gołąbki - 2500 przepisów (strona:49/167)

Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 123

pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie "doszły",wtedy ta kapusta się wprost rozpływa   gołąbki nam się pieką ,więc robimy sos- w garnku albo rondelku na maśle przesmażam koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem kilka minut, następnie wlewam 2 kartoniki przecieru i dodaję kostkę(...)rosołową i doprawiam do smaku gotuję kilka minut, wlewam śmietanę i jeszcze kilka minut gotuję ,wyłączam i gotowe!!! gotowym sosem polewam gołąbki Smacznego

Swojskie jedzonko
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 90

pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską(...)rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego

coolinarny
Gołąbki 144

oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. na liściu kapusty układamy farsz i zawijamy boki kapusty,  apotem rolujemy resztę  tworząc kształt gołąbka. W garnku na dnie układamy liście kapusty. na nich układamy gołąbki. Zalewamy je gorącą, lekko słoną wodą i gotujemy około 1 godz, tak aby kapusta była miękka. Po ugotowaniu część wywaru odejmujemy(...)koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje. Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama to wolę typowo mięsne gołąbki

Państwo Wojtczuk gotują
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 132

mięso zmielone z dodatkiem przypraw.  Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki, to zawsze ucieka nam kilka godzin, prawda? Tutaj ogarniemy temat w ciągu godziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo(...)podobnie jak na grilla. Zawinąć w liście, identycznie jak mięso w tradycyjnego gołąbka. Ułożyć ciasno w natłuszczonym naczyniu. Pomidory zmiksować na jednolitą masę. Dołożyć ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sos tabasco, cukier, sól, pieprz i paprykę. Tak doprawiony sos doprowadzić do wrzenia, a następnie polać nim "gołąbki". Całość nakryć folią aluminiową. Chodzi

Poezja Smaków - blog kulinarny
pieczone gołąbki dla leniwych 103

których kapustę się drobno sieka i dusi razem z pozostałymi składnikami. Teraz liście kapusty zachowują swój kształt, ale nadal nie zbliżyłam się za bardzo do zawijania w nie czegokolwiek. gołąbki dla leniwych II na 6 garnuszków mała kapusta włoska, 0,5 kg mielonego mięsa, 1 szkl. ryżu, 1 cebula, garść suszonych grzybów, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka suszonego(...)st.C. Na koniec możesz sprawdzić, czy kapusta z wierzchu jest już całkowicie miękka, jeśli nie, to przedłuż czas pieczenia. *Ta ilość płynu zostanie całkowicie wchłonięta, więc jeśli lubisz gołąbki z sosem, to niestety trzeba dodatkowo go przygotować, np. z przepisu na tradycyjny sos grzybowy

Eksperyment sobotni
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 134

ugotowany 4 woreczki, jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć(...)gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną do ziemniaków, pieczywa lub same - gołąbki są aromatyczne, delikatne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w sosie pomidorowym 123

mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego garnka układamy część pozostałych liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat(...)Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem 139

Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe(...)kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć

Nie tylko w kuchni
Najprostsze gołąbki 151

uwagi na fakt, iż nie zawijamy je w liście kapusty, a ta czynność pochłania trochę czasu i trudu. Dlatego to danie jest wyśmienite i posiada tę zaletę, że gołąbki są równie wyśmienite, ale nie wymagają tyle czasu, każdy  sobie poradzi, zapewniamy, są  doskonałe! Składniki: 1 1/2 kg kapusty białej, może być pekińska 1/2  kg mięsa(...)miski przekładamy poszatkowaną  kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze

kgwjanczewo
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 103

gołąbki przypadną do gustu amatorom dań typu pyzak (tarciuch) czy też tartych klusek ziemniaczanych. Zupełnie odmienne od tradycyjnych, a gdy pominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule(...)kapusty rozłożyć, na końcu liścia od strony nerwu nałożyć po łyżce farszu, założyć na farsz boki liścia i zwinąć w gołąbka. Na dno brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość podlać

Nie tylko w kuchni
Dzikie gołębie 118

pomidorowy:  1 koncentrat pomidorowy  1 litr przecieru domowego pomidorowego 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku garść listków bazylii pieprz,  sól ziołowa Przygotowanie gołąbków: W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie.   Ryż czarny i brązowy(...)sosu pomidorowego : Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, następnie pokrojony w kostkę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól.  Sos gotujemy przez 10-15 min.  Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym

Łycha smaków
Gołąbki z grzybami 156

rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, suszone(...)przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej/masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Wymieszać z odrobiną wody, w której gotują się gołąbki i delikatnie połączyć z resztą zawartości garnka. Gotować do zgęstnienia

Di gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną . 149

powiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik  i postanowiłam zrobić z niej gołąbki .  Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na  obiad to nie mogli się nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków(...)zwijamy , najpierw z jednej strony do środka  , następnie z drugiej strony , i wzdłuż w roladkę.  Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową lekko smarujemy oliwą i układamy ściśle gołąbki  , ja jeszcze wlewam około 1 szklanki wody  . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem

Sama słodycz i szczypta chili
KOTLETY Z RYŻU, PAPRYKI I JARMUŻU - rasta ;) 111

farsz w cały liść jarmużu po prostu? - JARMUŻ ZOSTAŁ CAŁKIEM NA POCZĄTKU ZALANY WRZĄTKIEM I POZOSTAWIONY, ŻEBY ZMIĘKŁ; - no to spróbowałam. Dobrze, że najpierw tylko jednego, bo po usmażeniu "gołąbka" i zdejmowaniu go z patelni rozwalił się tak elegancko, że połowa farszu wyleciała ze środka już w drodze na talerz... Oczywiście osuszyłam najpierw liść, odcięłam grubą łodygę, pogniotłam cieńsze(...)POPPINGU Z AMARANTUSA , bo ładnie wygląda ;) - USMAŻYŁAM NA   OLEJU KOKOSOWYM , na cienkiej warstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 129

innego, bardzo wyrazistego. W kuchni rozlegał się tak intensywny zapach, że ściągnęłam do niej wszystkich mężczyzn z domu na pogaduchy. Każdy z chęcią degustował farsz do gołąbków i się nim zachwycał. Okazało się, że ta wersja skradła serca moich mężczyzn :) Składniki: farsz 1 średnia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych(...)farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj pokrojoną marchewką i cebulą posiekaną w piórka.  Bulion wymieszaj z przecierem i pastą chilli, zalej gołąbki, dodaj przyprawy i wszystko gotuj na wolnym ogniu ok 2 h. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania