Kochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie za kapuchę i działajcie. Ostatnimi czasy, wielkim odkryciem jest dla nas kapusta coolwrap. Ma liście idealnie nadające się do gołąbków. Szerokie, jędrne i plastyczne. Z jednej takiej kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy? Składniki 10 liści kapusty coolwrap
R'n'G KitchenZamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka
Kuchnia MagdaLenyprzykryciem przez kolejne 15 minut. W misce wymieszać mięso i ugotowane ziarna orkiszu. Doprawić do smaku , solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty kłaść porcję farszu,zawinąć. Gołąbki układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać 1/2 - 1 szkl. rosołu Dusić około 20 minut w szybkowarze ,w garnku 35-40 minut. Podawać z sosem brukselkowym(...)wszystko razem 6-8 minut. Nie gotować długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego
w mojej kuchnidoprawiając ziołami ,solą i pieprzem. Gotowy farsz układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 30 minut- w szybkowarze krócej w garnku na palniku dłużej-do 40 minut . Nie zdążyłam przekroić i zrobić fotki,bo zniknę(...)dusić wszystko razem 5-6 minut Nie gotujemy długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej konsystencji. Dodajemy śmietankę i wszystko razem mieszamy do połączenia . Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu. Polecam
w mojej kuchniliście i ściąć zgrubienia.Pęczak ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko, pęczak , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut..Na koniec dodać
Moje domowe kucharzenieDawno, dawno temu podczas domowego obiadu przygotowanego przez mamę zjadłam ....8 gołąbków ! ! ! To chyba było świadectwo mojego ich uwielbienia. Dziś toja przygotowałam dla kogoś gołąbki w nieco innym wydaniu. Wegetariańskie i w formie lasagne :) Do woreczka ugotowanego ryżu dodałam jeszcze: 2 cebule 2 średnie marchewki 1 miseczkę ugotowanych suszonych grzybów 2 ząbki czosnku mały pęczek zioła
Jemy Pijemydobrze przyprawić. Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę cukru (nie więcej jak pół łyżeczki). The post Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaktóry nie jest polerowany. Dodałam też otręby żytnie , które na smak gołąbków nie wpływają a dostarczają zdrowego błonnika. Zrobiłam tez farsz z dość sporą ilością ryżu bo podaję gołąbki w sosie bez ziemniaków czy pieczywa. I jeszcze jedno- sosu nie zagęszczałam mąką ani nie dodawałam śmietany . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisałaty masłowej i śmietany – taka prawda. Obie kombinacje jednak są na tyle zbliżone, że nie ma się co czepiać. Jeżeli śledzicie mojego bloga, wiecie że poprzednim postem były gołąbki bez zawijania . A tytułowa sałata była dodatkiem do nich. Nic lepszego nie mogłam wymyśleć, to wszystko wyszło w punkt. Dla mnie, wiadomo. Myślę jednak, że znajdzie się jeszcze(...)tego duetu, to już nie jest to, bez względu na to czy dacie śmietanę czy jogurt. Dajcie to, na co Wam sumienie pozwala. A, jeszcze mi się przypomniało… Gołąbki jedliśmy przez dwa dni. W pierwszym dniu zjedliśmy je z surówką z sałaty rzymskiej, a na drugi dzień ekhm, w sumie to samo, ale w połączeniu z ogórkami
Kardamonovyogórki, kalafior, brokuł. Lipiec to gorący miesiąc, więc wszystkie dania są lekkie. Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: sałatki ze świeżymi warzywami warzywne kotlety świeże surówki dania główne – jak gołąbki lub leczo Zobacz również 15 przepisów na sałatki i przekąski na grilla – https://viagusto.pl/salatki-do-grilla-i-przekaski-na-grilla-15-przepisow/ PRZEPISY SEZONOWE LIPIEC Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego(...)tofu i warzywami – wegański grill Grill bez mięsa nie jest wyzwaniem! Jedną z propozycji są szaszłyki z marynowanym tofu. Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku… ZOBACZ PRZEPIS GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! Tym razem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na… ZOBACZ
Via GustoSzukacie pomysłu na coś nowego? Niebanalny obiad, cudowne połączenia smaków. Zaskoczcie swoich gości i zróbcie takie gołąbki. mini gołąbki, z kaszą i mięskiem, zawijane w liście z botwinki, do tego pyszny pieczarkowy sos i pieczone malutkie buraczki.... Są po prostu rewelacyjne....Spróbujcie koniecznie....Polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoKażdy ma swój przepis na gołąbki, ja również, uwielbiam je odrobinę inne niż wszystkie. Dodaję razem z ryżem również kaszę jęczmienną a oprócz mięsa dodaję pieczarki. Dzięki tym dodatkom farsz nie jest suchy i zbity tylko mięciutki i soczysty... A gołąbki rozpływają się w ustach. Podaję oczywiście z pysznym sosem pomidorowym, polecam .... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkobolońsku Przepis tutaj (KLIK) Przepyszne, efektowne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie. Idealne na niedzielny obiad w gronie najbliższych lub jako efektowna przekąska na przyjęcie. Gołąbki siekane Przepis tutaj (KLIK) Sprawdzony przepis na najlepsze na świecie gołąbki z patelni. Ja najbardziej lubię je jeść z duszonymi ziemniaczkami, ale można też podawać
Blog z ApetytemRóżnie nazywane są te kotlety, często wystepują jako a’la gołąbki, takie bez skórki. No bo skład w sumie ten sam – kapusta, mięso mielone, ryż. Tylko wygląd trochę inny. Monika uwielbia te kotlety gołąbkowe, zresztą nie tylko ona, bo smakowały wszystkim domownikom. Klasyczne gołąbki wymagają uciążliwego gotowania liści kapusty i zawijania, te natomiast
To co kochamSmaczna, sycąca, rozgrzewająca zupa gołąbkowa zrobiona jest z białej kapusty, mięsa mielonego, ryżu i passaty pomidorowej, czyli takich samych składników, jakich używamy do przygotowania tradycyjnych gołąbków. Zupa gołąbkowa nie jest wielce trudnym daniem do ugotowania i każdy powinien sobie z nim poradzić. A kiedy nie mamy czasu na zawijanie gołąbków to taka zupa może w pewnym stopniu zastąpić(...)smak. Do zupy gołąbkowej , podobnie jak i do gołąbków możemy wykorzystać kapustę zarówno włoską, jak i białą. Poza tym, jak do większości zup, dodajemy tu również marchew, pietruszkę, pora i seler. Zupa gołąbkowa to dobry pomysł na smaczny, sycący obiad, który możemy przygotować sobie o każdej porze roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę gołąbkową: 1 główka młodej kapusty
Danka Pichci