gołąbki - 2664 przepisów (strona:80/178)

LENIWE GOŁĄBKI-JAK JE ZROBIĆ 180

chyba najfajniejsze ,nieskomplikowane danie jednogarnkowe ,świetnie smakujące jako nasze  " tradycyjne gołąbki".Można nimi wykarmić całą armię ,jest ich tak dużo ,że dla nikogo nie zabraknie.Uważam ,że to świetny pomysł na danie obiadowe kiedy odwiedzają nas goście.   1/2KG.MIELONEGO 1KG.KAPUSTY BIAŁEJ 2CEBULE 1SZKL.KASZY MANNY 3SUROWE JAJKA 5-6PIECZAREK-KOSTKA SÓL,PIEPRZ,VEGETA SOS: ~~~~~~~~~~~~ 2 i1/2SZKL.WODY 2KOSTKI(...)dusić 30 minut. Wszystkie składniki na sos oprócz śmietany wymieszać i zagotować.Zestawic z ognia.Zachartowac śmietanę kilkoma łyżkami sosu i wlać całość do garnka z sosem.Sosem zalać ułożone gołąbki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
zupa gołąbkowa 184

bardzo pożywną i smaczną potrawą -a mianowicie zupą gołąbkową. Jest to bardzo fajny pomysł na obiad. Zupa ta jest bardzo sycąca, łatwa w przygotowaniu i smakuje jak gołąbki :-)  Zupa ta jest idealna na zbliżające się zimne, jesienne dni :-) ale można ją oczywiście zrobić też teraz, do czego Was bardzo namawiam, ponieważ zupka jest wspaniała i bardzo pyszna(...)ryż i gotujemy do miękkości ryżu. następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.  Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa wychodzi lekko gęsta, bardzo smaczna i smakuje jak gołąbki. Polecam, taka porcja na pewno zostanie jeszcze na drugi dzień, można spokojnie odgrzać :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KISZONE LIŠCIE WINOROŚLI DO GRECKICH GOŁĄBKÓW 147

Zachęcona na FB przepisem Helenki P. na kiszone liście winorośli , postanowiłam sama wypróbować przepis i zobaczyć czy rzeczywiście jest nadczym się rozwodzić.Fakt,zawsze też chciałam zrobić przepyszne gołąbki greckie,teraz już będę miała fajną okazję bo nie muszę szukać po sklepach słoików z lisčmi.Przy okazji zrobiłam przepyszny sok z winogron .Zimą będzie co jeść(...)wkładamy do słoiczka.Dodajemy do każdego słoika Ząbki czosnku ,gorczycę,kawałek chrzanu i koper.Zalewamy osolonej wrzątkiem i zakręcamy.Mam nadzieję , że wyjdą dobre.Robiłam kapustę kiszoną na kiszone gołąbki i było super ,może i to wyjdzie całkiem niezłe ha ha.Smacznego!.Słoiczki zostawiamy na 3 dni w mieszkaniu ,aby się zakisiły potem wynosimy je do piwnicy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Modre gołąbki z quinoą i kurczakiem 135

Trochę inne gołąbki ;) inny kolor, quiona zamiast ryżu i kurczak zamiast wieprzowiny, a sos pomidorowy zastąpiłam klarowanym masłem aromatyzowanym ziołami. Pychota! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 podwójna pierś z kurczaka pół cebuli 6-8 liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka(...)czosnkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na maśle. Farsz doprawiamy według uznania solą, pieprzem, majerankiem (polecam dać go sporo), kminkiem i kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte gołąbki obsmażamy ze wszystkich stron na maśle, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około

Quinoa Raz!
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami 207

Gołąbki, tak jedne z moich ulubionych dań. Tym razem zrobione z kapusty pekińskiej z kaszą jęczmienną i pieczarkami, były pyszne, delikatne, polecam. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej 500 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 cebule sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gdy woda odparuje zdjąć z ognia i pozostawić(...)Oddzielić liście i z każdego ściąć twarde części. Następnie sparzyć w wrzątku przez 1 minutę, zahartować. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy w rulonik. Gołąbki wkładamy do rondla, podlewamy wywarem/wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki alla bigos. 194

i bigos w jednym:) powiem Wam że jest naprawdę pyszne, polecam szczególnie tym którzy za kapusta nie przepadają, jak np: mój syn który zawsze ściąga liście z gołąbków i je sam farsz.W tym daniu zjada nawet kapustę. Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 1 mała młoda kapusta umyta i poszatkowana 600 g mięsa mielonego dowolnego 1 duża(...)vegetą, co lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki lub bułki.Taki gołąbko bigos śmiało można zagotować w słoiki. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka gołąbkowa 2747

Gołąbki w łatwiejszej i szybszej wersji - bez zawijania. :-) Tak przygotowana zapiekanka jest przepyszna, w smaku niemal identyczna jak gołąbki. Umieściłam ją w segregatorze z ulubionymi przepisami i z pewnością jeszcze nie raz powtórzę. Polecam zwłaszcza w sezonie na młodą kapustę.  1/2 główki kapusty lub 1 mała 500g mięsa mielonego  1/2 szklanki surowego ryżu

Szefowa kuchni
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika) 151

Młodą kapustę w sezonie kupuję bardzo często. Przeważnie jednak robię ją w wersji z koperkiem i pomidorami ( klik ). Tym razem zaszalałam i przygotowałam gołąbki, które robi się o wiele krócej niż te ze zwykłej kapusty. Poza tym postanowiłam je upiec w piekarniku, co pozwoliło zaoszczędzić sporo czasu. To świetna opcja dla leniwych, gdyż zawijanie wraz z przygotowaniem mięsa(...)naczynia żaroodpornego. Na liście nakładać farsz na część od strony głąba i zwijać, boki liścia zwinąć do środka, a następnie zwinąć jak roladkę (instrukcja dokładniejsza na obrazku). Tak przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut do miękkości. Sos: Czosnek posiekać, a cebulę pokroić

Fabryka pomysłów
Gołąbki z kapusty pekińskiej light 200

Uwielbiam te gołąbki - nie wymagają(...)dużo pracy, są cudownie lekkie i aromatyczne. Zawsze przygotowuję ich pełen garnek bo schodzą bardzo szybko. Klasyczny przepis na tzw. "oszukane" (bo kapusta jest wymieszana z mięsem) gołąbki znajdziecie na naszym blogu. A poniżej nieco odchudzona wersja. Smacznego

Milion Smaków
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA 171

odkrawamy twarde części. Łopatkę mielimy i smażymy na rozgrzanej patelni, gdy będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem.  Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż(...)skończenia składników.  Wierzch przykryć liśćmi kapusty. Zapiekamy w 180 stopniach C przykrywając pokrywką od naczynia lub folią aluminiową przez 1h. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam PRZYPRAWĘ DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX .  Przyprawa dodana do farszu nadaje mu wyjątkowego smaku. Intensywny posmak potrawie nadaje mieszanka ziół w różnych proporcjach tj. kolendry, kminku, majeranku, czosnku, kminu rzymskiego, kozieradki, czarnuszki, tymianku, ziela

Prosto i Smacznie z Anetą
Wegańskie gołąbki z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów 156

powiedział, że gołąbki muszą być z mięsem? Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju( 270 gram) 1 główka kapusty włoskiej sól olej Wykonanie: Kaszę ugotować w 1 litrze osolonej wody(...)koniec gotowania wymieszać z zmielonymi pomidorami i częścią oleju z pomidorów. Kaszę przestudzić, a w między czasie sparzyć liście kapusty, ścinając zgrubienia. Na liście nakładać kaszę formując gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Każdą warstwę również skropić olejem i upiec w piekarniku (do miękkości kapusty

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki bez glutenu i bez jajek 92

Gołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas(...)ryżem i cebulką, dodałam sól, pieprz i kminek. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze

nietadieta
Gołąbki nr 2:) bez glutenu, bez jajek 116

Gołąbki Składniki: 500 g mięsa wieprzowego ( zmieliłam łopatkę) 1 duża kapusta 1 duża cebula 3/4 szklanki ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek estragon Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest aby liście zmiękły i dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia(...)dodałam przyprawy i zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście kapusty i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie przełożyłam gołąbki do garnka. Dodałam 1 szklankę wody, sól, pieprz i liście laurowe. Gotowałam pod przykryciem ok 40 min, dolałam przecier i wszystko razem gotowałam jeszcze

nietadieta
Gołąbki bez kapusty lub kotlety a'la gołąbki 210

Szybkie w przygotowaniu i do złudzenia przypominające w smaku klasyczne gołąbki. Choć oczywiście w 100% nie zastąpią nam znanego tradycyjnego dania ;) Idealne na sycący obiad. Zapraszam! Gołąbki bez kapusty Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 2 jajka średnia cebula papryka ostra i słodka łyżeczka majeranku 1 kostka rosołowa sól, pieprz bułka tarta olej

Tagebuch po polsku
Tapas Party. Menu na imprezę. 151

zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe(...)faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania