gołąbki - 2688 przepisów (strona:65/180)

Domowy sos pomidorowy 240

Domowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grzyby gatunkami. Gołąbek zielonawy 461

Gołąbek zielonawy Russula virescens(...)chyba mój ulubiony grzyb z rodziny gołąbkowatych. Ma piękny kolor, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, mięsisty i można go przyrządzać na różne sposoby. Spróbuj gołąbków prosto z patelni - są pyszne! gołąbek zielonawy często ma charakterystyczne spękania na skórce kapelusza ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 228

podawana jest jako dodatek do mięs i sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana

Trzeci talerz
gołąbki trochę na inaczej 194

koleżanką do sklepu i chciałam kupić kapustę pekińską. Na pytanie na co mi to odpowiedziałam "no że na gołąbki". To powiedziała, że ona robi inaczej :) Spróbowałam. Gołąbki oszukane robię również, ale te są oszukane podwójnie ;) Kapusta mimo wszystko jest osobno. Składniki: 1/4 niewielkiej kapusty białej 1 kg mięsa mielonego ugotowana szklanka ryżu 1 nieduża cebula ulubione(...)kostkę cebulą doprawiamy do smaku i dokładnie raz jeszcze mieszamy na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty na to układamy uformowane kotleciki z mięsa i ryżu (nasz farsz do gołąbków) przykrywamy kolejną warstwą kapusty zalewamy sokiem pomidorowym zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45-60 min Smacznego

Gotowanie z pasją
Gołąbki tradycyjne 179

Bardzo stary przepis na tradycyjne gołąbki z mięsa wieprzowego, bez dodatku ryżu. Gołąbki są delikatne i bez zbędnych tłuszczy, czy zasmażek. Czas przygotowywania:  około 1 h Duszenie: około 1,5 h Ilość gołąbków: około 17 sztuk

AniaGotuje.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 145

Lekkie gołąbki, po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kaszy gryczanej i pieczarek. Zdrowsza i lżejsza alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków. Artykuł Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki 191

minut  i odcedzić na sicie 2.  • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę  przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko  razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki . obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor . Układać w naczyniu żaroodpornym 3.  • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą  zagotować i odcedzić wodę(...)kalarepki dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem i serki topione , mieszać aż się zagotuje. •Dodać sól ,pieprz i gałkę muszkatołową zmiksować  wszystko blenderem dodać wodę ,wymieszać i zalać  gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do  180 stopni na ok 1 godzinę .Pod koniec pieczenia  dodać starty ser i ponownie zapiec

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą 217

wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Mięso musi być zwarte.  Formujemy okrągłe gołąbki. Z główki kapusty delikatnie odrywamy kolejno liście. Na każdym układamy uformowane mięso i bardzo szczelnie zawijamy. Gotowe przesmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka wyłożonego(...)resztą liści od kapusty. Na patelnię (po smażeniu gołąbków) wlewamy wodę. Dodajemy keczup i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do garnka. Gotujemy przez 35 minut na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 222

powiecie na gołąbki w formie zapiekanki?Taka wersja jest równie pyszna co tradycyjne gołąbki zawijane. SKŁADNIKI 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego 2 szklanki ryżu sól majeranek   sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych sól,cukier do smaku  WYKONANIE    Do garnka przełożyć pomidory  i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane(...)pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków,ale nie trzeba się starać żeby liście były w jednym kawałku :).Ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min. Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy

Mała w garnku miesza
Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej ( pieczone ) 176

ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania. 6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki(...)Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 8. Zalewamy nasze gołąbki tak aby sos przykrył ich w całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60 min. Ja piekłam 40 min pod lekkim przykryciem

Gotowanie...to proste !
Gołąbki z kaszą gryczaną, wegetariańskie 174

majeranku. Dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy. 3. Do każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Na spód dużego rondla wkładamy liść kapusty, a następnie ciasno układamy gołąbki, zalewamy bulionem warzywnym, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką żeby nie wypływały. Gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i gorące podajemy z sosem

Apetyczna babeczka
Gołąbki na parze z kaszą jaglaną i soczewicą 337

Gołąbki na parze z kaszą jaglaną, soczewicą i suszonymi pomidorami czyli wegańska i zdrowa wersja gołąbków która jest równie smaczna i warta wypróbowania. Jeżeli nie posiadamy koszyka do gotowania na parze to możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała

Mohiella
Zapiekanka gołąbkowa 600

wypoczynek z książką. Jeśli nie macie ochoty robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszkia pomidorów 1/2 szklanki wody 1 łyżka majeranku

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 254

brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny   wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym.  Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny.  Liście kapusty obgotuj(...)odsączoną żurawiną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz będzie zbyt suchy dodaj tłuszcz wytopiony z kaczki.  Z liści odetnij gróbe nerwy, każdy napełnij porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w rondlu, zalej bulionem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Przygotuj sos. Orzechy zmiksuj blenderem, w rondlu stop masło, dodaj cukier, śmietanę i orzechy

SzczyptaSmaQ
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 252

niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty z mielonym mięsem i kaszą gryczaną i oczywiście w sosie pomidorowym. To był mój debiut, jeśli chodzi samodzielne przygotowanie gołąbków (zawsze robiłam je z babcią:)) i o kaszę gryczaną, którą od tamtej pory bardzo ją lubię. Na szczęście domownicy też, więc staram się często coś z niej przygotować. Jest(...)końcu bardzo zdrowa. A wspomniane gołąbki na pewno zrobię, gdy tylko dostanę na wiosnę młodą kapustę. Już nie mogę się doczekać.... Mniam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src

Anioszek w kuchni