grę. Wiadomo, że muszę być w pracy. Jednak wizja była kusząca. Ta rozmowa o korzyściach żony w domu była spowodowana dzisiejszym obiadem, który bardzo mężowi smakował. Zrobiłam gołąbki bez zawijania z przepisu z Internetu (nie pamiętam, gdzie go znalazłam), który zapisałam już ponad rok temu. Zmodyfikowałam go do swoich potrzeb i wykorzystuję od czasu do czasu. Gołąbki(...)zawijania są naprawdę pyszne – miękkie i soczyste. A poza tym ta porcja wystarcza przynajmniej na dwa dni dla dużej rodziny. Spróbujcie. Składniki (na ok. 12 sztuk) Na gołąbki: • 400 g mięsa mielonego z łopatki lub pomieszanego łopatka +szynka (mięso nie może być zbyt chude) • 480 g kapusty białej • 1 duża cebula
W mojej kuchninaszej kuchni, jednak odkąd już go posiadam, to często w nim gotuję. Jego zaletą jest to że nie dodajemy do gotowania wody. Dzisiaj podzielę się z państwem przepisem na gołąbki z tego garnka. Wyszły bardzo mięciutkie i smaczne. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 0,5 kg ryżu ugotowanego i ostudzonego 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 duża(...)godzinę. Następnie go dokładnie odcedzamy. Ugotowany ryż mieszamy z mięsem, podpieczoną cebula i przyprawami. Mieszamy. Kapustę należy sparzyć w osolonym wrzątku, liście układamy i wycinamy zgrubienia. Zawijamy gołąbki, układamy je w garnku rzymskim. Gołąbki smarujemy przecierem i na koniec zakrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do piekarnika i pieczemy 1i 1/2 godzinę w temperaturze
Kulinarne Fantazje Mariolipyszna młoda kapusta na wiele sposobów jest gotowa, prosto i smacznie! Najlepsze przepisy z młodej kapusty , 16 przepisów z młodej kapusty. Bigos z młodej kapusty z 4 składników gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami Gołąbki z młodej kapusty z ryżem mięsem wołowo-jagnięcym Gołąbki z mięsem i papryką Domowa kiełbasa(...)gołąbki w liściach młodej kapusty placki z kapusty z boczkiem i cebulą Kapuśniak z młodej kapusty Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej Młoda kapusta z boczkiem Młoda kapusta kiszona młodą kapusta z pieczarkami , słodk o-kwaśna , żeberka z młodą kapustą , surówka z młodej kapusty . Surówka z młodej kiszonej kapusty do ryby smażonej lub pieczonej z koperkiem , The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGołąbki z młodej kapusty Nie ma nic lepszego jak gołąbki z młodej kapusty tak twierdzi moja Córka, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem. 10 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 torebka ryżu(...)Dokładnie wszystkie składniki mieszamy. 3. Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki. 4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak żeby gołąbki były przykryte i posypujemy Vegeta. 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 ° C. 6. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy
Kulinarna Chwiladwóch owczarków i kota czarowaliśmy ok 1,5 h wyszły TAK PYSZNE rzeczy, że jestem w szoku do dziś. Zdradzę Wam te przepisy, abyście mogli zrobić je w domu. GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI oraz CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM PRZEPISY: GOŁĄBKI Z FARSZEM RYŻOWO-BURACZANYM Z DODATKAMI Co nam trzeba? 200g ryżu białego Kupiec(...)szalotkę, zalewamy winem i na małym ogniu pozwalamy dla wina „parować” aż zmieni się nam w lekko gęsty syrop. Dajemy zimne masło, przyprawiamy solą i pieprzem, Podajemy gołąbki z powstałym sosem. Kochani- niebooooo na talerzu i w smaku! Tak pyszne, bezmięsne gołąbki, z pestkami, aromatyczne, rozpływają się w ustach!!!! CZEKOLADKA Z GRYCZANYM POPCORNEM
LatosiowydomGołąbki smakują mi tylko w wersji z młodą kapustą. Postanowiłam poszukać alternatywy:). Przygotowałam gołąbki owinięte cienkimi paskami cukinii. Strzał w dziesiątkę! Gołąbki: 500g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka 2 małe cukinie Sos: 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku(...)składników. Formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy paskami cukinii, układamy je w naczyniu żaroodpornym. 3. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki oprócz sera miksujemy do powstania gładkiej masy. Sosem zalewamy gołąbki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie danie posypujemy serem, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut
Szefowa kuchniNaszła mnie ochota na gołąbki ale nie na tradycyjne. Chciałam czegoś innego. Wymyśliłam gołąbki z czarnym ryżem, wędzonym łososiem i papryką zapiekane w pomidorowym sosie. Gołąbki – składniki 4 liście młodej100 g Artykuł Gołąbki z czarnym ryżem i wędzonym łososiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Przepis na takie gołąbki znalazłam w książce Macieja E. Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata" Gołąbki tak zrobione różnią się od naszych tym że tutaj ryż wsypuje się sypki, niegotowany. Smakują wyśmienicie jak zresztą gołąbki smakować powinny. Polecam gorąco. Serbskie gołąbki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKotlety z młodą kapustą i ryżem a la gołąbki Moja rodzina uwielbia takie kotlety. Niektórzy nazywają je również gołąbkami bez zawijania lub leniwymi gołąbkami. Bez względu na nazwę, tak przygotowane kotlety z mięsem mielonym, młodą kapustą i ryżem są naprawdę pyszne. Można je podać same lub w towarzystwie zestawu surówek, ziemniaków itd. Świetna odmiana(...)tradycyjnych mielonych kotletów. Moja rodzina uwielbia takie obiady, w szczególności mój mąż Spróbujcie i Wy, bo przygotowanie takich kotletów a la gołąbki jest naprawdę proste. Składniki: około 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 0,5 główki młodej kapusty lub 3/4 jeśli macie mniejszą kapustę jak ja około 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (miałam z dnia
Słodkie okruszkiGołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj(...)dalej Gołąbki w sosie pomidorowym Artykuł Gołąbki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjągruby nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę. Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko, układać gołąbki z patelni, wsypać ziele angielskie, liść laurowy. Wlać wodę, sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, gołąbki wyjąć(...)szybkowara jak będą mocno wystudzone - z młodej włoskiej kapusty gołąbki są najlepsze, najsmaczniejsze zwłaszcza z mięsem drobiowym, ryżem i w sosie pomidorowym, w szybkowarze naprawdę są szybko gotowe do zjedzenia........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięformowaniem gołąbków. Strasznie dużo z tym roboty. Żeby jednak mieć ten sam smak przy mniejszym nakładzie pracy robię zupę o smaku gołąbków. To zupa pomidorowo-kapuściana z małymi klopsikami i ryżem. Czyli wszystko co w gołąbkach, ląduje w zupie. Mniej pracy a poza tym w taką pogodę zupy są najlepsze. Ta jest tak pożywna, że zastępuje(...)cały obiad. Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula 1 jajko pół pęczka natki pietruszki - posiekana
Smaczny zeszytsmak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)będzie kleista. Na miękkie liście kapusty nakładam niedużą ilość farszu, zwijam. Można je spiąć wykałaczką. Na dnie garnka umieszczam dwa, trzy wierzchnie liście kapusty, na nich ciasno układam gołąbki zwinięciem do dołu. Zalewam wodą do ok. 1/3 wysokości, dodaję liście laurowe i ziele. Garnek przykrywam uchyloną pokrywką, wstawiam na mały gaz. Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję
Zasmakuj KuchniSkład mają super, sami zobaczcie, że nie ma się absolutnie do czego przyczepić: Ale po kolei, bo obiecałam obiad w pół godziny dla 4 osób. . Potrzebne Ci będą gotowe gołąbki (w opakowaniu są dwie sztuki, więc ja miałam dwa), około 1,5 kg ziemniaków i 400 g pieczarek. dodatkowo: pół gałki muszkatołowej, koperek (może być suszony), sól(...)minut i dodaj kolejną partię grzybów. Dzieki temu podsmażą się na złoto, a nie ugotują. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową (szczypta- 1/3 gałki). Jeżeli masz mikrofalówkę to przygotuj gołąbki zgodnie z intrukcją na opakowaniu, lub rozpakuj delikatnie, przełóż je razem z sosem do garnka, dodaj 100 ml wody i na maleńkim ogniu pod przykryciem podgrzej około 5 minut
greenscarfwycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty(...)dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:)) Domowy ocet
mojej kuchniwidzę nową jasną kuchnię, a w szafkach komplet właśnie takich garnków… Ach rozmarzyłam się No nic póki co cieszę się obecnym, a Was zapraszam raz jeszcze na pyszne gołąbki z pekińską kapustą. Jeśli tak jak ja lubicie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zwijaniem, ten przepis będzie dla Was idealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie(...)garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone gołąbki (kotleciki). Smacznego
Słodkie okruszkiPrzypadkiem na obiad w minioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad(...)smaku. Dodałam resztę składników. Odparowałam aż zrobił się gęsty sos. Trzeba pilnować, mój w pewnym momencie zrobił się za gęsty, dolałam wodę. Pod koniec dodałam także suszony tymianek. Gołąbki włożyłam na patelnię z sosem. Chwilę jeszcze się dusiły. Można też gołąbki zapiec w naczyniu żaroodpornym i upiec polewając przed podaniem sosem. Moja rodzina jadła
AZgotuj!Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu 150g boczku 2 cebule(...)każdego liścia ostrym nożem usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem. 4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy
Szefowa kuchniśmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Gołąbki: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. W kapuście odkroić głąb(...)następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem zalać
Kulinarne blogowaniewypłynął z liścia podczas gotowania.Postępuj tak do wyczerpania farszu. Weź duży garnek, jego dno wyłóż liśćmi kapusty zdjętymi z jej wierzchu przed gotowaniem. Układaj na liściach przygotowane gołąbki, następnie zalej wodą zagotowaną w czajniku, włóż pęczek natki pietruszki, wsyp łyżkę kucharka i gotuj aż do miękkości liści kapusty w których znajduje się farsz. Z garnka, w którym(...)gotowały się gołąbki odlej do mniejszego rondla 2,5 szklanki wywaru, dopraw go koncentratem pomidorowym i zagęść mąką do konsystencji sosu. Gołąbki poporcjuj na płaskie talerze i polej sosem. Można podawać z chlebem, z ziemniakami lub według własnego uznania
Przepisy kulinarne babci Antoninywycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty(...)dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:)) Domowy ocet
w mojej kuchniwkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali do dna wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, gołąbki wyjmuję jak dobrze wystygną, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować(...)minut co jakiś zamieszać gołąbki włożyć do sosu - gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwrzątku, z wystudzonych liści wyciąć gruby nerw i nakładać porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie, na dnie można położyć nie potrzebne liście, wlać na gołąbki wodę i zmiksowane blenderem pomidory, piekarnik nagrzany na 210 C, gołąbki piec pod pod przykryciem z 60 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu(...)minut pyszne gołąbki na obiad , smakują również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięziołami.Moje zawierają to i to.Dolmas mięsny podaje się zazwyczaj na ciepło ,a bezmięsny na zimno z sosem tzatzyki lub tylko z jogurtem.Zwane tez sa powszecnnie "falszywymi gołąbkami ".Dolme Turcy podają przy wszelkich okazjach jak :spotkania rodzinne,wesela i inne ważne uroczystości.Cieszę się ,że mogłam skosztować tych pyszności i moi przyjaciele ,których nimi poczęstowałam.Ja zrobiłam(...)Garnek wysmarować oliwą i koncentratem lub przecierem,układać ściśle dolmy,zalać 1 szkl.zimnej wody,gotujemy na maleńkim ogniu pod przykryciem,gdy gołąbki wchłoną całą wodę tzn.że gołąbki są Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGołąbki uwielbiam, gołąbki uwielbia Przemek ale nie chciało mi się ich zwijać i dzięki temu powstała ta zapiekanka. Smakuje tak jak gołąbki zawijane choć ma zgoła inny wygląd. Prosta w wykonaniu i znikająca szybko z talerzy. Popróbujcie taką zrobić a przepadniecie tak jak my. Zapiekanka a'la gołąbki. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniemoim rodzinnym domu zawsze jadało się gołąbki z mięsem i ryżem lub z pieczarkami i ryżem, polane sosem pomidorowym. Mama Sławka robi gołąbki z samym mięsem, z sosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać(...)smak, jakiego oczekuję. Moja propozycja związana jest ze zbliżającą się Wigilią. Postanowiłam, że u nas w tym roku zagoszczą na stole właśnie gołąbki. Dobrze, że zabrałam się za nie wcześniej, bo są bardzo pracochłonne. Oczywiście zamroziłam, a podam je z sosem z borowików. Składniki: • 1 kg pieczarek
To co kochamPierwszy raz to danie robiłam dobre 35 lat temu , kiedy to nie umiałam nawet zwinąć "gołąbki" z kapusty.Pekinka była łatwa w przygotowaniu co umożliwiało mi zajadanie się gołąbkami ha ha...Polecam ogromnie ten przepis ,no jest łatwy w przygotowaniu i noe trzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji(...)ósemki jabłko i układamy ściśle obok siebie gołąbki, zalewamy przecierem pomidorowym( możemy go wymieszać ze śmietaną).Przykrywamy pokrywą rondel i zostawiamy na małym ogniu.Po 45 minutach gołąbki są gotowe do podania ma stół.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipęczka Masło – 1 łyżka Sól, pieprz, oliwa Składniki – sos pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło – 1 łyżka Mąka – 1 łyżka Mleko – 3 łyżki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie – gołąbki: Kapustę sparzyć i delikatnie odkrajać liście. Ryż i kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki – cebulę, marchewkę, kaszę, ryż i mięso. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na liściach układać farsz i zawijać gołąbki. Następnie ułożyć je w naczyniu do zapiekania, zalać 1 szklanką bulionu lub wody, przykryć największymi liśćmi kapusty i piec przez 1,5h. Wykonanie – sos: W garnku roztopić masło
Kuchnia Bon Appetitkaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy(...)mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki
VioletoweKucharzenieMłoda kapusta i aromatyczne mięsko, ryż to klasyka gatunku, co z tego zrobię? no jasne że gołąbki. Pyszne, pachnące gołąbki najlepiej smakują teraz latem jak kapusta świeża i mięciutka wtedy w krótkim czasie obiad gotowy. Lubicie gołąbki? , my uwielbiamy. Gołąbki z młodej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOszukane gołąbki zwane także gołąbkami bez zawijania, są o wiele szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne zawijane gołąbki. Robię je zazwyczaj wtedy, kiedy mam ochotę na gołąbki a nie chce mi się ich zawijać w liście kapusty ;) Danie uwielbiane przez moją rodzinkę i pewnie przez każdego z Was :) Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
Zrób to smaczniekaszą gryczaną, czerwoną fasolą i pieczarkami są ciekawą propozycją dla wegetarian. Zdrowe, lekkie i bezmięsne. Farsz można również idealnie wykorzystać do naleśników. Zamiast sosu pomidorowego można gołąbki podać np. z sosem grzybowym. Wystarczy wtedy do wywaru warzywnego dodać suszone grzyby. Składniki: główka kapusty włoskiej około 500 g pieczarek 2 duże cebule około 250 g kaszy gryczanej(...)wsypałam do miski. Ostatni składnik, to uprażona wcześniej kasza gryczana. Doprawiłam wszystko solą, pieprzem, ziołami i dokładnie wymieszałam. Mając już farsz i liście kapusty, pozostało już tylko zawijać nasze gołąbki. Na dno dużego garnka położyłam 2-3 liście kapusty. Następnie kolejno układałam w nim gołąbki. Dodałam ziele angielski, liście laurowe, sól i pieprz. Do połowy garnka
potrawyregionalneTradycyjne gołąbki są czasochłonne i nie zawsze jest czas na ich przygotowanie, a gołąbki bez zawijania są bardzo podobne w smaku i łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam są bardzo smaczne i delikatne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 kapusty pekińskiej (może być też włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(...)posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym
talerz przyjemnościBardzo lubię gołąbki, ale jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie(...)minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: Do garnka wlać bulion i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i bazylią i doprowadzić do wrzenia. Gołąbki zalać sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na około 40 minut
Mama Gotujekapustę. Dodajemy przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. i mocno je dociskamy żeby się nie rozwaliły w trakcie gotowania. Obtaczamy nasze gołąbki w panierce z bułki tartej i mąki w proporcji 2:1 (2 łyżki bułki i 1 łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony(...)się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą usmażone stawiamy na ogień nasz sos. Dodajemy delikatnie wszystkie gołąbki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Smacznego
Magia jedzenia.Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce. Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki. Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania(...)wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody. Podawać z jogurtem z czosnkiem. Artykuł ETLİ LAHANA SARMASI, czyli tureckie gołąbki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyktóre zrobicie dużo szybciej niż gołąbki a smak dania będzie taki sam albo bardzo zbliżony. Dlatego przyprawiając tę zupę użyjcie takich samych przypraw jakich używacie do zwykłych gołąbków. Moje Żarłoczki nie przepadają za duszoną kapustą i często wyjadają z gołąbków środek a część kapusty z wierzchu zostawiają. Tego problemu nie ma kiedy robię gołąbki
Smaczna PyzaGołąbki generalnie są całkiem zdrowym daniem, Przepysznik i Natura Rzeczy proponuje jednak wersję jeszcze lżejszą, bezmięsną, za to z kaszą gryczaną. Znakomite i delikatne! Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk) 150 g potrawy – 1 sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g, Węglowodany – 17g, IG – 35 1 średnia główka kapusty(...)nakładamy na liście dokładniej zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy natką/koperkiem, solą i pieprzem i polewamy gotowe gołąbki. Opcjonalnie można zjeść gołąbki w sosie własnym. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkorozmroziłam, postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa. I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne TAK ;) to te także bardzo nam smakowały. Szczególnie zadowolona byłam z tego z jakim apetytem je moja Córcia, która buraków nie lubi(...)przyprawy. Gdy się zagotuje blendujemy, po czym ponownie wstawiamy na gaz i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę
Kolorowy Przepisownikgrilla wyrabiać masę aż będzie kleista jakby była zbyt rzadka dosypać łyżkę bułki tartej ale nie zawsze jest to konieczne 2. Z masy formować gołąbki obsypać każdy tartą bułką Smażyć na oleju z obu stron na rumiano uważać lubią się przyklejać Usmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego wstawić do nagrzanego(...)przysmażyć dolać wodę i mus lub przecier Mieszać cały czas do zagotowania doprawić solą pieprzem dodać tymianek,zmiażdżony czosnek i paprykę wszystko razem zagotować podawać z gołąbkami
W królestwie smaków Beatynakładać porcje mięsa i ciasno zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć rozkładane sitko (kapusta sie nie przypali), na sitku układać gołąbki, wlać zmiksowane pomidory, wlać wodę 2 szklanki, szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki przełożyć(...)miski, wywar wlać do rondla, wymieszać rózgą ze śmietaną, wodą, mąką i doprowadzić do zagotowania, doprawić przyprawą w płynie - gołąbki z szybkowara są delikatne, smaczne, nie rozwalają się................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszne z młodej kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami a do tego wyśmienity sosik z lecza paprykowego firmy Orzech , palce lizać :) Gołąbki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl(...)grube łyko. Na każdy liść nakładać po 2 łyżki farszu , boczne boki liścia składamy do środka i następnie pionowo zwijamy. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią do pieczenia , układać ściśle gołąbki , zalać 1/2 szklanki wody , przykryć drugim żaroodporny naczyniem . Piec w temperaturze 180 stopni około 1, 1/5 godziny. Liście mają być miękkie. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła
Sama słodycz i szczypta chiliTrochę nietypowe gołąbki z włoskiej kapusty, zapiekane w piekarniku. Farsz z ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek daje im przepyszny smak. Składniki: duża kapusta włoska 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego olej Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem. Kapustę zalewamy wodą. Wodę doprowadzamy(...)Formę do zapiekania natłuszczamy olejem, można również wyłożyć pozostałymi po gołąbkach liśćmi kapusty. Układamy ciasno gołąbki. W pół szklanki wody rozpuszczamy koncentrat i wylewamy na gołąbki. Całość przykrywamy. Pieczemy ok godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni
e-PrzepisyKulinarnemłoda kapusta z koperkiem i śmietaną , surówka z młodej kapusty , kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz(...)zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy solą i pieprzem. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Rozpustne gotowanienadzienie na środek każdego liścia kapusty, zaginamy boki i zwijamy ciasno w rulonik. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe obgotowane liście kapusty, a na nie ciasno jeden obok drugiego gołąbki, a następnie zalewamy rosołem i przykrywamy liśćmi oraz pokrywką. Piec w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy gołąbki, dolewamy sos pomidorowy z puszek, delikatnie mieszamy z rosołem, przykrywamy naczynie i z powrotem wstawiamy do piekarnika. Gołąbki podajemy z ziemniakami lub chlebem Smacznego
Symfonia smakowaJeszcze nie miałam na blogu tak historycznego przepisu Jest to przepis mojej prababci, która pochodziła spod Lwowa. Gołąbki są pyszne, nawet dla mnie, choć za kaszami nie przepadam. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Składniki: mała główka białej kapusty 200 g kaszy jęczmiennej 3 średnie ziemniaki cebula sól, pieprz Przygotowanie Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą(...)odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do ostudzonego farszu. Przyprawiamy go do smaku i mieszamy. Tak przygotowany farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, solimy. Na liściach układamy gołąbki. Podlewamy wodą (niezbyt dużo, tak ok 3/4 szklanki). Gołąbki dusimy pod przykryciem około
e-PrzepisyKulinarneBardzo lubię gołąbki i najczęściej przygotowuję je z ryżem i mieloną szynką lub chudą łopatką. Równie dobre są z kaszą jęczmienną czy gryczaną, ale dziś postanowiłam ulepszyć nieco farsz i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne-czasem mały szczegół zmienia potrawę w doskonałe i zupełnie inne danie. SKŁADNIKI: 60 dag. szynki lub chudej łopatki 20 dag. wędzonej szynki(...)obieramy liście, na klarowanym maśle podsmażamy czosnek z cebulą- szklimy, obie szynki mielimy na grubych oczkach, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i surowe jajka, wszystko dobrze wyrabiamy i przygotowujemy gołąbki, na patelni rozpuszczamy masło i układamy gołąbki-ja smażę kilka minut podlewając rozpuszczonym w wodzie koncentracie. Niektórzy gotują gołąbki ja wolę podsmażane polane
Kuchnia BeatyGołąbki z włoskiej kapusty. Składniki : 1 duża włoska kapusta 1 kg ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę(...)dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym
Przepisy i porady kulinarnekapusta się lekko zarumieniła, a środek cały się nam dokładnie podgrzał, następnie obracamy je i smażymy drugą stronę także na lekko złoty kolor. Patelnię możemy przykryć pokrywką, wtedy nasze gołąbki szybciej nam się usmażą. Dobrze jest przewrócić każdą stronę dwa razy, aby od razu nie przypiekły nam się za dużo. Usmażone gołąbki układamy na talerzykach, możemy(...)pieczarkowym, posypać czerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty można zrobić je ze zwykłej kapusty. Ja w tym roku zrobiłem ze zwykłej kapusty i były pyszne ! Polecam ten przepis
Przepisy i porady kulinarneWymieszać ryż z masą mięsno- pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty przez praskę. Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia. Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw boki, potem przód. Piec gołąbki w piekarniku aż kapusta będzie miękka-około 45-60minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku do zrumienienia(...)puszki,keczup. Mąkę mieszamy z zimną wodą , dodajemy jogurt lub śmietanę , i wlewamy wąskim strumieniem do gotujjącego się bulionu. Na końcu doprawiamy do smaku , wsypujemy posiekany koperek .Upieczone cieple gołąbki przed podaniem polać sosem.Smacznego
w mojej kuchniGołąbki z ziemniakami To smaczne danie dowodzi, że przepisy na tradycyjne polskie potrawy mogą być punktem wyjścia do ciekawych kulinarnych eksperymentów.========================================================= składniki: 1 główka kapusty 70dkg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko pół szkl.śmietany pół.szkl. bulionu z drobiu,lub grzybowego majeranek sól, pieprz sposób zrobienia..... Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć(...)osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki
w mojej kuchnikrótko ok. 5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć od głąba. Odciąć żyłki od liści żeby było łatwiej zawijać gołąbki. Przygotować garnek z dużą ilością wrzącej wody. Zanurzać po jednym liściu we wrzątku ok. 1- 2 minuty, tak żeby liść zmiękł, i łatwo było go zawijać. Na wyparzony(...)jednej czubatej łyżce farszu mięsnego i zawinąć najpierw boki a następnie końce zawinąć pod spód. Przygotować drugi garnek z wrzątkiem. Na dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Na słodko lub wytrawnieliście, z ostudzonych liści ścinać gruby nerw, nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć rozkładane sitko, układać gołąbki na wierzch można dać kilka liści kapusty, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary opuścić gwizdek i na mniejszym ogniu gotować 20 minut, spuścić ciśnienie i wyjąć(...)gołąbki na talerz wywar z szybkowara przelać do mniejszego garnka i zagotować - pomidory blenderem zmiksować ze śmietaną i mąką, wlać do wywaru i zagęścić sos, do smaku można doprawić np. przyprawą w płynie gołąbki podać z sosem np. do ziemniaków, pieczywa, kaszy................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem(...)kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe. Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Smacznego
Smaki Edytymnie było ok.20 liści, które nadawały się do nadziania farszem. Pozostałą część kapusty (której liście były już zbyt małe) pokroiłam na drobniejsze kawałki, które zużyłam jako dodatek do faszerowania gołąbków. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy ok.1/2-2/3 przestudzonej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo mielony pieprz i mieszamy. Dzielimy na 2 części lub robimy jedną wersję. U mnie jedna część(...)tłuszczu, ułożyć na dnie 2-3 duże zblanszowane liście od kapusty a na nich poukładać warstwami, obok siebie zawinięte dokładnie gołąbki. 2 dolne warstwy były z większych gołąbków z kaszą, górne z z dodatkiem tymianku. Ja przygotowuję zawsze gołąbki w szybkowarze, jest krótszy czas gotowania a i smak chyba lepszy. Całość zalać bulionem, gdy jest
Smaczne Zdrowektórego chciałam zrobić od dawna. Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. A dzięki tej akcji zmobilizowałam się i są. Zdecydowanie polecam, zwłaszcza osobom, które twierdzą, że gołąbki bez mięsa to nie gołąbki. Przyznam Wam, że sama za bardzo w nie nie wierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze(...)smak i aromat obu). Ilość zależy już tylko od Was - ważne by farsz był wilgotny i się sklejał. Ręką dobrze wymieszać kaszę. W liście kapusty zawijać porcje farszu. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym. Pod spód i na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju
Pasja Smakujuż taką wersję gołąbków? To zapiekanka gołąbkowa, czyli dekonstrukcja znanych, lubianych gołąbków. Smak pyszny, obiad bardzo syty i robi się go chyba łatwiej i szybciej niż tradycyjne gołąbki. To może być dobre wyjście dla osób, które za gołąbkami nie przepadają, bo tu bardziej pierwsze skrzypce gra farsz mięsny niż kapusta. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksolą i pieprzem. Dokładnie mieszamy *** *** Gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemsmaczne danie, które nie może się nie udać :-) Robiąc gołąbki zawijane musimy poświęcić na nie nieco więcej czasu, zaś w poniższym przepisie "idziemy na skróty", przy czym gołąbki nic nie tracą na smaku, zmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać (bo w końcu jemy też oczami). SKŁADNIKI 1/2 dużej, białej kapusty(...)danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość serem. Wersja gołąbków bez zawijania z brytfanny. Wersja gołąbków bez zawijania z piekarnika w naczyniu żaroodpornym
Passions hobbies lifeRolada gołąbkowa to danie nawiązujące smakiem do tradycyjnych gołąbków. Jest ona też zrobiona z tych samych składników, co wspomniane gołąbki, czyli farsz mięsno-ryżowy zawinięty w liście kapusty. Można stwierdzić, że rolada gołąbkowa to jeden duży gołąbek upieczony w keksówce, następnie pokrojony w plastry i podany z sosem pomidorowym. Do zrobienia tego dania można wykorzystać(...)przypadku jest to kapusta włoska, ponieważ tę potrawę robiłam w okresie zimowym, wtedy biała kapusta jest twarda, więc sięgnęłam po delikatniejszą kapustę włoską. Rolada gołąbkowa podana podobnie jak tradycyjne gołąbki to danie idealne na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Roladę gołąbkową: 1 nieduża główka włoskiej kapusty 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g ryżu
Danka PichciKiszone liście winogron to rzadkość robiona w naszych domach w przeciwieństwie do Grecji, Turcji, Gruzji czy Bułgarii, gdzie malutkie gołąbki zawinięte w te liście to istny regionalny, przysmak. Dolma, dolmades, tołma, dolmas czy yalanji to nazw a tego samego dania czy gołąbków w marynowanych liściach winogron. Pierwszy raz jadłam je 20 lat temu, gdy w naszym domu(...)przygotowała je goszcząca u nas Bułgarka pochodzenia tureckiego. Była to dla mnie całkowita nowość, dlatego obserwowałam dokładnie cały proces przygotowania, bo bardzo chciałam kiedyś zrobić je sama. Gołąbki zachwyciły nas smakiem. Zorka użyła własnych kiszonych liści, co było dla mnie zaskoczeniem że się tak da i że w ogóle liście można tak wykorzystać. W tym roku
Bernika - moj kulinarny pamietnikjakoś naszło i gołąbków się zachciało. Tym razem postawiłam na eksperyment czyli gołąbki z ziemniakami i to był udany debiut. Gołąbki są delikatne i pyszne, polecam wszystkim wielbicielom tego pysznego dania. Gołąbki ziemniaczane. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym Kolejna wariacja gołąbkowa. Nie tak dawno temu podawałam przepis na proste gołąbki bez zawijania . Jeśli pisałam,że tamte gołąbki były proste w wykonaniu, to dzisiejsze są po prostu banalnie proste :) Dodałam do środka poszatkowaną kapustę pekińską, odrobinę marchewki, a resztę już znacie: mięso - tym razem(...)tarce do warzyw. Wymieszać ostudzony ryż, cebulę z czosnkiem, mięso, marchew i kapustę. Dodać całe jajka, dosmaczyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wyrobić. Formować kotleciki na kształt gołąbków i przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety przełożyć do naczynie żaroodpornego. Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym, doprawić do smaku pieprzem oraz ziołami. Zalać kotlety
na moim stole...Pyszna zupa gołąbkowa na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Smak gołąbków bez zawijania. Szybka zupa gołąbkowa z ryżem, zamiast tradycyjnych gołąbków. Sycąca i zdrowa zupa bez długiego stania w kuchni. Przepis na zupę gołąbkową jest bardzo prosty, można go modyfikować i dostosować do swoich upodobań. Zarówno jeśli chodzi o proporcje składników, konsystencję zupy, jak i jej doprawienie(...)gęsta. Z młodej kapusty zupa wychodzi delikatniejsza w smaku i szybciej się ją gotuje. Zupa gołąbkowa nie jest jakimś bardzo wymyślnym daniem, ale kiedy nie mamy ochoty na robienie gołąbków, to zupa z kapusty, ryżu i mięsa w sosie pomidorowym świetnie ich smak zastąpi. Niewątpliwą zaletą zupy o smaku gołąbków jest szybkie jej przygotowanie i możliwość zamknięcia
Kuchcik gotujespore ilości błonnika dlatego kremowy sos pomidorowy pasuje tutaj idealnie. Sos pomidorowy z tego przepisu jest wyjątkowy, pyszny i aromatyczny a do tego wegański. Z przepisu wychodzi około 10 gołąbków chociaż zależy to od wielkości kapusty. Możecie potrzebować więcej lub mniej farszu Składniki: główka kapusty (u mnie włoska, dość duża) 1kg pieczarek 3 czerwone cebule 4 ząbki czosnku tymianek(...)końcu zostanie małą główka, nie wyrzucaj jej ani nie wylewaj wody. W liście kapusty zawiń farsz. W dużym garnku ułóż pozostałe liście (nawet te z małej główki) Następnie ułóż gołąbki. Zalej wodą po gotowaniu kapusty tak by przykryła gołąbki. Gotuj przez 45 minut na wolnym ogniu. Ostudź. Gołąbki delikatnie przełóż do dowolnego naczynia
wysmienityPrzemycania kaszy ciąg dalszy. Dziś gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym. I znowu się udało! Nie było marudzenia i stękania. Po pytaniu czy możemy już na stałe wprowadzić do gołąbków kaszę, uzyskałam pozytywna odpowiedź. Przede mną jeszcze jeden przepis gołąbkowo-kaszowy, ale myślę, że nie przejdzie. Z gryczaną nie będzie tak łatwo. Nic to, na dzień dzisiejszy(...)energicznie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy przecier, liście laurowe, cukier, solimy i pieprzymy, gotujemy parę minut. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, układamy na nie gołąbki i polewamy sosem pomidorowym. Całość przykrywamy znowu liśćmi, naczynie zamykamy pokrywką. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Artykuł Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym pochodzi
KardamonovyGołąbki bez zawijania to idealna propozycja na obiad dla tych co lubią urozmaicenie i nie lubią zawijać gołąbków. Składniki oraz sposób przygotowania: Ryż gotuję na sypko. Mięso mielone doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, majeranek, dodaje duszoną cebulkę. Dokładnie mieszam, odkładam na pół godziny. Kapustę białą szatkuje, wrzucam na wrzącą wodę, chwilę gotuję aż zmięknie. Odcedzam. Łącze(...)mięso, ryż, kapustę. Doprawiam do smaku i formuje gołąbki. Smażę z każdej strony, przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam pasatą pomidorową i zapiekam 15-20min w temp 220°. Autor przepisu: Benia S-ń Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyZapewne wielu z Was lubi gołąbki. A co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki? Doskonały pomysł na obiad i to mniej pracochłonny, bez długiego zawijania. Mnie ten przepis bardzo przypadł do gustu, były gołąbki a ja nie musiałam spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Taki obiad na pewno zachwyci wszystkich wielbicieli gołąbków :) Idealna
Zrób to smacznienieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji, całkowicie rezygnując z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, puszyste, równomiernie zarumienione z każdej strony. Czas na konkret - gołąbki z patelni WOLL Kolejną próbą dla mojej nowej patelni było danie obiadowe. Postanowiłam przygotować na niej gołąbki. Trochę się obawiałam, ponieważ patelnia nie jest zbyt głęboka(...)ponieważ posiada specjalnie profilowany rant udało się zachować czystość podczas gotowania. Pokrywa z żaroodpornego szkła okazała się niezastąpiona. Gołąbki najpierw obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni, a potem zalałam sosem pomidorowym i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu. Patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie i nawet na małym płomieniu mięso dusiło się równo na środku i na brzegu. Oprócz przygotowania
babka w formietradycyjnych gołąbkach najbardziej lubimy sam farsz. Ba! A nawet zdarza się tak, że kapustę zwyczajnie wyrzucamy. Jednakże w oszukanych gołąbkach nie mamy tego problemu! Wszystko tworzy idealną całość! Nie ma żadnego odwijania, takiego gołąbka się Artykuł Oszukane gołąbki – z piekarnika! pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!wiemy czy wyrzucić lub przerobić na coś innego. Wiele osób ma taki dylemat gdy przygotowuje gołąbki, parzoną kapustę obierze się z takiej ilości liści ile potrzebuje gołąbków i zostaje nam ta najbardziej zwarta część parzonej kapusty. Takich resztek (ZEROWASTE) nie wyrzucam tylko mrożę albo przerabiam. Ja nawet gotuję zupę kalafiorową z głąba i liści . Pierwszą myślą(...)zrobieniu gołąbków było, wykorzystam resztę kapusty do przygotowania farszu. Wrzuciłam więc podgotowaną kapustę do zamrażarki na zaś, z myślą że zrobię farsz do czegoś niezbyt konkretnego, bo mieszając kapustę z mięsem mogę wykorzystać do krokietów, pierogów czy do knedli, oczywiście w połączeniu z mięsem mielonym i podsmażoną cebulką. Po rozmrożeniu kapusty zrobiłam farsz i przygotowałam Pierogi z mięsem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGołąbki bez zawijania – to jeden z ulubionych obiadów mojego Męża, tuż po gołąbkach tradycyjnych, których jest wielkim miłośnikiem i mógłby je jeść na okrągło. Jeśli macie ochotę na szybszą i mniej pracochłonną wersję gołąbków, to gorąco zapras The post Gołąbki bez zawijania appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCześć! W moim rodzinnym domu to zazwyczaj było danie weekendowe. Może ze względu na czas jaki trzeba było poświęcić na zrobienie a może na to, że w gołąbkach było mięso. Tak mięso było tylko na niedzielę, rzadko kiedy indziej. Ale to takie były lata, mi to nie przeszkadzało. Myślę, że wtedy też zdrowiej się odżywialiśmy. Pamiętam też(...)uduszą, odlewam wywar do garnka i dodaję przecier i koncentrat pomidorowy. Chwilkę się pogotuje i przyprawiam solą i cukrem. Zalewam gołąbki sosem i włala! Smacznego! Lidka Artykuł Gołąbki zawijane w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją. Wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, zostawić w otwartym szybkowarze do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimne gołąbki można bez połamania dobrze z szybkowara wyjmować na talerz, ciepłe się rozlecą, , wywar wlać do garnuszka, będzie gęsty dzięki zmiksowanym pomidorom. - sos ze świeżych pomidorów jest najlepszym dodatkiem(...)gołąbków z młodej kapusty, takie gołąbki lubimy również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzasem poszukujemy dań takich gdzie coś możemy sobie uprościć, u mnie takim daniem ostatnio okazały się gołąbki, do których dodajemy suchą kaszę i ryż, może wymaga to później trochę dłuższego gotowania, ale bynajmniej nie musimy gotować osobno. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 jajko sól pieprz 1/2 szkl suchego ryżu 1/2 szkl suchej kaszy gryczanej(...)kostkę, jajko, sól, pieprz, ryż, kaszę, wodę, całość dokładnie wyrabiamy. 3. Ściągamy liście z kapusty, podcinamy zgrubienia, nakładamy około łyżkę mięsa i zwijamy gołąbka. 4. Na spód garnka układamy listki z kapusty aby gołąbki nam się nie przypaliły, następnie układamy na nich gołąbki, niezbyt ciasno gdyż troszkę spęcznieją podczas gotowania. 5. Do garnka dodajemy liście
Dziś Ja gotujezamieszać. 6. Z liści kapusty odkroić zgrubiałą część, nakładać farsz, zwijać dość ciasno. 7. W dużym garnku na spodzie położyć 1-2 liście kapusty, ułożyć ciasno obok siebie gołąbki, zalać wodą do 2/3 wysokości, całość przykryć liśćmi kapusty i pokrywką. Piec w 180 st.C przez 60-70 mniut. Najlepiej sprawdzać, czy kapusta na gołąbkach podczas pieczenia(...)zmiękła. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Robiłam sos na soku pomidorowym , dodałam jeszcze koperku. Z podanych składników wyszło mi 15 gołąbków z młodej kapusty. Smacznego
Kuchnia domowa Anipewno nie. Dla ilu z Was gołąbki muszą być w sosie pomidorowym, a dla ilu w sosie grzybowym? Ale mniejsza już o ten sos. Dla mnie tradycyjne gołąbki są daniem pracochłonnym. Sama myśl o parzeniu kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed częstym ich przygotowywaniem. Poniższy przepis jest alternatywą. Zdecydowanie szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości(...)składników. Odstawiam. Niech odpocznie z pół godzinki. Następnie formuję zgrabne kotleciki. Obtaczam je lekko w mące i smażę na patelni, aż się dobrze przyrumienią. Czas na sos. Najbardziej lubię gołąbki w sosie pomidorowym. Jak go zrobić? Jest kilka sposobów. Można użyć pomidorów z puszki i zblendować je na gładką masę lub użyć gotowych przetartych, czyli passaty. Czasem można
Karczma HonoriettyGOŁĄBKI JEŚĆ NIE TYLKO W ŚWIĘTA! Przepis na zapiekankę a'la gołąbki powstał dla tych, którzy uwielbiają gołąbki, ale na ich zawijanie brak im czasu, chęci lub zdolności. Prostota wykonania tego dania to nie główny jego atut. Podstawową zaletą jest świetny smak, który dorównuje (jak nie przewyższa) tradycyjnej, babcinej, świątecznej wersji gołąbków. Polecam
Jeść, by żyć w zdrowiuwodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy(...)blendujemy. Gołąbki umieszczamy w sosie i gotujemy je jeszcze kilka minut i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore
Smaki EwyKapusta włoska 1 główka Kasza gryczana ½ kg Cebula biała 5 szt. Ziemniaki 6 szt. duże Kapusta kiszona ½ kg Masło 1 łyżka Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do polania gołąbków Wykonanie: Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce(...)smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki. Obłożyć resztą kapusty, skropić tłuszczem, lekko posolić i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę
Tradycyjna KuchniaGołąbki bez zawijania są przepyszne, aromatyczne i soczyste. Przygotowanie tych gołąbków to doskonały pomysł na pożywny obiad. Idealne również dla osób zabieganych, które nie mają czasu zawijać mięso mielone w kapustę. Gołąbki uwielbiam i przygotowuję je dość często, jednak kiedy nie mam czasu na przygotowanie tych tradycyjnych, uciekam do łatwiejszej wersji czyli gołąbki bez zawijania. Składniki: * 600 g mięsa mielonego * 400 g białej kapusty * 3/4 szklanki surowego ryżu * 1 jajko * sól i pieprz do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku * mąka do obtoczenia mięsa * olej do smażenia * 3-4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego Na sos pomidorowy: * 3-4 łyżki mąki pszennej * sól, pieprz * 4 łyżki przecieru
Zrób to smacznieścinamy go nożem. Nakładamy do środka farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu. Na dno naczynia możemy położyć małe liście lub porozrywane które już nam się nie przydadzą. Liście uchronią gołąbki przed ewentualnym przypaleniem. Gołąbki zalewamy rosołem, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 90 min. Kilka minut przed końcem zdejmujemy folię z wierzchu(...)było grudek. Wlewamy do sosu i mieszamy. Sprawdzając konsystencje, jeśli sos jest za rzadki dolewamy jeszcze wody z mąką. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny. Sosem polewamy gołąbka. Smacznego! Ps. mnie zostało kilka liści , wykorzystałam je do zrobienia łazanek
Radość kipiąca uśmiechem.Takie tradycyjne dla mojego domu gołąbki dziś przedstawiam. Zapakowałam w liście kapusty pyszny farsz a potem zajadaliśmy ze smakiem. Gołąbki są pieczone w piekarniku czyli czasu potrzeba tylko tyle co na zrobienie farszu i zawinięcie gołąbków, potem pieką się same. Polecam gorąco, są pyszne. Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowaniePrzepyszne gołąbki czyli mięso mielone owinięte w liście kapusty włoskiej, tym razem zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym. Pomysł na szybki obiad. Nie tracimy czasu na podsmażanie gołąbków a kapusta włoska sprawia, że mięso w środku jest miękkie i delikatne. Gołąbki nie tracą swojego kształtu i jestem pewna, że jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie(...)sposób przygotowywać gołąbki. Składniki: * 1 duża główka włoskiej kapusty * 1 kg mięsa mielonego z szynki * 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu basmati Skworcu) * sól * pieprz * przyprawa do mięsa mielonego (użyłam Skworcu) * 1 jajko * 2 szklanki bulionu * 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę włoską sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić
Zrób to smacznieprzygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam! Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra papryka liść laurowy ziele(...)instrukcji na opakowaniu w posolonej wodzie. * Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy. * Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku. *Gołąbki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy
Z Majeczką w kuchniGołąbki od zawsze kojarzyły mi się z mięsem mielonym, ryżem oraz kapustą głowiastą. Pamiętam, że jako dziecko byłem niejadkiem a właśnie takie gołąbki były moim ulubionym daniem i często gościły na naszym stole, aby moja mama mogła nakarmić swoje wybredne dziecko (przepraszam mamo!). Pomimo, że wciąż uwielbiam ten smak to dzisiaj o wiele bardziej lubię eksperymentować(...)mnie odrobina bazylii oraz oregano). Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowanie możemy skrócić o kilka minut, ponieważ przed sobą mamy jeszcze około 30 minut duszenia faszerowanych gołąbków. Odcinamy głąb kapusty, liście rozdzielamy i myjemy . Największe posłużą nam do zawijania (wybieramy do momentu w którym uznamy, że liść jest zbyt mały na faszerowanie) a mniejszymi wyłożymy garnek. Liście
Gar Zdrowiapokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa gołąbki nam się pieką ,więc robimy sos- w garnku albo rondelku na maśle przesmażam koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem kilka minut, następnie wlewam 2 kartoniki przecieru i dodaję kostkę(...)rosołową i doprawiam do smaku gotuję kilka minut, wlewam śmietanę i jeszcze kilka minut gotuję ,wyłączam i gotowe!!! gotowym sosem polewam gołąbki Smacznego
Swojskie jedzonkopół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską(...)rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnyoraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. na liściu kapusty układamy farsz i zawijamy boki kapusty, apotem rolujemy resztę tworząc kształt gołąbka. W garnku na dnie układamy liście kapusty. na nich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącą, lekko słoną wodą i gotujemy około 1 godz, tak aby kapusta była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy(...)koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje. Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama to wolę typowo mięsne gołąbki
Państwo Wojtczuk gotująmięso zmielone z dodatkiem przypraw. Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki, to zawsze ucieka nam kilka godzin, prawda? Tutaj ogarniemy temat w ciągu godziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo(...)podobnie jak na grilla. Zawinąć w liście, identycznie jak mięso w tradycyjnego gołąbka. Ułożyć ciasno w natłuszczonym naczyniu. Pomidory zmiksować na jednolitą masę. Dołożyć ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sos tabasco, cukier, sól, pieprz i paprykę. Tak doprawiony sos doprowadzić do wrzenia, a następnie polać nim "gołąbki". Całość nakryć folią aluminiową. Chodzi
Poezja Smaków - blog kulinarnyktórych kapustę się drobno sieka i dusi razem z pozostałymi składnikami. Teraz liście kapusty zachowują swój kształt, ale nadal nie zbliżyłam się za bardzo do zawijania w nie czegokolwiek. gołąbki dla leniwych II na 6 garnuszków mała kapusta włoska, 0,5 kg mielonego mięsa, 1 szkl. ryżu, 1 cebula, garść suszonych grzybów, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka suszonego(...)st.C. Na koniec możesz sprawdzić, czy kapusta z wierzchu jest już całkowicie miękka, jeśli nie, to przedłuż czas pieczenia. *Ta ilość płynu zostanie całkowicie wchłonięta, więc jeśli lubisz gołąbki z sosem, to niestety trzeba dodatkowo go przygotować, np. z przepisu na tradycyjny sos grzybowy
Eksperyment sobotniugotowany 4 woreczki, jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć(...)gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną do ziemniaków, pieczywa lub same - gołąbki są aromatyczne, delikatne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego garnka układamy część pozostałych liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat(...)Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut. Życzę smacznego
Kulinarne życieOstatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe(...)kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć
Nie tylko w kuchniuwagi na fakt, iż nie zawijamy je w liście kapusty, a ta czynność pochłania trochę czasu i trudu. Dlatego to danie jest wyśmienite i posiada tę zaletę, że gołąbki są równie wyśmienite, ale nie wymagają tyle czasu, każdy sobie poradzi, zapewniamy, są doskonałe! Składniki: 1 1/2 kg kapusty białej, może być pekińska 1/2 kg mięsa(...)miski przekładamy poszatkowaną kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze
kgwjanczewogołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule(...)kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość podlać
Nie tylko w kuchnipomidorowy: 1 koncentrat pomidorowy 1 litr przecieru domowego pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku garść listków bazylii pieprz, sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie. Ryż czarny i brązowy(...)sosu pomidorowego : Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, następnie pokrojony w kostkę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól. Sos gotujemy przez 10-15 min. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym
Łycha smakówrozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, suszone(...)przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia
Di gotujepowiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik i postanowiłam zrobić z niej gołąbki . Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na obiad to nie mogli się nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków(...)zwijamy , najpierw z jednej strony do środka , następnie z drugiej strony , i wzdłuż w roladkę. Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową lekko smarujemy oliwą i układamy ściśle gołąbki , ja jeszcze wlewam około 1 szklanki wody . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem
Sama słodycz i szczypta chilifarsz w cały liść jarmużu po prostu? - JARMUŻ ZOSTAŁ CAŁKIEM NA POCZĄTKU ZALANY WRZĄTKIEM I POZOSTAWIONY, ŻEBY ZMIĘKŁ; - no to spróbowałam. Dobrze, że najpierw tylko jednego, bo po usmażeniu "gołąbka" i zdejmowaniu go z patelni rozwalił się tak elegancko, że połowa farszu wyleciała ze środka już w drodze na talerz... Oczywiście osuszyłam najpierw liść, odcięłam grubą łodygę, pogniotłam cieńsze(...)POPPINGU Z AMARANTUSA , bo ładnie wygląda ;) - USMAŻYŁAM NA OLEJU KOKOSOWYM , na cienkiej warstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEinnego, bardzo wyrazistego. W kuchni rozlegał się tak intensywny zapach, że ściągnęłam do niej wszystkich mężczyzn z domu na pogaduchy. Każdy z chęcią degustował farsz do gołąbków i się nim zachwycał. Okazało się, że ta wersja skradła serca moich mężczyzn :) Składniki: farsz 1 średnia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych(...)farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj pokrojoną marchewką i cebulą posiekaną w piórka. Bulion wymieszaj z przecierem i pastą chilli, zalej gołąbki, dodaj przyprawy i wszystko gotuj na wolnym ogniu ok 2 h. Smacznego
Niezły MłynekSkroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać). Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym. 125 g mozzarelli garść startego parmezanu ok. 50 g gorgonzoli słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili(...)pół pęczka kopru sól Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić. Wrzucić kawałki gorgonzoli. Posypać całość parmezanem i ułożyć plastry mozzarelli. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40-50 minut
Weekendy w domu i ogrodziemiedzi, cynku, wapnia, manganu oraz krzemu) . Wielkie bogactwo! Jak widzicie warto czasem porzucić swoje mięsne przyzwyczajenia i spróbować czegoś innego - na pewno wyjdzie na zdrowie:) Składniki (na około 10 gołąbków): 600 g pieczarek 300 g cebuli 100 g kaszy gryczanej 100 g kaszy owsianej szczypta suszonej szałwi kopiasta łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka tymianku suszonego pieprz, sól tłuszcz(...)gołbki Zwinięte układać ciasno w garnku, podlać wodą Gotować pod przykryciem 20-40 minut (czas gotowania dostosuj do oczekiwanej miękkości) Sos pomidorowy z cytrynowym aromatem: wywar z gotowania gołąbków 200 g koncentratu pomidorowego tymianek, sól, pieprz, kurkuma sok z 1/4 cytryny zioła prowansalskie Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody. Podawać
pyszne zdrowościukładamy na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady 8. zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego 9. wierzch gołąbków przykrywamy pozostałymi liśćmi, żeby nie spaliły się podczas pieczenia(...)wrzątku rozrabiamy kostkę bulionu, a następnie dodajemy koncentrat 11. powstałym roztworem polewamy gołąbki 12. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmasło i podsmażamy delikatnie czosnek. Łączymy pokrojoną pierś kurczaka z kaszą i czosnkiem. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na liściach układamy udka i porcje piersi z kaszą. Zwijamy, jak gołąbki. Posypujemy papryką. Podsmażamy na oleju z niewielką ilością masła. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelni podsmażamy marchewkę. Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę bulionu(...)warzywnego i przekładamy do gołąbków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyUwielbiam gołąbki. Na zmianę z pierogami mogłabym je jeść co drugi dzień :) Szkoda tylko, że ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne i bałaganotwórcze ;) ! - Po co tyle tych gołąbków? Dwa tygodnie będziemy je jeść... Patrzę na te zdjęcia, piszę ten przepis i żałuję, że te gołąbki to już historia - zniknęły w trzy dni :) A jeśli kiedykolwiek przyszło(...)robić gołąbki, to wiesz, że to nie takie chop siup i chwilę trzeba się z tą kapustą poużerać, a później jeszcze cały ten bałagan posprzątać. Chciałabym, żeby mi się chciało co tydzień :) Ale mi się nie chce. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpodsmażyć. 2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. 3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki. 4. Zawinięte gołąbki ułożyć w garnku wyścielonym kapustą ( zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków), zalać wodą ( najlepiej tą od odparzania kapusty ) i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka(...)Gołąbki te najlepiej podawać z sosem grzybowym
A Ty Smakuj MnieDoprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie oddzielamy liście kapusty, z każdego wycinamy zgrubienie. Nakładamy farsz i zawijamy ciasno (zostawiamy kilka najmniejszych liści luzem). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 60 do 90 minut(...)nieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp. Smacznego! u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :) pyyycha
KasiekGotujeminut mieszając. Na końcu dodaję 1/2 pęczka posiekanej pietruszki dosmaczam sola i pieprzem. Farsz nakładam na liście kapusty (2-3 łyżek farszu w zależności od wielkości liści) i zawijam gołąbki. W dużym garnku (zazwyczaj w dużym żaroodpornym naczyniu, ale w związku z tym, że małe łapki dość skutecznie unieszkodliwiły takowe, pojawił się garnek) układam na spodzie kilka liści(...)kapusty i posypuję odrobiną kiszonej kapusty, a następnie układam dość ciasno gołąbki. Na wierzch gołąbków ponownie nakładam odrobinę kiszonej kapusty i liście kapusty. Całość zalewam szklanką soku z kiszonej kapusty i 3 szklankami zimnej wody. Duszę pod przykryciem 2-3 godzin na małym ogniu. Podaję ze wspomnianym sosem z kiszonych nerkowców - przepis już wkrótce
Magiczna kuchnia Dariispód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty. 4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody
Apetyczna babeczkamięsem, dodajemy przyprawę barbecue, warzywko i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie składniki. U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej. Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką. Tym samym posypujemy po wierzchu. Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron(...)Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków, na tym samym oleju podsmażamy ją delikatnie. Gołąbki układamy w naczyniach żaroodpornych, posypujemy marchewką, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temp. 160 st. C. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyźródło białka, jakim jest soczewica. Można je zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować. Na 10 średnich gołąbków: kapusta pekińska 200 g ryżu 2 szklanki wywaru warzywnego 1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości 120 g czerwonej soczewicy 1/2 kg pieczarek oliwa z oliwek szalotka czosnek(...)wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne gołąbki :-) . Gołąbki układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną bulionu lub dowolnym sosem (najlepiej pomidorowym lub szpinakowym) i zapiekamy przez 20 min, w 190 st. C. Filed under: Dania
kuchcikownialiście na dno garnka rozłożyć sitko do gotowania na parze i nami układać gołąbki - nie przypali się kapusta na dnie garnka wlać teraz wodę i polać olejem gołąbki - można też je skropić maggi pod przykryciem gotować z 40 minut i zostawić do ostudzenia wodę z gołąbków wlać do mniejszego garnka i dodać koncentrat, śmietanę, mąkę(...)cukier i mieszając rózgą zagotować i zagęścić sos gołąbki z dodatkiem tej przyprawy są smaczne i wyjątkowe, smakują z sosem jak i bez sosu........POLECAM......SMACZNEGO!!! "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, naturalne liofilizaty - skład: cebula, czosnek, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny, cukier, sól morska - opakowanie: 45 gram
W Mojej Kuchni Lubiępokrojoną w kostkę cebulkę posypaną cukrem do cebulki wlać zmiksowane w blenderze umyte pomidorki ze skórką posypać pieprzem, przyprawą w płynie do smaku, kucharkiem i zagotować do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody(...)większym ogniu co jakiś czas mieszając z tej ilości wyszły mi 24 gołąbki, użyłam 8 gołąbków resztę w 3 porcjach ZAMROZIŁAM BEZ PODSMAŻANIA - po odmrożeniu są jak świeże i wtedy je podsmażam sos jest dobrze odparowany i mamy naturalnie gęsty sos z pomidorów..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś gdy nie byłam jeszcze właścicielką cudownego wynalazku , jakim jest szybkowar, przygotowywałam gołąbki partiami w mikrofali. Czas gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy(...)liście wyjąć z garnka, odsączyć na talerzu i wyjąć na blat. Postępować tak samo z resztą liści. Na jedno zaparzanie wkładam ok.4-5 liści. Mnie wyszło 17 liści do zawinięcia gołąbków i 2 dodatkowe, którymi wyłożyłam dno garnka. Ja przygotowywałam dla 5-cio osobowej rodziny i to na 2 dni ( jedna robota), ilości można oczywiście zmniejszyć. Przygotowanie farszu: Do miski
Smaczne Zdrowegołąbkach bez zawijania wiele słyszałam. Któregoś dnia chciałam zrobi gołąbki, ale przez roztargnienie kupiłam małą kapustę i odechciało mi się zawijania miniaturowych gołąbków, więc zaczęłam szparac w internecie, szukałam przepisu na gołąbki bez zawijania i takim sposobem trafiłam na blog Edytka w kuchni , na którym znalazłam przepis na szukaną przeze mnie potrawę(...)Wyszło pysznie, jednak moje dziecko i tak woli klasyczne zawijane w liście kapusty gołąbki. A ja polubiłam i te bez zawijania. Mówią, że z gołąbkami bez zawijania jest mniej pracy, według mnie czystsza kuchnia zostaje po klasycznych i przy tych bez zawijania jest troszkę więcej roboty. A Wy co sądzicie? Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego
Blondynka GotujeWiem, że przez tradycyjne gołąbki każdy rozumie co innego... Dla mnie tradycyjne gołąbki to takie z mięsa mielonego i ryżu, bo takie jadłam od dziecka:) Nietradycyjne, które uwielbiam, to takie, w których zamiast ryżu jest kasza gryczana. Gołąbki bez ryżu lub kaszy to mielone w kapuście ;) Podkreślam: to moje subiektywne zdanie, oparte na doświadczeniach(...)dzieciństwa:) Do tradycyjnych gołąbków przygotowałam tym razem nieco mniej tradycyjny sos pomidorowy z nutką chilli. Zdecydowałam się też na kapustę włoską, bo z taką mi bardziej smakują, a polecam ją też każdemu, kto nigdy nie robił gołąbków, bo łatwiej je zawinąć!;) Ja przygotowuję gołąbki w piekarniku, tak mi wygodnie, nie martwię się, że się przypalą
Kraina Tysiąca Smaków