, ale od tradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli. A gdy te gołąbki pływają w pysznym pomidorowym sosie to jest niebo w gębie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPodstawowy przepis na gołąbki ( tzn. z mięsa(...)mielonego z ryżem) tyle , że farsz doprawiłam świeżym tymiankiem ( z reguły dodaję do farszu otarty majeranek). Świeży tymianek nadaje potrawom specyficznego aromatu ,który bardzo mi odpowiadam. Dodatkowo posypuję gotowe gołąbki i sos drobnymi listkami tymianku bezpośrednio przed podaniem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).Przygotowałam normalny farsz i dodałam odsączoną z sosu pomidorowego fasolkę. Po wymieszaniu doprawiłam. Gołąbki wyszły fantastyczne - bardzo delikatne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZwykle przynajmniej moja rodzina , gołąbki jemy gotowane z sosem pomidorowym(...)można je również zapiekac ....szczerze powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę
Słodkości i nie tylkoliści i na koniec zostawiamy największy którym okrywamy całość . Podlewamy dookoła wodą , skrapiamy olejem i pieczemy pod przykryciem ok godzinę. Można na koniec zdjęć pokrywę i zapiec górę gołąbka. Podajemy gołąbka z sosem pomidorowym
Gotowanie jest łatwewszystkich wielbicieli tradycyjnych zawijanych, jednak czasochłonnych gołąbków to super alternatywa. Zdecydowanie mniej przy nich pracy, a smak zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta. Nasze wyszły idealnie doprawione 😋 I choć nigdy nie przygotuję tradycyjnych gołąbków w sosie, tutaj jego dodatek nam nie przeszkadzał, może dlatego, że były tylko zalane sokiem pomidorowym, nie był to tradycyjny zagęszczany mąką sos, ale oczywiście
Smaczne ZdroweWitajcie, Przyznam Wam się dzisiaj do czegoś. A mianowicie... nigdy w życiu nie robiłam sama prawdziwych gołąbków tak od samego początku do końca. Zawsze wydawało mi się to bardzo praco i czasochłonne. Ale dziś wpadłam na super alternatywę dla takich gołąbków. Zobaczcie poniżej. Zupa gołąbkowa 1/4 główki średniej kapusty włoskiej 25 dag mięsa mielonego (u mnie
Kuchnia moimi oczamiSmak gołąbków, ale w formie zapiekanki. Ten przepis po prostu nas zachwycił. Ma jeszcze jeden plus – odpada zawijanie, a więc pokocha go każdy, kto nie chce spędzić połowy dnia w kuchni. Mniam! Przepis na zapiekankę gołąbkową Składniki: główka młodej kapusty (lub średnia główka zwykłej), 800 gramów mielonej wieprzowiny, 4 cebule, 200 gramów białego ryżu, 4 dojrzałe pomidory, sól(...)gołąbkową? Jeśli masz młodą kapustę, po prostu obierz z niej wszystkie liście i wytnij z każdego końcówkę twardego nerwu. Używając kapusty zwykłej, należy ją sparzyć jak w przypadku zwykłych gołąbków, aby zdjąć liście, chyba, że poradzicie sobie w inny sposób. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo, przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, dodaj
Kulinarna PolskaRolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty. Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania. Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie … Czytaj dalej
Pieprzyć z Fantazjąsmak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:) Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :) około 0.5 kg mięsa mielonego
Takie tam pichcenieblogu dawno zapomniana i ostatnio traktowana po macoszemu kuchnia polska. A z nią nasze tradycyjne gołąbki mięsne w sosie pomidorowym. Czasami to co popularne wydaje nam się takie banalne, że myślimy po się tym dzielić z innymi(...)wielu z nas dalej nie wie jak zrobić to co lubimy najbardziej, co nasze, polskie, tradycyjne. Dlatego mimo, że jest to przepis oklepany dziele się z wami moją wersją gołąbków z mięsem. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejny przepis z serii klasyka kuchni domowej. Z gołąbkami jest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis jest najlepszy. Mnie bardzo ciężko przyszło spisanie go. Dlaczego ? Ano dlatego, że robię to danie "na oko". Kupuję kapustę jaka mi się najbardziej(...)spodoba, do tego mięso w dużym kawałku, ale nigdy nie jest to ta sama waga więc za każdym razem wychodzą nieco inne. Jedno jest tylko tak samo - zawsze robię gołąbków wielki gar, a raczej dwa, i mamy pyszne jedzenie na kilka dni. Pozornie nie do przejedzenia a potem okazuje się, że daliśmy radę :D Jak ktoś chce może sobie
Smaczna PyzaChoć kapustę najchętniej wykorzystujemy do gołąbków, spokojnie możemy zwinąć w nią i inne rzeczy - ja tym razem wybrałam filet z kurczaka. Mięso drobiowe idealnie komponuje się z kapustą, a dodatek pieczarek i sera koziego wzbogaca smak potrawy. Kurczak z pieczarkami i kozim serem w kapuście - przepis Do przygotowania kurczaka będą Ci potrzebne: 4 filety z kurczaka, 500g pieczarek, 200g(...)Zblanszuj liście w osolonej wodzie. 7. Złóż po 2 liście tak, aby zachodziły lekko na siebie, nałóż farsz pieczarkowo-cebulowy, na nim ułóż mięso, a następnie zawiń jak gołąbki. 8. Zawinięte filety przełóż do naczynia do zapiekania, wlej szklankę wody lub bulionu i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut
Z notatnika dietetykajeszcze bardziej, możesz podać ją z ugotowanym ryżem. To jedna z zup, które szykuję bardzo często. Polecam ją i Tobie. Zupa gołąbkowa Można powiedzieć, że zupa gołąbkowa, to takie gołąbki tylko podane w formie zupy. Mamy tutaj m.in. te 3 główne składowe tradycyjnych gołąbków- i ryż i mięso mielone i kapustę. Zupa jest pyszna, warto spróbować
Smaki Na TalerzuZOBACZ PRZEPIS Pierogi z kapustą świeżą i kiszoną (wegańskie) Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na… ZOBACZ PRZEPIS GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! Tym razem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak
Via Gusto