Kolejny przepis z serii klasyka kuchni domowej. Z gołąbkami jest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis jest najlepszy. Mnie bardzo ciężko przyszło spisanie go. Dlaczego ? Ano dlatego, że robię to danie "na oko". Kupuję kapustę jaka mi się najbardziej spodoba, do tego mięso w dużym kawałku, ale nigdy nie jest to ta sama waga więc za każdym razem wychodzą nieco inne. Jedno jest tylko tak samo - zawsze robię gołąbków wielki gar, a raczej dwa, i mamy pyszne jed... czytaj dalej...
Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Dieta odmładzająca dr Gayelorda Hausera to dieta przede wszystkim oparta na sokach ze świeżych warzyw oraz owoców.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
najlepsze oczywiście robiła Babcia, ale potem musiałam nauczyć się sama....
Już wiem co "za mną chodzi" :)))Muszę zrobić gołąbki i szybko stąd uciekam, bo robię się głodna. Wyglądają wyśmienicie :)
hihi, sama sobie smaku narobiłam i trzeba będzie znów zawijać :)
Na noc ogladać takie pysznosci... jak ja pójdę teraz spać,chciałabym teraz zjeść .
oj tam, ale to ma swoje plusy bo od oglądanego się nie przybiera na wadze :D Teodora, czy to Twoje prawdziwe imię czy nick jakim się posługujesz ? Przepraszam, ale jest takie niezwykłe i dostojne, że musiałam zapytać :)
I mi narobiliście smaka ;). Zrobię jeszcze w tym tygodniu. W przyszłości chciałabym nauczyć się "zasmażki jasnej". W razie pytań będę pisać, z sosem do gołąbków od zawsze jestem "na bakier" ;/.
zasmażka to prosta sprawa - rozpuszczasz masło, wsypujesz mąkę i mieszasz energicznie żeby nie było grudek - jasna zasmażka jest wtedy gdy zaraz po rozmieszaniu wlejesz płyn a ciemna gdy rozmieszasz i smażysz aż mąka się zrumieni.
A jednak nie wytrzymałaś Iza .... cieszę się niezmiernie.... A co do gołąbków, to ostatnio robię próby z innymi nadzieniami (o czym pisałam na FB - moje były w czerwonej kapuście, nadziewane kaszą gryczaną z grzybami, w sosie śmietanowo-grzybowym).... ale taki typowy sos można jeszcze urozmaicić całymi, albo połówkami pomidorów z puszki... dają bardziej wyrazisty sos, i te upieczone pomidory - mniam ....(ja gołabki piekę od dawna w piekarniku - według mnie są lepsze niż z garnka)...Buziaki :)
też bym bardziej poeksperymentowała, ale u mnie zatwardzialcy mieszkają - nowości ciężko przemycić.... może zrobię kilka innych dla siebie tylko ? Takie w czerwonej kapuście kuszą mnie bardzo
Dziękuję za przepis, wyszły pyszne. Do tej pory kilka razy robiłam gołąbki ale farsz nigdy nie był tak zwarty jak w tych a kapusta nigdy nie była tak miękka. Nadzienie było z odrobiny ryżu (miałam pół szklanki), szklanki kaszy gryczanej gotowanych razem na rosole. Oczywiście mięsko też dodałam :) wyszły pyszne. Dusiłam troszkę krócej niż Pani podawała bo godzine w sumie. Wodę z duszenia wylałam i podlałam częścią sosu który zrobiłam osobno też na mrożonym rosołku. Kiedyś gdy zabrakło sosu do gołąbków, a ja obowiązkowo muszę mieć sos, wymieszałam na talerzu śmietanę z koncentratem pomidorowym - pycha. Jak widać co gospodyni to inny przepis i inny smak. Pozdrawiam Justyna
i oczywiście każdej gospodyni najlepsze :D najważniejsze, że rodzinie smakowały :) Pozdrawiam, Justynko :)