Szanuję i bardzo lubię tradycyjne domowe dania obiadowe, takie jak kotlety mielone z ziemniakami i mizerią czy gołąbki. Jednak coraz częściej przekonuję się, że częściowa lub całkowita rezygnacja z pewnych składników w diecie, np z mięsa, otwiera zupełnie nowe możliwości i nie postrzegam tego jako ograniczenia, a wprost przeciwnie, jako dobrą okazję żeby trochę poeksperymentować. Wyobraźnia podsuwa(...)które wcześniej nie przyszły mi do głowy. Otwiera się wielkie bogactwo nowych smaków, połączeń, zastosowań, a eksperymenty kulinarne doprowadzają do ciekawych efektów. Prezentuję Wam dziś mój ostatni hit- wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą i warzywami oraz sosem z pieczonej papryki. Spróbujcie sami! Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy
Smakowity Blog Kulinarnyznam nikogo, kto by się krzywił na gołąbki. No dobra, moja córka woli jednak te pierzaste. Ale wracając do tych bez piór, to jest poezja klasyczna. Muszę jeszcze kiedyś spróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich(...)chodzi o ilość cukru, musicie spróbować sosu. Wszystko zależy od passaty, niektóre są wyjątkowo kwaśne. Na dno naczynia żaroodpornego układamy niewykorzystane liście kapusty, wylewamy połowę sosu, układamy na nie gołąbki i polewamy resztą sosu. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia, ściągamy pokrywkę i liście, żeby
KardamonovyGołąbki w klasycznej, tradycyjnej odsłonie z mięsem mielonym i ryżem. Są dania, które stały się kultowe i nie wymagają ingerencji i „udziwniania”. Gołąbki to właśnie taki przepis. Wykonanie jest nieco czasochłonne, więc na szybki obiad po pracy się nie sprawdzi ale na niezielny obiadek owszem :) Składniki: 700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk(...)liścia do środka a następnie rolujemy (podobnie jak przygotowuje się krokiety lub rolady). W szerokim garnku o grubym dnie układamy kilka liści kapusty - zapobiegną przypalaniu. Na liściach układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem
Pyry na Gazjajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić. Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki. Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę, sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki. Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200C około 40 minut, grzanie góra/dół(...)brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana - z młodej kapusty gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym są najlepszymi gołąbkami, lubimy na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
W Mojej Kuchni Lubiękaszy gryczanej i grzybów – coś na lekki, zdrowy obiad, dla miłośników dań wegetariańskich. Pyszne tradycyjne danie, idealne na zwykły rodzinny posiłek, bądź na wigilijny stół. Składniki: (10 niewielkich gołąbków) · 1 główka kapusty włoskiej · 2 woreczki kaszy gryczanej(...)każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka. Na dnie wysokiego, dużego garnka układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku. · Gołąbki układamy w garnku jeden przy drugim, zalewamy wodą z odrobiną sosu sojowego lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości. Gotujemy do miękkości
Calzonella.comliście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw, na każdy liść nakładać porcję nadzienia i ciasno zawijać gołąbki. W szybkowarze 9 l. rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta), układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 35 minut na średnim ogniu. W szybkowarze dobrze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i do rana w chłodnym miejscu(...)przy wyjmowaniu będą w całości, gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, śmietanę wymieszaną z mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną - pyszne gołąbki nadziewane ryżem,mięsem drobiowym i marchewką z szybkowara są najlepsze i zawsze się udają........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękażdy liść nałożyć farsz i zawijać ciasno gołąbki. Na dnie szybkowar (mam 9 litrowy wysoki) rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie), układać na sitku gołąbki, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 40 minut na średnim ogniu, gołąbki wyjąć jak są zimne, najlepiej gotować wieczorem(...)zostawić w szybkowarze. Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki " zobacz TUTAJ" , zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek - pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne
W Mojej Kuchni Lubięwrzątki i ściągać sparzone liście, z wystudzonych liści wycinać gruby nerw, nakładać porcje mięsa i zawijać gołąbki. W garnku szybkowara położyć rozkładane sitko i na nim układać gołąbki (nie przypali się kapusta), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 35 minut, po spuszczeniu ciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem(...)rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz. Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy, kucharka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić pieprzem,solą - pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara, są doskonałe na obiad, na kolację............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieprzem. Chwilę razem smażymy żeby odparować nadmiar wody. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy sól i łyżkę ziół, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu(...)minut, zależne od miękkości kapusty. 4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem grzybowym. Kapusty nie kroiłam na drobno i kapelusze grzybów tez zostawiłam w całości tak jak je suszyłam. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie TUTAJ - KLIK
Apetyczna babeczkaUwielbiam leniwe gołąbki, a szczególnie te z młodej kapusty. Czasami jednak nie chce mi się jej parzyć i wtedy robię takie gołąbki bez zawijania. Nie są takie same jak tradycyjne gołąbki ale od czasu do czasu fajnie jest coś zmienić LENIWE GOŁĄBKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepsze z łopatki) 1 torebka(...)wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasparzyć. Jeśli natomiast odchodzą ciężko - należy wyciąć głąb, umieścić całą kapustę w garnku i co chwilę odrywać sparzone liście. Na każdym sparzonym liściu kładziemy farsz i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty, aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu. Następnie układamy na nich gołąbki. SKŁADNIKI - SOS: około 25 mniejszych pomidorów (lub stosunkowo(...)oliwie z oliwek. Następnie usmażone (uduszone) przeciskamy przez sito. Na osobnej patelni smażymy cebulę i paprykę. Wszystko mieszamy razem, dodajemy chilli, czosnek i doprawiamy do smaku. Oblewamy sosem gołąbki i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na około 45 minut. *Sos można też podzielić na pół i częściowo zalać gołąbki przed wstawieniem
wege i kropkastaram się gotować zdrowo i bardziej dietetycznie. Oczywiście nie oznacza to, że już nigdy nie pojawi się na blogu coś mniej zdrowego lub coś bardziej kalorycznego :) Przepis na te gołąbki znalazłam tutaj . Gorąco polecam, bo naprawdę pyszne. Składniki: 1 duża kapusta włoska 500g mięsa mielonego drobiowego 100g suchego ryżu 200g pieczarek 1 duża marchew 1 duża(...)dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko zmiękną. Farsz nakładać porcjami na liście i dokładnie zawijać. Gotowe gołąbki można ugotować w dużym garnku lub upiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym
kuchnia doskiwięcej spalać niż przyswajać, to oprócz tego że dania muszą być niskokaloryczne, to ich przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Wychodząc z tego założenia postanowiłam przygotować fit gołąbki bez zawijania. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych ale kalorii dużo mniej. Polecam! Z proporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa(...)stopni (góra/dół). Wstawić zapiekankę na 30-40 min. Gotowe! Można podać z sosem pomidorowym ( zobacz przepis ) lub pieczarkowym – choć ten już mniej fit ( zobacz przepis ). Fit gołąbki z sosem pomidorowym Gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym
Mama z miastapysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-) Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego 100 g kaszy jaglanej ugotowanej według opisu na opakowaniu biała (nie żółta) cebula 20 dag pieczarek(...)posiekaną połowę cebuli. Wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podzielić na osiem równych części i nałożyć po jednej do każdego wcześniej przygotowanego liścia kapusty, zawijając w zgrabne gołąbki. Przełożyć do pasującego rozmiarem naczynia, by nasza kapusta była ściśnięta. 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane w plastry pieczarki oraz drugą połowę cebuli i podsmażyć z dodatkiem
Poezja Smaków - blog kulinarnyliścia, nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Gołąbki układamy do formy żaroodpornej polewamy stopionym masłem i przykrywamy folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią. Gołąbki pieczemy(...)przed końcem ściągamy folię, żeby się przyrumieniły. Gołąbki przed podaniem polewamy masłem, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy kiełki słonecznika. Smacznego
Moniki Smakołykiodkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, dobrze wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar(...)przelać do mniejszego garnka śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrodzynkami nie mogły być niesmaczne! Jedyne zastrzeżenie jakie miałam to mało sosu, ale to następnym razem łatwo naprawić. Przepis z książki "kuchnia polska wg Karola Okrasy". Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami gołąbki: 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę 1 posiekana cebul;a 2 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki rodzynek(...)patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy ziele, musztardę i koncentrat a także wodę (ok. 200ml) i masło. Zagotowujemy, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Sosem zalewamy ułożone w naczyniu gołąbki. Pieczemy ok. godziny w 180 st.C
Dzieje kuchennej WiewióryJedną z moich ulubionych potraw są gołąbki. Dzisiaj mam dla Was wersję dla leniuszków. Gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym z serem. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne. Jeśli takie robiliście, to wiecie, że są pyszne, a jeśli nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Na blogu znajdziecie również przepis gołąbki tradycyjne lub zapiekane(...)jednolitą masę, a następnie formować kule i układać w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować, dodać wodę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i wlać do naczynia z gołąbkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 35-40 minut, a następnie posypać startym serem i ponownie zapiekać do rozpuszczenia się sera. gołąbki
O kuchni z uczuciemGołąbki można zrobić na różne sposoby. Więc tym razem postawiłam na trochę włoski kierunek i gołąbki zrobiłam w sosie beszamelowym. Wyszły bardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 100 g masła 100 ml oliwy 100 bulionu mięsnego 500 g chudej mielonej wołowiny 200 g ryżu mieszanego(...)minutkę. Wyjąć i osuszyć. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajem i połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Można dla pewności obwiązać je nicią. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Układać gołąbki. Podlać je bulionem i dusić pod przykryciem około 45 minut. W między czasie
Pysznie & Piękniedoprawiamy solą i pieoprzem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem mieszamy. Gdy już mamy chłodne liście i pomieszane składniki z mięsem zabieramy się za zawijanie gołąbków(...)Sporą ilość mięsa chwytamy do ręki formujemy i nakladamy na liść kapusty. Wpierw składamy boki kapusty, a potem rolujemy. I tak postępujemy z każdym gołąbkiem. Mnie wyszło 6 sztuk. Kiedy mamy juz gotowe zawinięte gołąbki, w garnku zagotowujemy wode z kostką rozołową, wcześniej ukladając na dno garnka kilka liśći kapusty. Na wierzch kapusty układamy gołąbki
Klaudynkowa kuchniapokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kapustę i wszystko razem dusimy aż kapusta będzie al dente. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku też tak na pół twardo, jeśli dodamy taki do gołąbków dojdzie bardziej podczas duszenia i będzie akurat, a nie rozgotowany. Do mięsa dodajemy przestudzoną kapustę ( 3/4 ), ryż , przeciśnięty przez praskę czosnek. Resztę przypraw, jajka i mannę. Wszystko dokładnie(...)jeszcze nigdy żaden Twój przepis mnie nie zawiódł. Sing Maks skomentował(a) Twój post na blogu Bardzo oryginalne z dodatkiem kapusty kiszonej. Ja robię tylko te zwyczajne gołąbki - raz robiłem bez zawijania, ale wyszedł mi zamiast gołąbków sos na spaghetti! :D Pozdrawiam i zachęcam do udziału Nitka Design skomentowała Twój post na blogu
Dieta moja pasjadanie obiadowe, które kojarzy się z domem na pewno. Mnie przychodzi na myśl moja babcia, której nie ma i moje dzieciństwo- beztroskie i pełne zabawy. Dziś zrobimy ekspresowe gołąbki, na tyle ekspresowe , że nie zdążyłam w świetle dziennym zauważyć ich aparatem. Wybaczcie jakość zdjęć, ale mordowała mnie również choroba i byłam słaba jak dziecko. Składniki kapusta włoska(...)złoto na oleju kokosowym lub innym.Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Surowe mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulą. Dosmaczamy pieprzem, solą i oliwą z oliwek. Zawijamy gołąbki. Jak zawinąć gołąbki? W internecie jest bardzo dużo tutoriali na ten temat, łatwo się jest tego nauczyć. Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem
Z Kuchni Do KuchniBardzo pyszny obiadek wyszedł, szybko i smacznie. Uwielbiamy gołąbki, ale czasami nie mam tyle czasu, żeby przygotować moje ulubione gołąbki. Na głęboką patelnię wlać trochę oleju, podgrzać. Cebulę obrać i drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Jak już cebulka straci kolor surowizny dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone, doprawić(...)wodę tyle żeby wszystko było prawie przykryte. Zmniejszyć gaz i gotować około 30 minut. Wlać trochę śmietany, wymieszać. Śmietanę można pominąć, ale tak mnie nauczyła mama, że sos do gołąbków musi zawierać trochę śmietany. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńtrzeba. Oczywiście - słysząc pewną nazwę, widząc pewną formę - oczekujemy określonego smaku, który mamy głęboko zakodowany. Tutaj dostajemy coś innego. I to jest fajne. Jakby się dobrze zastanowić, to gołąbki niejedno mają imię. W krajach śródziemnomorskich zawija się przecież farsze w liście winogron. Na północy króluje kapusta. Ale jaki jej rodzaj? Jaki farsz? Jak to dobrze, że odpowiedzi jest(...)pieprz i majeranek. Dobrze wymieszać. Kapustę pekińską podzielić na liście. Odciąć grube końce i zalać wrzątkiem na 10 minut. Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć dosyć ściśle. Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym wyłożonym gorszymi liśćmi kapusty. Zalać bulionem. Opcjonalnie można pomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki. Przykryć i wsadzić do piekarnika
zadanie-gotowanieulubione. Jednakże od czasu do czasu - lubię je trochę "zmienić" lub urozmaicić. Przypomniało mi się, że moja babcia do farszu używała kaszy jęczmiennej. Nie gotowała jej, a zaparzała. Takie gołąbki smakują rewelacyjnie i są dobrym sposobem na "przemycenie" kaszy - do naszego jadłospisu. Ci którzy za nią nie przepadają - zapewniam, że polubią ją w tej wersji. (15 małych sztuk(...)przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia
Di gotujeKocham te z kaszą gryczaną i kozim serem , ale te tradycyjne to smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła moja babcia (zresztą trzeba przyznać, że gotowała najlepiej na świecie nie tylko gołąbki). Może wydają się być pracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem(...)pieprzem (1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka soli, ale proponuję zrobić to wedle uznania) . Dodaj ugotowany ryż. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu. Zalej je gorącą wodą i przykryj liściem. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Następnie dodaj krajankę
Wielki apetytgołąbki to kolejny nasz pomysł jak wykorzystać młodą kapustę, która w sezonie wiosennym obok szparagów jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Na blogu jest przepis na gołąbki w młodej kapuście z kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcecie wykorzystać kiełbasę taką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści(...)niewielkiej ilości wrzącej wody, aby się nie zważyła. Domową kiełbasę bez osłonek zawijamy w osolony i doprawiony np. za’atarem liść kapusty, zwijamy w taki sam sposób jak przygotowujemy gołąbki z kapusty, układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut. Pikantna domowa kiełbasa: 500 g zmielonej łopatki ok. 2 łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrzeba gotować wcześniej ryżu i soczewicy. Można obsmażone, ale surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie). Co więcej - nadmiar (bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki(...)stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną. Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach
Kolorowy Przepisownikdnie rondla, w którym będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj porcję farszu i zwijaj dośćciasno od nasady. Zwiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu(...)godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec
prawdziwe jedzenieGołąbki z kapusty włoskiej charakteryzują się większą delikatnością i taką maślaną konsystencją. Moje gołąbki kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki(...)przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy. 5. Bulion rozpuszczamy w 2 szklankach wody. W dużym, rondlu układamy gołąbki, zalewamy bulionem lub rosołem, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, w międzyczasie przewracając gołąbki na drugą stronę
Jadło i czytadłoMamy i zawsze robimy je razem. Mama przygotowuje farsz, ja parzę kapustę i zawijam.To ostatnie lubię najbardziej, bo to sama przyjemność patrzeć jak rośnie góra kapuścianych zawijańców :) Osobiście wolę gołąbki ze zwykłej kapusty, ale w lecie, gdy na działce urośnie włoska, Mama natychmiast wie co z nią zrobić :) Zapraszam po przepis. Składniki: _________________ 1 główka kapusty około(...)wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę.Z lici kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo. Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka
Gosia gotujeSkładniki kapusta około 12 liści kasza gryczana: 2 woreczki -cebula -jajo -grzyby suszone: 2-3 garście -łyżka masła do smażenia -Sól, pieprz Strogonow Primavika - w nim się będą nasze gołąbki zapiekały Piekło-Niebo od Ziarenkowo Sposób wykonania Dokładnie d zień wcześniej namocz 2-3 garście suszonych grzybów w zimnej wodzie Teraz zajmiemy się kapustą. Oderwij 4 wierzchnie liście(...)chcesz. Przełóż do kaszy i połącz ze zmiksowanym ładnie jajem. Do każdego liścia nałóż ok. 4 łyżki farszu, to zależy tylko od liścia jki jest duży i zawijaj gołąbki. Na dnie garnka ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Możesz je ugotować na parze. Lub otworzyć gotowe danie Strogonow od Primavika
Z Kuchni Do Kuchnizbędnych węglowodanów - na kolację. Oczywiście najbardziej pyszne są takie z młodej kapustki. Dziś w trochę innej odsłonie zamiast ryżu - dodatek kaszy jaglanej. Zamiennik był strzałem w 10-tkę! Gołąbki wyszły pyszne, mięciusieńkie, farsz odpowiednio doprawiony ... a dodatek sosu pomidorowego podkreślił ich smak... Składniki na 10 dużych: 1 główka młodej kapusty 800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki(...)mieszamy: mielone mięso, przesmażoną na maśle cebulkę, posiekany czosnek, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy (najlepiej rękoma). Na każdy obgotowany liść kapusty nakładamy farsz. Ja lubię duże gołąbki, więc nakładam go dość sporo. Jeśli mamy zbędne małe liście na każdy duży układamy 1 mały, zabezpiecza to przed ewentualnym przedarciem się liścia i wypadnięciem farszu. Zwijamy dość
Walijskie PichcenieGołąbki z chorizo. Konefka dla Królisia ( doświadczalnego ) który jest kapuścianym maniakiem, robiła już różne wariacje na temat gołąbków. Były takie w sosie pieczarkowym ,były z dynią, były z kiszonej kapusty…No było Ci tego panie w pieruny dużo. Z chorizo Konefka jeszcze nie robiła. Tak musiała sprytnie to chorizo przemycić do gołąbków, bo Króliś(...)porcji / Servings – 14 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na gołąbki 14 liści kapusty savoy 400 g kiełbasy chorizo bez skóry 200 g ryżu arborio (ja użyłam arborio, choc lepiej zeby był normalny
Spice things upłyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kapusta włoska miękka 1 główka większa, olej rzepakowy - ile potrzeba woda 6 szklanek sos: wywar z gołąbków, mąka 2-3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, przecier pomidorowy 100 gram, koperek 1 pęczek Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę(...)wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb,włożyć główkę do wrzątku i ściągać sparzone liście, liście wystudzić i ściąć lub wyciąć gruby nerw, farsz kłaść na liść kapusty i zawijać gołąbki. W garnku na gorącym oleju z każdej strony zrumienić gołąbki, wkładać do szybkowara (na dno szybkowar wkładam sitko rozciągane, nie przypali się kapusta), do szybkowara
W Mojej Kuchni LubięGołąbki bez mięsa, z farszem z kaszy gryczanej i grzybów. Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki kaszy gryczanej 3 garście suszonych grzybów leśnych 2 średniej wielkości cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Sos: woda z namoczonych grzybów 100ml śmietanki 30% 100ml wody łyżka mąki pszennej(...)wody, odstawiamy na minimum 2 godziny. Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później. Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kolejno kilkanaście liści. W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy
NiePieprz.plprzykrywamy folią (folię w kilku miejscach nakłuwamy, żeby bulion mógł odparowywać) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 °C. Pieczemy ok. 1 godz. można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, w razie potrzeby podlewamy bulionem. Sos: Słodką śmietankę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i krótko podgrzewamy, żeby delikatnie zgęstniał(...)Sosem można polać pod koniec pieczenia gołąbków. Gołąbki podajemy z sosem i posypujemy koperkiem
Moniki SmakołykiGołąbki po meksykańsku Świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z kapustą. To danie możemy podać z pieczywem, ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Jest bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a w smaku… pychotka! Polecam Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 150g ugotowanego(...)ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Gołąbki po meksykańsku pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności(...)wielkości gołąbków. Sos pomidorowy do gołąbków 1 l przecieru pomidorowego (z kartonika) 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia ½ łyżki oliwy Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć lekko na oliwie. Dodać przecier i śmietanę. Przyprawić jak lubimy i na wolnym ogniu zagotować. Smacznego
Dobra karmarulonik. Na dno żaroodpornego garnka wykładamy liście obgotowanej kapusty, plastry boczku, na nim układamy zawinięte gołąbki, ściśle jeden obok drugiego. Układać warstwowo do wyczerpania gołąbków. Zalać szklanką przegotowanej wody lub rosołu. Przykryć liśćmi kapusty, na wierzchu obłożyć plastrami boczku. Garnek wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ponieważ mięso było wcześniej podsmażane(...)pomidory z puszki, odstawiamy z ognia i miksujemy blenderem. Jeżeli sos wydaje się za gesty dodajemy odpowiednią ilość gorącej, przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy pomidorowym sosem
Kulinarne przemysleniapokroić w kostkę. Rozgrzać masło w rondlu, wrzucić cebulę, zrumienić, dodać pokrojone pieczarki, paprykę, czosnek, sól, pieprz, udusić do miękkości. Połączyć z kaszą, przyprawić, dodać jajka, dobrze wyrobić. Formować gołąbki, układając w naczyniu żaroodpornym, polać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. a po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 st. na ok 1 godzinę(...)gołąbków wzięłam z mojej spiżarni, który zrobiłam jesienią. Można również tą wersję gołąbków podać z sosem grzybowym
harrisalubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze nie było zwykłej kapusty białej, kupiłam niezwykłą :-) żartuję, kupiłam włoską i z niej zrobię obiad. Do dzieła(...)liściu jest twarda użyć tłuczka do mięsa i delikatnie rozgnieść twardą część. Przy nadziewaniu liści pamiętacie, żeby ciasno złożyć gołąbka. W dużym garnku na dno położyć liście kapusty, które nam zostały ( 1-2). Następnie ułożyć ciasno gołąbki, zalać wodą i gotować ok. 15 - 20 min. Jak są mocno z ściśnięte nie ma opcji, że się rozwalą
pieprzny smaczek