kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa.Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki. Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków(...)szklankę wody i zagotować. Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem
O kuchni z uczuciempadło hasło gołąbki - wszystko stało się dla niego jasne. Jak widać - co dom to inny słownik kulinarny. Pomijając semantykę - fakt jest taki, ze mój Mąż uwielbia gołąbki, a ja ich jeszcze nie robiłam samodzielnie. Dziś opiszę te, które z moją drobną pomocą Mama przyrządziła mi na rozruch po powrocie z wołomińskiej wyprawy. Do tej pory robiła(...)parzymy we wrzątku - w ten sposób odrywamy kolejno liście. Te największe układamy na dnie garnka (w tym przypadku garnków) Porcje mięsa (kulki) zawijamy w liście. W jednym garze układamy gołąbki z ryżem, w drugim z bułką. Przykrywamy warstwą liści. Podlewamy wodą. Do każdego gara wrzucamy kostkę wołową. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Zaprawiamy pomidorami. Ja "swój
Kuchnia po mojemupieprzem. Na każdym liściu kapusty kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy do środka a potem formujemy gołąbki. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy liście kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy vegetę lub kostki(...)rosołowe . warianty gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub samodzielnie
Smakowite Daniamłodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta(...)dłonią, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Porcje farszu nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Duży garnek wykładamy uszkodzonymi, pozostałymi liśćmi kapusty i układamy w nim gołąbki ściśle jeden obok drugiego. Całość zalewamy bulionem, tak aby wszystkie gołąbki były zanurzone w płynie w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut
Smakowite Daniapodsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym, tak by przykrył gołąbki. Wkładamy gałązkę rozmarynu. Układamy na wszystkim pozostałe liście kapusty(...)już wyparować, podlewamy to śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego
BaRepasWolnowarowych eksperymentów ciąg dalszy. Tym razem chęć przyszła na gołąbki z młodej kapusty, Tadam! oto są. Teraz oczkuję tylko rachunku za prąd :P W zasadzie powinno być taniej, przynajmniej tak napisał producent...okaże się za miesiąc :P Ale gołąbki jak najbardziej polecam Arek Gie Składniki: 1 młoda kapusta 400 g ryżu(...)zgrubiałą część. Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy. Koperek siekamy. Mięso mieszamy z ryżem i koperkiem. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Wolnowar wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i gotujemy 2 godziny w trybie Low. Opcjonalnie możemy zapiekać
R'n'G Kitchenryżem i mięsem. Będzie wilk syty i owca cała. Kolejna rada, taka na uszko...zróbcie dużo, przecież jutro też trzeba będzie zjeść obiad...a co! Czasami trzeba odpocząć! Gołąbki można podawać nie tylko ze śmietaną i boczkiem...jakiś sos machnijcie, pomidorowy w jeden dzień, pieczeniowy w drugi...no i obiady macie na trzy dni! :D A tak "seryjnie(...)wykrawamy głąb i przekładamy do dużego garnka z gorącą wodą. Chwilę gotujemy i ściągamy liście. Ostudzamy. Na liść kapusty kładziemy farsz ziemniaczany, zawijamy brzegi liścia do środka, następnie zawijamy gołąbek. Gołąbki układamy w brytfance, zalewamy bulionem. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę, wysmażamy na suchej patelni
R'n'G KitchenJest kilka takich dań, a gołąbki są jednym z nich, bez których nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. W każdej wersji smakują wybornie, jednak te, klasyczne faworyzuję. Oczywiście do tego jak najbardziej sos pomidorowy. Taki rodem z PRL-u, nie na maśle, a na margarynie. Śmiem twierdzić, że na margarynie zdecydowanie lepiej wypada, smakowo. Właśnie dzisiaj zapraszam(...)takie gołąbki. Składniki: 1 kapusta gołąbkowa 200 g ryżu 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 5 łyżek oleju 5 łyżek posiekanego koperku 200 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy
R'n'G Kitchenwszystko dokładnie ręką wyrobić. Na każdy liść nakładać porcję nadzienia i zawijać ciasno (jeśli nadzienie zostanie, można usmażyć po dodaniu tartej bułki kotlety smaczne) . Na dno szybkowara rozłożyć sitko (gołąbki się nie przypalą), na sitku układać gołąbki. Na koniec wsypać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i skropić przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu(...)pary gotować na średnim ogniu 35 minut, gołąbki w szybkowarze wystudzić, zimne wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, koncentrat pomidorowy i mieszając rózgą zagotować do zagęstnienia sosu - z włoskiej kapusty gołąbki są smaczne, kapusta włoska pasuje do mięsa z mielonej łopatki a dodatek śmietany nadaje delikatności, my lubimy więcej ryżu i mniej mięsa
W Mojej Kuchni Lubiękarkówki, papryką, pieprzem czarnym, kucharkiem, koperkiem, jajkiem. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i ciasno zawinąć liście. Brytfannę wysmarować olejem, na dnie położyć zbędne liście kapusty, układać ciasno gołąbki, można dwie warstwy, wlać wodę i sok pomidorowy na gołąbki. Brytfannę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i włączyć piekarnik ustawiony na 210C, grzanie góra/dół. piec(...)około 50 min ut, wystudzone gołąbki wyjąć na duży talerz, wlać sos z brytfanny do garnuszka, wymieszać z mąką, śmietaną i zagotować, podawać z koperkiem - doskonałe smakowo gołąbki z młodej kapusty duszone w pomidorach, idealnie smakują i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięGołąbki zawijane w kapuście i duszone w sosie własnym – to jeden z przepisów mojej(...)Mamy i chociaż smakują one rewelacyjnie to niestety rzadko goszczą na naszym stole, ponieważ są dość pracochłonne. Jeśli jednak już na nie się skusimy, to z regu The post Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegołąbki -już nie będę pokazywać, bo na blogu jest już sporo przepisów [klik] , a że kapusta była wielka, bo chyba z 5 kg ważyła, więc zrobiłam też gołąbki bezmięsne.Dla mnie smakowały i na pewno zrobię jeszcze je nie raz. kapusta 1 woreczek ryżu [ 100 g] 1 woreczek kaszy jęczmiennej [100 g] około(...)olej, dodać cebulę, potem marchew i pieczarki .Dusić, aż pieczarki będą miękkie. Wystudzić, dodać do ryżu. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać .Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku [ na dno garnka wyłożyć 1-2 liście kapusty], dodać listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Gotować
Moje domowe kucharzenieGołąbki z kapusty włoskiej z mięsem , ryżem i kaszą, a tak jakoś wyszło , że dodałam i kaszę i ryż.Ja swoje gołąbki gotowałam w multicokerze, ale można i w normalnym garnku. 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy jęczmiennej 1 jajko 1 cebula susz warzywny sól, pieprz, słodka(...)oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym. U stawić program STEW i czas
Moje domowe kucharzenieczasu do czasu lubię sobie pozawijać kapustę. Wybór wtedy pada na gołąbki. Nie przepadam za węglowodanami w diecie więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki. Składniki: 1 główka kapusty 500 g mięsa( dowolnego) 10 g cebuli 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty) sól, pieprz, majeranek Przygotowanie : Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam(...)formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki i zawijamy w liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia
Oka w rosole czyli KaFka gotuje