gołąbki - 2668 przepisów (strona:58/178)

Gołąbki bez zawijania 182

Gołąbki bez zawijania to hit od dłuższego czasu, pierwszy raz zobaczyłam je w reklamie fixu i od razu wiedziałam, że to rozwiązanie dla mnie. Przygotowanie takich gołąbków jest szybsze, a smakują równie dobrze jak te klasyczne. Składniki: główka kapusty pekińskiej 500g mięsa mielonego 400g kapusty kiszonej (może być z dodatkiem grzybów, fajnie podkręcają smak) szklanka ryżu (suchego(...)stron, gotowe układamy w naczyniu wyłożonym kapustą. Wodę zagotowujemy z koncentratem pomidorowym, liściem laurowym, zielem angielskim i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany wywar wlewamy do brytfanki/blaszki, przykrywamy gołąbki resztą liści kapusty pekińskiej, naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180*C. Sos do podania Koncentrat rozpuszczamy w wodzie, doprawiamy

Gotowanie i blogowanie
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 407

Wyglądają jak gołąbki … smakują lepiej … ale gołąbkami nie są ;) Na pomysł wpadłam zupełnie spontanicznie kilka dni temu , a wszystkie produkty za sprawą bdsklep.pl miałam(...)ręką i nawet nie musiałam wychodzic z domu ( tak! tak! siedział we mnie leniwiec ! ;) ) Znikały ekspresowo … a ja słyszałam zachwyty znad talerzy :D Są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków i nie wymagają dużo pracy! Sprawdzą się nie tylko na obiad , ale np. jako ” coś na ciepło ” podczas przyjęcia!   SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 1,5 szklanki

Ostra na Słodko
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 158

Włoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych(...)rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę. Składniki: niezbyt duża  włoska kapusta , masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej do wielkości kapusty (jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na farsz do gołąbków, to zapraszam do  >tego przepisu< ),  odrobina oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z soczewicą 191

kapusty włoskiej gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie można z niej zdejmować pojedyncze liście. Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy szklanką bulionu lub wody w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie(...)przykrywamy pokrywką lub sreberkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki w sosie pomidorowym 562

mojej mamy, tym razem postanowiłem zebrać całą wiedzę i wszystkie wskazówki i zrobić go po swojemu - i wiecie co - UDAŁO SIĘ - smakuje jak ten od mamy ;) Co potrzebujemy na gołąbki :   kapustę - najlepsza jest młoda 3 woreczki ryżu 500 gr mięsa mielonego - używam zawsze wołowo-wieprzowego  1 łyżeczka vegety  1 jajko kostka rosołowa Co potrzebujemy(...)pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki) 2-3 papryczki chilli  cebulę  2 ząbki czosnku  odrobina oliwy  śmietana 18%  Przygotowanie gołąbków: Najlepiej jeśli mamy młodą kapustę wtedy wystarczy sparzyć ją wrzątkiem aby liście ładnie odchodziły, natomiast jeśli nie mamy młodej kapusty jak w moim przypadku to musimy wyciąć głąb

Mechanik w kuchni
Bez owijania...w kapustę! GOŁĄBKI INACZEJ. 216

jednak jak wiadomo, ze skutkiem niezadowalającym. No, ale może przejdźmy do przyjemniejszych spraw i zagadnień? Miałam więc ochotę na gołąbka. I posiadałam wszystkie składniki. Jednakże, jako leniwiec pospolity z rodzaju Homo leniwus , zawijanie mnie przerosło. Postanowiłam, że zrobię gołąbki - niegołąbki. Pewnie wiele z Was już je robiło, bądź jadło. Przepisem tym, Ameryki nie odkryłam i zdaję(...)gotuję dla siebie, dla rodziny, a nie po to, by pokazać się w sieci. W żadnym wypadku, nie jest to moim celem (nie kłamię, naprawdę, tym razem nie xd ). GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. (przepis bardzo popularny ;) 500g mielonego mięsa 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam przyprawy

W kuchni Karmel-itki
Kapusta. Grzyby. Kasza jaglana. Gołąbki z kaszą i świeżymi grzybami. 238

chyba powiedzieć, że latały i to bardzo nachalnie. To pyszne danie, ale nie lubię go robić więc kiedy mamy na nie ochotę zbieram się do przygotowania kilka dni. Klasyczne gołąbki z mięsem, w sosie pomidorowym, i to z młodej kapusty, śniły mi się nawet którejś nocy... Kupiłam więc piękną główkę, naszykowałam mięso, pomidory, zmobilizowałam się .... Tyle, że zawsze(...)grzybów postanowiłam też wykorzystać je do farszu. Pomyślałam, że razem z kaszą będą wspaniałym nadzieniem. I tak, z jednej główki kapusty zrobiłam 2 rożne rodzaje kapuścianych zawijasów. Zaletą zrobienia gołąbków jest to, że nawet z 1 główki kapusty wychodzi ich cały garnek więc kiedy już się zbiorę to potem przez 2-3 dni nic innego nie muszę gotować

Smaczna Pyza
Tradycyjne polskie dania, o których nie wiedziałeś. 32

polskiego specjału? Zdecydowanie nie – to, jak dostosowaliśmy ten przepis do własnych tradycji, czyni pierogi wyjątkowymi. Tradycyjne polskie dania możesz przygotowywać samodzielnie dzięki produktom spożywczym i przetworom marki atodobre! . Czy gołąbki to polska potrawa? Gołąbki, uwielbiane przez wielu Polaków, mają swoje korzenie w Europie Wschodniej lub Środkowej. Najprawdopodobniej wywodzą się od ukraińskiego dania hołubci . W XIX wieku(...)gołąbki przyjęły się w polskiej kuchni jako postne danie, w którym farsz z kaszy i ziemniaków zawijano w liście kapusty. Serwowane szczególnie w okresie Bożego Narodzenia, z czasem stały się częścią codziennej kuchni. Czy jednak można uznać je za typowo polską potrawę? Ich historia pokazuje, że nasze tradycje kulinarne często czerpały inspiracje od sąsiadów, tworząc wyjątkowe smaki. Artykuł

I LOVE LIFE
Klopsiki na pomidorowej młodej kapuście 58

Magda Oryginalnie, wszystkie składniki, które wykorzystałam w tym przepisie, miały być gołąbkami, ale akurat tego dnia miałam tyle zajęć, że po prostu w ferworze walki brakło mi czasu na gołąbki, nawet na te bez zawijania i ratowałam się czymś szybszym. Zaskoczyłam się, naprawdę, bardzo smakiem tych cudownych klopsików i naprawdę kocham gołąbki, ale teraz

Smaczna Strona
Klopsiki na pomidorowej młodej kapuście 53

Magda Oryginalnie, wszystkie składniki, które wykorzystałam w tym przepisie, miały być gołąbkami, ale akurat tego dnia miałam tyle zajęć, że po prostu w ferworze walki brakło mi czasu na gołąbki, nawet na te bez zawijania i ratowałam się czymś szybszym. Zaskoczyłam się, naprawdę, bardzo smakiem tych cudownych klopsików i naprawdę kocham gołąbki, ale teraz

Smaczna Strona
Suszenie Grzybów w Domu – Proste i Skuteczne Metody 63

grzybów w domu. Jakie Rodzaje Grzybów Nadają Się do Suszenia? Suszenie grzybów jest odpowiednie dla wielu gatunków grzybów, takich jak borowiki, podgrzybki, maślaki, pieczarki, kwiatki żagwi, koźlarze, rydze, prawdziwki, gołąbki, borowiki szlachetne oraz młode kurki. Jednak niektóre gatunki grzybów, takie jak boczniaki, pieczarki czy gąski, nie nadają się do suszenia, ponieważ mogą stracić swoje właściwości odżywcze i smak(...)Rodzaje Grzybów Czy Nadają Się do Suszenia? Borowiki Tak Podgrzybki Tak Maślaki Tak Pieczarki Nie Kwiatki żagwi Tak Koźlarze Tak Rydze Tak Prawdziwki Tak Gołąbki Tak Borowiki szlachetne Tak Młode kurki Tak Boczniaki Nie Pieczarki Nie Gąski Nie Podsumowując, istnieje wiele rodzajów grzybów, które nadają się do suszenia, a także niektóre, które lepiej spożywać na świeżo. Wybierając grzyby

Ekscentryczny Parowar
Catering wegetariański – dieta wege w cateringu Dietering 73

kaszą lub ryżem i warzywami zapiekanki jajeczne z warzywami Oczywiście są to tylko przykłady i w pudełkach zawsze możesz znaleźć coś zupełnie nowego! Na przykład ostatnio Dietering zaskoczył mnie gołąbkami z sosem grzybowym. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z gołąbkami w cateringu dietetycznym. Jedną z zalet cateringów, jest fakt , że mogę zjeść posiłki, które rzadko robię(...)sama, bo są czasochłonne w przygotowaniu – czyli na przykład takie gołąbki Jakie zalety ma catering wegetariański? Wegetariański catering ma wiele zalet! Wśród nich mogę wymienić przede wszystkim: dania zawierają dużą ilość świeżych warzyw i owoców dania w diecie wege wpływają na poprawę trawienia i funkcji jelit (zawierają dużo błonnika ) posiłki są bogate w witaminy z grupy

Via Gusto
Młode gołąbki 80

Młode gołąbki Pyszne, szybkie i niedrogie danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni. Soczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam!     Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka(...)smaku solą i pieprzem *** *** Smacznego ***     POLECAM TAKŻE: Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! KLIKNIJ TUTAJ Najlepsze pomysły na pyszne obiady! Przepisy tutaj (KLIK)     Artykuł Młode gołąbki pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Gołąbki w kapuście 61

smaku .Całość wyrabiamy.Gotowy farsz nakładamy na środek lekko posolonych liści. Składamy do środka prawy i lewy bok liścia i zwijamy w roladkę.(Ja owijam trochę nitką).Następnie uformowane gołąbki pieprzymy ,posypujemy lekko papryką i podpiekamy na oleju,aż się zrumienią.Podpieczone zalewamy bulionem.Dodajemy liście ,ziele i dusimy ok 45 min..Po tym czasie wyjmujemy gołąbki(...)łyżeczki mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie,wlewamy do sosu i zagotowujemy.Sos można zabielić śmietaną. Również można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i trochę ketchupu,aby mieć sos pomidorowy.Smacznego Artykuł Gołąbki w kapuście pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym 72

Uwaga, uwaga! Oto mój sprawdzony (idealny) przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. Wbrew pozorom zrobicie je szybko, prosto i przyjemnie. Przepis w formie filmu: Zapisz przepis The post Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu

Pogotujmy.pl