gołąbki - 2664 przepisów (strona:33/178)

Gołąbki Teściowej (gotowane)- etapy przygotowania 147

źle. Najgorzej przy pilnowaniu kapusty i wyciąganiu tych dobrych już liści. Zwijanie, to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wspominając już o gotowaniu, bo to robi się samo.  Gołąbki polecam, bo są bardzo smaczne, a podane z ulubionym sosem (u mnie pieczarkowy) smakują jeszcze lepiej! Składniki: Na ok 50 sztuk: 3 duże główki kapusty 1.5 kg mięsa mielonego(...)następnie w rulon. 3. Duży garnek wykładamy na spodzie paskami słoniny oraz mniejszymi liśćmi kapusty. Podlewamy ok szklanką zimnej wody. Na tak przygotowany spód układamy ciasno obok siebie gołąbki. Każdą warstwę polewamy odrobiną przyprawy w płynie (maga) i układamy kolejną. (Pozostawiamy ok 6cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Od momentu

Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki z ryżem i mięsem. 175

obiad jest tylko "cienka" zupka. Można je podać z sosem pomidorowym, pieczarkowym, lubię też z sosem z pieczeni, mój tato lubi tylko skropione magą, a mąż uwielbia gołąbki sote, bez dodatków (bo mówi, że nie będzie sobie psuł tak pysznego dania;-) Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki ryżu(...)ząbki czosnku, ryż, przyprawy i ewentualnie doprawiamy solą. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z kaszą 177

liście nakładać dużą porcję mieszanki kaszy i mięsa, zawijać. Gotowe gołąbki należy ciasno wyłożyć w brytfannie (można w razie potrzeby kłaść również jeden na drugi). Tak ułożone gołąbki zalać wodą, w której parzyliśmy kapustę, dodać kostkę rosołową, zagotować i zostawić pod przykryciem około 15 minut. Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać pomidory z puszki, dodać obraną(...)cebulę, czosnek, śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałe przyprawy. Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby doprawić (sos będzie w smaku ostry z powodu cebuli i chilli, ale wraz z gołąbkami jego smak zrobi się łagodniejszy). Tak przygotowany sos zagotować. Ugotowane gołąbki wyciągać delikatnie z wody, zostawić na chwilę do odsączenia się nadmiaru wody i podawać polane

Passions hobbies life
Gołąbki 144

danie mojego dzieciństwa to właśnie gołąbki. Ze względu na to, że Mama pracowała i w tygodniu nie miała po prostu czasu i możliwości na czasochłonne gotowanie to gołąbki pojawiały się odświętnie. Tak mi się zresztą kojarzą. Wielki garnek, dwie główki kapusty, ogromne ilości ryżu i mięsa. Wszystko to skrupulatnie łączone i w smaku idealne. Nigdy(...)mogłam się doczekać, aż ten wielki gar będzie gotowy, a ja będę mogła próbować. Upodobanie do gołąbków na szczęście mają wszyscy domownicy i nigdy nie protestują, gdy mówię, że będę je gotować. Nigdy idealne równe, zawsze duże. Dzieci nie mogą się oderwać, ale właśnie dla takich chwil i zajadających buzi wiem, że warto Składniki: - 1 spora kapusta

dom-agi.pl
GOŁĄBKI W SOSIE 150

ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki. Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi kapusty(...)które nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Następnie zalewamy je bulionem, tak aby wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu. W tym samym czasie przygotowujemy doskonały podkład do gołąbków, czyli sos Kiedy już wyjmiemy

w mojej kuchni
Gołąbki inaczej 421

Taki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę mamy w środku. Polecam. SKŁADNIKI 1 kg g mielonego mięsa z szynki 2 woreczki ryżu 1/2 główki kapusty białej 1 puszka  przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz(...)obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki. Natomiast my zaoszczędzamy zawijania. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 195

pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy(...)serwisem   ZPierwszegoTloczenia.pl  oraz  Fooder.pl . E-book można pobrać na   tutaj .     Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Proporcje na 10 gołąbków Czas przygotowania : 7 godzin Składniki: 1 kapusta (1500 g) 60 g suszonych grzybów 200 g pieczarek 250 g cebuli 3 łyżki oleju 100 g suchej kaszy jęczmiennej 250 ml bulionu warzywnego

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki bez zawijania 255

kotlety włożyć do naczynia żaroodpornego (u mnie do naczynia o pojemności 5 litrów oraz do jego pokrywy) i zalać bulionem (z punktu 6) do połowy wysokości kotletów. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym / pieczarkowym /grzybowym lub pieczeniowym(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów. Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi. Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego. Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie. Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką

Gospodyni Miejska
Gołąbki 65

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w pomidorowym sosie. Pyszne i proste danie które pamiętamy z dzieciństwa. Przepis krok po kroku. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 3-6 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 1kg mielonej łopatki wieprzowej 200g ryżu 1 cebula 1 biała kapusta 2 litry bulionu lub rosołu 200g przecieru pomidorowego 2 łyżki bułki tartej(...)lekko spłaszczamy. Układamy na dolnej części liścia i zawijamy. Składamy boki liścia do środka i zwijamy w rulon do góry. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Układamy gołąbki jeden obok drugiego. 4. Zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie odlewamy sos do drugiego garnka i zagęszczamy skrobią wymieszaną

karolgotuje
pyszne duszone gołąbki w pomidorach 67

pieprz mielony, kucharka, przyprawę w płynie i ręką wyrobić, wsypać natkę pietruszki pokrojoną i wymieszać z ryżem. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać kapustę ciasno w rulony. Gołąbki w szerokim garnku porcjami na oleju podsmażać z każdej strony, podsmażone odkładać na talerz i podsmażać nowe. Wszystkie po podsmażeniu gołąbki włożyć do garnka. Dojrzałe, miękkie(...)sparzone pomidory ze skórką w dzbanku blendera zmiksować, można dolać wody i szybciej się zmiksują na sok. Sok z dzbanka wlać do garnka z gołąbkami, przykryć pokrywką garnek i po zagotowaniu na średnim ogniu dusić z 40 minut. Gotowe gołąbki wyjąć z garnka na talerz, śmietanę wymieszać z wodą i mąką, wlać do sosu i mieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 88

bogate w różne witaminy i składniki odżywcze. Mogą one stanowić podstawę rozmaitych dań. Ja tym razem wykorzystałam kaszę do przygotowania jednego z tradycyjnych dań kuchni polskiej, czyli do gołąbków.  Zamiast tradycyjnego mięsnego farszu, dodałam do nich farsz z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, boczkiem oraz przysmakiem Podlasia, czyli serem korycińskim. Do farszu dodałam też nieco oliwy Gallo classico(...)która nie tylko nadała niezwykłego aromatu, ale również sprawiła, że farsz nie był zbyt suchy. Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim Składniki: 1)       kapusta biała lub włoska Farsz: 1)       600 g ugotowanej kaszy gryczanej 2)       12 suszonych pomidorów

Na kulinarnym poligonie
Wegańskie gołąbki z soczewicą i ryżem 145

zwinąć, mocno dociskając farsz. Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażać gołąbki z obu stron. Ja lubię dobrze obsmażone, by miały zdecydowany kolor. To oczywiście kwestia gustu. Gołąbki przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i rozmaryn. Zebrać smak z patelni, wlewając na nią ok. szklanki wody. Płyn przelać do gołąbków. Gołąbki z płynem

Weekendy w domu i ogrodzie
Mini gołąbki w młodej kapuście 186

Mini gołąbki w młodej kapuście Szybkie, proste i przepyszne danie jednogarnkowe. Mięsno ryżowe klopsiki duszone w młodej kapuście i sosiku pomidorowym. Mini gołąbki możemy podać z ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 100g ugotowanego białego ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka(...)PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Mini gołąbki w młodej kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
szybkowar-pyszne gołąbki z suchym ryżem,łopatką wieprzową... 127

ryżem, na każdy liść nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki. W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki. W szybkowarze na dnie rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta do dna), na sitku układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować(...)minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie. Gołąbki dobrze wystudzone (najlepiej gotować wieczorem i zostawić do rana, nie rozwalą się przy wyjmowaniu) wyjąc do miski, wyjąć sitko, i wywar wylać do garnka mniejszego, dodać mąkę, śmietanę, sok pomidorowy, [ostawić na ogniu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, do smaku doprawić solą, pieprzem, wsypać posiekaną natkę pietruszki - gołąbki

W Mojej Kuchni Lubię
Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu 101

Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu Wegetariańskie gołąbki są nie do odróżnienia od zwykłych mięsnych . No ok, wiadomo nie zawierają mięsa ale uwierzcie na słowo, że smakują równie dobrze jak oryginał . Mi możecie zaufać bo jestem mięsożercą i dania wegetariańskie przygotowuję dla mojej , no dobra nie mojej córki , ale prawie mojej . Uwielbiam ją jak swoją , której(...)ząbków czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże pomidory sól , pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej , rozrobionej z wodą 100 ml słodkiej śmietany Kapustę spażamy jak na zwykłe gołąbki i oddzielamy liście . Odstawiamy do wystygnięcia . Cebulę , startą marchew ,wyciśnięty praską czosnek oraz mieloną słodką paprykę i posiekane resztki kapusty , której nie dało się już zdjąć na liście

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania