bez zawijania, kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody, majeranek, papryka(...)ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchnisosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz łyżka posiekanej pietruszki(...)czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp
Stare GaryPrzygotowanie: Z kapusty włoskiej wykrawamy głąb, liście ostrożnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe aby się łatwo zawijało gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty. Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki(...)zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków - SKŁADNIKI: 1/2 litra wody
w mojej kuchnisię w mniejszym lub większym stopniu, ale smak każdy zna. Dzisiaj proponuję przepis na gołąbki z kapusty włoskiej bo zatęskniłam do niedzielnych obiadów w rodzinnym domu… Gołąbki – składniki: duża główka kapusty włoskiej ok. 750g mięsa mielonego 2 jajka pół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania(...)gołąbków) majeranek, sól, pieprz Sos: 2 puszki pomidorów (zmiksowane) 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, szczypta cukru śmietana mała, koperek (u mnie bazylia)- opcjonalnie pól szklanki wody Do dużego garnka wlewam wodę i dodaję 2-3 łyżki octu, który sprawi że liście się nie rozpadną w czasie gotowania. Doprowadzam do wrzenia. Liście kapusty odcinam i opłukuję
UgotujmyTo.plpapryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr + wywar z gołąbków, śmietana 12% 100 gram Z kapusty wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb, do wrzącej nie osolonej wody w dużym garnku wlać olej 4 łyżki (lepiej liście schodzą z główki(...)każdy liść nakładać porcję farszu (jeśli zostanie farsz to usmażyć kotleciki, ja takie zrobiłam) zawijać ciasno liście. W szybkowarze rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta na dnie) , układać gołąbki, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i gotować z 30 minut, najlepiej wieczorem i zostawić na noc do wystygnięcia, przy wyjmowaniu się rozlecą. Wywar przelać
W Mojej Kuchni LubięGołąbkowe Lasagne, czyli taka kuchnia fusion, którą i to też dziwne popełniłem już kiedyś z Lasagne, ale wtedy były to japońskie smaki. Pomysł na taką wersję gołąbków, które swoje początki mają, jak to zwykle bywa z diety, jeśli tak to można nazwać, ubogich chłopów, wpadł, mi przeglądając internet. Same gołąbki przywędrowały do Polski około XIX wieku(...)Ukrainy, ale są one znane w całej Europie wschodniej i środkowej. Gołąbkowe Lasagne Nazwa-gołąbki-według historyków, może pochodzić od gołębi zawijanych w liście kapusty, by mięso nie wysychało podczas pieczenia, które jadano na szlacheckich dworach. Uboższe i ubogie warstwy społeczne, zaadoptowały ten przepis na swoje możliwości i w liście kapusty zawijano kaszę i ziemniaki, a i zdarzało
RafalCookGołąbki z kaszą i pieczarkami w aksamitnym sosie maślanym. Świetny sposób na wykorzystanie dużych liści botwinki. Pyszne nie banalne połączenie prostych nie wyszukanych składników. około 15 małych gołąbków 15 dużych liści botwinki 100 g kaszy wiejskiej 300 g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz ząbek czosnku 1 jajko Łyżka masła Sos maślany(...)dodać jajko i wymieszać. Liście botwinki włożyć na pół minuty do gorącej wody(wrzątku). Następnie odsączyć na sicie. Na każdym liściu ułożyć łyżkę farszu i zwijać jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane rulony możemy gotować na parze albo gotować tradycyjnie : gołąbki włożyć do dużej patelni, wlać około pół szklanki wody i gotować pod przykryciem około
Andzia Pichcijajkiem, kucharkiem, przyprawą do wieprzowiny, cebulą podsmażoną na oleju, na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i ciasno zawijać. Na dnie szybkowara rozłożyć sitko rozkładane ( ochrona przed przypaleniem się gołąbków na dnie ) i układać na nim gołąbki, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, w szybkowarze(...)zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Zimne gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia, wsypać posiekaną natkę pietruszki. - gołąbki z szybkowara są mega delikatne, aromatyczne, smaczne, w szybkowarze najlepiej je zrobić wieczorem i zostawić do dobrego wystudzenia
W Mojej Kuchni LubięGołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych , to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam(...)dobrze przyprawić. Słodka śmietana zrównoważy kwaśny smak przecieru. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać odrobinę cukru (nie więcej jak pół łyżeczki). Czytaj więcej: Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych The post Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSzybkie gołąbki”, „Gołąbki bez zawijania”, „Gołąbki dla leniwych” – wiele razy spotykałam się z tymi określeniami, ale nigdy nie próbowałam takich przygotować. Jak to jednak mówią, co się odwlecze, to nie uciecze, i przyszedł czas, bym i ja przygotowała je w swojej kuchni. Muszę Wam powiedzieć, że choć wyszły(...)pyyyyyszne, moim zdaniem daleko im do takich tradycyjnych gołąbków mojej Mamy. Żeby jednak nie było, że narzekam, muszę napisać, że danie to bardzo mi smakowało. Mojej Rodzinie również, i co lepsze, padła prośba by zrobić je ponownie. I faktycznie, to już moje kolejne podejście do tej potrawy. Wpisało się u nas na stałe. Mięso wychodzi pyszne. Delikatne i mięciutkie
Smaki Na Talerzukońca pozostałą część liścia. Dno brytfanki wykładamy kilkoma niepotrzebnymi liśćmi kapusty. Na wierzchu układamy gołąbki łączeniem do dołu. W osobnym garnku zagotowujemy bulion i zalewamy nim gołąbki, przykrywamy pokrywką. Wstawiamy na ogień i gotujemy przez ok. 45 – 60 min., aż kapusta będzie miękka
Domowy Smak Jedzeniapodałam podobnie jak Mimi, w formie zapiekanki. Osobiście uwielbiam potrawy z kapustą, a mój dwuletni syn poszedł w moje ślady. Dlatego kapusta często gości na moim stole. Gołąbki podane w taki sposób wyglądają niebanalnie i bosko smakują. W przepisie wymieniam świeżą bazylię, bo nadaje ona potrawą wyjątkowego smaku. Koniecznie musicie spróbować! Suszona bazylia traci bardzo wiele(...)którego już praktycznie nie ma). Potrawa zasmakuje nie tylko dorosłym, ale polecam ją również dla najmłodszych. Mój syn zjadł całą dużą porcję :-) Duża porcja dla 4 osób (po dwa gołąbki). SKŁADNIKI 1 duża kapusta 600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 duża cebula oliwa 200 g ryżu 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 3 łyżeczki
Passions hobbies lifesikorek. Czekam na kolejny przebój szpaków. Żadnej polityki, żadnych sporów, żadnych reklam. Radio doskonałe;) Wobec tego gołąbki na obiad to dobry pomysł. Tym bardziej, że są to gołąbki leniwe. Lenistwo podczas ich przygotowania polega na tym, że nie muszę zawijać je we wcześniej obgotowane liście kapusty. I chyba tylko na tym, bo kapustę jednak trzeba pokroić(...)uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką. Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól pieprz mąka do obtoczenia olej do smażenia
Obiad gotowyrobiłam gołąbki z kapusty włoskiej [ kiedyś robiłam faszerowaną kapustę - klik ]..moje ze względu na brak czasu gotowały się w wolnowarze,ale można ugotować je tradycyjnie w garnku.Ja gołąbki zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy . 1 główka kapusty włoskiej(...)Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz mięsny i zwijać.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę , pora, listek ,ziele i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym [ ja zapomniałam o wymieszaniu i koncentrat dodałam osobno] .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać
Moje domowe kucharzenierozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą
Mój pomysł na