gołąbki - 2500 przepisów (strona:66/167)

Oszukane gołąbki 149

Takie oszukane gołąbki robiłam już nie raz, były gołąbki z kaszą, płatkami ryżowymi, ryżem..tym razem dodałam i ryż i kaszę owsianą. 1 mała kapusta pekińska 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu Cenos 10 dkg kaszy owsianej Cenos 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koperek 1/2 przecieru pomidorowego

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki 104

Gołąbki..pycha. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 1 woreczek  ryżu Cenos 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek kilka łyżek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, ziele śmietana Grzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście(...)ściąć zgrubienia.Ryż  ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut.Na koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką 131

wszystkim smak wspomnień. Każdy z nas takowy posiada kiedy wraca smakiem daleko wstecz, a wydaje się, że było to wczoraj. U nas dzisiaj wszystkim doskonale znane, klasyczne domowe gołąbki w sosie pomidorowym. Jednak skusiłyśmy się by zaprezentować(...)odmienionej odsłonie. Dlaczego odmienionej? Otóż, dla podkreślenia smaku do farszu dodane zostały płatki pomidorów, uwielbiana przeze mnie czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Koniecznie skuście się na tę kompozycję smaków.  Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką  SKŁADNIKI : 1 niewielka główka kapusty białej około 250-300 g ryżu 800 g łopatki 1 cebula olej liść laurowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki inaczej, szybszy sposób na pyszny obiad 294

Smak jak gołąbki a pracy mniej. Bardzo smaczne. Jak podałam jako zapiekankę, ale można serwować z ziemniakami i z boku położyć kawałek zapiekanki. Sos, możecie użyć sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić

Kuchnia Pokoleń
GOŁĄBKI WIGILIJNE 308

Jedną z potraw wigilijnych mogą być gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.Ja ostatnio sobie zmontowałam te pyszności i powiem Wam, że rewelacyjnie smakują. Nawet śmiem powiedzieć, że są lepsze od tych tradycyjnych z ryżem i mięsem. Nie jest, to aż tak czasochłonna potrawa jak pierogi, dlatego dla leniuchów w sam raz :-)   Składniki:  1 kapusta włoska(...)wody głąbem do góry.Po kilku minutach odrywać kolejne liście. Powtarzać proces aż do zblanszowania wszystkich liści.Następnie na każdy liść nałożyć 2 łyżki farszu, zawinąć.Gotowe gołąbki przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody, gotować ok. 25 min na małym ogniu. Podawać z sosem grzybowo-śmietanowym lub z pomidorowym

pieprzny smaczek
Gołąbki bez zawijania 165

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą jaglaną 124

Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne , najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej . Uwielbiam polane sosem pomidorowym . Składniki:  1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól(...)Vegetą . Gotujemy około 30-40 minut . Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy przelewamy do garnka , dodajemy koncentrat pomidorowy , zagotowujemy . Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem . Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z włoskiej kapusty 92

Większość osób uważa,że gołąbki są bardzo pracochłonne, choć bardzo smaczne.  Używając włosk iej kapust y skrócimy czas gotowania, jest bardziej delikatna, elastyczna i szybko się gotuje.  Składniki: 300 g ryżu 600 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz, wegeta włoska kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować(...)obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i wegetą. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Brytfankę wyłożyć liśćmi kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Podawać z sosem

Darcia w kuchni
gołąbki z ziemniakami 192

przestygniętą cebulką jajkiem i przyprawami. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby gołąbki nie były za mdłe. Na ostudzone liście kapusty nakładałam po 2 łyżki farszu, zawinęłam. Gołąbki pokładałam ciasno w garnku. Polałam bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusiłam przez około 1 godzinę

Darcia w kuchni
Kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą 218

kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi)  Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny. Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Posiekać drobniej

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki w młodej kapuście 159

gotować przez ok 5 min. Wyjąć z wody i osuszyć. Odciąć grubsze nerwy liści. Nabierać po 1 łyżce nadzienia kłaść na liście i uformować gołąbki. Ułożyć gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st. Podawać z sosem pomidorowym

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 141

farsz i zwijać w rulon. Jeżeli mamy kapustę włoską postępować tak jak z gołąbkami z dzika . Naczynie do zapiekania wyłożyć brzydkimi liśćmi. Układać na nich zwinięte gołąbki. Przykryć pozostałymi liści. Włożyć pieprz, ziele, listek laurowy, rozmaryn, wlać 200 ml wody, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Podałam z sosem z prawdziwków. *może

królestwo garów
Gołąbki z wolnowaru 408

Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu   5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek koncentrat pomidorowy śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż(...)kilka minut.   Do m ięsa mielonego  dodać jajko, cebulkę z ryżem i kaszą , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze,  dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 244

Ugotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę(...)kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące. 3. Gołąbki obsmażam na patelni z dwóch stron na oliwie. Następnie przekładam je do garnka. Zalewam wodą i wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję na małym ogniu około 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki z rzymskiego garnka 141

kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na 6-tkę ! Zaletą garnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potaw wodą. Gołąbki  z rzymskiego garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula(...)posiekaną cebulę, ryż i przyprawy. Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy w rulon, zakładając boki liścia do środka. Ja gołąbki piekę w rzymskim garnku w piekarniku. Najpierw garnek przez 30 minut moczę w wodzie, następnie dno wykładam liśćmi kapusty, na to układam gołabki, a na wierzch znowu liście

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania