gołąbki - 2500 przepisów (strona:87/167)

Sos pomidorowy 135

Najszybsza i najprostsza wersja sosu do gołąbków i nie tylko - według przepisu mojej mamy. Trochę inny sos na bazie soku z pomidorów możecie znaleźć tutaj.Składniki:1 cebulkaolejmąkagorąca woda koncentrat pomidorowykostka rosołowasól, pieprzSposób przygotowania:1. W rondelku rozgrzewamy trochę oleju, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy na małym ogniu.2. Do rondelka z mąką wlewamy 1,5 szklanki gorącej wody(...)gotujemy, aż cebula zmięknie.3. Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku (u mnie zazwyczaj 2-3 łyżki), mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku i jeszcze chwilkę dusimy.4. Podajemy między innymi do gołąbków czy makaronów.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Letni bigos z młodej kapusty 347

końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek kapusty po robieniu gołąbków, co zbiegło się(...)rozmrażaniem zamrażarki i chęcią zagospodarowania wędlin znalezionych w jej najgłębszych zakamarkach. Typowy recykling gastronomiczny ;)  Składniki: mała młoda kapusta - w moim przypadku końcówki z dwóch główek użytych do gołąbków, 1 duża cebula , około 30 dkg różnych wędlin , z czego 1/3 to wędzony parzony boczek, 2 większe marchewki , sól , gruby świeżo zmielony pieprz , 3 większe liście laurowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
bakłażan z farszem do gołąbków... 149

Składniki: farsz: - w opisie, bakłażan 2 sztuki, pomidory 3 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ser żółty morski 15 dag, woda 1/2 szklanki FARSZ DO GOŁĄBKÓW: ryż-jajka-mięso mielone z łopatki-papryka ostra-czosnek-kucharek - składniki w ilości wg uznania wszystko(...)dobrze wymieszać pomidory sparzone rozdrobnić razem ze skórką i natką pietruszki bakłażany przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć pestki i miąższ, obrać ze skóry i nadziać farszem do gołąbków nałożyć pomidory i posypać serem morskim startym na grubych oczkach do naczynia wlać wodę i zapiekać w 180C około 30 minut - ja zapiekłam w mikrofali na 450Wat Combi

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w papierze ryżowym 294

przygotowania gołąbków używamy najczęściej liści kapusty, a ja tym razem zrobiłam gołąbki w papierze ryżowym. A dodatkiem był pyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Składniki: papier ryżowy 20 dag mięsa mielonego 20 dag pieczarek 10 śliwek węgierek - świeżych 2 cebule, 5 ząbków czosnku jajko duże puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, majeranek, bazylia, ewentualnie bułka tarta cukier, olej do smażenia(...)drobno śliwki, cukier do smaku - przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości śliwek Doprawiamy majerankiem, bazylią, solą, łyżeczką sosu sojowego, gotujemy Sos studzimy i miksujemy, wkładamy do niego wcześniej przygotowane gołąbki w papierze ryżowym- gotujemy około 10 -15 min. Uważać, by nie przypalić sosu. Jeśli do masy pieczarkowej dodamy ugotowane, zmielone mięso, to farsz po zawinięciu w papier ryżowy

Proste Potrawy
GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 119

Kolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować. Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie świetne książki. Szczegóły tutaj: KONKURS Przepis ze zdjęciami krok po kroku . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Jesienne gołąbki 136

się sezon na paprykę . Pakuję ją więc wszędzie , żeby najeść się tej świeżej , aromatycznej na zapas bo ta całoroczna-szklarniowa to już nie to. Dziś miałam w planie robienie gołąbków ( zapas mi się w zamrażarce skończył ). Pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojonej czerwonej papryki. Wiedziałam , że smak będzie dobry bo przecież robię paprykę faszerowaną .Połączenie smaku pomidorów

Buniabaje w kuchni
Gołąbki wg Babci Basi ( z koperkiem) 153

dobrze mieć czasem w zamrażarce żelazny zapas. Jedna z prostszych odmian gołąbków. Te wyjątkowo mi smakują bo zamiast zwykle dodawanej natki pietruszki - Mama dodaje dużo koperku. Podajemy same dużą ilością sosu bo sporo w nich ryżu, posypując dodatkowo po wierzchu usiekanym koprem , pieprzem i dla dekoracji drobno pokrojonym pomidorem. Przepis wstawiony TU Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rolada gołąbkowa 813

Pyszne i jakże inne wydanie naszych polskich gołąbków. Tym razem w postaci rolady. Przygotowuje się bardzo szybko i smakuje wyśmienicie! Artykuł Rolada gołąbkowa pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekanka gołąbkowa 169

Zapiekanka gołąbkowa Coś dla wielbicieli gołąbków tyle, że dziś serwuje je w formie pysznej zapiekanki czyli mniej pracochłonnej wersji tego smakowitego dania obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam!     Składniki: 800g kapusty (użyłam młodej kapusty) 500g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra   SOS: 2 łyżki masła

Blog z Apetytem
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 215

Wiem, że wygląda jak ciacho, ale to danie obiadowe Kto mnie już zna ten wie, że lubię szybkie i proste posiłki więc dzisiaj coś dla wielbicieli gołąbków, które w tradycyjnej opcji są dość pracochłonne. U mnie dużo szybsza i łatwiejsza wersja bo w formie zapiekanki ale jeszcze innej, niż ta którą już się kiedyś z Wami dzieliłam Składniki

Ola la LCHF
Kiszone liście winorośli do faszerowania 148

Kiszone liście winogron wykorzystuję do przygotowania sarmali - rumuńskiego dania, które można też przyrządzić z kiszonych liści kapusty. Sarmale są miniaturkami naszych gołąbków. Liście do zawijania farszu mięsno-ryżowego nie muszą być duże, bo nakładamy na nie łyżeczką niewielką ilość nadzienia. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Zapiekana faszerowana kapusta włoska 114

Faszerowana kapusta jest świetną alternatywą dla klasycznych gołąbków, cała kapucha wygląda jak super danie, idealne na „niedzielny obiad”, więc jeżeli macie dość pasztetów i klopsów, to zachęcam to zrobienia tej potrawy, bo oprócz podsmażonej cebulki nic absoulutnie do niej więcej nie potrzeba, jest w pełni wartościowym posiłkiem. Składniki na 4-6 porcji 1 kapusta włoska (moja miała

greenscarf
"Tort" a'la gołąbki 172

Już wielokrotnie pisałam Wam, że jestem fanką gołąbków. Uwielbiam ich wersję tra dycyjną, ale nie mogę się oprzeć również Zupie gołąbkowej  oraz ich wersji zapiekanej jako "tort".  Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki:   nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo

ChilliJemy
Prosty sposób na gołąbki 136

gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę.  Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu.  Składniki : główka białej kapusty pół kilograma

w kuchni i w ogrodzie
obiad na niedzielę 121

obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Przejdź do przepisu

w kuchni i w ogrodzie

Proponowane wyszukiwania