadzwyczaj smaczne. Delikatne i pyszne w dodatku szybko się je przygotowuje.  SKŁADNIKI :  600 g suchego ryżu  3 cebule + olej do podsmażenia  1 kg mielonego mięsa  sól, pieprz i słodka papryka do smaku  5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 2 główki młodej, dużej kapusty(...)oleju na patelni na złoto.  Do miski przekładamy mięso, do tego ryż, podsmażona cebula i przyprawy. Dokładnie mieszamy.  Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu i zwijamy gołąbki. Gołąbki u kładamy w duzym garnku.  Składniki sosu mieszamy ( bez mąki ), sos wlewamy do gołąbków i pruzymy je pod przykryciem około 1 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki 88

Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, białką kapustą, bez ryżu z sosem pomidorowym i koperkiem. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, kapusta biała - średniej wielkości główka, 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, pęczek koperku, sól, pieprz, majeranek, przecier pomidorowy 180 g, bulion Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wodzie - zagotowujemy duży garnek wody - tak, aby kapusta zmieściła nam się w całości(...)małą kostkę cebulę, posiekany koperek. Dokładnie wszystko mieszamy. Na liść kapusty nakładamy mięso - zawijamy w kopertę. Wkładamy do garnka kolejno, zalewamy bulionem na około 2- 3 cm nad gołąbki. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę - aż kapusta będzie całkiem miękka - nie mieszamy w tym czasie gołąbków. Wyjmujemy gołąbki na talerz. Do bulionu dodajemy przecier

Lena Gotuje
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 81

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek(...)cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę. Dodajemy jajko, łyżkę majeranku i sól z pieprzem do smaku. Wszystko ze sobą dobrze masujemy. Na liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.  Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Gołąbki 84

domów. Dziś przepis taki - jaki zawsze był w moim rodzinnym domu z małym dodatkiem mojego własnego wkładu. Nie byłabym bowiem sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Zapraszam:) Gołąbki - 70dkg mięsa mielonego - wieprzowego - 2kg białej, włoskiej kapusty - 1- 2 woreczki ryżu ugotowanego - średni słoiczek przecieru pomidorowego - duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona(...)nakładamy garść mięsa i składamy kapustę jak krokiety ( czyli najpierw jedna końcówka , potem brzegi do środka i składamy w rulonik). Odkładamy na talerz.  Mi wyszło ok 12 dużych gołąbków z tej porcji. Na pewno zostaną Wam liście z kapusty więc ich nie wyrzucajcie bo one zaraz będą potrzebne. Do dużego garnka wlewamy wodę i zaprawiamy ją  mąką

Kuchnia Pełna Emocji
Gołąbki Grażynki 73

Gołąbki Grażynki Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków(...)smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok 7 min. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę zgęstnieje.   Gołąbki polewamy sosem grzybowym. Smacznego ! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Gołąbki bez zawijania 742

koncentratu pomidorowego 100 gram ugotowanego ryżu ( 1 torebka) 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny 2 kostki bulionowe https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 150 ml śmietany 12% mąka pszenna do obtoczenia gołąbków sól i pieprz do smaku trochę suszonego bądź świeżego koperku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: w osolonej wodzie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu, kapustę ścieramy(...)pieprzem, formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano, w garnku rozpuszczamy bulionetki w 1 litrze gorącej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i usmażone gołąbki, gołąbki gotujemy pod przykryciem ok 50 min, na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy koperkiem, ( w razie potrzeby możemy sos lekko zagęścić mąką, zależy od upodobania ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Blog kulinarny S9.PL
GŁĄBKI - jak zrobić smaczne gołąbki 527

, bardzo smaczne. Przygotowuję je tak jak moja babcia i mama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis.  SKŁADNIKI : 1 duża kapusta ( około 2 kg ) 0,5 kg ryżu 700 g mięsa mielonego, mieszanego 2 cebule 2-3 łyżki smalcu(...)liśćmi kapusty. Wlewamy wodę wymieszaną z jarzynką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po 30 minutach wlewamy wymieszany przecier z odrobiną wody. Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości. Gołąbki zakręcamy i pozostawiamy aż trochę ostygną. Wykładamy je delikatnie na talerz. Powstały wywar przelewamy go garnka, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz ) rozmieszaną mąkę ze śmietaną i wodą

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki wegetariańskie w sosie grzybowym 112

jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji (a właściwie Szwedzi uważają, że wcale nie dotarły, tylko tam powstał), gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet. Chociaż prawdę mówiąc znajomość gołąbków w Szwecji prawdopodobnie zawdzięcza się osmańskim wierzycielom króla szwedzkiego Karola XII, którzy rezydowali w XVIII wieku w Sztokholmie. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme(...). Każdy uważa, że to właśnie oni wymyślili i to ich danie narodowe. A jaka jest prawda? Prawda przede wszystkim jest taka, że zrobiliśmy (ja z Anią) naprawdę zacne gołąbki. Trochę inne niż te tradycyjne, bo zupełnie bez mięsa. Wegetariańskie. Inne też z powodu sosu. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w rodzinnym domy gołąbki

Marder&Marder Manufacture
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 144

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek(...)liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.  Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50 minut  Smacznego

Niezły Młynek
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 116

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 94

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 196

nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki(...)całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu dodać ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Przygotowanym sosem polewamy gotowe gołąbki

Dziś Ja gotuje
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM 251

kilka dobrych lat… Teraz postanowiłam je zrobić z dwóch względów. Po pierwsze gusta się zmieniają i chciałam zobaczyć, czy po tylu latach możemy się zaprzyjaźnić. Po drugie, gołąbki są tradycyjnie podawane w polskich domach, a ja chętnie chwalę się naszą tradycjną kuchnią i podałam je na kolację Sycylijczykowi. O dziwo bardzo mu smakowały(...)teraz nie mam wyjścia – będą jadane przez nas częściej ;). Przepis robiłam według wskazówek mojej babci. Najlepiej też, kiedy macie w domu swoje mięso z rosołu i sami zmielicie do gołąbków. Akurat jest potrzebny rosół lub bulion do tego przepisu więc warto użyć mięsa z przygotowanej zupy. SKŁADNIKI : kapusta – 1 główka ryż – 40 dkg mięso mielone – 40 dkg cebula

kuchniabellissima.wordpress.com

Proponowane wyszukiwania