gołąbki - 2500 przepisów (strona:76/167)

Gołąbki z kapusty pekińskiej light 190

Uwielbiam te gołąbki - nie wymagają(...)dużo pracy, są cudownie lekkie i aromatyczne. Zawsze przygotowuję ich pełen garnek bo schodzą bardzo szybko. Klasyczny przepis na tzw. "oszukane" (bo kapusta jest wymieszana z mięsem) gołąbki znajdziecie na naszym blogu. A poniżej nieco odchudzona wersja. Smacznego

Milion Smaków
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA 159

odkrawamy twarde części. Łopatkę mielimy i smażymy na rozgrzanej patelni, gdy będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem.  Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż(...)skończenia składników.  Wierzch przykryć liśćmi kapusty. Zapiekamy w 180 stopniach C przykrywając pokrywką od naczynia lub folią aluminiową przez 1h. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam PRZYPRAWĘ DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX .  Przyprawa dodana do farszu nadaje mu wyjątkowego smaku. Intensywny posmak potrawie nadaje mieszanka ziół w różnych proporcjach tj. kolendry, kminku, majeranku, czosnku, kminu rzymskiego, kozieradki, czarnuszki, tymianku, ziela

Prosto i Smacznie z Anetą
Wegańskie gołąbki z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów 138

powiedział, że gołąbki muszą być z mięsem? Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju( 270 gram) 1 główka kapusty włoskiej sól olej Wykonanie: Kaszę ugotować w 1 litrze osolonej wody(...)koniec gotowania wymieszać z zmielonymi pomidorami i częścią oleju z pomidorów. Kaszę przestudzić, a w między czasie sparzyć liście kapusty, ścinając zgrubienia. Na liście nakładać kaszę formując gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Każdą warstwę również skropić olejem i upiec w piekarniku (do miękkości kapusty

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki bez glutenu i bez jajek 82

Gołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas(...)ryżem i cebulką, dodałam sól, pieprz i kminek. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze

nietadieta
Gołąbki nr 2:) bez glutenu, bez jajek 102

Gołąbki Składniki: 500 g mięsa wieprzowego ( zmieliłam łopatkę) 1 duża kapusta 1 duża cebula 3/4 szklanki ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek estragon Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia(...)dodałam przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście kapusty i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze

nietadieta
Gołąbki bez kapusty lub kotlety a'la gołąbki 198

Szybkie w przygotowaniu i do złudzenia przypominające w smaku klasyczne gołąbki. Choć oczywiście w 100% nie zastąpią nam znanego tradycyjnego dania ;) Idealne na sycący obiad. Zapraszam! Gołąbki bez kapusty Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 2 jajka średnia cebula papryka ostra i słodka łyżeczka majeranku 1 kostka rosołowa sól, pieprz bułka tarta olej

Tagebuch po polsku
Tapas Party. Menu na imprezę. 141

zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe(...)faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki inaczej 207

bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany ulubionym sosem może być koncentrat pomidorowy lub inny.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gołąbki z ryżem jaśminowym 70

Lekko podrasowane klasyczne gołąbki znalazły się na naszym stole.Ze wspaniałym ryżem jaśminowym od Skworcu  http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html Składniki Farsz: 1 szklanka ryżu jaśminowego 600 g łopatki wieprzowej 1 łyżka czosnku staropolskiego 4 cebule 100 ml oleju rzepakowego Dodatkowo: 1 średniej wielkości kapusta biała 1 l bulionu warzywnego   Przygotowanie   Kapustę sparzyłem w posłodzonej wodzie. Ostudziłem liście(...)tłuszczu, dodałem do mięsa. Całość doprawiłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Składniki dokładnie połączyłem. Na każdy liść ułożyłem farsz i zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnimi liśćmi kapusty ,ułożyłem na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym, wierzch zakryłem pozostałymi liśćmi. Zapiekałem je przez 2 godziny w temperaturze

R'n'G Kitchen
Zapiekanka gołąbkowa 136

Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu

Kuchcik gotuje
Zupa gołąbkowa 196

Jeżeli lubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe

My Culinary Art
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 120

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki(...)parzyć pod przykryciem doprawić 2. W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę  z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście,  Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki  włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć  folią aluminiową zapiekać w nagrzanym piekarniku 180 st 3. sos W garnku rozpuścić masło dodać mąkę

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki bez zawijania 147

długim czasie nieobecności dziś propozycja na sycący obiad - gołąbki bez zawijania. Fajny pomysł, gdy mamy do przygotowania rodzinny obiad - bo dużo ich wychodzi, więc wszyscy się najedzą do syta. Smacznego!   Składniki: 1 kg mielonego mięsa 1 woreczek ugotowanego ryżu pół główki małej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny sól, pieprz do smaku olej(...)garnka o dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem i do wrzącego sosu dodajemy usmażone gołąbki. Dusimy je ok. 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki

psgotujemy
Faszerowana papryka à la gołąbki 210

lubią kapusty. Tak tak, specjalnie dla Was mam dzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego(...)jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo na przemian z poniższą faszerowaną papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki z młodej kapusty 183

w garnku wyłożonym 2 liśćmi kapusty zalewamy bulionem. Gotujemy 50 minut na wolnym ogniu. Odlewamy 1 szklankę wywaru wlewamy sos paprykowo-pomidorowy , śmietanę roztrzepujemy dokładnie, zalewamy powstałym sosem gołąbki gotując jeszcze przez chwilkę. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania