gołąbki - 2500 przepisów (strona:53/167)

Gołąbki 521

dnie garnka układamy kilka liści kapusty, gołąbki i przykrywamy liśćmi kapusty. 9. Całość zalewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem ok. 40-50 min. 10. Do miękkich gołąbków dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Gołąbki są  bogate w: - pełno wartościowe białko (pochodzące z szynki wieprzowej), które jest składnikiem budulcowym, - witaminę K (pochodzącą

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gołąbkowy kociołek z młodą kapustą 142

Gołąbkowy kociołek z młodą kapustą Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom popularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które(...)pewnością zasmakuje całej rodzinie     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszone zioła 250ml pikantnego soku pomidorowego 50ml bulionu lub rosołu olej do smażenia 1 łyżka posiekanego koperku       *** Kapustę kroimy w kosteczkę

Blog z Apetytem
Gołąbki 73

garnka wykładamy uszkodzone liście kapusty, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Zwijamy gołąbki i ciasno układamy w garnku. Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ugotowaniu bardzo delikatnie odlewamy pozostałą wodę z gołąbków do mniejszego garnka. Zagotowujemy dodajemy koncentrat pomidorowy lub/i pomidory krojone

Na moim talerzu
Gołąbki z kaszą gryczaną 116

wodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem

Na moim talerzu
Gołąbki z kaszą gryczaną 152

wodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. 3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków. 4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z sosem

NA MOIM TALERZU
Dolma, czyli gołąbki w liściach winogron 132

Bałkanach. Mogą być w wersji mięsnej lub wegetariańskiej.  Liście winogron wciąż mam na działce, ale jeśli takowej nie posiadacie, można je bez problemu dostać w internecie. Gołąbki są bardzo aromatyczne i różnią się znacznie od tych znanych w Polsce, nie tylko zamianą liści kapuścianych na winogronowe, ale i zawartością farszu. Składniki: 20 liści winogron(...)przyprawy. Wymieszać i tak przygotowany farsz zawijać w uprzednio przygotowane liście.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno każdego ułożyć po 2 licie winogron. Dopiero na nie układać gołąbki jedną warstwą ( u mnie 2 naczynia), zalać wodą do wysokości gołąbków, przykryć pokrywką lub folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45-50 minut

Gosia gotuje
gołąbki z kapustą pekińską 465

jakoś tak, miłość do zawijania w białą kapustę minęła. Wiem, że w zasadzie młoda już jest, ale żal mi jej na gołąbki. Dlatego przy okazji robienie oszukanych gołąbków powstała myśl na kilka zwykłych. Dlatego jeszcze przed skrojeniem kapusty kilka liści zostało wykorzystanych do prawie tradycyjnych gołąbków. Jednak należy pamiętać, że pekińska jest znacznie delikatniejsza(...)łyżkę farszu i dokładnie zwijamy  układamy w garnku  - najlepiej takim z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy - ok 20-30 min  dodajemy pomidory i redukujemy sos Gołąbki są wspaniałe same w sobie, nie trzeba im chyba żadnych dodatków :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Pieczone gołąbki bez zawijania 37341

Gołąbki są pyszne, ale również pracochłonne. Ta wersja jest nieco inna w smaku od tradycyjnych gołąbków, dodatkowo szybsza i łatwiejsza do zrobienia. Smacznego:) 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kapusty 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 jajka M sól, pieprz, papryka słodka 1. Kapustę drobno siekamy. Zalewamy wrzątkiem, moczymy przez około 20 minut, odcedzamy. Ryż gotujemy zgodnie(...)opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. 2. Mięso mielone, kapustę, ryż, cebulę, jajka i przyprawy mieszamy ze sobą, zagniatamy do powstania gładkiej masy. Formujemy kotlety wielkości niedużych gołąbków. 3. Gołąbki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą 147

straganach pełno młodej kapustki więc koniecznie trzeba zrobić gołąbki bo z młodej kapusty są najlepsze. Liście szybko się parzą i nie trzeba długo dusić gotowych gołąbków. składniki: 10 sparzonych dużych liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku(...)mięsnej masy formować kulki i zawijać w liście kapusty. Z podanych składników wyszło mi 8 gołąbków. W rondlu na dnie ułożyć pozostałe dwa liście kapusty. Na kapuście ułożyć gołąbki. Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem

Monia miesza i gotuje
Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym z pieczarkami 99

mleku – gdy namięknie, odciskamy mleko i dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, vegetą oraz papryką słodką i ostrą. Dolewamy 4-6 łyżek wody. Sos do gołąbków: Świeże pomidory kroimy na mniejsze ćwiartki, dodajemy do nich marchewkę i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, dusimy 10 minut(...)liściach usuwamy nożem, by łatwiej było zawinąć gołąbki. Możemy je również spiąć wykałaczką. Układamy ścisło w garnku. Wlewamy niewielką ilość wody i przygotowany wcześniej sos do gołąbków, kilka ziaren ziela, liście laurowe oraz majeranek i koper. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 227

jeszcze przez ok. 20 minut (jej kolor musi być podobny do tego na końcowym zdjęciu – coś jakby była trochę przypalona). Warto też sprawdzić miękkość kapusty, wbijając widelec w „gołąbki” – jeśli udaje się to bez większego oporu, potrawa jest gotowa. 6 . SOS (5 m in) W formie po upieczeniu(...)zostanie jeszcze sporo płynów – możecie przelać ten sos do garnuszka i chwilę podgotować, aby go zagęścić. Warto też podkręcić jego ostrość dodatkową porcją pieprzu. Jeśli lubicie tradycyjny sposób podawania gołąbków, możecie dodać do sosu nieco koncentratu pomidorowego. PODANIE Upieczone mięso w kapuście polewamy zagęszczonym sosem własnym i pałaszujemy z dodatkiem pajdy wiejskiego chleba. Osoba, która spożyje gulasz otrzymuje jeden

Nerds Kitchen
Gołąbki z serkiem topionym 216

lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od  PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka(...)gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło.  Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej

VioletoweKucharzenie
Gołąbki poznańskie 131

mięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny  sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe(...)obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką

Kuchenne aromaty
Gołąbki 151

garnka wykładamy uszkodzone liście kapusty, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Zwijamy gołąbki i ciasno układamy w garnku. Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ugotowaniu bardzo delikatnie odlewamy pozostałą wodę z gołąbków do mniejszego garnka. Zagotowujemy dodajemy koncentrat pomidorowy lub/i pomidory krojone

NA MOIM TALERZU
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 147

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym Wiem, że wiele osób gołąbki gotuje, ja je piekę. Dzięki temu nie są rozgotowane, kapusta się nie rozlatuje, nie trzeba też niczym ich spinać. Gołąbki z kaszą gryczaną są bardziej wyraziste w smaku i chyba jednak trochę zdrowsze od gołąbków z ryżem ;) Nie dodaję do farszu(...)żadnych warzyw, warto jednak przyprawić go według własnych upodobań! Kolejne na mojej liście są gołąbki z pęczakiem :) A Ty jakie lubisz najbardziej? Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków