gołąbki - 2500 przepisów (strona:63/167)

Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą 164

wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Mięso musi być zwarte.  Formujemy okrągłe gołąbki. Z główki kapusty delikatnie odrywamy kolejno liście. Na każdym układamy uformowane mięso i bardzo szczelnie zawijamy. Gotowe przesmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka wyłożonego(...)resztą liści od kapusty. Na patelnię (po smażeniu gołąbków) wlewamy wodę. Dodajemy keczup i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do garnka. Gotujemy przez 35 minut na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA 163

powiecie na gołąbki w formie zapiekanki?Taka wersja jest równie pyszna co tradycyjne gołąbki zawijane. SKŁADNIKI 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego 2 szklanki ryżu sól majeranek   sos pomidorowy 2 puszki pomidorów krojonych sól,cukier do smaku  WYKONANIE    Do garnka przełożyć pomidory  i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane(...)pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków,ale nie trzeba się starać żeby liście były w jednym kawałku :).Ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min. Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy

Mała w garnku miesza
Ekspresowe Gołąbki W Kapuście Pekińskiej ( pieczone ) 111

ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania. 6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki(...)Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 8. Zalewamy nasze gołąbki tak aby sos przykrył ich w całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60 min. Ja piekłam 40 min pod lekkim przykryciem

Gotowanie...to proste !
Gołąbki z kaszą gryczaną, wegetariańskie 122

majeranku. Dokładnie mieszamy i chwilę razem smażymy. 3. Do każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Na spód dużego rondla wkładamy liść kapusty, a następnie ciasno układamy gołąbki, zalewamy bulionem warzywnym, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką żeby nie wypływały. Gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i gorące podajemy z sosem

Apetyczna babeczka
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 161

gościły .Znajdują się na stołach w każde większe Święto lub na imprezie czy weselach.Gołąbki muszą po prostu być.!Dlatego chciałabym podzielić się z Wami moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie(...)rondelku zagotować bulion z koncentratem pomidorowym,przyprawami.Mąkę ziemniaczaną połączyć z odrobiną zimnej wody,wymieszać i wlać do rondelka,przyprawić przyprawą uniwersalną ,solą i pieprzem.Wlac śmietanę , wymieszać.Gdy gołąbki będą gotowe , wlać sos do nich ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.godziny.  Teraz wycinamy głąb z kapusty ,wycinamy wierzchnie liście( kolejność można sobie zmienić według waszych zasad

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki na parze z kaszą jaglaną i soczewicą 197

Gołąbki na parze z kaszą jaglaną, soczewicą i suszonymi pomidorami czyli wegańska i zdrowa wersja gołąbków która jest równie smaczna i warta wypróbowania. Jeżeli nie posiadamy koszyka do gotowania na parze to możemy je zapiec w tradycyjny sposób. Do przepisu można wykorzystać młodą kapustę jeżeli wielkość liści jest wystarczająca do zawijania. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 1 cała

Mohiella
Zapiekanka gołąbkowa 535

wypoczynek z książką. Jeśli nie macie ochoty robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszkia pomidorów 1/2 szklanki wody 1 łyżka majeranku

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 186

brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny   wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym.  Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny.  Liście kapusty obgotuj(...)odsączoną żurawiną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz będzie zbyt suchy dodaj tłuszcz wytopiony z kaczki.  Z liści odetnij gróbe nerwy, każdy napełnij porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w rondlu, zalej bulionem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Przygotuj sos. Orzechy zmiksuj blenderem, w rondlu stop masło, dodaj cukier, śmietanę i orzechy

SzczyptaSmaQ
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 126

niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty z mielonym mięsem i kaszą gryczaną i oczywiście w sosie pomidorowym. To był mój debiut, jeśli chodzi samodzielne przygotowanie gołąbków (zawsze robiłam je z babcią:)) i o kaszę gryczaną, którą od tamtej pory bardzo ją lubię. Na szczęście domownicy też, więc staram się często coś z niej przygotować. Jest(...)końcu bardzo zdrowa. A wspomniane gołąbki na pewno zrobię, gdy tylko dostanę na wiosnę młodą kapustę. Już nie mogę się doczekać.... Mniam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async = true; __nc.id = 'Nextclick_Manager'; __nc.src

Anioszek w kuchni
Gołąbkowy garnek. 122

Lubicie gołąbki? My z mężem uwielbiamy, a nasze dzieciaki wprost za nimi przepadają. Ale wiadomo jak to jest z tymi gołąbkami - trzeba poświęcić sporo czasu na zawijanie, gotowanie i całą resztę. Ale kiedy najdzie nas ochota na coś podobnego, to możemy najzwyczajniej(...)świecie wrzucić składniki do jednego garnka i ugotować pyszny gęsty pożywny ragout (czy jak ktoś woli może nazwać to danie leczem). Wszystko jest smakiem bardzo podobne do tradycyjnych gołąbków, tyle, że w wersji bardzo szybkiej i sporo łatwiejszej. Z tego przepisu wychodzi spory garnek, więc spokojnie można go podzielić na dwa obiady. Warto pozwolić całości się przegryźć - na następny

Poezja Smaków - blog kulinarny
GOŁĄBKI SOJOWE W SAŁACIE 98

Pusta lodówka jest świetną" matką" wynalazków!.W domu znalazłam resztki sałaty ,przyprawy i kotlety sojowe.Zmielilam,doprawilam i zawinęłam i oto wyszły pyszne gołąbki o niecodziennym smaku.POLECAM!. 1 główka maślanej sałaty 1 op.kotletów sojowych 2 kostki rosołowe 2 ząbki czosnku woda do zalania kotletów 1 jajko 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 / 2 papryczki chili sól i pieprz suszona(...)jajko,mąkę kukurydzianą,przyprawy i papryczkę drobno posiekaną ( nie musowo) oraz kolendrę.Wymieszać.Liście sałaty lekko sparzyć ,odcinamy twarde końce, nadziewamy farszem i zwijamy w gołąbka.Przecier pomidorowy rozprowadzić w 200 ml.wody, gołąbki ułożyć w brytfance, zalać sosem i piec ok.30-40 minut w 180 stopniach

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Oszukane Gołąbki w sosie pomidorowym- bez zawijania 122

Bardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię(...)oszukanej' wersji, czyli takiej bez zawijania- kapusta jest mieszana wraz z mięsem i ryżem, a następnie masa jest formowana w sporych rozmiarów pulpety (ja akurat takie preferuję). Gołąbki robione w ten sposób nie są tak pracochłonne, jak również czas ich przygotowania jest znacznie krótszy, a w  smaku bardzo przypominają te w tradycyjnej wersji. Jeżeli jeszcze takich gołąbków

Kraina Miodem Płynąca
Gołąbki z ziemniakami i mięsem mielonym 295

Uwielbiam eksperymentować z nadzieniem w gołąbkach. Prócz tradycyjnych gołąbków, niejednokrotnie publikowałam swoje inne propozycje. Dziś z wkładem mięsno- ziemniaczanym. Wyszły pysznie. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1 główka kapusty  włoskiej 2 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku olej do pieczenia w formie Wykonanie: Z kapusty wyjąć głąby, po czym zaparzyć(...)drobno posiekać  i zrumienić na tłuszczu. Do ziemniaków dodać zmielone mięso i cebulę. Następnie przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać farsz i formować gołąbki. Układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem, posolić do smaku i upiec w piekarniku do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 156

gołąbki są tak pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku.  Składniki: kapusta 1,5 szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie(...)niego ugotowany wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze

AZgotuj!