gołąbki - 2103 przepisów (strona:10/141)

Gołąbki z mięsem i parmezanem w sosie pomidorowo-paprykowym 21

jest obiad ...dzisiaj trochę klasyki czyli moje ulubione gołąbki. Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i parmezanem do tego pyszny sos pomidorowo-paprykowy z serkiem mascarpone - obiad idealny! Składniki na ok. 9 szt.: 1 biała kapusta 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 torebka ryżu jaśminowego 1 cebula 2 ząbki czosnku starty parmezan - ok. 5 łyżek(...)wrzucamy do miski, dodajemy mięso, przyprawy i cebulę z czosnkiem - mieszamy Wyjmujemy kapustę z garnka, studzimy i ściągamy liście - delikatnie odkrajamy zgrubienie z każdego liścia. Robimy bulion (zalejemy nim gołąbki) - 1 kostka bulionu drobiowego + ok. 3 szkl. wody z kapusty Na każdym liściu układamy farsz i dodajemy parmezan - ciasno zwijamy gołąbki (najpierw założyć liść na mięso

Alutka-Gotuje
Gołąbki pieczone w piekarniku 15

Przez całe moje życie jadłam gołąbki mojej babci, mamy a potem dołączyły jeszcze gołąbki mojej teściowej. Wszystkie były bardzo smaczne i miały jedną wielką zaletę, nie musiałam ich robić sama. Skończyło się to z chwilą, kiedy moja córka pospisywała babcine przepisy i zrobiła swoje pierwsze gołąbki i tak właściwie nauczyła mnie, jak się(...)robi. Ja zmodyfikowałam nieco rodzinne przepisy i powstał mój własny. Nie śmiejcie się, bo to nie jest śmieszne, od tej chwili robię gołąbki prawie co trzeci dzień, ponieważ mój mąż stwierdził, że są najlepsze na świecie i nigdy mu się nie znudzą. Spróbujcie, może dla Was też takie będą. Co potrzeba: 1 główka kapusty białej

Bułka z Chlebem
Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki 33

Pyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja jest bardziej rozgrzewająca i sycąca. Wzbogacona o cebulę i właśnie koperek , żeby ożywić nieco już starszą kapuchę . Chłopcy uwielbiają gołąbki więc zawsze w końcu udaje im się mnie(...)masę . Kapustę spażamy we wrzątku i oddzielamy poszczególne liście . Każdy liść ,nadziewamy mielonym mięsem i zwijamy w kształtne gołąbki . Głęboką brytfankę smarujemy smalcem , układamy na nim ciasno gołąbki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Solimy , a następnie nakrywamy liśćmi kapusty, które nie nadawały się do faszerowania . Zawsze takie się trafiają Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z czterema szklankami wody , jedną łyżką

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z passatą pomidorową 40

Kolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych  w sosie grzybowym ,  sarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty,  gołąbkach bez zawijania ,  gołąbkach z mięsem i kaszą ,  dolmie  czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy(...)wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę. Z liści kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki. Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki. Posypać

Gosia gotuje
Duch wigilijnych gołąbków ujarzmiony 65

podobnie działały na mnie kolendra czy żółty ser (tak, żółty ser ogólnie, bez względu na rodzaj), ale w przepisie użyłam białej, niepalonej kaszy gryczanej. Na wszelki wypadek. Same gołąbki to była jedna ze specjalności mojej babci. Robiła je z mięsem i ryżem, a podawała pysznym sosem pomidorowym chyba ze śmietanką. Zawsze idealnie doprawione, zawsze z miękką kapustą(...)perfekcyjnym kształcie. Moje pierwsze gołąbki nie miały najmniejszej szansy osiągnąć takiego poziomu, ale chciałam przynajmniej uniknąć trzech największych gołąbkowych grzechów według babci- zbyt twardej kapusty, zbyt luźnego nadzienia i rozwalających się gołąbków. I z takim emocjonalnym ładunkiem przystąpiłam do gotowania. Zainspirowała mnie ta strona , na którą trafiłam przygotowując świąteczne zajęcia. W filmiku wyglądało

les mirabelles
Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym 34

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym to lżejsza i mniej pracochłonna wersja tradycyjnych gołąbków, bo odchodzi nam czas pieczenia na patelni i pilnowania potrawy podczas gotowania. Przygotowuje się jak tradycyjne gołąbki, wkłada do naczynia żaroodpornego, zalewa sosem pomidorowym, który jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu i wkłada do piekarnika, a za półtorej godzinki gołąbki(...)sosie pomidorowym są gotowe do podania. Bez tłuszczu, bez zapachu smażonego, tylko soczyste mięsko i miękka, ale chrupiąca kapusta. Polecam wypróbować jako ciekawą i smaczną odmianę tradycyjnie przyrządzanych gołąbków. Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym Przepis na osiem gołąbków z piekarnika w sosie pomidorowym. SKŁADNIKI: 1 główka świeżej kapusty ( około 2,5 kg ) 400 g wieprzowego

WSZYSTKO SMACZNE
Gołąbki z mięsem drobiowym i warzywami w młodej kapuście 17

różne sposoby dzięki dodatkom do farszu. Wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę, jakie składniki mamy w domu albo... po prostu można wymyśleć jakiś nowy farsz. Moje gołąbki powstały po przemyśleniu z jakim farszem je zrobię. Tak więc kupiłam kolorowe papryki, cukinię, pieczarki. Ale najważniejsze, że do zrobienia moich gołąbków kupiłam młodą kapustę. Od dawna(...)ryż. Wymieszałam. Dodałam mięso. I ponownie wszystko wymieszałam Spróbowałam.  Pyszne. Można jeszcze dosmaczyć wg własnego gustu. Liście kapusty rozkładałam i na każdym  nakładałam po łyżce farszu. Zwijałam gołąbki na kształt krokietów. Najpierw boki, potem zawijałam całość. Z tych składników wyszło 19 gołąbków Do dużego rondla wlałam około ½ l wody, włożyłam wkładkę do gotowania na parze

Kuchnia u Krysi
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 28

roku w listopadzie. Są smaczne znikają szybko, dlatego robię ich ponad 40 sztuk. Zjadamy je w ciągu 2 - 3 dni.  :) Ja podaję Wam przepis na dużą ilość gołąbków, jeśli ktoś chce zrobić mniejszą ilość wystarczy zmniejszyć porcje o połowę.     Składniki : 1 i 1/2 kg ryżu 5 l wody 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka(...)rzadki. Gotowym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy, układamy jeden obok drugiego. Warto je po przygniatać lekko palcami, aby miały równy kształt oraz, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza ze środka gołąbków.  Gotowe gołąbki przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 dni. Jeśli chcemy je przechowywać dłużej musimy je zamrozić. Przed podaniem smażymy gołąbki na rozgrzanym tłuszczu

Przepisy i porady kulinarne
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 42

papryki 1 mała młoda kapusta sól do smaku odrobina oliwy do spryskania przed pieczeniem dodatkowo - opcjonalnie: świeże pomidory czosnek ulubione zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka, szczypiorek etc. Jak zrobić wegańskie gołąbki? Ryż ugotować na sypko w osolonej do smaku wodzie. Przestudzić. Z kapusty pooddzielać liście, ściąć grube nerwy. Liście sparzyć. Gdyby kapusta była mocno zbita, wtedy należy ją sparzyć(...)płasko. Wzdłuż głównego nerwu nakładać farsz. Boki liścia zakładać do wewnątrz, a następnie zwijać w rulonik.  Formę do zapiekania natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać zawinięte gołąbki. Na gołąbkach można kłaść  plastry pomidora, a między nimi ząbki czosnku. Jeśli zostaną resztki kapusty, je również (pokrojone na mniejsze kawałki), można porozkładać wokół gołąbków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki Babci z Farszem Wieprzowo-Wołowym, Ryżem i Kaszą - przepis podstawowy 149

Gołąbki o wyjątkowym smaku przygotowywane z przepisu Babci. Do tej wersji gołąbków dodajemy mieszane mięso wołowo-wieprzowe oraz ryż wymieszany z kaszą - to połączenie nadaje gołąbkom wyjątkowego , przepysznego i przede wszystkim "babcinego " smaku. Gołąbki Babci z Farszem Wieprzowo-Wołowym, Ryżem i Kaszą - Składniki: 200 g ryżu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej(...)każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy lekko osoloną wodą, zamykamy

Słodka Strona
Gołąbki pieczone 73

ponoć wspomniana w opisach podboju Teb przez Aleksandra Wielkiego. Zrolowane gołąbki to pradawne danie nawiązujące do zwojów Tory i od zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego(...)średnie cebule - sól morska - pieprz czarny grubo mielony - 1 łyżeczka mielonego kminku - majeranek - czosnek granulowany - natka pietruszki - 1 i ½ szklanki bulionu (mięsny lub warzywny, do wyboru) Farsz do gołąbków można przygotować dzień wcześniej – wieczorem. Boczek i cebule pokrojone w kostkę przesmażamy na patelni – odstawiamy. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany na sypko ryż oraz boczek z cebulą – mieszamy. Doprawiamy

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków 53

Składniki na sos: - 150 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50 ml śmietanki 18% - sól, pieprz Dodatkowo 2 liście buraków. Składniki na 10 małych gołąbków. Najpierw blanszujemy liście buraków. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę i gdy zacznie się gotować wrzucamy każdy liść buraka osobno na ok. 5 minut. Gotowe liście odstawiamy(...)pietruszki i wszystko razem mieszamy. Teraz formujemy gołąbki. Na każdy liść buraka kładziemy po łyżce farszu i zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi i kładziemy na nich nasze gołąbki. Gołąbki zalewamy niewielką ilością wody lub bulionem jak mamy. Gołąbki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut (możemy też

Kuchenne Wariacje
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 18

odchudzone gołąbki z niskim indeksem glikemicznym. Farsz z mielonej piersi indyka i cukinii zawinięty w liście kapusty włoskiej w pomidorowym sosie. Ten przepis leży daleko od tradycyjnych gołąbków mojej babci, jednak z pewnością wymyśliłam gołąbki z niskim indeksem glikemicznym . Zamiast ryżu w farszu albo kaszy (niektórzy przygotowują gołąbki z kaszą ) użyłam startej(...)tarce cukinii. Przyznajcie sami, że pomysł dość odważny i byłam przygotowana na to, że nie wyjdzie, a ja nie pisnę Wam o tym ani słowa. Jednakże gołąbki wyszły smakowite!! Soczyste, delikatne i dietetyczne. Do eksperymentowania z mięsem indyczym zainspirowały mnie warsztaty kulinarne „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” , w których uczestniczyłam pod koniec lutego. Z przyjemnością biorę udział

Dietolog
Gołąbki z kuskus na zielono -szpinak, zioła 20

, to często plany odkładamy, bo przecież na ich przygotowanie ciągle czasu nie mamy.  Ja jednak znalazłam wspaniałe rozwiązanie na ich szybkie przygotowanie. Nie są to tradycyjne gołąbki mięsne, ryżowe, ale przyznam się są bardzo wyjątkowe. Czasu wiele nie potrzebujemy, bo w niecałe 15 min (bez pieczenia) je przygotujemy.  Matka Natura swój udział tu miała(...)się z dymką na oleju chili, z kaszą kuskus i świeżymi ziołami połączył się po chwili. Młoda kapusta w tym samym czasie w się sparzała, i z farszem na gołąbki się pozawijała. Trochę dłużej w piekarniku się ogrzewały, aż idealny smak uzyskały. Gołąbki wyszły zdrowe, oryginalne, smaczne, dobrze doprawione, takie inne niebanalne.  Często z kaszą

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 46

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka Gołąbki są jednym z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Wywodzą się z kuchni kresowej, ukraińskiej, ale goszczą na naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas(...)wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać, że z tą tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym na szczególne okoliczności często nadawano nazwy zwierząt. Gołąbki, na które dzisiaj zapraszam, przygotowane są z kaszy gryczanej, mięsa i cebuli. Jest to wersja gołąbków, w których farsz jest delikatnie sypki. Efekt taki uzyskuje się poprzez dodanie

Trzeci talerz
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i boczkiem 45

ryżem, a całość w pomidorowo-śmietanowy sosie. Palce lizać. Do dziś ich smak się nie zmienia, ona robi to po mistrzowsku.  Rok temu publikowałem Wam mój przepis na gołąbki w wersji wegetariańskie, faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami w pomidorowym sosie.  Dziś kolejna inspiracja na letnie danie. Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą jaglaną(...)boczki 1 por 400 ml śmietany 18% 150 g masła 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 pęczek koperki 1 garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE gołąbków:  Z główki kapusty usuwamy zbędne liście, myjemy i wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą do dodatkiem soli. Gotujemy ok. 45 min. PRZYGOTOWANIE farszu do gołąbków

kulinarnyJa
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 56

Przygotowanie nadzienia – Kaszę ugotować jak pisze na opakowaniu, odcedzić. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, kaszę, majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wykonanie gołąbków – w dużym garnku zagotować zagotować wodę. Dosolić do smaku. Włożyć kapustę do wrzątku i gotować na małym ogniu aż liście zmiękną. Naciąć liście od najszerszej strony co ułatwi(...)rozdzielanie kapusty i pobieranie liści. Na każdym liściu kapusty położyć łyżkę farszu i zawinąć gołąbki. Zabezpieczyć przed rozwinięciem drewnianymi wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki z obydwu stron na lekko brązowy kolor. Zdjąć gołąbki z patelni i połączyć na głęboką patelnię lub garnek. Na patelnię na której się smażyły gołąbki

Kuchnia Pokoleń
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 57

Polecamy jak zawsze ten sposób gotowania: ekonomiczny, ergonomiczny i wydajny. Część potraw zamroziliśmy: zupę minestrone i cześć zapiekanki pasterskiej. Tylko jedno danie w całości zrobiliśmy w tygodniu – piątkowe gołąbki z dorszem, przygotowane dzień wcześniej w czwartkowy wieczór. W tym samym czasie ugotowaliśmy minestrone, sos do zapiekanki pasterskiej, kalafiora na parze i zaprawę do skrzydełek Pracy w niedzielę(...)zamrażalnika zupę trzeba wystudzić. My ugotowaliśmy minestrone w niedzielę, a z zamrażalnika wyciągnęliśmy w środę wieczorem – by zjeść ze smakiem w czwartek. Pr zepis na minestrone . Piątek – Gołąbki z rzymskiej sałaty z dorszem Tak wyglądał nasz piątkowy obiad. Ryby w naszym domu to spore wyzwanie, bo Agnieszka szczególnie za nimi nie przepada, a ja wręcz przeciwnie. Obydwoje

Niedzielny kucharz
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 325

przepis na oszukane gołąbki bez zawijania (przepis TUTAJ ), czyli smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania nieco bardziej tradycyjnej wersji gołąbków, nadzianych mielonym mięsem i kaszą gryczaną.  Gołąbki z takim dodatkiem mają nieco inny - bardziej wyrazisty - smak. Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję dla 4-6 osób(...)jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka suszonych grzybów sól, pieprz * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np.   kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu i zalewy Do garnka wsypać kaszę

Ugotować
Gołąbki bez zawijania w jasnym sosie 269

sosie pomidorowym, tak też można zrobić i w tym przypadku, ale u nas w domu lubi się je bardziej gdy przenikną smakiem jasnego sosu mięsnego (pieczeniowego). Spróbujcie. Takie gołąbki bez zawijania, to naprawdę prosty, syty i co najważniejsze smaczny pomysł na obiad dla rodziny. Składniki: (na 10 sztuk) 500-550 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki bułki tartej 2 torebki sosu pieczeniowego jasnego + 700 ml wody* *można użyć gotowego domowego sosu, podana wersja jest wersją szybką; gołąbki można również przygotować w tradycyjnym sosie pomidorowym Przygotowanie: Kapustę trzemy na tarce na dużych oczkach (można ją posiekać, ale w ten sposób będzie delikatniejsza). Do kapusty dodajemy mięso mielone

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania