gołąbki - 2500 przepisów (strona:42/167)

Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 156

się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu… Gołąbki – składniki: duża główka kapusty włoskiej ok. 750g mięsa mielonego 2 jajka pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania(...)gołąbków) majeranek, sól, pieprz Sos: 2 puszki pomidorów (zmiksowane) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, szczypta cukru śmietana mała, koperek (u mnie bazylia)- opcjonalnie pól szklanki wody   Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję 2-3 łyżki octu, który sprawi że liście się nie rozpadną w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. Liście kapusty odcinam i opłukuję

UgotujmyTo.pl
Gołąbkowe Lasagne 46

Gołąbkowe Lasagne, czyli taka kuchnia fusion, którą i to też dziwne popełniłem już kiedyś z Lasagne, ale wtedy były to japońskie smaki. Pomysł na taką wersję gołąbków, które swoje początki mają, jak to zwykle bywa z diety, jeśli tak to można nazwać, ubogich chłopów, wpadł, mi przeglądając internet. Same gołąbki przywędrowały do Polski około XIX wieku(...)Ukrainy, ale są one znane w całej Europie wschodniej i środkowej. Gołąbkowe Lasagne Nazwa-gołąbki-według historyków, może pochodzić od gołębi zawijanych w liście kapusty, by mięso nie wysychało podczas pieczenia, które jadano na szlacheckich dworach. Uboższe i ubogie warstwy społeczne, zaadoptowały ten przepis na swoje możliwości i w liście kapusty zawijano kaszę i ziemniaki, a i zdarzało

RafalCook
Gołąbki w liściach botwiny z sosem maślanym 61

Gołąbki z kaszą i pieczarkami w aksamitnym sosie maślanym. Świetny sposób na wykorzystanie dużych liści botwinki. Pyszne nie banalne połączenie  prostych nie wyszukanych składników. około 15 małych gołąbków 15 dużych liści botwinki 100 g kaszy wiejskiej 300 g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz ząbek czosnku 1 jajko Łyżka masła Sos maślany(...)dodać  jajko i wymieszać. Liście botwinki włożyć na pół minuty do gorącej wody(wrzątku). Następnie odsączyć na sicie. Na każdym liściu ułożyć łyżkę farszu i zwijać jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane rulony możemy gotować na parze albo gotować tradycyjnie : gołąbki włożyć do dużej patelni, wlać około pół szklanki wody i gotować pod przykryciem około

Andzia Pichci
szybkowar- gołąbki mięsno-ryżowe... 99

jajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane ( ochrona przed przypaleniem się gołąbków na dnie ) i układać na nim gołąbki, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze(...)zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimne gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki. - gołąbki z szybkowara są mega delikatne, aromatyczne, smaczne, w szybkowarze najlepiej je zrobić wieczorem i zostawić do dobrego wystudzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 86

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych , to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam(...)dobrze przyprawić. Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę cukru (nie więcej jak pół łyżeczki). Czytaj więcej: Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych The post Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Gołąbki bez zawijania – z mięsa drobiowego 310

Szybkie gołąbki”, „Gołąbki bez zawijania”, „Gołąbki dla leniwych” – wiele razy spotykałam się z tymi określeniami, ale nigdy nie próbowałam takich przygotować. Jak to jednak mówią, co się odwlecze, to nie uciecze, i przyszedł czas, bym i ja przygotowała je w swojej kuchni. Muszę Wam powiedzieć, że choć wyszły(...)pyyyyyszne, moim zdaniem daleko im do takich tradycyjnych gołąbków mojej Mamy. Żeby jednak nie było, że narzekam, muszę napisać, że danie to bardzo mi smakowało. Mojej Rodzinie również, i co lepsze, padła prośba by zrobić je ponownie. I faktycznie, to już moje kolejne podejście do tej potrawy. Wpisało się u nas na stałe. Mięso wychodzi pyszne. Delikatne i mięciutkie

Smaki Na Talerzu
wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami 114

końca pozostałą część liścia. Dno brytfanki wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez ok. 45 – 60 min., aż kapusta będzie miękka

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka gołąbkowa 138

podałam podobnie jak Mimi, w formie zapiekanki. Osobiście uwielbiam potrawy z kapustą, a mój dwuletni syn poszedł w moje ślady. Dlatego kapusta często gości na moim stole. Gołąbki podane w taki sposób wyglądają niebanalnie i bosko smakują. W przepisie wymieniam świeżą bazylię, bo nadaje ona potrawą wyjątkowego smaku. Koniecznie musicie spróbować! Suszona bazylia traci bardzo wiele(...)którego już praktycznie nie ma). Potrawa zasmakuje nie tylko dorosłym, ale polecam ją również dla najmłodszych. Mój syn zjadł całą dużą porcję :-) Duża porcja dla 4 osób (po dwa gołąbki). SKŁADNIKI 1 duża kapusta 600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 duża cebula oliwa 200 g ryżu 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 3 łyżeczki

Passions hobbies life
Leniwe gołąbki w sosie pomidorowym 507

sikorek. Czekam na kolejny przebój szpaków. Żadnej polityki, żadnych sporów, żadnych reklam. Radio doskonałe;) Wobec tego gołąbki na obiad to dobry pomysł. Tym bardziej, że są to gołąbki leniwe. Lenistwo podczas ich przygotowania polega na tym, że nie muszę zawijać je we wcześniej obgotowane liście kapusty. I chyba tylko na tym, bo kapustę jednak trzeba pokroić(...)uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką.   Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz mąka do obtoczenia olej do smażenia

Obiad gotowy
Gołąbki z kapusty włoskiej 172

robiłam gołąbki z kapusty włoskiej [ kiedyś robiłam faszerowaną kapustę - klik ]..moje ze względu na brak czasu gotowały się w wolnowarze,ale można ugotować je tradycyjnie w garnku.Ja gołąbki zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy . 1 główka kapusty włoskiej(...)Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz mięsny i zwijać.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę , pora, listek ,ziele i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym [ ja zapomniałam o wymieszaniu i koncentrat dodałam osobno] .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 132

rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą

Mój pomysł na
Gołąbki bez zawijania 523

gołąbki. Lecz gdy myślę o ogromnej główce kapusty, którą mam podgotowywać w garnku, w którym mi się mieści, a później moje dzieci i tak zdejmują liść z gołąbka, by wydłubać środek, to aż mi się odechciewa. Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie   Składniki: 1/4 główki średniej kapusty(...)kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, smażymy an złoty kolor. Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym z powyższych składników (gotowany przez 10 minut). Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podajemy same lub z ziemniakami. Pyszne. Dzieci sądzą, że to zwykłe, pyszne kotlety, i kapusty nikt nie dostrzega

MojaQchnia.pl
Gołąbki z soczewicą i komosą ryżową. 141

GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ Składniki (ok. 8 gołąbków, w zależności od wielkości główki kapusty): 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy - przepłukanej 1/2 szklanki komosy ryżowej białej - przepłukanej 300 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 jajko 1 mała główka młodej kapusty 1 łyżka oleju 300- 400 g przecieru pomidorowego  1 łyżeczka suszonego oregano, bazylii, majeranku(...)zawijaj w liście kapusty i układaj w naczyniu żaroodpornym. 7. Przecier pomidorowy wymieszaj z  ulubionymi przyprawami (np. ostra i słodka papryka) i ewentualnie odrobiną wody, następnie posmaruj nim gołąbki. Wszystko przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Energia (1 gołąbek) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 169 kcal

Powiedz dietom nie
Gołąbki z kaszą gryczaną 169

domu najczęściej jadamy gołąbki tradycyjne; z mięsem i ryżem. Z kaszą gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych  gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania:  Kapustę opłukałam wycięłam(...)każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym

Darcia w kuchni
Gołąbki z muticookera 161

gołąbków..córka mówiła, że chyba z pół roku...no , ale na blogu są gołąbki robione jeszcze w wolnowarze ,a post jest z lipca..w sumie te gołąbki były w niedzielę na obiad, a post dopiero dzisiaj.Tym razem zrobiłam je w multicookerze...jeszcze za bardzo nie jestem rozeznana w doborze odpowiedniego czasu gotowania,ale wystarczy sprawdzić(...)liście i ściąć zgrubienia.  Ryż ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko, ryż , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać marchewkę , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut..Na koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania