gołąbki - 2500 przepisów (strona:65/167)

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem 20

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej 20

GOŁĄBKI WĘGIERSKIE SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty o wadze 2,5 kilograma; 1 kilogram dobrej jakościowo kapusty kiszonej (Charsznica rządzi); 700 gramów łopatki wieprzowej; około 200 gramów pęczaku; 150 – 200 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 200 gramów mocno paprykowanej, niezbyt twardej kiełbasy węgierskiej; 2 duże cebule; sporo czarnego pieprzu; sól; 3 łyżeczki słodkiej,... Artykuł Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i pieczarkami 52

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną gołąbki. Tak więc dziś zrobiłam sobie  taką  przyjemność  na obiad.  Postanowiłam, że nie będą to jednak klasyczne  z ryżem tylko z kaszą gryczaną,  mięsem oraz pieczarkami, a całość zawinięta w  kapuście  pekińskiej.   Powiem, że wyszły obłędnie pyszne :) Składniki: 1 duża kapusta(...)wrzątku przez 1 minutę (wodę odkładam). Liście wkładam do  miski z zimną wodą, by zahartować.  Następnie na każdy liść nakładam farsz, zwijam w rulonik. Gołąbki wkładam do garnka, zalewam  wodą którą sparzyłam kapustę, tylko do przykrycia.  Duszę pod przykryciem do miękkości, przez około 30 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki wiejskie w sosie chlebowym 72

Gołąbki wiejskie w sosie chlebowym są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i codzienny obiad. Farsz jest mięsny, ale lekki … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Gołąbki wiejskie</span> w sosie chlebowym pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa gołąbkowa. Raz spróbowaliśmy, już zawsze będziemy ją robić. PRZEPIS 244

Kapusta, mięso, pomidory i ryż razem tworzą smak, który uwielbiamy. Odnaleźć można go oczywiście w tradycyjnych gołąbkach , gołąbkach bez zawijania , a teraz też w zupie gołąbkowej, która wychodzi przepyszna. Znajoma dała nam ten przepis i wiemy już, że zawsze będziemy ją robić. Przepis na zupę gołąbkową Składniki: 3 cebule, pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół średniej główki

Kulinarna Polska
Gołąbki oszukane z thermomiksa 123

Takie oszukane gołąbki robię od czasu do czasu, te są gotowane na parze w thermomiksie , jak dla mnie nawet smaczniejsze niż gotowane w garnku lub pieczone w piekarniku.Teraz też zrobiłam na próbę kilka obtoczonych w bułce tartej i usmażonych.Smaczne obie wersje. 1000 g wody 1 łyzka soli 100 g ryżu, białego 300 g białej kapusty(...)pieprz, nałożyć przystawki Varoma, gotować na parze  40 min/Varoma/obr. 1 . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować  15 s/obr. 5 -9, stopniowo zwiększając obroty. Gołąbki bez zawijania polać sosem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z mięsem z młodej kapusty 87

Dzisiaj danie proste, klasyczne, polskie, jedno z ulubionych nie tylko przez nas ale przez 90% Polaków.. to gołąbki, tylko że w liściach młodej kapusty ale nie gotowane, tylko pieczone w piekarniku. Wbrew pozorom to danie(...)proste i szybkie, nie wymaga wielkiego doświadczenia w kuchni. W dodatku nie jest pracochłonne, jakby się wydawało. Najdłuższy czas to obgotowanie liści kapusty, reszta idzie jak spłatka. A jeśli gołąbki włożycie do piekarnika to nawet nie musicie ich pilnować jak przy tradycyjnym gotowaniu w garnku. Zapraszam na pyszne danie wprost z mojego nowego piekarnika od Elektrolux , o którym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki oszukane 140

Były już  gołąbki z kapusty coolwrap , a tym razem takie oszukane gołąbki robi się szybko,a są naprawdę smaczne.  kapusta  coolwrap 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 1o dkg ryżu 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koncentrat pomidorowy  bulion lub woda wegeta marchewka 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny (na zimno) 132

Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny to jedno z najnowszych dań, które wymyśliłam na poczekaniu. Plusem jest(...)zawinięciu nie trzeba ich gotować 🙂 farsz przygotowałam w taki sposób, aby były zimną przekąską na zasadzie “polskiego sushi”, a całość… Artykuł Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny (na zimno) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone w piekarniku 85

kilka liści, układam koło siebie gołąbki. Wlewam do naczynia 1 szkl. bulionu warzywnego. Zakrywam folią aluminiową. Pieczkę w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.   Artykuł Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone w piekarniku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 523

Gołąbki do tej pory jadłam gotowane z sosem pomidorowym(...)można je również zapiekać ....szczerze powiem,nie wiem ,które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę

Różne smaki w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty 85

albo pada, albo wieje, albo wszystko razem. Rozpieśćmy się więc sami. Skoro już mamy możliwość kupienia nowalijek, sięgnijmy do młodej kapusty. Z niej możemy przyrządzić przepyszne gołąbki. Gołąbki ugotują się szybko, gdyż młoda kapustka szybko mięknie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 120

Zwykle przynajmniej moja rodzina , gołąbki jemy gotowane z sosem pomidorowym(...)można je również zapiekać ....szczerze powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony  - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy

Różne smaki w kuchni
Zupa gołąbkowa 132

Spotkaliście się już z gołąbkami w płynie? Jeśli nie to zapraszam na zupę gołąbkową, czyli wszystko to co zawiera gołąbek w formie płynnej. Pyszna, sycąca, aromatyczna zupa, idealna na wiosenną, kapryśną pogodę. Skusicie się na miseczkę? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania