gołąbki - 2500 przepisów (strona:67/167)

Gołąbki greckie dolmades 150

Pierwszy raz te gołąbki jadłam 12 lat temu(...)naszym domu przygotowała je goszcząca u nas Bułgarka pochodzenie tureckiego. Nigdy wcześniej ich nie jadłam dlatego obserwowałam dokładnie cały proces ich przygotowania, bo bardzo chciałam kiedyś zrobić je sama. Gołąbki zachwyciły nas smakiem. Zorka podała je wtedy tylko z jogurtem naturalnym, co w przeciwieństwie do naszych w sosie pomidorowym było zaskoczeniem. Obecnie zdobycie liści winogron na te gołąbki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki 157

Zapraszam serdecznie na pyszne gołąbki z najlepszym sosem pomidorowym :)- przepis na sos tutaj Składniki: 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól Obgotowujemy kapustę, by odchodziły liście. Dobrym sposobem jest dodanie(...)ryż, siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnię z oliwą by zeszklić. Mięso mieszamy z ryżem, cebulką, dodajemy koperek, pieprz i sól. Mieszamy. Liście kapusty wykładamy farszem. Gołąbki gotujemy w wodzie z bulionem kurczakowym ok 10-15 min na wolnym ogniu.   Gołąbki podałam z sosem pomidorowym . Smacznego

Smaki Edyty
Sos pomidorowy do gołąbków 372

trochę na szybko. Zawsze gdy robię gołąbki , część zamrażam , na dni kiedy nie ma dużo czasu, a coś trzeba dać na obiad :) I dzisiaj nastał taki dzień- gołąbki jak znalazł w zamrażarce , a do tego przepyszny sos pomidorowy. Przepis na gołąbki znajdziecie tutaj  . Zaczynamy:  Składniki: 3 łyżki mąki 50 gr masła puszka(...)mieszamy. Odstawiamy z gazu, dolewamy śmietany I miksujemy ( blenderem). Dodajemy pomidory w puszce I koncentrat I zagotowujemy. Doprawiamy solą I pieprzem I gotowe. Sos pomidorowy podałam do nasmaczniejszych gołąbków . Smacznego

Smaki Edyty
DROBIOWE GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. 963

szybkie klopsiki z posiekaną kapustą, zanurzone w sosie pomidorowym. A'la gołąbki bez zbędnego bawienia się w zawijanie w liście kapusty. A jako, że drobiowe, są lżejsze. GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA. /przepis bardzo popularny ;/ 500g mielonego mięsa drobiowego 1/2 główki kapusty pekińskiej bułka tarta jajko sól, pieprz, oregano 3 ząbki czosnku Kapustę posiekałam, dodałam do mięsa. Wrzuciłam(...)zagotowałam. Dodałam śmietanki kulinarnej z rozprowadza za pomocą odrobiny wody mąką, uważając by się nie zważyła, sól, pieprz, zioła i poczekałam aż zgęstnieje, co chwilę mieszając. Wtedy dodałam usmażone gołąbki i dusiłam razem pod przykryciem ok. 5-7 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego 102

pyszny obiad z jednego naczynia.  Prosta w przygotowaniu zapiekanka z kapusty, klopsiki z ryżu i mięsa mielonego  zapiekane w sosie pomidorowym.  Idealny zestaw dla fanów gołąbków i podobnych połączeń z kapusty.  Gołąbki to klasyczne, ulubione przez nas danie. Jednak to potrawa, która wymaga dużo czasy i pracy.  Zapiekanka z kapusty znakomicie sprawdza(...)się jako zamiennik dla popularnych gołąbków.  Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy zrobić klopsiki z ryżu i mięsa mielonego, zapiec na spodzie z kapusty. Mój przepis to zapiekanka z kapusty kiszonej, sprawdzi się także kapusta biała, włoska czy delikatna pekinka. Zapiekanka z kapusty jak zrobić?  Jakie dodatki do zapiekanki z kapusty?    Zapiekanka z kapusty, ryżu

Dieta moja pasja
Dolma, tolma, dolamdes w liściach winorośli, czyli małe gołąbki z ryżem i mięsem 78

słone, możemy je wymoczyć w wodzie przez około 30 minut. Kładziemy liść na blacie matową stroną do góry, kładziemy łyżkę farszu i zwijamy ciasno, tak jak gołąbki. Zwijamy pozostałe liście, aż do wyczerpania farszu. Gotowe dolmy układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym bulionem i  przyciskamy mniejszym żaroodpornym talerzykiem, żeby nie wypłynęły. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Tajemnice Smaku
Zapiekanka gołąbkowa-pomysł na pyszny obiad-smak gołąbków bez ciężkiej pracy :) 996

danie kuchni polskiej, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu, czy rodzinnych spotkań, niestety jest to danie bardzo czasochłonne. Dzięki zapiekance gołąbkowej możemy raczyć się smakiem gołąbków bez ciężkiej pracy.  Jestem pewna, ze Wam zasmakuje, tak jak mojej rodzinie, wszyscy byli bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI *używałam naczynia żaroodpornego o pojemności 5 litrów -1 kg poszatkowanej kapusty białej(...)Wyciągamy z piekarnika  polewamy resztą sosu i zostawiamy chwilę do lekkiego przestudzenia (wtedy lepiej się kroi)   Gorąco polecam, jest rewelacyjna, dzięki niej możemy się raczyć smakiem prawdziwych gołąbków bez ogromu pracy :)  Polecam baaardzo gorąco :) i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gołąbki bez zawijania II 139

dodawała czasem do farszu do gołąbków konserwę. Bardzo nam to smakowało. Akurat dostałam do przetestowania Kiełbasiankę Tradycyjną (Traditional Sausage) z Górna więc nadarzyła się okazja, aby przygotować takie gołąbki. Tyle, że poszłam na łatwiznę i przygotowałam je bez zawijania. Kiełbasianka świetnie sprawdzi się w takim daniu. Myślę, że w tradycyjnej wersji  z dodatkiem kiełbasianki byłyby równie

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną 126

zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i almette. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 o C przez około półtorej godziny. SMACZNEGO . (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Paprykarz „bydgoski” 141

przygotowaniu gołąbków zostało mi trochę nadzienia mięsnego. W padłam na pomysł, aby przygotować z niego trochę "oszukane" gołąbki, ale niestety zaczęły się rozpadać podczas smażenia. Zamiast gołąbków powstała pyszna pasta / dodatek do pieczywa, bardzo podobna do tradycyjnego paprykarza. Paprykarz „bydgoski” Przygotuj miski, patelnię, nóż i deskę do krojenia, garnek, sitko, łyżkę, łopatkę do mieszania, łyżeczkę. Przygotuj

blog.moje-pasje.info
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 102

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ekspresowe gołąbki ze szczawiem Składniki: Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz(...)zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia układać umyte i osuszone liście szczawiu, tak aby połowa każdego liścia wystawała poza naczynie (dzięki temu będzie można zawinąć „gołąbka”). Na ułożonych liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka

Kuchnia Bon Appetit
Sos pomidorowy ze śmietaną 210

czy pulpetami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 850 ml sosu. Sos jest kwaskowy w smaku.  Idealnie komponuje się z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zupa gołąbkowa 200

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 mała, włoska kapusta; 100 g białego ryżu; 3 litry zimnej wody; 1 średnia marchewka; 1

Gospodyni Miejska
Gołąbki zupełnie inaczej! 282

domu. Po podróży byłam niestety zmęczona i nie miałam ochoty na stanie w kuchni przez 3 godziny i robienie gołąbków! Ale od czego jest wyobraźnia i kreatywność? Przygotowałam gołąbki, w zupełnie nowej wersji, dużo, dużo łatwiejszej, i powiem nieskromnie o wiele mi bardziej smakowały! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! SKŁADNIKI: -1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

SMYKWKUCHNI