Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Kolejny przepis z serii klasyka kuchni domowej. Z gołąbkami jest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis jest najlepszy. Mnie bardzo ciężko przyszło spisanie go. Dlaczego ? Ano dlatego, że robię to danie "na oko". Kupuję kapustę jaka mi się najbardziej spodoba, do tego mięso w dużym kawałku, ale nigdy nie jest to ta sama waga więc za każdym razem wychodzą nieco inne. Jedno jest tylko tak samo - zawsze robię gołąbków wielki gar, a raczej dwa, i mamy pyszne jed... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Odmładzająca dieta Hausera

Dieta odmładzająca dr Gayelorda Hausera to dieta przede wszystkim oparta na sokach ze świeżych warzyw oraz owoców.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa pomidorowa, sos pomidorowy, sosy, gołąbki, warzywa, bigos, mięso, kapustą, pyszne sosy

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
evita0007, 3 kwietnia 2013 13:05:56

Poezja mniam !!! też wole gołabki bardziej na drugi dzień :-)

Mała kuchareczka, 3 kwietnia 2013 14:37:21

Moje ulubione :)

Iza Kulińska, 3 kwietnia 2013 14:53:49

dokładnie - przygryzą się i po odgrzaniu smaczniejsze :)

Iza Kulińska, 3 kwietnia 2013 14:54:20

najlepsze oczywiście robiła Babcia, ale potem musiałam nauczyć się sama....

Aldi, 3 kwietnia 2013 15:20:04

Już wiem co "za mną chodzi" :)))Muszę zrobić gołąbki i szybko stąd uciekam, bo robię się głodna. Wyglądają wyśmienicie :)

Iza Kulińska, 3 kwietnia 2013 16:35:15

za mną tak długo chodziły i głośno tuptały aż zrobiłam :D

pollyzeczki, 3 kwietnia 2013 21:14:11

zrobię gołąbki-narobiłas mi smaka!!!!!

Iza Kulińska, 3 kwietnia 2013 22:25:47

hihi, sama sobie smaku narobiłam i trzeba będzie znów zawijać :)

K., 3 kwietnia 2013 22:39:19

bardzo podobny obiad miałam dzisiaj :) Pozdrawiam!

Iza Kulińska, 3 kwietnia 2013 23:50:38

czyli też bardzo pyszny :) pozdrawiam i ja !

evita0007, 3 kwietnia 2013 23:56:50

Yhy :) ale juz nie robie sobie smaka i znikam papapapaa :)

Teodora, 4 kwietnia 2013 00:33:06

Na noc ogladać takie pysznosci... jak ja pójdę teraz spać,chciałabym teraz zjeść .

Iza Kulińska, 4 kwietnia 2013 11:22:59

oj tam, ale to ma swoje plusy bo od oglądanego się nie przybiera na wadze :D Teodora, czy to Twoje prawdziwe imię czy nick jakim się posługujesz ? Przepraszam, ale jest takie niezwykłe i dostojne, że musiałam zapytać :)

Anonymous, 4 kwietnia 2013 12:03:14

I mi narobiliście smaka ;). Zrobię jeszcze w tym tygodniu. W przyszłości chciałabym nauczyć się "zasmażki jasnej". W razie pytań będę pisać, z sosem do gołąbków od zawsze jestem "na bakier" ;/.

Iza Kulińska, 4 kwietnia 2013 13:02:31

zasmażka to prosta sprawa - rozpuszczasz masło, wsypujesz mąkę i mieszasz energicznie żeby nie było grudek - jasna zasmażka jest wtedy gdy zaraz po rozmieszaniu wlejesz płyn a ciemna gdy rozmieszasz i smażysz aż mąka się zrumieni.

wsamrazik, 5 kwietnia 2013 06:13:50

A jednak nie wytrzymałaś Iza .... cieszę się niezmiernie.... A co do gołąbków, to ostatnio robię próby z innymi nadzieniami (o czym pisałam na FB - moje były w czerwonej kapuście, nadziewane kaszą gryczaną z grzybami, w sosie śmietanowo-grzybowym).... ale taki typowy sos można jeszcze urozmaicić całymi, albo połówkami pomidorów z puszki... dają bardziej wyrazisty sos, i te upieczone pomidory - mniam ....(ja gołabki piekę od dawna w piekarniku - według mnie są lepsze niż z garnka)...Buziaki :)

Iza Kulińska, 6 kwietnia 2013 22:38:18

też bym bardziej poeksperymentowała, ale u mnie zatwardzialcy mieszkają - nowości ciężko przemycić.... może zrobię kilka innych dla siebie tylko ? Takie w czerwonej kapuście kuszą mnie bardzo

Anonymous, 24 maja 2013 21:22:25

Dziękuję za przepis, wyszły pyszne. Do tej pory kilka razy robiłam gołąbki ale farsz nigdy nie był tak zwarty jak w tych a kapusta nigdy nie była tak miękka. Nadzienie było z odrobiny ryżu (miałam pół szklanki), szklanki kaszy gryczanej gotowanych razem na rosole. Oczywiście mięsko też dodałam :) wyszły pyszne. Dusiłam troszkę krócej niż Pani podawała bo godzine w sumie. Wodę z duszenia wylałam i podlałam częścią sosu który zrobiłam osobno też na mrożonym rosołku. Kiedyś gdy zabrakło sosu do gołąbków, a ja obowiązkowo muszę mieć sos, wymieszałam na talerzu śmietanę z koncentratem pomidorowym - pycha. Jak widać co gospodyni to inny przepis i inny smak. Pozdrawiam Justyna

Iza Kulińska, 24 maja 2013 22:11:39

i oczywiście każdej gospodyni najlepsze :D najważniejsze, że rodzinie smakowały :) Pozdrawiam, Justynko :)

Anonymous, 16 lipca 2013 12:43:33

ochydne... żart przepyszne