gołąbki - 2500 przepisów (strona:56/167)

Gołąbki z serem w sosie paprykowym 63

Gołąbki z serem w sosie paprykowym Czy jedliście już kiedyś gołąbki z serem  w tak aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam. Składniki: ·        1 główka kapusty ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 torebka ryżu(...)Bazyli, gotujemy 5 minut. Studzimy i blendujemy 8.    Sos ponownie przelewamy do garnka, zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąka i chwilkę gotujemy. 9.    Gotowym sosem polewamy gołąbki. 10.       Danie gotowe. 11.       Smacznego

Kulinarna Chwila
Gołąbkowy Hit 113

rozbijamy, solimy. 2.       Liść kapusty rozkładamy na desce, na liściu układamy mięso, następnie plaster sera, paseczek ogórka oraz papryki i zwijamy tak samo jak gołąbki. 3.       Układamy w naczyniu żaroodpornym. 4.       Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju(...)warzywa będą miękkie. 6.       Pod koniec prużenia wlewamy przecier i doprawiamy papryką oraz solą. 7.       Sosem warzywnym polewamy gołąbki. 8.       Zapiekamy 30 minut w 180°C. 9.       Danie gotowe. 10.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotleciki a la gołąbki 91

Kotleciki a la gołąbki Dziś zapraszam Was na pyszne kotleciki a la gołąbki. U nas taki obiad znika w mgnieniu oka. Tak przygotowane kotlety z ryżem i kapustą włoską są bardzo sycące. Dlatego najczęściej jemy je bez żadnych dodatków. Ale Wy oczywiście śmiało możecie je podać np. z ziemniakami lub zestawem surówek. Podane składniki(...)dużą porcję dla 4 osobowej rodziny. Polecam. Prosty i pyszny obiad.   Składniki: Na kotleciki a la gołąbki: 1 kg mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego pół główki mniejszej kapusty włoskiej 2 jajka klasy M około 9 pełnych łyżek ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon świeżo mielony pieprz i sól do smaku bułka tarta olej do podsmażenia kotlecików

Słodkie okruszki
Gołąbki Ala Meksykańskie 132

Gołąbki Ala Meksykańskie Gołąbki kto ich nie lubi, mielone w kapustce, w pysznym sosie pomidorowym, trochę się wahałam zrobić inaczej, a teraz będę zachęcać do zrobienia, bo są jeszcze lepsze niż zwyczajne. Składniki: ·        Główka kapusty ·        ½ kg mięsa mielonego(...)marchew. 5.   Rozkładamy liść kapusty, na środek nakładamy farsz i zawijamy. 6.   Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i zapiekamy 50 minut w 180°C. 7.   Gołąbki gotowe. 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 87

podawać lekko ciepłą. Marynowane liście winogron Należy je zerwać właśnie teraz – wczesnym latem. Gdy je zamarynujemy możemy je jeść przez cały rok. Co możemy z nich zrobić? Gołąbki z ryżem lub z mięsem lub co tylko chcecie. Składniki: 50 dużych liści winogron – zbieramy kiedy są młode, ale na tyle duże, żeby dało się coś(...)zakręcić słoiki. Jeśli nie będziemy ich jeść szybko, warto słoik zapasteryzować. Liście są gotowe po miesiącu, ale pasteryzowane spokojnie wytrzymają do kolejnych zbiorów. Z gotowych liści możemy zrobić gołąbki z ryżem lub dowolnym innym farszem. Lody perskie – kanapki lodowe z szafranem i pistacjami Lubicie kanapki lodowe? To prosty, ale też wyszukany deser. Wystarczy doprawić kupne lody

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 295

Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 500 g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 jajka Szklanka passaty pomidorowej 1,5 l bulionu 1 łyżka śmietany 1 łyżka majeranku Natka pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku Czosnek niedźwiedzi Sól,  pieprz Olej do smażenia Zacznijmy od ryżu(...)sosu. Mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (można ale nie trzeba zabielić sos śmietaną - u mnie bez zabielania). A następnie możemy wrzucać nasze gołąbki. Dusimy tak na lekkim ogniu przez ok 15 min. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Zupa gołąbkowa 98

naprawdę smakuje jak gołąbki. A, i jeszcze jedna uwaga. Zjedzcie ją najszybciej jak się da, później ryż wchłonie cały płyn i zrobią Wam się z tego gołąbki podziabane widelcem. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie. Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki

Kardamonovy
Pieczone gołąbki bez zawijania 110

Zapraszam na smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem. Składniki: 125 g ryżu basmati 280 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka(...)sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podsmażone gołąbki układamy na blaszce, podlewamy bulionem i przykrywamy dokładnie folią

słodkie i nie tylko historie kulinarne
GOŁĄBKI Z RYBĄ I KASZĄ GRYCZANĄ 140

wersji serca ,bo nie lubię kaszy gryczanej ,i wolę zostać przy prawie tradycyjnej wersji ,jednak myślę ,że znajdą się wśród Was osoby ,dla których te gołąbki będą super .Zapraszam. 1 duża kapusta włoska - sparzona i obraną z lisci 1 kg.dorsza 5 dag.kaszy gryczanej 2 małe cebule 1 litr bulionu z kury pieprz cytrynowy 1 cytryna ( sok i startą(...)kostkę , solimy i odciskamy z soku ,dodajemy do ryby. 4.Mieszamy wszystko razem ,przyprawiamy pieprzem cytrynowym ,pieprzem białym ,solą ,gałka muszkatołową i imbirem.Wymieszac dokładnie. 5 . Liście kapusty nadziewamy farszem ,zwijamy gołąbki , obsmażamy je na tłuszczu lekko ,podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. 6. Przyprawiamy ulubiona przyprawa uniwersalną ,pieprzem ,gałka i sokiem z cytryny ,sola ,a na koniec dodajemy skórkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki z ryżem i kaszą gryczaną z sosem pieczarkowym 93

pieprz sól 2 łyżki masła Sos pieczarkowy: 500 gram pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Robimy gołąbki: liście kapusty zaparzamy w osolonej wodzie. Osobno zaparzamy kaszę gryczaną i ryż . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Ryż i kaszę mieszamy razem z cebulą(...)patelnię, ja użyłam patelni Ambition , dodajemy masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym Ja użyłam talerza Ambition . SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Dolma czyli gołąbki w liściach winogron 100

Gołąbki to klasyka naszej kuchni, ale czy znacie gołąbki zawijane w liściach winogronowych? Takie gołąbki są znane w Grecji, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zaistniały też w naszej kuchni. Podam przepis na smakowite danie, które mogą sobie zrobić wszyscy, a szczególnie Ci, którzy mają swoje winorośla. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Gołąbki młodej kapusty 122

Będąc na targu zobaczyłam piękną główką kapusty, nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Zastanawiałam się co z niej zrobić, gołąbki a może surówkę? Wybór był jeden gołąbki, które wyszły rewelacyjne pyszne pyszne, delikatne rewelacyjne w smaku. Gołąbki młodej kapusty · 1główka młodą kapustę

Kulinarne pyszności Molki
Szybki, łatwy i tani obiad. Najlepsze przepisy! 530

spaghetti to świetny pomysł na obiad dla zabieganych, ponieważ to proste, niedrogie i pyszne danie przygotujemy już w około 30 minut. Oszukane gołąbki PRZEPIS TUTAJ Jeżeli lubicie gołąbki ale nie macie zbyt wiele czasu na to całe zawijanie… to podsuwam pomysł na oszczędne w czasie danie, które może nie wygląda zbyt atrakcyjnie(...)tylko wspaniałym smakiem ale również efektownym, kolorowym wyglądem. Klopsiki robi się dość szybko, łatwo się formuje i nie rozpadają się podczas smażenia. Masa mięsno-ryżowa, przypomina trochę tą na gołąbki i też dość podobnie smakuje. Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ Łatwy, tani i pożywny obiad jednogarnkowy do przygotowania w pół godziny! Smakowite połączenie makaronu, kurczaka, wędzonego boczku i pora

Blog z Apetytem
Gołąbki wiejskie na parze 113

Gołąbki gotowane na parze są delikatne i miękkie i również smaczne jak tradycyjne. Składniki: Kapusta włoska 1 główka Mięso mielone z indyka 30 dag Mięso mielone wieprzowe 30 dag Ryż ¾ szklanki Vegeta do smaku Sól i pieprz do smaku Czosnek 1 ząbek Cebula biała 1 szt. Sos pomidorowy Wykonanie: Kapustę oczyścić, oddzielić większe liście, i sparzyć we wrzątku(...)cebulą. Przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę. W między czasie przygotować garnek na parę (garnek zalać wodą ¾ objętości). Na przygotowane liście kapusty kłaść farsz, zwijać zgrabne gołąbki i układać na sicie w garnku na parę. Gotować około 50 minut do miękkości kapusty. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym. SMACZNEGO

Tradycyjna Kuchnia
Kule z puree z ziemniaków 115

Kule z puree z ziemniaków to moja propozycja na lekki obiad . Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony(...)liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć. Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując okrągłe gołąbki. Kule ziemniaczane ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania