gołąbki - 2668 przepisów (strona:36/178)

Gołąbki w sosie śmietanowym 192

Gołąbki w sosie śmietanowym Uwielbiam gołąbki i chętnie testuje różne ich warianty. Dziś pomysł na fajny sos na bazie śmietany (kwaśnej). Jest naprawdę pyszny, gęsty, aksamitny i kremowy w smaku. Polecam wypróbować!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka) 100g ryżu (1 woreczek) 1 jajko 1 cebula + łyżeczka masła Przyprawy: sól(...)każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Zawijamy kapustę z farszem w rulony *** *** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki *** *** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy

Blog z Apetytem
Gołąbki w sosie żurkowym 71

Gołąbki w sosie żurkowym Dziś coś dla miłośników gołąbków i żurku, czyli pyszne gołąbki w sosie żurkowym. Smakują rewelacyjnie podane z duszonymi ziemniaczkami. Obiad palce lizać!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka) 100g ryżu (1 woreczek) 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 nieduża główka(...)kapusty układamy po około dwie łyżki farszu *** *** Zawijamy kapustę z farszem w rulony *** *** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło albo smalec i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki *** *** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy wodą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy

Blog z Apetytem
Składniki: 69

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu, Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz(...)pieprzem, chili i czosnkiem – dokładnie wymieszać. 3.   Liście kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele

Nie tylko w kuchni
szybkowar- z płaskiej kapusty gołąbki... 78

sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka większa ziele angielskie 5 sztuk, liść laurowy 2 sztuki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 4 szklanki wywar z gołąbków, 4 szklanki wody, mąka pszenna 3 łyżki, przecier pomidorowy 150 gram, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana 12% 100 gram Z płaskiej kapusty wyciąć głąb, włożyć kapustę do wrzątku(...)pokrojoną drobno cebulę i wszystko ręką dokładnie wyrobić. Od wielkości liścia nakładać odpowiednią ilość farszu i ciasno zawijać kapustę. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (kapusta się nie przypali) , układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę w płynie, wlać wodę i zamknąć szybkowar. Po zasyczeniu pary gotować 30 minut, w szybkowarze gołąbki mocno wystudzić (gotuję wieczorem

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa gołąbkowa najlepsza 85

Zupa gołąbkowa najlepsza, bo domowa. Lubicie tradycyjne gołąbki ? Jeśli tak, to ta zupa będzie Wam bardzo smakować! A robi się ją dużo szybciej niż gołąbki, podobnie jak gołąbki bez zawijania , . albo zapiekanka gołąbkowa . Te wszystkie potrawy to tzw, gołąbki dla leniwych, zupa jest idealna dla tych, którzy nie potrafią zawijać gołąbków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polska - Roztoczańskie łupcie, czyli gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopnym 140

dań wegetariańskich, a nawet kilka wegańskich! I to nie byle jakich... Cała karta nawiązuje do lokalnej, tradycyjnej kuchni i produktów z najbliższej okolicy. My postawiliśmy na łupcie, czyli roztoczańskie gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopny. Były naprawdę przepyszne. Wiele osób skarży się na wysokie ceny. Fakt, gołąbki ze zdjęcia kosztowały 30 zł, ale trzeba pamiętać(...)jesteśmy w restauracji na turystycznym szlaku, a na szczęście jakość tu idzie w parze z ceną. Gorąco polecamy!  Składniki (na kilka porcji - powiedzmy około 15 gołąbków, zależy od wielkości kapusty): - 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty (może być kiszona lub zwykła, u nas włoska) - opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i/lub wody z kiszonej kapusty (jeśli używamy świeżej kapusty

Roślinożerni urlopowicze
Gołąbki bez zawijania 110

Gołąbki bez zawijania to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Nie zawijamy mięsa w kapustę, tylko rozdrobnioną w malakserze kapustę dodajemy do mięsa z ryżem i smażymy kotleciki. Proste, prawda? Przygotowuje się je dużo szybciej i świetnie smakują. Kotleciki są delikatne, soczyste i pyszne. Gołąbki bez zawijania na pewno będą ciekawą propozycją na codzienny obiad. Składniki: Gołąbki(...)Meksykańskie pulpeciki z indyka → Faszerowana główka kapusty włoskiej → Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem → Pieczona kapusta → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Keto Gołąbki z Kalafiorem 257

Keto gołąbki z kalafiorem to klasyka gatunku w wersji nisko węglowodanowej. Są równie smaczne co tradycyjne gołąbki, a do tego dostępne dla osób na diecie keto i lchf. Sekretem tych gołąbków jest „ryż” z kalafiora, który ma zdecydowanie mniej węglowodanów, a jego konsystencja świetnie naśladuje  … The post Keto Gołąbki

ZGruntuFit
Gołąbki bez zawijania 144

przekładamy nasze gołąbki. 4. Gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut . Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy . Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu

karolgotuje
wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 143

końca pozostałą część liścia. Dno brytfanki wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez ok. 45 – 60 min., aż kapusta będzie miękka. Podajemy z podsmażoną na maśle cebulą

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami 186

mnie ok. 0,5 litra) i zagotować Na taj samej patelni, na której smażone były pieczarki ze szparagami i cebulą, rozgrzać ponownie 3 łyżki oleju. Na olej kłaść gołąbki i podsmażać je z różnych stron. Przekładać do garnka. Gołąbki dusić na palniku o małej mocy ok. kwadransa. Na koniec dodać sos warzywny lub przecier pomidorowy, odcięte(...)wcześniej główki szparagów oraz posiekany koperek. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Gołąbki najlepiej smakują po przegryzieniu się smaków, czyli np. następnego dnia. Można je też zamrażać. * kozieradka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego takie jak: wzdęcia, zaparcia. Poza tym obniża poziom glukozy we krwi, chroni wątrobę i chroni przed nowotworem jelita grubego lub hamuje jego wzrost. ** czosnek niedźwiedzi zawiera sporo

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki, z ziemniakami, z kaszą, "cygańskie", tradycyjne 387

Polecam przygotowanie każdego rodzaju gołąbków, z poniżej przedstawionych przepisów. gołąbki-z-ziemniakami-i-kiełbasą gołąbki-z-kaszą cygańskie-gołąbki gołąbki-przepis-podstawowy

chleba naszego
Gołąbki z kaszą jęczmienną i sosem pomidorowym 159

Tradycyjne gołąbki w moim domu zawsze faszerowało się mięsem i ryżem. Czasem w ramach odmiany w duecie z mięsem gołąbki nadziewam kaszą jęczmienną. Taką właśnie wersję gołąbków proponuję Wam na obiad. Spróbujcie :) Składniki: główka kapusty 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 200 g kaszy jęczmiennej duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz i sól pół(...)przelewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy cukrem i innymi przyprawami. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy całość jogurtem i miksujemy. Gotowe gołąbki polewamy sosem. Smacznego

ChilliJemy
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 211

wyciągamy z naczynia Thermomix . Kaszę wsypujemy do naczynia z pieczarkami i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy wg smaku. Na zimne liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Wykonanie gołąbków w Thermomix: Do naczynia Thermomix wlewamy 800 g wody. Zawinięte gołąki układamy na przystawce Varoma i gotujemy czas 40 min/Varoma/obr.1 Wykonanie tradycyjne z piekarnika: Żaroodporne naczynie wykładamy liśćmi kapusty(...)dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. The post Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy