Cześć! Taką wersję gołąbków uwielbiam! Bardzo fajnie przyrządza się taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki. Smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Pieprzyć z Fantazjąsama nazwa wskazuje, jest to zupa, która ma dużo wspólnego z polskimi, tradycyjnymi gołąbkami. Możesz ją ugotować w wersji z ryżem lub też bez. - zupa zamiast gołąbków - szyki i pyszny pomysł na obiad - bardzo sycąca, tania i sezonowa zupa
AniaGotuje.plPróbowaliście już gołąbków w tej wersji? Jeśli nie, to bardzo gorąco Was do tego zachęcam :) Artykuł Gołąbki z dynią pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkarównież przygotować młodą kapustę po Waszemu. Na FP podpowiadaliście jak przyrządzacie swoją ulubioną wersję młodej kapusty. Wśród nich znalazła się młoda kapusta z bułką tartą, kotlety z kapusty, gołąbki z młodej kapusty, czy bigos z młodej. Już sobie wyobrażam jak muszą być pyszne. Co przyrządzić z kapusty? Kapusta zasmażana do obiadu Bigos mieszany z młodą kapustą Surówka(...)termicznej i wprost rozpływa się w ustach. Kapusta biała jest używana w naszej kuchni do wielu potraw, ja pamiętam ja od zawsze. Przyrządzana na wiele sposobów, choć najczęściej do gołąbków, bigosu, a także jako świeża surówka do niedzielnego obiadu. Jestem też pokoleniem, które pamięta jak to w beczce kisiło się kapustę. Jak ukisić kapustę? Sprawdź! Kapusta jaką dziś przyrządzimy
MamaOskarkagryczana zawiera 12 g białka w 100 g i jest ono lepiej przyswajalne niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą gryczaną 1) GOŁĄBKI WIGILIJNE 2) PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 3) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 4) ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ
Kuchnia MagdaLenygryczana zawiera 12 g białka w 100 g i jest ono lepiej przyswajalne niż to ze zbóż 100 g ugotowanej kaszy zawiera 92 kcal Przepisy z kaszą gryczaną 1) GOŁĄBKI WIGILIJNE 2) PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 3) PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 4) ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ
Kuchnia MagdaLenyKapusta po gołąbkach mi została, i w pierogach wylądować miała. Kiedy z cebulką ją podsmażałam, to w głowie plan już inny miałam. Dużą ilość koperku i kminek do niej dodałam, i za przygotowanie ciasta drożdżowego się zabrałam. Fajnie na ciepło do zjadania, do barszczu czerwonego idealne do podania. Porcje są już prawie podzielone(...)mąka do podsypania. Przygotowanie: Farsz: Możemy wykorzystać niewykorzystaną kapustę z przygotowania gołąbków Kapustę kroimy na ćwiartki i sparzamy, drobno szatkujemy, nożem, albo w malakserze. Na dużej patelni roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę na złoty kolor. Dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą). Kapusta powinna wymieszać się z masłem. Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy
Moniki SmakołykiFantastyczna zupa dla smakoszy gołąbków,którzy cierpią na brak czasu:) Szybciej można przygotować, niż tradycyjne gołąbki. Zupa bardzo syta z powodzeniem zastąpi również drugie dania, pycha. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu, bulionu,wody 1 por 3 ziela angielskie
gotuj ze mnąprzygotowania lepiej wybrać paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem(...)ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości 500g mięsa mielonego 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz
Obiad gotowygołąbkową. jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym to ta zupa na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest pyszna, sycąca, gęsta idealnie sprawdza się w chłodne dni. Smak gołąbków został zachowany w zupie a ja nie musiałam spędzać wiele czasu na zawijanie mięsa w kapustę ;) Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 2 łyżki oleju
Zrób to smaczniePomidor to bardzo uniwersalny owoc. Większość Polaków nie wyobraża sobie życia choćby bez pysznej, domowej zupy pomidorowej, nie mówiąc już o gołąbkach! Ja dzisiaj proponuję przepis na domowy sos pomidorowy, przygotowany na bazie świeżych pomidorów(...)bazylii. Danie zdrowe a jakie szybkie w przygotowaniu. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów to uniwersalny składnik takich popularnych dań jak lasagne czy spaghetti. Można go dodawać także do gołąbków, do klusek, zapiec z nim inne warzywa jak bakłażan, no… do wyboru do koloru. Oczywiście domowy sos pomidorowy jest o wiele smaczniejszy niż wersja z puszki czy koncentratu
A to pestkapieprzem. 6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypieniędzy niż lepienie pierogów lub zawijanie gołąbków. Tym niech zabłysną babcie😋. Ja natomiast zamierzam olśnić wigilijny stół owym chlebkiem pasztetowym. Może się okazać, że pierogi, uszka i gołąbki będą już zbędne. Przekonajcie się! Polecam z głębi serca i z wielką radością dzielę się przepisem. ❤ Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej białej kapusty
Jeść, by żyć w zdrowiuszczypiorek- cebula, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek ,oraz zmielone mięso i ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać dokładnie ,doprawić do smaku. Na każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH około
w mojej kuchni