gołąbki - 2688 przepisów (strona:56/180)

OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 303

jeszcze przez ok. 20 minut (jej kolor musi być podobny do tego na końcowym zdjęciu – coś jakby była trochę przypalona). Warto też sprawdzić miękkość kapusty, wbijając widelec w „gołąbki” – jeśli udaje się to bez większego oporu, potrawa jest gotowa. 6 . SOS (5 m in) W formie po upieczeniu(...)zostanie jeszcze sporo płynów – możecie przelać ten sos do garnuszka i chwilę podgotować, aby go zagęścić. Warto też podkręcić jego ostrość dodatkową porcją pieprzu. Jeśli lubicie tradycyjny sposób podawania gołąbków, możecie dodać do sosu nieco koncentratu pomidorowego. PODANIE Upieczone mięso w kapuście polewamy zagęszczonym sosem własnym i pałaszujemy z dodatkiem pajdy wiejskiego chleba. Osoba, która spożyje gulasz otrzymuje jeden

Nerds Kitchen
Gołąbki z serkiem topionym 265

lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od  PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka(...)gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło.  Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej

VioletoweKucharzenie
Gołąbki poznańskie 188

mięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny  sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe(...)obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką

Kuchenne aromaty
Gołąbki 210

garnka wykładamy uszkodzone liście kapusty, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Zwijamy gołąbki i ciasno układamy w garnku. Gotujemy wodę w czajniku i zalewamy gołąbki, gotujemy pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ugotowaniu bardzo delikatnie odlewamy pozostałą wodę z gołąbków do mniejszego garnka. Zagotowujemy dodajemy koncentrat pomidorowy lub/i pomidory krojone

NA MOIM TALERZU
Oszukane gołąbki 232

Cała nasza rodzinka uwielbia gołąbki, jednak są one dość pracochłonne. Dlatego często przygotowuję tzw. "oszukane gołąbki". Od tradycyjnych gołąbków różnią się tym, że używam do nich surowego ryżu i nie zawijam ich w kapustę, tylko kapustę dodaję do mięsa i ryż. Jedyna ich wada jest to, że są bardzo delikatne i ciężko się je skleja(...)kotleciki, obsmażyć z obu stron.  Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.  Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 89

Gołąbków nie trzeba przedstawiać nikomu! TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM to danie, które znika z talerzy w mgnieniu

COOKMAGAZINE
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM 101

Papryka faszerowana mielonym mięsem, z dodatkiem ryżu, coś a'la gołąbki, tylko zamiast kapusty, mamy paprykę. Dla mnie super. Fajna odmiana dla tradycyjnych gołąbków, szczególnie w sezonie paprykowym. Inspiracją był ten przepis Składniki:   / 4 porcje - 4 papryki - 350-400g mielonego mięsa (u mnie nawet 420g- było idealnie) - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)łyżki posiekanej natki - 100g surowego ryżu (u mnie basmati) - 1 pomidor - 1 jajko (można pominąć, ja zwykle robię gołąbki bez jajka) - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/2 łyżeczki tymianku - 2 łyżeczki oregano - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka kurkumy - sól i pieprz Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, u mnie 12 minut na małym palniku w 200g wody

Smaczne Zdrowe
Gołąbki z ryżem, czyli gołąbki jak u mamy 107

Gołąbki z ryżem i sosem przygotowanym na bazie zasmażki są moim pysznym wspomnieniem z dzieciństwa. Lubiłam je odkąd pamiętam, a moja mama była prawdziwą mistrzynią w gotowaniu. Nie tylko gołąbków! Zawsze gotowała właśnie gołąbki z ryżem i dodatkowo z bułką, bo takie lubił tata. Tak Czytaj więcej

Di gotuje
Potrawka gołąbkowa. Proste w przygotowaniu dane jednogarnkowe, które ma ten smak. PRZEPIS 126

Połączenie kapusty, ryżu, mięsa i pomidorów to tak lubiany przez wszystkich smak gołąbków. Jeśli akurat nie masz połowy dnia na ich przygotowanie, wypróbuj przepis na potrawkę gołąbkową. Smakuje bardzo podobnie, a robi się ją bardzo prosto. Przepis na potrawkę gołąbkową Składniki: Główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej, 2 cebule, 0,5 kg mielonej wieprzowiny, 3-4 dojrzałe pomidory(...)ryż, gotuj kolejne 12-15 minut. W tym czasie ryż powinien się ugotować i wchłonąć nadmiar wody. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Polecamy też nasz przepis na fałszywe gołąbki: Fałszywe gołąbki są naprawdę pyszne. Przepis bez zawijania Artykuł Potrawka gołąbkowa. Proste w przygotowaniu dane jednogarnkowe, które ma ten smak. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska

Kulinarna Polska
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 161

formie żaroodpornej, (na  spodzie można położyć kilka ugotowanych liści kapusty, np. tych które się porwały). W małym garnku zagotowujemy bulion, pozostałe grzyby oraz wodę z ich moczenia. Zalewamy gołąbki. Stawiamy na ogniu, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy 40 minut. Jeśli użyliśmy foremki, wstawiamy ją na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, bez termoobiegu. Wywar(...)gołąbków przelewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Mąkę rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody i wlewamy do bulionu. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotujemy 10 minut, bez przykrycia, aż sos zredukuje się i zagęści. Dodajemy posiekany koperek. Przelewamy z powrotem do naczynia z gołąbkami. Gotujemy lub pieczemy przez kolejne

cool and minty
Gołąbki z mięsem z wolnowaru 136

zrobiłam gołąbki, ale nie jak zawsze w piekarniku czy ganku, ale tym razem w wolnowarze. Po pierwsze nie musiałam gotować ryżu, bo sam doszedł w trakcie gotowania gołąbków i nie musiałam się martwić czy się przypalą czy sos za szybko odparuje. Nic z tych rzeczy. Gołąbki ugotowały się w sosie, były miękkie, sos mocno pomidorowy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki grzybowe w czerwonej kapuście 167

ciasno pozwijać. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą w której moczyły się grzyby (ok. 250 ml)  i bulionem. Gotować pod przykryciem 30 minut.   Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Sos podać do gołąbków

Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki na odwrót w sosie pomidorowym 102

Jakiś czas temu dostałam pytanie, czy mam przepis na gołąbki na odwrót. Tak się składa, że moja Babcia robi najlepsze. Wzięłam od niej szczegółowe(...)instrukcje, ale wstrzymywałam się z ich wykonaniem. Jak zawsze towarzyszyła mi obawa przed zepsuciem czegoś. No bo co bym później zrobiła z całą główką kapusty? Okazało się, że przygotowanie gołąbków na odwrót jest bardzo łatwe […] Artykuł Gołąbki na odwrót w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
zapiekane gołąbki bez zawijania 703

obsmażamy. składniki na sos: 250 ml bulionu 200 g przecieru pomidorowego sól, pieprz wykonanie: Przecier mieszamy z bulionem, doprawiamy do smaku. Trochę sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy podsmażone gołąbki i zalewamy je pozostałym sosem. Pieczemy w 190 st. C przez ok. 40-45 min. Przed podanie posypujemy posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia