gołąbki - 2668 przepisów (strona:57/178)

TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 51

Gołąbków nie trzeba przedstawiać nikomu! TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM to danie, które znika z talerzy w mgnieniu

COOKMAGAZINE
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM 66

Papryka faszerowana mielonym mięsem, z dodatkiem ryżu, coś a'la gołąbki, tylko zamiast kapusty, mamy paprykę. Dla mnie super. Fajna odmiana dla tradycyjnych gołąbków, szczególnie w sezonie paprykowym. Inspiracją był ten przepis Składniki:   / 4 porcje - 4 papryki - 350-400g mielonego mięsa (u mnie nawet 420g- było idealnie) - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)łyżki posiekanej natki - 100g surowego ryżu (u mnie basmati) - 1 pomidor - 1 jajko (można pominąć, ja zwykle robię gołąbki bez jajka) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki tymianku - 2 łyżeczki oregano - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka kurkumy - sól i pieprz Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, u mnie 12 minut na małym palniku w 200g wody

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z ryżem, czyli gołąbki jak u mamy 75

Gołąbki z ryżem i sosem przygotowanym na bazie zasmażki są moim pysznym wspomnieniem z dzieciństwa. Lubiłam je odkąd pamiętam, a moja mama była prawdziwą mistrzynią w gotowaniu. Nie tylko gołąbków! Zawsze gotowała właśnie gołąbki z ryżem i dodatkowo z bułką, bo takie lubił tata. Tak Czytaj więcej

Di gotuje
Potrawka gołąbkowa. Proste w przygotowaniu dane jednogarnkowe, które ma ten smak. PRZEPIS 94

Połączenie kapusty, ryżu, mięsa i pomidorów to tak lubiany przez wszystkich smak gołąbków. Jeśli akurat nie masz połowy dnia na ich przygotowanie, wypróbuj przepis na potrawkę gołąbkową. Smakuje bardzo podobnie, a robi się ją bardzo prosto. Przepis na potrawkę gołąbkową Składniki: Główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 cebule, 0,5 kg mielonej wieprzowiny, 3-4 dojrzałe pomidory(...)ryż, gotuj kolejne 12-15 minut. W tym czasie ryż powinien się ugotować i wchłonąć nadmiar wody. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Polecamy też nasz przepis na fałszywe gołąbki: Fałszywe gołąbki są naprawdę pyszne. Przepis bez zawijania Artykuł Potrawka gołąbkowa. Proste w przygotowaniu dane jednogarnkowe, które ma ten smak. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska

Kulinarna Polska
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 128

formie żaroodpornej, (na  spodzie można położyć kilka ugotowanych liści kapusty, np. tych które się porwały). W małym garnku zagotowujemy bulion, pozostałe grzyby oraz wodę z ich moczenia. Zalewamy gołąbki. Stawiamy na ogniu, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy 40 minut. Jeśli użyliśmy foremki, wstawiamy ją na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu. Wywar(...)gołąbków przelewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Mąkę rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody i wlewamy do bulionu. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy 10 minut, bez przykrycia, aż sos zredukuje się i zagęści. Dodajemy posiekany koperek. Przelewamy z powrotem do naczynia z gołąbkami. Gotujemy lub pieczemy przez kolejne

cool and minty
Gołąbki z mięsem z wolnowaru 106

zrobiłam gołąbki, ale nie jak zawsze w piekarniku czy ganku, ale tym razem w wolnowarze. Po pierwsze nie musiałam gotować ryżu, bo sam doszedł w trakcie gotowania gołąbków i nie musiałam się martwić czy się przypalą czy sos za szybko odparuje. Nic z tych rzeczy. Gołąbki ugotowały się w sosie, były miękkie, sos mocno pomidorowy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki grzybowe w czerwonej kapuście 143

ciasno pozwijać. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą w której moczyły się grzyby (ok. 250 ml)  i bulionem. Gotować pod przykryciem 30 minut.   Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Sos podać do gołąbków

Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki na odwrót w sosie pomidorowym 80

Jakiś czas temu dostałam pytanie, czy mam przepis na gołąbki na odwrót. Tak się składa, że moja Babcia robi najlepsze. Wzięłam od niej szczegółowe(...)instrukcje, ale wstrzymywałam się z ich wykonaniem. Jak zawsze towarzyszyła mi obawa przed zepsuciem czegoś. No bo co bym później zrobiła z całą główką kapusty? Okazało się, że przygotowanie gołąbków na odwrót jest bardzo łatwe […] Artykuł Gołąbki na odwrót w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
zapiekane gołąbki bez zawijania 679

obsmażamy. składniki na sos: 250 ml bulionu 200 g przecieru pomidorowego sól, pieprz wykonanie: Przecier mieszamy z bulionem, doprawiamy do smaku. Trochę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy podsmażone gołąbki i zalewamy je pozostałym sosem. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 40-45 min. Przed podanie posypujemy posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z kaszy z grzybami leśnymi 253

miski wraz z kaszą. Dokładnie mieszamy W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. źródło Kuchnia Lidla

Anioły w kuchni
KOTLETY A'LA GOŁĄBKI 150

masz ochoty na zawijanie gołąbków proponuję kotlety a'la gołąbki z mięsa mielonego, białej kapusty i ryżu w panierce z zarodków pszennych. Nie powiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki bez zawijania 383

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Gołąbki bez zawijania to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Upieczone w piekarniku dodatkowo uproszczają nam ich przygotowanie. Danie jest syte i smaczne w sam raz dla wygłodniałej rodzinki Post Gołąbki bez zawijania pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Dietetyczne golabki z lisci botwinki z indykiem i pieczarkami 160

Czas na dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnych liści kapusty to liści botwinki. Ja wiem, że to są bardzo małe liście i zawijanie tych gołąbków trwa i człowiek spędza jakiś czas czując się jak ten przysłowiowy "świstak co siedzi i zawija", ale myślę że warto raz na jakiś czas się poświecić. Bo gołąbki są pyszne i do tego zdrowsze niż ich pierwowzór . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka "Gołąbek" 196

pomidorami przełożony liśćmi  kapusty i zapieczony w piekarniku. Moja córka nazwała to danie "tortem kapuścianym" i miała rację, bo tak właśnie się prezentuje. To idealny sposób na przygotowanie gołąbków jeśli nie chcecie, nie lubicie lub po prostu nie wychodzi Wam zawijanie tradycyjnych gołąbków. Farsz można dowolnie modyfikować. Mięso możecie wymieszać z ryżem i podać zapiekankę z sosem(...)pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania