gołąbki - 2500 przepisów (strona:64/167)

Zapiekanka gołąbkowa 1144

Zapiekanka gołąbkowa to danie smakiem przypominające tradycyjne gołąbki, które moja rodzina uwielbia. Jednak przygotowanie gołąbków jest trochę pracochłonne i nie ukrywam, że czasami nie mam dość czasu na ich zrobienie. W takim przypadku rozwiązaniem może być zapiekanka gołąbkowa. To danie przygotowuje się z takich samych składników, jak tradycyjne gołąbki. Jednak w tym przypadku pokrojone

Danka Pichci
Gołąbki z mozzarellą 76

Gołąbki z mozzarellą Nie masz pomysłu na niedzielny obiad lub znudziły Ci się tradycyjne gołąbki oto przepis właśnie dla Ciebie. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś/aś. Spróbuj przekonaj się sam/a. czytaj

Kulinarna Chwila
MULTICOOKER CROCK POT+ KILKA PRZEPISÓW Z MULTICOOKERA 85

minut, jednak ja zmniejszyłam to do 25 minut. Po tym czasie mięso było gotowe. Po przestudzeniu schab idealnie kroi się w plasterki. Mam dla Was jeszcze jeden przepis. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym , ale uwaga... w 25 minut+ zawijanie 10 gołąbków zajęło mi 15 minut. Składniki: * 1 młoda kapusta * 0,5 kg mięsa mielonego(...)Ustawić na panelu funkcję "meat/stew" czyli gotowanie/duszenie. Pojawi się czas 35 minut i tu tak samo jak w przypadku schabu zmniejszyłam czas do 25 minut. Po upływie tego czasu gołąbki były gotowe. Wpis powstał we współpracy partnerskiej z marką  Crock

Zrób to smacznie
Jak zrobić sos pomidorowy? 61

zrobić sos pomidorowy? Sprawdzony przepis na domowy sos wegetariański z pomidorów lub przecieru pomidorowego . Tradycyjny sos pomidorowy do gołąbków, idealnie kremowy pachnący bazylią i czosnkiem. Sos do gołąbków, a także do innych dań mięsnych. Pyszny sos pomidorowy który doskonale smakuje z makaronem jak i ryżem. Proste składniki, żadnych wymyślnych dodatków do sosu, wszystko masz praktycznie w zasięgu ręki(...)oliwek, czosnek i bazylia, to cały skład ich sosu pomidorowego. A więc mój przepis też nie jest żadnym szaleństwem. Krótka lista, przystępne składniki. Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Możesz sięgnąć po świeże pomidory jeśli masz swoje owoce. Teraz kiedy pomidory są jeszcze z upraw szklarniowych, a nie z gruntu, osobiście polecam sięgnąć po dobrej jakości przecier pomidorowy. Przecier

Dieta moja pasja
Zapiekanka gołąbkowa 94

Lubimy gołąbki, ale wymagają trochę czasu aby je przygotować. Tym razem wpadła mi w oko taka zapiekanka. Układa się ją warstwami z tych samych składników co do gołąbków łącznie z sosem. Całość zapiekamy i gotowe ;-) Zrobiłam swój tradycyjny farsz i sos pomidorowy - zapiekanka autentycznie smakuje jak gołąbki, a moja córka powiedziała, że ten dodatkowy żółty

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki bez zawijania 65

Gołąbki przygotowane jako kotlety mielone z ryżem i kapustą. Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 1 i 1/2 szklanki ryżu (suchego) mała główka kapusty (u mnie szpiczasta) drobno poszatkować Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać, dobrze przyprawić według własnego uznania, lepiej smakują jak są pikantne. Formować kotlety mielone, obtoczyć w mące(...)naczynia, przygotować sos pomidorowy, przyprawić i zalać kotlety. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w piekarniku w 160°C. Wyszło mi 20 sztuk. Autor przepisu: Izabela Bąba Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów 110

której się smażyła, koncentrat, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej. Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście, które nam zostały. Układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty jeśli nam jeszcze zostały. Zalewamy wodą(...)wysokości gołąbków. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. U mnie ok. 60 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Rolada gołąbkowa. 98

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Często mam na nie ochotę, ale nie zawsze czas na zawijanie indywidualnych porcji. W takich chwilach, robię roladę gołąbkową. Rolada ta, to świetna odmiana tradycyjnych gołąbków. Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. SKŁADNIKI: ROLADA: 250 G UGOTOWANEGO RYŻU 500 G MIELONEGO MIĘSA ( WIEPRZOWE, WOŁOWE LUB MIESZANE) 1 GŁÓWKA KAPUSTY

Pani M - kuchnia smakowita
Gołąbki z młodej kapusty 105

krokiety lub zwinąć środkiem a boki wcisnąć w mięso. Jak zwinąć gołąbki zobaczycie w filmie poniżej. Na dnie dużego szerokiego garnka ułożyć liście, które nam zostały. Układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty jeśli nam jeszcze zostały. Zalewamy wodą do wysokości gołąbków. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. U mnie ok. 35 minut. Smacznego

Kulinarne przygody
Gołąbki bez zawijania 135

Niesamowicie smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu gołąbki bez zawijania to trochę inna wersja tradycyjnych gołąbków. Zachęcam do wypróbowania tego przysmaku. Przepis jest bardzo czytelny, więc do działa! - gołąbki z kapustą w kotletach - łopatka wieprzowa, ryż i siekana kapustka - w wersji z kapustą młodą, starą lub nawet pekińską

AniaGotuje.pl
Gołąbki bez zawijania 100

Gołąbki, leniwe, poznańskie...różne mają nazwy. Są to po prostu(...)kotleciki z mięsa, ryżu i i siekanej kapusty. Jest to super pomysł na nie marnowanie jedzenia, no bo co zrobić ze środkiem kapusty, która nam została po przygotowaniu tradycyjnych gołąbków, no właśnie takie gołąbki kotleciki. Podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym idealnie rozgrzewają i sycą. 500 g łopatki wieprzowej 500 g białej kapusty 2 cebule 2 jajka

Krylowa Kuchnia
Gołąbki bez zawijania 5746

Gołąbki bez zawijania czyli mięso mielone z kapustą i cebulą w pysznym sosie pomidorowym. Propozycja obiadowa, z podanych ilości wychodzi 19-20 sztuk gołąbków. Składniki: 1 kg kapusty białej, 500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, szklanka ryżu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 4 jajka, 2 łyżki kaszy manny, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, kilka(...)Wyjmujemy mięso, zaprawiamy przecierem pomidorowym, dodajemy cukier, zagęszczamy mąką (do kubka wlewamy trochę wody, dodajemy mąkę, rozrabiamy i wlewamy przez sitko do sosu), gotujemy przez 2-3 minuty, wkładamy gołąbki i gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu

Lena Gotuje
Domowe gołąbki 101

miękkości kapusty; 7. Wywar odlej do innego garnka i zrób z niego sos: dodaj koncentrat pomidorowy, wcześniej rozmieszaną mąkę z zimną wodą, dopraw solą i pieprzem. Zalej nim gołąbki gotuj ok. 10min; 8. Przełóż na talerz, polej sosem, podawaj z chlebem lub ziemniakami. SMACZNEGO

Prosty przepis na
Zapiekanka gołąbkowa 182

uwielbiam! Bardzo fajnie przyrządza się  taką zapiekankę. Jest mniej pracochłonna niż nasze popularne gołąbki.  Domownicy jednogłośnie stwierdzili, że ta zapiekanka jest bardziej smaczna niż gołąbki, ponieważ jest więcej kapusty. Wiadomo, zależy co kto lubi. Jednak faktycznie, smakowo to bomba! Mniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta

Pieprzyć z Fantazją
szybkowar-gołąbki z karkówki... 171

wystudzonych wyciąć gruby nerw. Na każdy liść nałożyć porcję masy, zawinąć ciasno, podsmażać na patelni na oleju, w garnku szybkowarów rozłożyć rozkładane sitka (chronią kapustę przed przypaleniem), układać gołąbki do odpowiedniej wysokości (u mnie ok 3/4 , szybkowar musi mieć miejsce dla ciśnienia), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze wystudzić, wtedy(...)można je bez rozwalania wyjąć, najlepiej zrobić wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu. Wywary wlać do jednego garnka, pomidory ze skórką zmiksować blenderem, wlać do wywaru z gołąbków, dodać mąkę, śmietanę, zmiksować i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać koperek, wymieszać - pyszne gołąbki z młodej kapusty z karkówki z szybkowara, są bardzo szybko gotowe

W Mojej Kuchni Lubię
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! 159

BIAŁYCH SZPARAGÓW PRZEPIS TUTAJ Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego! BŁYSKAWICZNE GOŁĄBKI – BEZ ZAWIJANIA PRZEPIS TUTAJ Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli niezawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie. WIEPRZOWO-JAGLANE KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ Młoda

Blog z Apetytem
Domowy sos pomidorowy 204

Domowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grzyby gatunkami. Gołąbek zielonawy 386

Gołąbek zielonawy Russula virescens(...)chyba mój ulubiony grzyb z rodziny gołąbkowatych. Ma piękny kolor, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, mięsisty i można go przyrządzać na różne sposoby. Spróbuj gołąbków prosto z patelni - są pyszne! gołąbek zielonawy często ma charakterystyczne spękania na skórce kapelusza ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 187

podawana jest jako dodatek do mięs i sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana

Trzeci talerz
gołąbki trochę na inaczej 152

koleżanką do sklepu i chciałam kupić kapustę pekińską. Na pytanie na co mi to odpowiedziałam "no że na gołąbki". To powiedziała, że ona robi inaczej :) Spróbowałam. Gołąbki oszukane robię również, ale te są oszukane podwójnie ;) Kapusta mimo wszystko jest osobno. Składniki: 1/4 niewielkiej kapusty białej 1 kg mięsa mielonego ugotowana szklanka ryżu 1 nieduża cebula ulubione(...)kostkę cebulą doprawiamy do smaku i dokładnie raz jeszcze mieszamy na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kapusty na to układamy uformowane kotleciki z mięsa i ryżu (nasz farsz do gołąbków) przykrywamy kolejną warstwą kapusty zalewamy sokiem pomidorowym zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 45-60 min Smacznego

Gotowanie z pasją
Gołąbki tradycyjne 140

Bardzo stary przepis na tradycyjne gołąbki z mięsa wieprzowego, bez dodatku ryżu. Gołąbki są delikatne i bez zbędnych tłuszczy, czy zasmażek. Czas przygotowywania:  około 1 h Duszenie: około 1,5 h Ilość gołąbków: około 17 sztuk

AniaGotuje.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 105

Lekkie gołąbki, po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kaszy gryczanej i pieczarek. Zdrowsza i lżejsza alternatywa, dla tradycyjnych gołąbków. Artykuł Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki 151

minut  i odcedzić na sicie 2.  • Do mięsa dodać ryż jajka ostudzoną kalarepkę  przyprawę. doprawić solą i pieprzem wszystko  razem wymieszać .Z powstałej masy formować gołąbki . obtoczyć w tartej bułce .smażyć na oleju na złoty kolor . Układać w naczyniu żaroodpornym 3.  • Liście kalarepki pokroić w paski zalać wodą  zagotować i odcedzić wodę(...)kalarepki dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem i serki topione , mieszać aż się zagotuje. •Dodać sól ,pieprz i gałkę muszkatołową zmiksować  wszystko blenderem dodać wodę ,wymieszać i zalać  gołąbki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do  180 stopni na ok 1 godzinę .Pod koniec pieczenia  dodać starty ser i ponownie zapiec

W królestwie smaków Beaty
Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą 180

wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Mięso musi być zwarte.  Formujemy okrągłe gołąbki. Z główki kapusty delikatnie odrywamy kolejno liście. Na każdym układamy uformowane mięso i bardzo szczelnie zawijamy. Gotowe przesmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka wyłożonego(...)resztą liści od kapusty. Na patelnię (po smażeniu gołąbków) wlewamy wodę. Dodajemy keczup i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do garnka. Gotujemy przez 35 minut na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 182

powiecie na gołąbki w formie zapiekanki?Taka wersja jest równie pyszna co tradycyjne gołąbki zawijane. SKŁADNIKI 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego 2 szklanki ryżu sól majeranek   sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych sól,cukier do smaku  WYKONANIE    Do garnka przełożyć pomidory  i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane(...)pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków,ale nie trzeba się starać żeby liście były w jednym kawałku :).Ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min. Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy

Mała w garnku miesza
Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej ( pieczone ) 133

ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania. 6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki(...)Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 8. Zalewamy nasze gołąbki tak aby sos przykrył ich w całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60 min. Ja piekłam 40 min pod lekkim przykryciem

Gotowanie...to proste !
Gołąbki z kaszą gryczaną, wegetariańskie 138

majeranku. Dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy. 3. Do każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Na spód dużego rondla wkładamy liść kapusty, a następnie ciasno układamy gołąbki, zalewamy bulionem warzywnym, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką żeby nie wypływały. Gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i gorące podajemy z sosem

Apetyczna babeczka
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 214

gościły .Znajdują się na stołach w każde większe Święto lub na imprezie czy weselach.Gołąbki muszą po prostu być.!Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie(...)rondelku zagotować bulion z koncentratem pomidorowym,przyprawami.Mąkę ziemniaczaną połączyć z odrobiną zimnej wody,wymieszać i wlać do rondelka,przyprawić przyprawą uniwersalną ,solą i pieprzem.Wlac śmietanę , wymieszać.Gdy gołąbki będą gotowe , wlać sos do nich ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.godziny.  Teraz wycinamy głąb z kapusty ,wycinamy wierzchnie liście( kolejność można sobie zmienić według waszych zasad

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki na parze z kaszą jaglaną i soczewicą 256

Gołąbki na parze z kaszą jaglaną, soczewicą i suszonymi pomidorami czyli wegańska i zdrowa wersja gołąbków która jest równie smaczna i warta wypróbowania. Jeżeli nie posiadamy koszyka do gotowania na parze to możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała

Mohiella
Zapiekanka gołąbkowa 555

wypoczynek z książką. Jeśli nie macie ochoty robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszkia pomidorów 1/2 szklanki wody 1 łyżka majeranku

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 208

brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny   wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym.  Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny.  Liście kapusty obgotuj(...)odsączoną żurawiną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz będzie zbyt suchy dodaj tłuszcz wytopiony z kaczki.  Z liści odetnij gróbe nerwy, każdy napełnij porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w rondlu, zalej bulionem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Przygotuj sos. Orzechy zmiksuj blenderem, w rondlu stop masło, dodaj cukier, śmietanę i orzechy

SzczyptaSmaQ
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 172

niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty z mielonym mięsem i kaszą gryczaną i oczywiście w sosie pomidorowym. To był mój debiut, jeśli chodzi samodzielne przygotowanie gołąbków (zawsze robiłam je z babcią:)) i o kaszę gryczaną, którą od tamtej pory bardzo ją lubię. Na szczęście domownicy też, więc staram się często coś z niej przygotować. Jest(...)końcu bardzo zdrowa. A wspomniane gołąbki na pewno zrobię, gdy tylko dostanę na wiosnę młodą kapustę. Już nie mogę się doczekać.... Mniam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src

Anioszek w kuchni
Gołąbkowy garnek. 172

Lubicie gołąbki? My z mężem uwielbiamy, a nasze dzieciaki wprost za nimi przepadają. Ale wiadomo jak to jest z tymi gołąbkami - trzeba poświęcić sporo czasu na zawijanie, gotowanie i całą resztę. Ale kiedy najdzie nas ochota na coś podobnego, to możemy najzwyczajniej(...)świecie wrzucić składniki do jednego garnka i ugotować pyszny gęsty pożywny ragout (czy jak ktoś woli może nazwać to danie leczem). Wszystko jest smakiem bardzo podobne do tradycyjnych gołąbków, tyle, że w wersji bardzo szybkiej i sporo łatwiejszej. Z tego przepisu wychodzi spory garnek, więc spokojnie można go podzielić na dwa obiady. Warto pozwolić całości się przegryźć - na następny

Poezja Smaków - blog kulinarny
GOŁĄBKI SOJOWE W SAŁACIE 134

Pusta lodówka jest świetną" matką" wynalazków!.W domu znalazłam resztki sałaty ,przyprawy i kotlety sojowe.Zmielilam,doprawilam i zawinęłam i oto wyszły pyszne gołąbki o niecodziennym smaku.POLECAM!. 1 główka maślanej sałaty 1 op.kotletów sojowych 2 kostki rosołowe 2 ząbki czosnku woda do zalania kotletów 1 jajko 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 / 2 papryczki chili sól i pieprz suszona(...)jajko,mąkę kukurydzianą,przyprawy i papryczkę drobno posiekaną ( nie musowo) oraz kolendrę.Wymieszać.Liście sałaty lekko sparzyć ,odcinamy twarde końce, nadziewamy farszem i zwijamy w gołąbka.Przecier pomidorowy rozprowadzić w 200 ml.wody, gołąbki ułożyć w brytfance, zalać sosem i piec ok.30-40 minut w 180 stopniach

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Oszukane Gołąbki w sosie pomidorowym- bez zawijania 145

Bardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię(...)oszukanej' wersji, czyli takiej bez zawijania- kapusta jest mieszana wraz z mięsem i ryżem, a następnie masa jest formowana w sporych rozmiarów pulpety (ja akurat takie preferuję). Gołąbki robione w ten sposób nie są tak pracochłonne, jak również czas ich przygotowania jest znacznie krótszy, a w  smaku bardzo przypominają te w tradycyjnej wersji. Jeżeli jeszcze takich gołąbków

Kraina Miodem Płynąca
Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 314

Uwielbiam eksperymentować z nadzieniem w gołąbkach. Prócz tradycyjnych gołąbków, niejednokrotnie publikowałam swoje inne propozycje. Dziś z wkładem mięsno- ziemniaczanym. Wyszły pysznie. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1 główka kapusty  włoskiej 2 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku olej do pieczenia w formie Wykonanie: Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć(...)drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać farsz i formować gołąbki. Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 175

gołąbki są tak pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku.  Składniki: kapusta 1,5 szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie(...)niego ugotowany wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze

AZgotuj!
Aromatyczne gołąbki 164

przepisem na dolme znalezionym w książce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia(...)Dokładnie wymieszać. Kapustę obrać, żeby było w co zawinąć farsz. Grubsze ‘nerwy’ kapusty wyciąć zewnętrznie nożem (bez robienia dziur). W liście kapusty zawinąć garść farszu, jak w kopertę. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku z wodą, posypać solą i majerankiem. Gotować 30-40, jeśli kapusta jest młoda. Przy starej kapuście godzinę lub więcej.  Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy

Corner With Recipes
Gołąbki cygańskie 1510

solą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomidory i natkę pietruszki. Przygotowanym sosem polewamy gołąbki. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy gołąbki i pieczemy 35-45 minut. Najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym lub pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 159

zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty czerwonej Szklanka kaszy gryczanej Szklanka ryżu 1 cebula ¼ kostki masła pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Kaszę i ryż ugotować do miękkości(...)jednym garnku w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez

Tradycyjna Kuchnia
Wytrawny placek ...z farszu na gołąbki 184

mało liści … Gołąbki znajdziecie  W TYM MIEJSCU W ciągu całego swojego życia, nauczyłam się nie marnować i nie wyrzucać jedzenia ale ...kombinować. Składniki farsz jak na gołąbki tutaj jajo karahi chicken masala, przyprawa bez chemii od  SKWORCU mieszanka prażonych ziaren EUFORIA od  ZIARENKOWO duża mozarella ok. 225 g Do farszu wbiłam jajo

Z Kuchni Do Kuchni
Pekińskie furgoły, czyli gołąbki z kapusty pekińskiej i mięcha! 134

niż tradycyjne, przede wszystkim nie ma w nich ryżu, na co niektórzy, zwłaszcza panowie mają tzw. „długie zęby” :) A przepis podchwyciłam od mojej teściowej, która nie robi tradycyjnych gołąbków. Polecam :) Składniki: Ok. 15 liści kapusty pekińskiej ½ kg ugotowanego i zmielonego mięsa wieprzowego (lub innego) 1 czerstwa bułka 1 cebula 1 jajko ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety Pieprz wg uznania(...)mielonego dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, namoczoną czerstwą bułkę, jajko, sól, vegetę i pieprz. Całość mieszamy, po czym rozpoczynamy faszerowanie. Doprawione mięsko nakładamy na twardszą część liścia i rolujemy. Gotowe gołąbki podpiekamy na oleju, z każdej strony. No i na koniec sos pomidorowy. Do koncentratu pomidorowego dodajemy około ½ szklanki wody i zagotowujemy, leciutko solimy do smaku i gotowe

Smakowy Raj
101. Gołąbki ziemniaczane 100

Ostatnio pani Gessler zaciekawiła mnie przepisem ziemniaczanych gołąbków. Gdy je zrobiłam i spróbowała, to zdziwiłam się, że jest to, tak mało znany przepis, bo takie gołąbki są naprawdę dobre. 700 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki kaszki manny 3 duże cebule 300 g boczku wędzonego 10 dużych liści sparzonej kapusty 2 kostki rosołowe sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć(...)dodać całe jajka, kaszkę, podsmażony boczek i cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu  nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną

Jadło i czytadło
Gołąbki bez zawijania a'la kotlety. 180

Gołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu  300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki(...)ryż. Wszystko przemieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką, czosnkiem oraz pokrojoną bazylią. Wyrobić na gładką masę. Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory,  pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu

Gosia gotuje
Gołąbki z grzybami i kuskusem w sosie paprykowym 142

formę tradycyjną ( mięso, ryż), ale zdarzają się tez i inne, choćby z kaszą gryczaną czy ziemniakami . Dzisiaj całkowita nowość, choć już wiem, że zagości u nas na stałe. Gołąbki(...)grzybami leśnymi i kuskusem są bowiem przepyszne i choć sezonowość grzybów nieco ogranicza ich wykonanie, zawsze jeszcze można dodać do farszu suszone. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki  na gołąbki: 15 liści kapusty 0,7 kg  surowych podgrzybków garść suszonych podgrzybków 3/4 szklanki kaszy kuskus 1/2 pęczką koperku 1 cebula sól i pieprz do smaku szczypta sproszkowanego

Gosia gotuje
Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy coś trudniejszego :) 122

łatwiej zawijać). Na każdy liść kładziemy łyżkę farszu i zawijamy po uprzednim złożeniu boków liścia do środka. Czynność powtórzyć z całą kapustą. Najmniejsze listki pozostawić do surówki.  Gołąbki ułożyć w wysmarowanej oliwą brytfance, podlać niewielką ilością wody i wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika. Zapiekać 15 minut. Ryż ugotować na sypko. Jedną torebkę wyjąć, drugą zostawić(...)listki kapusty, dodać świeży umyty szpinak, pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę kukurydzy z puszki i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem balsamicznym lub owocowym. Wymieszać. Do gołąbków idealnie pasuje tajski sos słodko-kwaśny z chili. Smacznego :) Ps. Jeśli zrobicie to danie nie zapomnijcie się pochwalić

vegetanie
Gołąbki z grzybkami :) 158

Pyszne gołąbki z suszonymi grzybami, polane sosem oczywiście grzybowym :D Mniam :P Jest to przepis na około 6 gołąbków średniej wielkości.                           SKŁADNIKI: - 6 liści kapusty - ok. 25 dag suszonych grzybów - pół woreczka(...)grzyby schładzamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do zmielenia, bądź kroimy na drobno. Zmielone grzyby i ugotowany ryż mieszamy doprawiając przyprawami. Następnie farsz wkładamy do liści kapusty i formujemy gołąbki. Dusimy na parze, ok 40 minut :) Wywar z grzybów zagotowujemy i doprawiamy rozrobioną w wodzie mąką. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając

Zdrowie na języku :P
Gołąbki z kaszą gryczaną, kurczakiem i prawdziwkami :) 160

można zaliczyć do jak najbardziej udanych :) Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. A więc trzeba je jakoś wykorzystać. Zapraszam na gołąbki! Składniki na 8 gołąbków: - kapusta włoska - pół woreczka kaszy gryczanej prażonej - 200 g piersi z kurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy(...)niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz w liście kapusty. 7. Gotowe gołąbki układamy w rondelku, na którego spodzie wykładamy liście kapusty, zalewamy wodą z ugotowanej kapusty i dusimy ok. 40 minut

Zdrowie na języku :P
Prosty sos pomidorowy 207

mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 - 7 minut. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i gotować stale mieszając, aż do jego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Ciepłym sosem polewać gołąbki czy klopski. SMACZNEGO !   Uwagi do przepisu: Sos można doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy innymi, ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią. Kostkę bulionową można(...)zastąpić 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. vegety, ale wówczas w sosie mogą być widoczne kawałeczki suszonych warzyw (tak jak u mnie). Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się do gołąbków, pulpetów, klopsików czy do zapiekanek. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 142

główny liść ) ja wiązałam dodatkowo nitką, bo kapusta miała małe liści Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą tak by były zanurzone, posolić - zagotować krótko, tak by kapusta gołąbków zmiękła. Ja podczas gotowania gołąbków przekładam je na "drugą stronę, by ugotowały się równo. Całe gotowanie już z sosem trwa około 30 min. Z 3-4 łyżek koncentratu(...)gotujące się gołąbki, uważać by z sosu nie zrobiła się "klucha". A jeszcze lepiej zrobić sos salsa . Ewentualnie sos doprawić tymi samymi ziołami co farsz.   Gołąbków wychodzi kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta

Proste Potrawy
Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki 208

obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki(...)podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.  Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście. Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

prawdziwe jedzenie
Gołąbki dla smakoszy 35

szatkujemy. Ryż gotujemy na półmiękko. Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle. Kapustę, mięso, ryż, cebulę dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy "gołąbki", obtaczamy w bułce tartej, umieszczamy w brytfance. Śmietanę łączymy z mlekiem i majerankiem, zalewamy gołąbki. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut

R'n'G Kitchen
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem 47

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 biała kapusta z dużymi liśćmi zewnętrznymi; 1 surowa, węgierska kiełbasa paprykowana o wadze 250 gramów (lub np. chorizo); 250 gramów karczku wieprzowego; 150 gramów kaszy pęczak; 500 gramów dobrej kapusty kiszonej; 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki; 3-4 łyżeczki kminku; 3 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; sól, pieprz; przepis... Artykuł Gołąbki z młodej kapusty z kaszą i mięsem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej 41

GOŁĄBKI WĘGIERSKIE SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty o wadze 2,5 kilograma; 1 kilogram dobrej jakościowo kapusty kiszonej (Charsznica rządzi); 700 gramów łopatki wieprzowej; około 200 gramów pęczaku; 150 – 200 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 200 gramów mocno paprykowanej, niezbyt twardej kiełbasy węgierskiej; 2 duże cebule; sporo czarnego pieprzu; sól; 3 łyżeczki słodkiej,... Artykuł Gołąbki węgierskie na kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i pieczarkami 74

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną gołąbki. Tak więc dziś zrobiłam sobie  taką  przyjemność  na obiad.  Postanowiłam, że nie będą to jednak klasyczne  z ryżem tylko z kaszą gryczaną,  mięsem oraz pieczarkami, a całość zawinięta w  kapuście  pekińskiej.   Powiem, że wyszły obłędnie pyszne :) Składniki: 1 duża kapusta(...)wrzątku przez 1 minutę (wodę odkładam). Liście wkładam do  miski z zimną wodą, by zahartować.  Następnie na każdy liść nakładam farsz, zwijam w rulonik. Gołąbki wkładam do garnka, zalewam  wodą którą sparzyłam kapustę, tylko do przykrycia.  Duszę pod przykryciem do miękkości, przez około 30 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki wiejskie w sosie chlebowym 91

Gołąbki wiejskie w sosie chlebowym są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i codzienny obiad. Farsz jest mięsny, ale lekki … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Gołąbki wiejskie</span> w sosie chlebowym pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa gołąbkowa. Raz spróbowaliśmy, już zawsze będziemy ją robić. PRZEPIS 278

Kapusta, mięso, pomidory i ryż razem tworzą smak, który uwielbiamy. Odnaleźć można go oczywiście w tradycyjnych gołąbkach , gołąbkach bez zawijania , a teraz też w zupie gołąbkowej, która wychodzi przepyszna. Znajoma dała nam ten przepis i wiemy już, że zawsze będziemy ją robić. Przepis na zupę gołąbkową Składniki: 3 cebule, pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół średniej główki

Kulinarna Polska
Gołąbki oszukane z thermomiksa 139

Takie oszukane gołąbki robię od czasu do czasu, te są gotowane na parze w thermomiksie , jak dla mnie nawet smaczniejsze niż gotowane w garnku lub pieczone w piekarniku.Teraz też zrobiłam na próbę kilka obtoczonych w bułce tartej i usmażonych.Smaczne obie wersje. 1000 g wody 1 łyzka soli 100 g ryżu, białego 300 g białej kapusty(...)pieprz, nałożyć przystawki Varoma, gotować na parze  40 min/Varoma/obr. 1 . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować  15 s/obr. 5 -9, stopniowo zwiększając obroty. Gołąbki bez zawijania polać sosem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z mięsem z młodej kapusty 108

Dzisiaj danie proste, klasyczne, polskie, jedno z ulubionych nie tylko przez nas ale przez 90% Polaków.. to gołąbki, tylko że w liściach młodej kapusty ale nie gotowane, tylko pieczone w piekarniku. Wbrew pozorom to danie(...)proste i szybkie, nie wymaga wielkiego doświadczenia w kuchni. W dodatku nie jest pracochłonne, jakby się wydawało. Najdłuższy czas to obgotowanie liści kapusty, reszta idzie jak spłatka. A jeśli gołąbki włożycie do piekarnika to nawet nie musicie ich pilnować jak przy tradycyjnym gotowaniu w garnku. Zapraszam na pyszne danie wprost z mojego nowego piekarnika od Elektrolux , o którym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki oszukane 160

Były już  gołąbki z kapusty coolwrap , a tym razem takie oszukane gołąbki robi się szybko,a są naprawdę smaczne.  kapusta  coolwrap 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 1o dkg ryżu 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koncentrat pomidorowy  bulion lub woda wegeta marchewka 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny (na zimno) 154

Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny to jedno z najnowszych dań, które wymyśliłam na poczekaniu. Plusem jest(...)zawinięciu nie trzeba ich gotować 🙂 farsz przygotowałam w taki sposób, aby były zimną przekąską na zasadzie “polskiego sushi”, a całość… Artykuł Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny (na zimno) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone w piekarniku 99

kilka liści, układam koło siebie gołąbki. Wlewam do naczynia 1 szkl. bulionu warzywnego. Zakrywam folią aluminiową. Pieczkę w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.   Artykuł Gołąbki z kapusty włoskiej – pieczone w piekarniku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 540

Gołąbki do tej pory jadłam gotowane z sosem pomidorowym(...)można je również zapiekać ....szczerze powiem,nie wiem ,które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy Kapustę

Różne smaki w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty 107

albo pada, albo wieje, albo wszystko razem. Rozpieśćmy się więc sami. Skoro już mamy możliwość kupienia nowalijek, sięgnijmy do młodej kapusty. Z niej możemy przyrządzić przepyszne gołąbki. Gołąbki ugotują się szybko, gdyż młoda kapustka szybko mięknie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 143

Zwykle przynajmniej moja rodzina , gołąbki jemy gotowane z sosem pomidorowym(...)można je również zapiekać ....szczerze powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście laurowe - pieprz mielony  - sól - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy

Różne smaki w kuchni
Zupa gołąbkowa 156

Spotkaliście się już z gołąbkami w płynie? Jeśli nie to zapraszam na zupę gołąbkową, czyli wszystko to co zawiera gołąbek w formie płynnej. Pyszna, sycąca, aromatyczna zupa, idealna na wiosenną, kapryśną pogodę. Skusicie się na miseczkę? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki ryżowo-drobiowe w kapuście włoskiej 164

maśle i dodać do mięsa. Wbić jajko i przyprawić solą,pieprzem i ziołami. Wyrobić na jednolitą masę ,nakładać porcje mięsa na liście kapusty,zwinąć gołąbkiGołąbki ułożyć w garnku,dodać koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i gotować około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem

Kolorowa kuchnia Elki
Golabki z wloskiej kapusty z indykiem 154

Czas na kolejne dietetyczne gołąbki. Użyłam(...)nich zamiast tradycyjnej kapusty to kapusty włoskiej. Jest zdecydowanie delikatniejsza i chyba łatwiejsza w obróbce. Do środka dałam farsz z indyka i pieczarek. Wszystko upieczone w sosie pomidorowym. Gołąbki wyszły palce lizać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Oszukane gołąbki 155

Takie oszukane gołąbki robiłam już nie raz, były gołąbki z kaszą, płatkami ryżowymi, ryżem..tym razem dodałam i ryż i kaszę owsianą. 1 mała kapusta pekińska 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu Cenos 10 dkg kaszy owsianej Cenos 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koperek 1/2 przecieru pomidorowego

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki 108

Gołąbki..pycha. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 1 woreczek  ryżu Cenos 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek kilka łyżek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, ziele śmietana Grzyby namoczyć, następnie ugotować i pokroić. Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście(...)ściąć zgrubienia.Ryż  ugotować. Do m ięsa mielonego  dodać jajko,ryż, grzyby , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera,  dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut.Na koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką 134

wszystkim smak wspomnień. Każdy z nas takowy posiada kiedy wraca smakiem daleko wstecz, a wydaje się, że było to wczoraj. U nas dzisiaj wszystkim doskonale znane, klasyczne domowe gołąbki w sosie pomidorowym. Jednak skusiłyśmy się by zaprezentować(...)odmienionej odsłonie. Dlaczego odmienionej? Otóż, dla podkreślenia smaku do farszu dodane zostały płatki pomidorów, uwielbiana przeze mnie czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Koniecznie skuście się na tę kompozycję smaków.  Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką  SKŁADNIKI : 1 niewielka główka kapusty białej około 250-300 g ryżu 800 g łopatki 1 cebula olej liść laurowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki inaczej, szybszy sposób na pyszny obiad 296

Smak jak gołąbki a pracy mniej. Bardzo smaczne. Jak podałam jako zapiekankę, ale można serwować z ziemniakami i z boku położyć kawałek zapiekanki. Sos, możecie użyć sosu gotowego pomidorowego. Ja użyłam mój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić

Kuchnia Pokoleń
GOŁĄBKI WIGILIJNE 311

Jedną z potraw wigilijnych mogą być gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.Ja ostatnio sobie zmontowałam te pyszności i powiem Wam, że rewelacyjnie smakują. Nawet śmiem powiedzieć, że są lepsze od tych tradycyjnych z ryżem i mięsem. Nie jest, to aż tak czasochłonna potrawa jak pierogi, dlatego dla leniuchów w sam raz :-)   Składniki:  1 kapusta włoska(...)wody głąbem do góry.Po kilku minutach odrywać kolejne liście. Powtarzać proces aż do zblanszowania wszystkich liści.Następnie na każdy liść nałożyć 2 łyżki farszu, zawinąć.Gotowe gołąbki przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody, gotować ok. 25 min na małym ogniu. Podawać z sosem grzybowo-śmietanowym lub z pomidorowym

pieprzny smaczek
Gołąbki bez zawijania 167

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą jaglaną 128

Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne , najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej . Uwielbiam polane sosem pomidorowym . Składniki:  1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól(...)Vegetą . Gotujemy około 30-40 minut . Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy przelewamy do garnka , dodajemy koncentrat pomidorowy , zagotowujemy . Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem . Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki z włoskiej kapusty 95

Większość osób uważa,że gołąbki są bardzo pracochłonne, choć bardzo smaczne.  Używając włosk iej kapust y skrócimy czas gotowania, jest bardziej delikatna, elastyczna i szybko się gotuje.  Składniki: 300 g ryżu 600 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz, wegeta włoska kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż ugotować(...)obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i wegetą. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Brytfankę wyłożyć liśćmi kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Podawać z sosem

Darcia w kuchni
gołąbki z ziemniakami 193

przestygniętą cebulką jajkiem i przyprawami. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby gołąbki nie były za mdłe. Na ostudzone liście kapusty nakładałam po 2 łyżki farszu, zawinęłam. Gołąbki pokładałam ciasno w garnku. Polałam bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusiłam przez około 1 godzinę

Darcia w kuchni
Kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą 221

kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi)  Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny. Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Posiekać drobniej

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki w młodej kapuście 161

gotować przez ok 5 min. Wyjąć z wody i osuszyć. Odciąć grubsze nerwy liści. Nabierać po 1 łyżce nadzienia kłaść na liście i uformować gołąbki. Ułożyć gołąbki w brytfance. Obłożyć małymi liśćmi i plasterkami pomidora. Skropić oliwą podlać wodą ok 3/4 szkl. Zapiec w piekarniku przez 30 min w temp 200 st. Podawać z sosem pomidorowym

Gotowanie jest łatwe
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 146

farsz i zwijać w rulon. Jeżeli mamy kapustę włoską postępować tak jak z gołąbkami z dzika . Naczynie do zapiekania wyłożyć brzydkimi liśćmi. Układać na nich zwinięte gołąbki. Przykryć pozostałymi liści. Włożyć pieprz, ziele, listek laurowy, rozmaryn, wlać 200 ml wody, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Podałam z sosem z prawdziwków. *może

królestwo garów
Gołąbki z wolnowaru 414

Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu   5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek koncentrat pomidorowy śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż(...)kilka minut.   Do m ięsa mielonego  dodać jajko, cebulkę z ryżem i kaszą , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze,  dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 246

Ugotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę(...)kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące. 3. Gołąbki obsmażam na patelni z dwóch stron na oliwie. Następnie przekładam je do garnka. Zalewam wodą i wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję na małym ogniu około 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki z rzymskiego garnka 145

kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na 6-tkę ! Zaletą garnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potaw wodą. Gołąbki  z rzymskiego garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula(...)posiekaną cebulę, ryż i przyprawy. Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy w rulon, zakładając boki liścia do środka. Ja gołąbki piekę w rzymskim garnku w piekarniku. Najpierw garnek przez 30 minut moczę w wodzie, następnie dno wykładam liśćmi kapusty, na to układam gołabki, a na wierzch znowu liście

Kulinarne przygody Gatity