gołąbki - 2500 przepisów (strona:44/167)

GOŁĄBKI 66

smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)będzie kleista. Na miękkie liście kapusty nakładam niedużą ilość farszu, zwijam. Można je spiąć wykałaczką. Na dnie garnka umieszczam dwa, trzy wierzchnie liście kapusty, na nich ciasno układam gołąbki zwinięciem do dołu. Zalewam wodą do ok. 1/3 wysokości, dodaję liście laurowe i ziele. Garnek przykrywam uchyloną pokrywką, wstawiam na mały gaz. Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję

Zasmakuj Kuchni
Jak wyczarować obiad w 30 minut? 90

Skład mają super, sami zobaczcie, że nie ma się absolutnie do czego przyczepić: Ale po kolei, bo obiecałam obiad w pół godziny dla 4 osób. . Potrzebne Ci będą gotowe gołąbki (w opakowaniu są dwie sztuki, więc ja miałam dwa), około 1,5 kg ziemniaków i 400 g pieczarek. dodatkowo: pół gałki muszkatołowej, koperek (może być suszony), sól(...)minut i dodaj kolejną partię grzybów. Dzieki temu podsmażą się na złoto, a nie ugotują. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową (szczypta- 1/3 gałki). Jeżeli masz mikrofalówkę to przygotuj gołąbki zgodnie z intrukcją na opakowaniu, lub rozpakuj delikatnie, przełóż je razem z sosem do garnka, dodaj 100 ml wody i na maleńkim ogniu pod przykryciem podgrzej około 5 minut

greenscarf
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 87

wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty(...)dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:)) Domowy ocet

mojej kuchni
Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny 181

widzę nową jasną kuchnię, a w szafkach komplet właśnie takich garnków… Ach rozmarzyłam się No nic póki co cieszę się obecnym, a Was zapraszam raz jeszcze na pyszne gołąbki z pekińską kapustą. Jeśli tak jak ja lubicie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zwijaniem, ten przepis będzie dla Was idealny. Do tego kapusta pekińska ciekawie(...)garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy. Zmniejszamy płomień na minimalny i na tym etapie przekładamy nasze podsmażone gołąbki (kotleciki). Smacznego

Słodkie okruszki
Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina 142

Przypadkiem na obiad w minioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam  kapustę. Zostało  kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad(...)smaku. Dodałam resztę składników. Odparowałam aż zrobił się gęsty sos. Trzeba pilnować, mój w pewnym momencie zrobił się za gęsty, dolałam wodę. Pod koniec dodałam także suszony tymianek.  Gołąbki włożyłam na patelnię z sosem. Chwilę jeszcze się dusiły. Można też gołąbki zapiec w naczyniu żaroodpornym i upiec polewając przed podaniem sosem. Moja rodzina jadła

AZgotuj!
Pieczone gołąbki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem 111

Gołąbki zna każdy z nas, ale nie każdy wie, że można zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu  150g boczku  2 cebule(...)każdego liścia ostrym nożem usuwamy jego twardą część (głąb przy końcu liścia). Nakładamy po 2-3 czubate łyżki farszu, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem.  4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy

Szefowa kuchni
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 172

śmietany 12 lub 18% - 2 łyżki tartej marchewki - łyżka tartego selera - przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Gołąbki: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. W kapuście odkroić głąb(...)następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos: Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem zalać

Kulinarne blogowanie
GOŁĄBKI Z MIĘSA MIELONEGO I RYŻU BIAŁEGO 160

wypłynął z liścia podczas gotowania.Postępuj tak do wyczerpania farszu. Weź duży garnek, jego dno wyłóż liśćmi kapusty zdjętymi z jej wierzchu przed gotowaniem. Układaj na liściach przygotowane gołąbki, następnie zalej wodą zagotowaną w czajniku, włóż pęczek natki pietruszki, wsyp łyżkę kucharka i gotuj aż do miękkości liści kapusty w których znajduje się farsz. Z garnka, w którym(...)gotowały się gołąbki odlej do mniejszego rondla 2,5 szklanki wywaru, dopraw go koncentratem pomidorowym i zagęść mąką do konsystencji sosu. Gołąbki poporcjuj na płaskie talerze i polej sosem. Można podawać z chlebem, z ziemniakami lub według własnego uznania

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 104

wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty(...)dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień. Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:)) Domowy ocet

w mojej kuchni
szybkowar-pyszne gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów... 116

wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali do dna wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, gołąbki wyjmuję jak dobrze wystygną, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować(...)minut co jakiś zamieszać gołąbki włożyć do sosu - gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
z przyprawą do makaronu gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 145

wrzątku, z wystudzonych liści wyciąć gruby nerw i nakładać porcję farszu, zawijać gołąbki, układać w dużej brytfannie, na dnie można położyć nie potrzebne liście, wlać na gołąbki wodę i zmiksowane blenderem pomidory, piekarnik nagrzany na 210 C, gołąbki piec pod pod przykryciem z 60 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu(...)minut pyszne gołąbki na obiad , smakują również na zimno do pieczywa z masłem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
DOLMY - TURECKIE GOŁĄBKI 125

ziołami.Moje zawierają to i  to.Dolmas mięsny podaje się zazwyczaj na ciepło ,a bezmięsny na zimno z sosem tzatzyki lub tylko z jogurtem.Zwane tez sa powszecnnie "falszywymi gołąbkami ".Dolme Turcy podają przy wszelkich okazjach jak :spotkania rodzinne,wesela i inne ważne uroczystości.Cieszę się ,że mogłam skosztować tych pyszności i moi przyjaciele ,których nimi poczęstowałam.Ja zrobiłam(...)Garnek wysmarować oliwą i koncentratem lub przecierem,układać ściśle dolmy,zalać 1 szkl.zimnej wody,gotujemy na maleńkim ogniu pod przykryciem,gdy gołąbki wchłoną całą wodę tzn.że gołąbki są Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka a'la gołąbki 324

Gołąbki uwielbiam, gołąbki uwielbia Przemek ale nie chciało mi się ich zwijać i dzięki temu powstała ta zapiekanka. Smakuje tak jak gołąbki zawijane choć ma zgoła inny wygląd. Prosta w wykonaniu i znikająca szybko z talerzy. Popróbujcie taką zrobić a przepadniecie tak jak my. Zapiekanka a'la gołąbki. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Gołąbki z pieczarkami 237

moim rodzinnym domu zawsze jadało się gołąbki z mięsem i ryżem lub z pieczarkami i ryżem, polane sosem pomidorowym. Mama Sławka robi gołąbki z samym mięsem, z sosem pomidorowym i z ziemniakami. Są smaczne, ale ja nie mogę się do nich przekonać(...)smak, jakiego oczekuję. Moja propozycja związana jest ze zbliżającą się Wigilią. Postanowiłam, że u nas w tym roku zagoszczą na stole właśnie gołąbki. Dobrze, że zabrałam się za nie wcześniej, bo są bardzo pracochłonne. Oczywiście zamroziłam, a podam je z sosem z borowików. Składniki: • 1 kg pieczarek

To co kocham
GOŁĄBKI MAŁEJ OGRODNICZKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 97

Pierwszy raz to danie robiłam dobre 35 lat temu , kiedy to nie umiałam nawet zwinąć "gołąbki" z kapusty.Pekinka była łatwa w przygotowaniu co umożliwiało mi zajadanie się gołąbkami ha ha...Polecam ogromnie ten przepis ,no jest łatwy w przygotowaniu i noe trzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :) , a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji(...)ósemki jabłko i układamy ściśle obok siebie gołąbki, zalewamy przecierem pomidorowym( możemy go wymieszać ze śmietaną).Przykrywamy pokrywą rondel i zostawiamy na małym ogniu.Po 45  minutach gołąbki są gotowe do podania ma stół.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki