gołąbki - 2500 przepisów (strona:73/167)

Gołąbki z zieloną soczewicą 129

boki do środka, a następnie w rulon. Układamy ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub odpowiednim do zapiekania. Podlewamy 250ml wody i posypujemy po wierzchu jeszcze odrobiną Vegety. Gołąbki- koniecznie przykryte pokrywą lub folią aluminiową wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy, ostrożnie odlewamy połowę płynu i zalewamy sosem pomidorowym. Już(...)wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rumienimy.          Zalewamy pomidorową passatą, dodajemy przyprawy i mieszając gotujemy ok 10 minut.    Przygotowane gołąbki podajemy na ciepło. Przyprawa Vegeta znana jest chyba wszystkim Polakom. W naszym domu gościła już kilkanaście lat temu, kiedy o innych tak naprawdę nikt wiele nie słyszał. Każde

Kuchnia w czekoladzie
Zupa a’la gołąbki 129

gołąbkami jest dużo pracy, pomyślałam sobie żeby zrobić podobną w smaku zupę. Udało się, smakowała nam bardzo. Do garnka wlać olej. Jak olej jest gorący dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Następnie dodać pokrojony drobno ząbek czosnku, pokrojoną drobno kapustę, pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory wcześniej obrane ze skórki i pokrojone drobno, grzybki suszone

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 165

wracamy do domu zziębnięci marzymy o solidnym gorącym posiłku, najlepiej takim który szybko zrobić i można   w każdej chwili odgrzać choćby na drugi dzień. Gołąbki z kapusty czerwonej z mięsem kaszą i soczewicą są nie tylko sycące ale i zdrowe, to propozycja na pełnowartościowy jesienno zimowy obiad. Składniki na 5-6   porcji: 40 dag czerwonej kapusty(...)uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać do 180*c na grzaniu góra-dół, gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem do połowy wysokości, przykryć folią aluminiową zapiekać 35 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sos pieczarkowy 140

smakowo. Sos pieczarkowy Jeśli sos jest dobrze przygotowany może posłużyć jako dodatek do szeregu różnego rodzaju dań. Jeden sos może smakować równie wyśmienicie z kurczakiem jak i z gołąbkami czy z ziemniakami. Dla mnie takim trochę uniwersalnym sosem, który zawsze(...)komponuje mi się dobrze z każdym daniem jest sos pieczarkowy. Jest wyśmienity z puree ziemniaczanym, które podaję na ogół ze schabowym i ćwikłą, idealnie sprawdza mi się podany z gołąbkami, kaszą, falafelem, pyzami, kopytkami, roladkami z kurczaka. Czasem urozmicam go świeżym koperekiem ale baza sosu zawsze pozostaje ta sama. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam

mecooks
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 133

łapać (mięśnie ręki się wyrabiają ;)) A teraz czas na pyszne przepisy. Zresztą zobaczcie sami co można w niej przygotować Poznajcie 5 pysznym przepisów, które na niej przygotowałam Leniwe gołąbki z białą kapustą Składniki: około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko(...)mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej sos. Należy zagotować bulion, po czym dodać przecier (wymieszać). Przekładamy nasze gołąbki do sosu. Całość dusimy przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku. Smacznego Domowy popcorn w dwóch odsłonach – klasyczny

Słodkie okruszki
Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną 145

Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną są wyjątkowym daniem. Kapusta, mięso, grzyby i kasza gryczana – super kasza. Kasza gryczana … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Gołąbki</span> z grzybami i kaszą gryczaną pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami 131

Gołąbki przygotowałam na parze. Ale to Ty decydujesz jak chcesz je przyrządzić. Może to być zapiekanie, duszenie. Farsz także możesz dać taki jaki lubisz. Mój składa się z czarnej soczewicy i pieczarek. Są pyszne! Zdradzę pewien sekret... do pieczarek zawsze dodaję pieprz ziołowy. Smak nie ma sobie równych! liście kapusty  8 szt. Na farsz: czarna soczewica(...)Faszerować liście kapusty i zawijać. Ułożyć w naczyniu do parowania. Parować ok 15- 20 minut. Przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać passatę pomidorową. Wcisnąć czosnek, dodać zioła i chwilkę dusić. Gołąbki polać sosem i podawać np. z natką pietruszki

AZgotuj!
szybkowar-pyszne gołąbki... 80

ręką wymieszać na każdy liść nakładać porcję farszu, ciasno zawijać kapustę na dnie szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozłożyć sitko rozkładane (kapusta się nie przypali) i wkładać gołąbki do 3/4 wysokości szybkowara, wlać sok pomidorowy (u mnie mój domowy też w szybkowarze przygotowany "zobacz TUTAJ" ), wodę, kostkę rosołową po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować(...)pieniędzy za rachunki) wyjmować jak są wystudzone dobrze, nie będą się "rozwalać", z wywaru zrobić sos: wymieszać mąkę ze śmietaną wlać do wywaru i zagotować mieszając do zagęstnienia sosu - gołąbki bardzo lubimy i często je robię, szybkowar jest doskonałym pomocnikiem do ich przygotowania, zawsze są kruche, delikatne, aromatyczne..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ 170

Pożywne i pyszne gołąbki z moją ulubioną kaszą gryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej !  Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej(...)pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki. Doprawiamy lubczykiem solą i pieprzem. 4. Na koniec wsypujemy na patelnie ugotowaną kaszę i mieszamy. 5. Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki. 6. Układamy je ciasno w naczyniu. Całość podlewamy bulionem a na wierzchu układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywką. 7. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku

Marcepanowa kuchnia
Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 212

Często je przygotowujecie? Korzystacie z domowych wywarów, czy wolicie gotowe rozwiązania? Smacznego!   A jeśli szukacie pomysłu na danie obiadowe według diety dr Dąbrowskiej, polecam warzywne gołąbki: Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku pochodzi

Okiem Blondynki by McBlondi
Gołąbki w Sosie Pomidorowym - przepis 1 84

nakładamy dużą łyżkę mięsa mielonego i zawijamy. 6.W dużym garnku spód i boki wykładamy kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalewamy koncentratem rozcieńczonym w wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem, możemy także dodać kostkę rosołową aby smak był lepszy. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości

Dziś Ja gotuje
Gołąbki bez zawijania- oszukane gołąbki 125

kaszę mannę, jajko oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy składniki. Formujemy gołąbki na kształt większych kotletów. ( moich wyszło 12).Smażymy z obydwu stron przez kilka minut. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewam przetartymi pomidorami na koniec posypuje pietruszką i przykrywamy. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra, dól ) na ok. 45 minut

Kulinarne przygody
Gołąbki z wołowiną i grzybami 161

Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona(...)nakładać porcję farszu. Założyć część liścia na mięso, później boki i zwijać w rulonik jak najciaśniej. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pustego liścia i układać na nim zawinięte gołąbki. Przykryć wierzch liśćmi kapusty, całość zalać 1 szklanką wody, skropić maggą (przyprawą do zup) Można też na wierzch dołożyć parę plasterków masła lub smalcu. Naczynie przykryć i wstawić

https:KKuchniaMniam
GOŁĄBKI bez ZAWIJANIA 152

Gołąbki te bez dwóch zdań przypadły do gustu mojej rodzinie.  W pysznym pomidorowym sosie smakują obłędnie :)  Składniki:  NA FARSZ 500 g mięsa mielonego drobiowego ( lub innego ) 500 g białej kapusty  1 cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia(...)papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować. Kotlety przełóż do dużej formy do zapiekania - muszą być w jednej warstwie. Dodaj 4-5 listków laurowych.  Zalej gołąbki sosem, tak by całkowicie je przykrył. Posyp suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez godzinę. Podawaj posypane świeżo pokrojoną pietruszką

Fiołkowe Talerze
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 195

świąteczne i nie tylko : Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta z grochem Łemkowska kapusta duszona z kminkiem Karp pieczony w sosie Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami Więcej przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA . Zapraszam

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania