gołąbki - 2351 przepisów (strona:10/157)

Wegetariańskie gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym 127

wegetariańskimi. W domu  mama przygotowuje zawsze klasyczne gołąbki  z mięsem mielonym, swoją drogą najpyszniejsze na świecie- jak u każdej mamy! ;D Wracając do moich wegetariańskich gołąbków- jeśli jeszcze się zastanawiacie czy są na pewno dla Was, to nie wahajcie się ani chwili dłużej. Gołąbki wyszły po prostu pyszne, a całości dopełnia wspaniały sosik(...)Uczta dla podniebienia! :) Składniki: Gołąbki: główka włoskiej kapusty 200g kaszy gryczanej marchewka 300g pieczarek 2 cebule tymianek sól, pieprz 3 jajka bulion Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 0,5 litra bulionu pół cebuli por 3 łyżki śmietany łyżka mąki sól, pieprz   Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek

Czerwona Porzeczka
Gołąbki bez zawijania 769

Uwielbiam wszelkie gołąbki , a w szczególności te tradycyjne z ryżem lub bułką tartą. Ważne, aby były domowe! Pamiętam jak kiedyś moja mama zawsze jednocześnie gotowała kilka rodzai gołąbków, ponieważ każdy z domowników miał swoje ulubione. Ja natomiast ze względu na niewielką rodzinę najczęściej przyrządzam gołąbki bez zawijania . Może ich przygotowanie jest krótsze, bo nie trzeba(...)odparzać kapusty to też zajmuje trochę czasu. Jednakże w smaku przypominają klasykę. Koniecznie sami spróbujcie!   Gołąbki bez zawijania - składniki: (około 18 sztuk) Masa na gołąbki: 500g mięsa mielonego 500g kapusty 100g ryżu 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku (płaska) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól , pieprz Dodatkowo: 1 łyżka oleju Ponadto: kilka liści

Di gotuje
Tradycyjne polskie gołąbki z sosem pomidorowym 91

Gołąbki to  danie, którego żadnemu Polakowi nie trzeba przedstawiać. Nasz przepis to klasyka w najczystszej postaci. Składniki na gołąbki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej szynki 150 g ryżu białego długoziarnistego 1 duża cebula sól i pieprz Dodatkowo 1 główka średniej wielkości kapusty Składniki na sos: 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku(...)dwóch stron zawijamy do środka. Pozostałą część również podwijamy do środka ewentualnie wkładamy pomiędzy warstwy kapusty. Uformowanego gołąbka lekko spłaszczamy na blacie, nadając mu ostateczny kształt. Na dno dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty, a na nie pierwszą warstwę gołąbków. Pustą przestrzeń zapełniamy resztką liści i układamy następną warstwę gołąbków. Czynności powtarzamy póki wszystkie gołąbki

Na talerzu
Gołąbki z meksykańską nutą 82

Gołąbki z meksykańską nutą Tradycyjne gołąbki znają wszyscy . Na polskich stołach goszczą przynajmniej raz w roku , a chętnie są też zabierane w podróż jako danie słoikowe . Uniwersalne i smaczne , jedynie nieco pracochłonne Ten przepis jest troszkę zmodyfikowany i jak moi chłopcy stwierdzili , gołąbki te są dużo lepsze od tradycyjnych . To ostatnie stwierdzenie musicie sami(...)samo jak do tradycyjnych gołąbków . Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na patelni razem z wyciśniętym praską czosnkiem ( 2 ząbki ) .Jak już zmięknie dodajemy do niej mieloną ,słodką paprykę mieszamy i smażymy jeszcze około minutki . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy do niego surowy ryż . Ugotuje się on już w gołąbkach częściowo pochłaniając soki

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą 63

pysznie, lekko i niebanalnie. Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Z reszty kapusty można ugotować np. bigos albo kapuśniak. Inne przepisy na gołąbki na blogu: Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym Gołąbki z ziemniakami Gołąbki z kaszą i fetą Gołąbki z mięsem i ryżem Leniwe gołąbki Gołąbki z młodej kapusty z kaszą Składniki (na 8 sztuk): 1 główka młodej kapusty 200g kaszy gryczanej 100g wędzonego boczku (opcjonalnie) 6-8 suszonych pomidorów 1 jajko 1 cebula tymianek słodka papryka 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego

Obiad gotowy
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka 126

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Wszelkie kasze w kuchni podkarpackiej zajmują bardzo ważne miejsce. Nasze prababcie, babcie i mamy wypełniały nimi gołąbki, pierogi i bułki drożdżowe. Przygotowywały też z nich kotlety, albo zapiekały je. Kasze były podawane na słono, ale również na słodko, na przykład z suszonymi śliwkami. Podkarpackie gospodynie kaszę jaglaną często(...)twarogiem, jęczmienną z grzybami, a gryczaną z ziemniakami lub mięsem. Przepis, który dzisiaj proponuję, pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Mrukowej, gmina Osiek Jasielski. Farsz do gołąbków przygotowany został z kaszy gryczanej, z dużą ilością suszonych grzybów, cebulką i zmielonym boczkiem. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej, ale równie dobrze można je przygotować z białej kapusty

Trzeci talerz
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 95

TRADYCYJNE GOŁĄBKI Z PILZNA        Potrawy z kapusty należą do najbardziej popularnych na Podkarpaciu, w tym także gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku(...)Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej.      Kuchnia Bieszczad jest niezwykle różnorodna. Pasjonatom wyśmienitej kuchni, poszukującym w regionalnych przysmakach autentyczności i unikatowości polecam " Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Jest to świetny pomysł na promocję istniejących atrakcji turystycznych regionu, wraz

Moja Książka Kucharska
Gołąbki jak u babci 96

zostały rozwiane niedawno przez moją teściową :):) Krok po kroku wytłumaczyła każdy etap przygotowywania potrawy. I wiecie co? Okazało się, że wcale nie jest to ciężka praca :) Okazało się, że gołąbki może przygotować każdy z nas. [fruitful_dbox] Gołąbki jak u babci [/fruitful_dbox] Mam nadzieję, że i Wam posmakują takie tradycyjne, polskie smaki. Gołąbków nie opłaca(...)minut Po ugotowaniu wyjmij kapustę z wody i wystudź a następnie oddziel liście od siebie Do naszego przepisu będziesz potrzebować ok 8-10 liści - w zależności od wielkości "gołąbków". Przygotowanie farszu: W dużej misce wymieszaj: 500g mięsa mielonego 2 jaja drobno posiekaną cebulkę sól, pieprz, przyprawy (polecam maggi i "kucharka") Przygotowanie "gołąbków" Z masy mięsnej (ok 70g ) uformuj

BezWegli.pl
Gołąbki bez Zawijania w Sosie Pomidorowym 143

ryżu 150 g cebuli sól, pieprz olej do smażenie na sos: 500 g przecieru pomidorowego 150 ml wody sól,pieprz naczynie żaroodporne Link do filmu z przygotowania: Gołąbki bez zawijania https://www.youtube.com/watch?v=T2c8lZj8DIs Przygotowanie: Kapustę oczyszczam z wierzchnich liści i szatkuję. Poszatkowaną przekładam do garnka, zalewam wodą tak żeby kapusta była przykryta i gotuję. Od momentu zagotowania gotuję(...)przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, sos jest gotowy - tak przygotowanym sosem poleję gołąbki po 35 minutach pieczenia gołąbków . Zapiekanie gołąbków : Naczynie z gołąbkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam 35 minut. Po 35 minutach gołąbki polewam sosem pomidorowym

Uwaga Babcia Gotuje
Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka 61

Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Głojsce, gmina Dukla, powiat krośnieński  Zwykle gołąbki, które goszczą na naszych stołach wypełnione są farszem z ryżu i mięsa. W kuchni podkarpackiej ryż często zastępowany jest kaszą jęczmienną lub gryczaną. W parze z kaszą zazwyczaj idą suszone grzyby, a wówczas mięso bywa zbędne. W Beskidzie Niskim przygotowuje się jeszcze(...)inne bezmięsne gołąbki – znacznie delikatniejsze w smaku od tych, które wypełnione są kaszą i suszonymi grzybami. Są to gołąbki z ryżem i ugotowanym jajkiem oraz podsmażoną cebulką z czosnkiem. Tak delikatny smakowo farsz dobrze komponuje się z równie delikatną kapustą włoską, w którą zawija się gołąbki. Gołąbki z jajem to danie dobre

Trzeci talerz
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 20

Niesamowicie smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Niby zwykłe, a jednak mają w sobie to coś. Moja rodzinka je uwielbia, dlatego też przygotowuję je bardzo często. Ponieważ nie każdy przepada za kapustą, którą owija się gołąbki, lub też nie każdy lubi to zajęcie, gołąbki bez zawijania będą świetną alternatywą. Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym smakują wyśmienicie i z pewnością zadowolą każdego. Zapraszam do wypróbowania przepisu na gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym, które doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad, lub kolację. PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE GRZYBOWYM Składniki Gołąbki

Alle Dobre!
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 109

Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie Dziś pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie. Dlaczego leniwe? Bo są to gołąbki bez zawijania Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Tym razem naprawdę pomidorowy sos My uwielbiamy takie obiady. Choć z podanego przepisu wychodzi(...)cały gar gołąbków, to… znika w mgnieniu oka. U mnie takie leniwe gołąbki podaje się jedynie z zestawem surówek lub sałatek. Tym razem postawiłam na sałatkę obiadową buraczki z papryką od Moryń. I… oj jak było pysznie Naprawdę polecam! To kto się skusi na takie leniwe gołąbki? Składniki: Na leniwe gołąbki

Słodkie okruszki
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 60

niejednej kuchni i powiem Wam, że ile gospodyń tyle urozmaiceń, podobnie z rosołem czy sałatką jarzynową – podobne składniki, a z każdej ręki smakuje inaczej. Ot cała magia kuchni! Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym to dla mnie wyjątkowe wspomnienie dziecinnych lat. Gołąbki podane z ziemniakami i mizerią zawsze smakowały i smakują dla mnie najlepiej Dziś(...)tartych bądź posiekanych warzyw, np. marchwi, pietruszki czy pieczarek. Mimo różnic w sposobie przygotowania zapewne każde danie wychodzi pyszne, przygotowane według własnych preferencji, przyzwyczajeń czy smaków. Zapraszam na moje gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej lub włoskiej 900 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 cebule 80 g suchego ryżu 6,5 szklanek

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z ziemniakami - tradycja 77

regionalne, proste, niebanalne, ale kiedy przyprawy z ziołami, dodałam, to jeszcze lepszy smak ich uzyskałam. Wiele razy już je przygotowywałam, i dzięki sposobie pieczenia idealną delikatność uzyskałam. Gołąbki ziemniaczane moja babcia i mama przygotowywały i swój tajemny przepis na nie miały. Kiedy byłam dzieckiem pierwszy raz je spróbowałam i na ich punkcie oszalałam. Potem nastał(...)zapomniało, już ich na obiad się nie podawało. Po długich latach o nich sobie przypomniałam, ale już sama je przygotowałam. Mama na szybko przepis mi zapisała, i na moje gołąbki z niecierpliwością czekała. Nie byłabym sobą gdybym coś nie pozmieniała, gdybym trochę w przepisie nie namieszała. Do farszu np. kiszki ziemniaczanej dodałam, czy w czerwonej kapuście je pozawijałam

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku. 61

logo Dania Babci Zosi . Na stronie jest także sklep internetowy, gdzie można zakupić wszystkie dostępne produkty.   Oczywiście załączam przepis krok po kroku na  Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem   SMACZNEGO!!!   Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Przepis krok po kroku   Składniki(...)Ugotowaną przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.   Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.   Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki

kuron.com.pl
Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną 77

zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam.  Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe.  Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały.  Wędzona papryka była wyczuwalna, a ostrość idealna.  Podczas(...)krojenia, obierania noże i obieraczkę firmy Ambition używałam, dzięki nim wszystko szybko i sprawnie przygotowała. Gołąbki na talerz u  #myAmbition  podałam, które jogurtem naturalnym ze szczypiorkiem polałam.  Takie połączenie idealnie współgrało i świetnie smakowało.  Najważniejsze jest dla mnie zdrowe odżywianie, jednocześnie, żeby wszystkim smakowało każde danie. Warzywa niech przeważają, bo przecież mnóstwo zdrowych składników

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania