gołąbki - 2668 przepisów (strona:50/178)

Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym 88

Przemycania kaszy ciąg dalszy. Dziś gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym. I znowu się udało! Nie było marudzenia i stękania. Po pytaniu czy możemy już na stałe wprowadzić do gołąbków kaszę, uzyskałam pozytywna odpowiedź. Przede mną jeszcze jeden przepis gołąbkowo-kaszowy, ale myślę, że nie przejdzie. Z gryczaną nie będzie tak łatwo. Nic to, na dzień dzisiejszy(...)energicznie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy przecier, liście laurowe, cukier, solimy i pieprzymy, gotujemy parę minut. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, układamy na nie gołąbki i polewamy sosem pomidorowym. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Artykuł Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym pochodzi

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania 74

Gołąbki bez zawijania to idealna propozycja na obiad dla tych co lubią urozmaicenie i nie lubią zawijać gołąbków. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, majeranek, dodaje duszoną cebulkę. Dokładnie mieszam, odkładam na pół godziny. Kapustę białą szatkuje, wrzucam na wrzącą wodę, chwilę gotuję aż zmięknie. Odcedzam. Łącze(...)mięso, ryż, kapustę. Doprawiam do smaku i formuje gołąbki. Smażę z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam pasatą pomidorową i zapiekam 15-20min w temp 220°. Autor przepisu: Benia S-ń Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 89

Zapewne wielu z Was lubi gołąbki. A co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki? Doskonały pomysł na obiad i to mniej pracochłonny, bez długiego zawijania. Mnie ten przepis bardzo przypadł do gustu, były gołąbki a ja nie musiałam spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Taki obiad na pewno zachwyci wszystkich wielbicieli gołąbków :) Idealna

Zrób to smacznie
Test patelni Woll 123

nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji, całkowicie rezygnując z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, puszyste, równomiernie zarumienione z każdej strony.   Czas na konkret - gołąbki z patelni WOLL Kolejną próbą dla mojej nowej patelni było danie obiadowe. Postanowiłam przygotować na niej gołąbki. Trochę się obawiałam, ponieważ patelnia nie jest zbyt głęboka(...)ponieważ posiada specjalnie profilowany rant udało się zachować czystość podczas gotowania. Pokrywa z żaroodpornego szkła okazała się niezastąpiona. Gołąbki najpierw obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni, a potem zalałam sosem pomidorowym i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu. Patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie i nawet na małym płomieniu mięso dusiło się równo na środku i na brzegu. Oprócz przygotowania

babka w formie
Oszukane gołąbki – z piekarnika! 118

tradycyjnych gołąbkach najbardziej lubimy sam farsz. Ba! A nawet zdarza się tak, że kapustę zwyczajnie wyrzucamy. Jednakże w oszukanych gołąbkach nie mamy tego problemu! Wszystko tworzy idealną całość! Nie ma żadnego odwijania, takiego gołąbka się Artykuł Oszukane gołąbki – z piekarnika! pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 207

wiemy czy wyrzucić lub przerobić na coś innego. Wiele osób ma taki dylemat gdy przygotowuje gołąbki, parzoną kapustę obierze się z takiej ilości liści ile potrzebuje gołąbków i zostaje nam ta najbardziej zwarta część parzonej kapusty. Takich resztek (ZEROWASTE) nie wyrzucam tylko mrożę albo przerabiam. Ja nawet gotuję zupę kalafiorową z głąba i liści . Pierwszą myślą(...)zrobieniu gołąbków było, wykorzystam resztę kapusty do przygotowania farszu. Wrzuciłam więc podgotowaną kapustę do zamrażarki na zaś, z myślą że zrobię farsz do czegoś niezbyt konkretnego, bo mieszając kapustę z mięsem mogę wykorzystać do krokietów, pierogów czy do knedli, oczywiście w połączeniu z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. Po rozmrożeniu kapusty zrobiłam farsz i przygotowałam Pierogi z mięsem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki bez zawijania 160

Gołąbki bez zawijania – to jeden z ulubionych obiadów mojego Męża, tuż po gołąbkach tradycyjnych, których jest wielkim miłośnikiem i mógłby je jeść na okrągło. Jeśli macie ochotę na szybszą i mniej pracochłonną wersję gołąbków, to gorąco zapras The post Gołąbki bez zawijania appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gołąbki zawijane w sosie pomidorowym 102

Cześć! W moim rodzinnym domu to zazwyczaj było danie weekendowe. Może ze względu na czas jaki trzeba było poświęcić na zrobienie a może na to, że w gołąbkach było mięso. Tak mięso było tylko na niedzielę, rzadko kiedy indziej. Ale to takie były lata, mi to nie przeszkadzało. Myślę, że wtedy też zdrowiej się odżywialiśmy. Pamiętam też(...)uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier i koncentrat pomidorowy. Chwilkę się pogotuje i przyprawiam solą i cukrem. Zalewam gołąbki sosem i włala! Smacznego! Lidka Artykuł Gołąbki zawijane w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
szybkowar-gołąbki z kapusty włoskiej w sosie ze świeżymi pomidorami... 131

. Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, zostawić w otwartym szybkowarze do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimne gołąbki można bez połamania dobrze z szybkowara wyjmować na talerz, ciepłe się rozlecą, , wywar wlać do garnuszka, będzie gęsty dzięki zmiksowanym pomidorom. - sos ze świeżych pomidorów jest najlepszym dodatkiem(...)gołąbków z młodej kapusty, takie gołąbki lubimy również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z suchą kaszą i ryżem 120

Czasem poszukujemy dań takich gdzie coś możemy sobie uprościć, u mnie takim daniem ostatnio okazały się gołąbki, do których dodajemy suchą kaszę i ryż, może wymaga to później trochę dłuższego gotowania, ale bynajmniej nie musimy gotować osobno. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól pieprz 1/2 szkl suchego ryżu 1/2 szkl suchej kaszy gryczanej(...)kostkę, jajko, sól, pieprz, ryż, kaszę, wodę, całość dokładnie wyrabiamy. 3. Ściągamy liście z kapusty, podcinamy zgrubienia, nakładamy około łyżkę mięsa i zwijamy gołąbka. 4. Na spód garnka układamy listki z kapusty aby gołąbki nam się nie przypaliły, następnie układamy na nich gołąbki, niezbyt ciasno gdyż troszkę spęcznieją podczas gotowania. 5. Do garnka dodajemy liście

Dziś Ja gotuje
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem 177

zamieszać. 6. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część, nakładać farsz, zwijać dość ciasno. 7. W dużym garnku na spodzie położyć 1-2 liście kapusty, ułożyć ciasno obok siebie gołąbki, zalać wodą do 2/3 wysokości, całość przykryć liśćmi kapusty i pokrywką. Piec w 180 st.C przez 60-70 mniut. Najlepiej sprawdzać, czy kapusta na gołąbkach podczas pieczenia(...)zmiękła. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Robiłam sos na soku pomidorowym , dodałam jeszcze koperku. Z podanych składników wyszło mi 15 gołąbków z młodej kapusty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki bez zawijania 201

pewno nie. Dla ilu z Was gołąbki muszą być w sosie pomidorowym, a dla ilu w sosie grzybowym? Ale mniejsza już o ten sos. Dla mnie tradycyjne gołąbki są daniem pracochłonnym. Sama myśl o parzeniu kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed częstym ich przygotowywaniem. Poniższy przepis jest alternatywą. Zdecydowanie szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości(...)składników. Odstawiam. Niech odpocznie z pół godzinki. Następnie formuję zgrabne kotleciki. Obtaczam je lekko w mące i smażę na patelni, aż się dobrze przyrumienią. Czas na sos. Najbardziej lubię gołąbki w sosie pomidorowym. Jak go zrobić? Jest kilka sposobów. Można użyć pomidorów z puszki i zblendować je na gładką masę lub użyć gotowych przetartych, czyli passaty. Czasem można

Karczma Honorietty
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA A'LA GOŁĄBKI 219

GOŁĄBKI JEŚĆ NIE TYLKO W ŚWIĘTA! Przepis na zapiekankę a'la gołąbki powstał dla tych, którzy uwielbiają gołąbki, ale na ich zawijanie brak im czasu, chęci lub zdolności. Prostota wykonania tego dania to nie główny jego atut. Podstawową zaletą jest świetny smak, który dorównuje (jak nie przewyższa) tradycyjnej, babcinej, świątecznej wersji gołąbków. Polecam

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gołąbki w liściach buraka naciowego w sosie pomidorowym z czosnkiem 187

wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy(...)blendujemy. Gołąbki umieszczamy w sosie i gotujemy je jeszcze kilka minut i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore

Smaki Ewy
Gołąbki ziemniaczane pieczone na kapuście kiszonej 152

Kapusta włoska 1 główka Kasza gryczana ½ kg Cebula biała 5 szt. Ziemniaki 6 szt. duże Kapusta kiszona ½ kg Masło 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do polania gołąbków Wykonanie: Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce(...)smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki. Obłożyć resztą kapusty, skropić tłuszczem, lekko posolić i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę

Tradycyjna Kuchnia