gołąbki - 2379 przepisów (strona:19/159)

Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 105

wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo. Układam gołąbki dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy. To duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz(...)gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy nie straszne, gdy na talerz wędrują sulmierzyckie gołąbki w wersji dalekiej od light ;) Można podawać samodzielnie, w towarzystwie pieczywa lub innego

I tu będę miała takie te
Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym 136

500g mięsa mielonego 2 cebule torebka ryżu 3 ząbki czosnku jajko sól, pieprz bulion Sos: 700ml passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pół łyżeczki cukru oregano koperek Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. Te najbardziej zewnętrzne myjemy i odkładamy na bok, jeszcze nam się przydadzą ;)  W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek(...)jajko, pieprz i sól. Mieszamy. Na liść nakładamy porcje farszu, boki zwijamy do środka, a potem całość zwijamy ciasno w rulon. Na dnie garnka, w którym będziemy gotować nasze gołąbki układamy, wcześniej odłożone, zewnętrzne liście. Następnie na liściach, ciasno, jeden obok drugiego, układamy gołąbki. Zalewamy bulionem ( ja po prostu zagotowałam wcześniej wodę z kostką rosołową, zielem

Czerwona Porzeczka
Gołąbki zapiekane 121

Gołąbki zapiekane lub gołąbki duszone na które znajdziecie przepis tutaj  mogę jeść non stop. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki pomidorów 1 szklanka wody 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła klarowanego bazylia sól pieprz(...)głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor

O kuchni z uczuciem
Tradycyjnie- Gołąbki 324

najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany!   Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując wyszło pysznie, wcale nie tłusto, a co najważniejsze przygotowanie trwało nie więcej niż pół godziny(...)Gołąbki z włoską kapustą i sosem pomidorowym Gołąbki 6 liści włoskiej kapusty 350g piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić i parzyć w gorącej wodzie przez

Zapiski Młodej Żony
Gołąbki ślimakowe - z patelni 60

pewnością to jedne z najlepszych gołąbków jakie jadłam i na pewno staną się moimi ulubionymi. Chociaż do tej pory inny pomysł niż nasz klasyczny, tradycyjny nie wydawał się prawdopodobny! A jednak 😊 Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie bez wątpienia nie sprawi trudności. Gołąbki ślimakowe z patelni są wyjątkowe nie tylko ze względu na oryginalne podanie, ale też(...)inaczej smakują. W przeciwieństwie do zwykłych gołąbków, są o wiele bardziej aromatyczne, a także w większym stopniu " kapuściane". Dlatego że farsz o wiele mocniej przechodzi smakiem i zapachem kapusty, ponieważ gołąbki ślimakowe są zdecydowanie mniejsze niż klasyczne. A zatem jeśli masz w domu mięso mielone, ryż i główkę kapusty to jesteś bardzo blisko pysznego dania, do którego

Dieta moja pasja
Gołąbki z kapusty pekińskiej 74

białej kapusty. Do tego ziemniaczki, sos pomidorowy (dużo sosu) i żyć, nie umierać. Tak w każdym razie zawsze wyglądało to u mnie w domu. Choć większość moich znajomych kojarzy gołąbki z pysznymi obiadkami u babci czy mamy, to danie znane jest nie tylko w Polsce. Jest to tradycyjna potrawa w krajach Europy Środkowej i Wschodniej - ponieważ kapusta uprawiana(...)była bardzo powszechnie w przeszłości gołąbki stosunkowo często gościły na stołach biedniejszych warstw społeczeństw. Dziś na szczęście wszyscy możemy spokojnie cieszyć się ich smakiem 😋 Choć klasyczna wersja zakłada zawijanie farszu w liście białej kapusty, ja poszłam troszkę w inną stronę i sięgnęłam po kapustę pekińską. Gołąbki z kapusty pekińskiej - przepis na 15 sztuk Do przygotowania gołąbków

Z notatnika dietetyka
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-paprykowym 91

takie tradycyjne, zawijane w liście kapusty, w gęstym sosie pomidorowym. Potrafiłam wieczorem, siedząc przed telewizorem wciągnąć 3, same lub z bułeczką, oczywiście nie mówiąc o obiedzie Cały wielki gar gołąbków znikał w dwa dni Od jakiegoś czasu mojej rodzinie przygotowuję gołąbki bez zawijania takie w zwykłym sosie pomidorowym ale przecież ja uwielbiam eksperymentować ze smakami(...)razem podsmażone na maśle warzywa zmiksowałam i taki warzywny, gęsty krem dodałam do sosu, wyszedł palce lizać! Taki sos polecam nie tylko do gołąbków ale i pulpetów, spaghetti czy nawet pizzy Coś pysznego Oczywiście maminym gołąbkom wierna jestem do dziś i nigdy nie odmówię każdej ilości     Składniki: 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej 400g. białego ryżu

Szczyptachili
Gołąbki z indykiem 130

Gołąbki z indykiem Gołąbki , to danie , które można przygotować na 1001 sposobów i każdy jest dobry . Prawie jak pierogi , czym nadziejesz, to będzie ok..no prawie , bo truskawek lub jagód , nie polecam W chłodne, zimowe dni, jest to jedno z naszych ulubionych dań . Może, nie robi się ich błyskawicznie , no ale nie demonizujmy , nie są też(...)pracochłonne, jakby się wydawało, a bez wątpienia, pyszne i warte zachodu . Wersja z indykiem , jest inna niż wieprzowa , bardziej delikatna i równie pyszna Składniki na około 16 gołąbków : farsz: 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 łyżka ,mielonej, wędzonej papryki ( słodkiej lub ostrej jak lubicie ) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka, suszonej, mielonej ,cebuli sól

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 131

muszę przyznać, że z kiszonymi smakował znakomicie! Dla wzmocnienia smaku na dno naczynia położyłam warstwę domowej kiszonej kapusty. Nie dodawałam soku. Wadą takiego rozwiązania było to, że moje gołąbki miały bardzo mało sosu - płyn wchłonęła kapusta. Ale i bez sosu gołąbki były pyszne. Jeżeli lubicie dużo sosu trzeba albo dodać więcej bulionu i śmietany albo(...)położyć liście kapusty (idealna byłaby kiszona), których głównym zadaniem jest ochrona naszych gołąbków przed przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól

Stare Gary
Gołąbki z młodej kapusty 111

Lubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich sos grzybowy, który przyrządziłam z pierwszych przeze mnie uzbieranych kurek. Farsz do gołąbków najczęściej robię z ryżu, ale zdarza się, że używam bulgur , kaszę lub couscous . Dzisiaj zrobiłam mięsne(...)gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia, coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone na blasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść! Gołąbki z młodej kapusty Składniki: 16 dużych gołąbków 1 duża młoda kapusta 400 ml ryżu 500 g mielonego mięsa 300 g surowej salsiccia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

codojedzenia
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 181

Gołąbki uwielbiam. Robię je na różne sposoby , niektóre z nich mieliście już okazję widzieć. Tym razem zapraszam na gołąbki z młodej kapusty. To są chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko.  Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku(...)wymieszać. Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 22

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to danie, które każdy uwielbia. Ze względu na to, że sezon na młodą kapustę w pełni, pojawiły się również w naszym domu. Delikatne, mięciutkie, podsmażone na odrobinie oleju i duszone w sosie pomidorowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takie gołąbki z młodej kapusty to idealny pomysł na rodzinny obiad, na kilka(...)Gołąbki są łatwe do odgrzania i zachowują swój smak. Nawet wydaje mi się, że lepiej smakują odgrzane, niż na świeżo. Poniżej w kilku krokach opisałam jak je przygotować. Jestem pewna, że posmakują każdemu. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W SOSIE POMIDOROWYM Składniki FARSZ 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko

Przepiski.pl
Gołąbki po żydowsku 128

Gołąbki po żydowsku Bardzo smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu gołąbki w nieco innej wersji niż tradycyjnie. Polecam spróbować!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 niewielka marchewka 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki kaszy manny mąka pszenna do obtoczenia gołąbków(...)miski przekładamy mięso mielone, ryż, kapustę oraz cebulkę z marchewką z patelni i wbijamy jajka. Dodajemy kaszę manną oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy okrągłe gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor *** *** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 197

Opis Gołąbki bez zawijania: Gołąbki bez zawijania – niby proste danie, ale jakie genialne i pyszne! To szybka i prosta wersja klasycznych gołąbków. Różnią się od klasyki tym, że nie zawijamy ich w kapustę, ale w całości pieczemy. Każdy ma swoje własne preferencje smakowe. A ty wolisz gołąbki klasyczne czy takie gołąbki(...)połowy). Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wstawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy przez około 1 godzinę. Następnie po upieczeniu blendujemy sos. Gołąbki podajemy polane przygotowanym sosem pomidorowym. Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gołąbki z ryżem 127

Tradycyjne gołąbki z ryżem, które smakują wszystkim, chociaż zdecydowanie zbyt rzadko je robię. Gołąbki są łatwe do przygotowania, ale do ich zrobienia potrzeba nieco czasu. Najwięcej czasu zajmuje oddzielenie liści od kapusty, wymaga to nieco większej uwagi, aby się nie poparzyć. Proporcje ryżu w stosunku do mięsa według mnie są dość dobre, gdyż bardziej jest wyczuwalne(...)mięso, ale jak kto lubi. Gołąbki dobrze smakują również na drugi dzień podgrzewane na patelni, gdy lekko się zapieką. Gołąbki z ryżem piekę w piekarniku albo gotuję w szybkowarze, jeśli w szybkowarze to krócej. Gotowanie w szybkowarze zapobiega wydostawaniu się zapachu gotowanej kapusty i przyśpiesza przygotowanie. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 120 minut Składniki na gołąbki

Gotuj w domu