Gołąbki, gołąbeczki, gołębunie :-) Po tych z Z KASZĄ BULGUR , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu myślałam, że już lepszych nie wymyślę.Jakże błędne myślenie, wczoraj zrobiłam z suszonymi pomidorami i żurawiną. Boże jakie wyszły fantastyczne. Poezja, rozpływały się w ustach. Do farszu oprócz suszonych pomidorów, które były motywem przewodnim dodałam surowe pieczarki, dosłownie odrobinę mięsa(...)nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Ryż wymieszać z mięsem, jakiem, surowymi pokrojonymi pieczarkami i pomidorami,żurawiną, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami. Na gotowe liście kłaść po dwie łyżki farszu, formować gołąbki w formie krokieta lub sajgonki W dużym garnku ułożyć na dnie liścia , który nam został i układać ciasno gotowe sztuki. Zalać osoloną wodą i gotować
pieprzny smaczekRzadko zdarza mi się zabierać za gotowanie nie sprawdzając wcześniej składników aa tu proszę.. brak ryży spowodował improwizację ;) Efekt końcowy - dla mnie bomba!! ;) Zapraszam na.. szybkie gołąbki bez ryżu ;D hehe. 0,5-0,6 kg kapusty 0,5 kg mięsa mielonego cebula oliwa przyprawy - sól, pieprz przecier pomidorowy Kapustę drobno szatkujemy. Kroimy(...)drobno cebulkę. Szklimy razem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ostygnie mieszamy razem z mięsem. Formujemy nasze "gołąbki" i obsmażamy z dwóch stron. Podsmażone podlewamy wodą (aby były lekko zakryte). Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiłam solą i pieprzem jedna można dodać kostkę rosołową. Dusimy ok 50 minut na lekkim ogniu. SMACZNEEEEEGO
BezglutenowaIzabelaGołąbki bez zawijania to gołąbki dużo szybsze w przygotowaniu i na dodatek bardzo zbliżone smakiem do tych tradycyjnych. Można jest także potraktować jako wariację na temat kotletów mielonych i podawać je z innym sosem lub bez. A w międzyczasie zapraszam do ankiety :) Składniki: -500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej z łopatki) -100 g ryżu -mała główka kapusty(...)ziele angielskie, i zmiksowane pomidory z puszki (można użyć pokrojonych i dodać bez miksowania). Podlać 0,5 l wody i doprawić pieprzem, solą, sosem sojowym, chilli oraz posiekaną bazylią. Gołąbki podawać polane sosem. Smacznego
Zielona KuchniaOszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe
Szefowa kuchniJeśli słyszymy o gołąbkach to na myśl przychodzą nam te tradycyjne z ryżem zawijane w kapustę. Dziś mam trochę inną wersję bo bez zawijania a to znaczy ,że też mniej pracochłonną. Mnie smakowały bardzo ... Składniki; pół małej główki kapusty białej (ok. 400 g) 40 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 szkl. ryżu 2 jajka 2 cebule 1 łyżka(...)mięsem – wymieszać. Dodać ugotowany ryż, jajka i wymieszać ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formować kule z przygotowanej masy, a potem lekko je rolujemy, tworząc jakby gołąbki. Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie
Radość kipiąca uśmiechem.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo lubimy gołąbki i kuchenne eksperymenty. Smak powala na kolana. Szczególnie, że zapiekane są w sosie bolońskim od firmy Jamar . Dzięki temu zaoszczędziliśmy czas na przygotowanie innych potraw. Sos smakuje wybornie, trzeba(...)Liście kapusty wycinamy i lekko sparzamy w osolonym wrzątku. Ryż i mięso łączymy, dodajemy estragon, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na brzegu każdego liścia i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos rozrabiamy ze 200 ml wody, zalewamy nim gołąbki. Pieczemy 40-45 min pod przykryciem w temperaturze 220°C. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenswoje ulubione danie z czasów dziecięcych, o które prosił swoją mamę. Dla mnie daniem na które czekałem z niecierpliwością od momentu, gdy tylko zniknęła ostatnia porcja to zdecydowanie gołąbki. Te przygotowane przez moją mamę według jej przepisu to prawdziwe mistrzostwo świata. Łapcie przepis, lećcie na zakupy i do roboty. Składniki: 1 główka kapusty (najlepiej młodej), 1 szklanka ryżu(...)dużej miski wrzucamy mięso mielone, ryż oraz jajko, cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy dość duży garnek i dno wykładamy najmniejszymi liśćmi kapusty (tak, aby żaden gołąbek nam się nie przypalił). Największe liście nadziewamy farszem i dokładnie zawijamy, tak aby mięso nie wypadało. Zawinięte gołąbki układamy w garnku (od największych na dnie do najmniejszych
Gar Zdrowiawersji duszonej z cebulką. Są dni, że mam ochotę zaszaleć w kuchni. Owym szaleństwem są dzisiejsze gołąbki. "Szaleństwem", bo trzeba być naprawdę crazy, by zwijać gołąbki przy dwójce małych dzieci. Robiłam to na raty i nawet nie poczułam, by ich przyrządzanie było czaso- i pracochłonne. Młoda kapusta jest dużo plastyczniejsza przy zwijaniu. Takie(...)gołąbki wykonuje się dużo szybciej niż tradycyjne. Farsz, skromnie mówiąc, uczyniłam rewelacyjny. Bardzo polecam i zapraszam do wykonania! Składniki na 7 sztuk: 7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty, 200 g ryżu pełnonoziarnistego, 1/2 małej bulwy selera, 1 cebula, 1 por (biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo lubię gołąbki, ale nie robię ich często, bo są bardzo pracochłonne. Postanowiłam je jednak odchudzić trochę z kalorii i dziś zrobiłam z mięsem drobiowym. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach) 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku(...)zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać do masy mięsnej, dokładnie wymieszać, z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić, na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku), podlewać sokiem pomidorowym z wodą. Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą
Kuchnia Beatymacie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu. Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki(...)możemy serwować. Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty, które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam! Smacznego
chleba naszegowyrobić z kapusty włoskiej wyciąć głąb, obgotować liście, z liści ściąć grubszy nerw, na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki brytfannę posmarować olejem rzepakowym, układać ciasno gołąbki, wlać sok pomidorowy wymieszany z wodą i przyprawą w płynie piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45 minut, następnie bez przykrycia(...)termoobiegu na 180 C z 10 minut gołąbki są pyszne i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędobrze wymieszać, zostawić na godzinę. ( Gdyby masa była za rzadka dodać tartej bułki) 3. Z masy formować gołąbki,obtoczyć w tartej bułce,smażyć na oleju Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego zapiec w piekarniku 30 minut 200 stopni. 4. Sos Rozpuścić masło dodać pokrojone w plastry pieczarki smażyć aż odparuje woda śmietanę wymieszać(...)wodą i mąką wlać do pieczarek doprawić solą i pieprzem mieszać aż się zagotuje podawać z gołąbkami
W królestwie smaków BeatyGołąbki w formie zapiekanki? czemu nie. Taka wersja jest równie pyszna jak tradycyjne gołąbki zawijane. Zapiekanka zawiera te same składniki co moje ulubione gołąbki czyli mięso mielone, ryż i kapustę oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa
Monia miesza i gotujeGołąbki z czerwonej kapusty, to raczej mało spotykany widok na naszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka(...)składnikami i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy to się już stanie dodajemy jajka i przyprawiamy. 10. Nakładamy na liść kapusty ok. 2 łyżek farszu i zwijamy. 11. Przygotowane gołąbki układamy ciasno, jeden przy drugim w garnku i zalewamy bulionem, aż do przykrycia całości. 11. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Polecam również przygotowanie ulubionego sosu :) Smacznego
FITBUuKwyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut pyszne gołąbki do ziemniaków lub do pieczywa..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię