gołąbki - 2103 przepisów (strona:3/141)

Piątek: Gołąbki z dorszem 39

zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Właściwie mamy dwie sesje. W jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się(...)liść sałaty. Kładziemy na nim kawałek ryby, a na nim kilka plasterków chorizo i zawijamy jak zwykłego gołąbka. Jeśli mamy małe liście rozkładamy dwa, albo trzy, krzyżując je. Rybę kroimy w mniejsze kawałki i powoli zawijamy w sałatę. Powstaną niewielkie gołąbki, przypominające gołąbki z liści winogron. Gołąbki przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem

Niedzielny kucharz
Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 55

efekt osiągnęłam. A kiedy już razem z mężem zasiedliśmy do stołu delektowaliśmy się każdym kęsem potrawy...  Zdrowo, smacznie, jak u mamy...  Zapraszam was na przepis na pyszne gołąbki oraz ich dekonstrukcje które podałam z pysznym domowym jesiennym kompotem - przepis znajdziecie tutaj :  Jesienny kompot .  Przepis: Składniki: 1 główka białej kapusty składniki na farsz (15 gołąbków(...)środka lewą i prawą część i zawijamy do końca tak jak roladkę.  Tak postępujemy z każdym kolejnym gołąbkiem, do skończenia się farszu.  5. Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą, lub wykładamy liśćmi kapusty i wkładamy kolejno gołąbki. Teraz możliwości jest sporo, możemy lekko podlać gołąbki wodą z kapusty, lub bulionem warzywnym, lub podlewamy lekko sosem

Mój pomysł na
Gołąbki z mięsem i papryką 45

dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy(...)rzędu tego samego. Dziś miałam w planie robienie gołąbków pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojone kolorowe papryki. Wiedziałam, że taki farsz będzie smaczny, no i dodatkowo, takie gołąbki z kolorową papryką pięknie wyglądać po przekrojeniu na talerzu. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnym farszem: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki – przepisy na gołąbki 791

Gołąbki z ryżem i mięsem to smak mojego dzieciństwa. Rodzinne i niemalże lubiane przez wszystkich domowe danie. Mój najstarszy i najmłodszy syn nie lubi gołąbków, więc kiedy przyrządzam to danie, dla nich robię mielone. Za to moje średnie dziecko uwielbia je. Kiedy je robię zawsze się pyta ile? Nie ma znaczenia czy przyrządzę pełną blachę(...)dużym garnku. Jonas je gołąbki przez cały dzień! Jeśli zostaną na drugi dzień, cała radość po stronie Jonasa. Kiedy planujemy odwiedzić dziadków, to babcia oczywiście przyrządza gołąbki z sosem pomidorowym, specjalnie dla swojego wnuka. Nic dziwnego, smakują wspaniale! Typowo polskie danie…wcale nie! Zdziwieni? Przyrządza je niemalże cała Europa, a i kraje azjatyckie

codojedzenia
Gołąbki w sosie pomidorowym 82

tutaj wielbiciele gołąbków? :) Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na gołąbki z kapustą pekińską zapiekane w piekarniku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania tradycyjnych (jak dla mnie) gołąbków - z białej kapusty polanych sosem pomidorowym. Wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Wystarczy zaparzyć kapustę, obrać liście, umieścić farsz, zwinąć liście (na tzw. kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki(...)osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 szklanka wody około 3 szklanki wody do gotowania gołąbków 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego olej * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie

Ugotować
Środa: Gołąbki bez zawijania 105

Polecamy Wam przepis na gołąbki na skróty, bez mozolnego obgotowywania kapusty, oddzielania liści, faszerowania, zawijania. Cały proces można decydowanie uprościć. Efekt smakowy taki sam jak w przypadku gołąbków zawijanych. Czas : 1,5 godz Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4 Trudno o bardziej polskie danie niż gołąbki: kwaskowe w sosie pomidorowym, lub pachnące grzybami, podlane(...)części kraju, Kazachowie, Irańczycy, Turcy, Grecy, Rumunii, mieszkańcy Bałkanów, nasi południowi sąsiedzi Czesi i Słowacy, Ukraińcy, Rosjanie, Szwedzi i Finowie i wreszcie Żydzi – każda z tych nacji umieszcza gołąbki na krótkiej liście ulubionych dań narodowych. Nie mamy zatem monopolu na gołąbki, bo to potrawa występującą prawie wszędzie tam gdzie rośnie kapusta (albo winogrono, którego liście

Niedzielny kucharz
Gołąbki 4

były one robione z myślą o drugim dniu świąt, aby wtedy podać na obiad coś lekkiego, a przede wszystkim nie wymagającego stania przy kuchence. Wystarczyło bowiem jedynie podgrzać tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem , zrobić sos i cały obiad był już gotowy. Rozwiązanie bardzo sprytne, praktykowane w każdym domu mojej sporej Rodzinki. Składniki na gołąbki(...)pieprzem. Starannie wymieszać. Wykonanie Na środek każdego liścia nałożyć nadzienie, zagiąć jego boki do środka a następnie zwinąć ciasno w rulonik. Dno garnka lub rondla, w którym będą gotowane gołąbki, wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich ciasno układać gołąbki, jeden obok drugiego, a gdy wszystkie już będą ułożone, zalać je szklanką gorącej, osolonej wody i przykryć liśćmi

niecodziennikpary
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym 212

potrawie.   Od kiedy pamiętam, w moim domu rodzinnym przygotowywało się gołąbki. Najczęściej przyrządzała je moja babcia. Do dziś jest mistrzynią w tej dziedzinie. Swoje sztandarowe gołąbki przyrządza z mięsno-ryżowym farszem i są pieczone w sosie pomidorowym. Pojawiają się przy każdej rodzinnej okazji i zawsze tak samo smakują. Wszyscy bez najmniejszego sprzeciwu się nimi(...)sosie pomidorowym: Na końcu liścia kapusty układamy 1 łyżkę farszu . Na farsz zakładamy boki z obu stron i zwijamy w rulon (gołąbka). Dno naczynia (żaroodpornego lub brytfanny) wyścielamy pozostałymi liśćmi kapusty, na niej ściśle układamy zwinięte gołąbki i odstawiamy na bok. Na patelni po smażeniu farszu wlewamy 2 szklanki przegotowanej wody. Zagotowujemy i dodajemy 4 łyżeczki koncentratu

kulinarnyJa
Wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym 62

Tradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenione j kaszy gryczanej oraz z tego rocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami :) Składniki: 1 główka kapusty 500 g kaszy gryczanej 2 cebule 400 g suszonych grzybów 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz Główkę kapusty ugotować w lekko osolonej wodzie(...)koniec zagęścić zasklepką z mąki i gotować jeszcze przez 5 minut. Sos zdjąć z ognia i zalać zahartowaną śmietaną. Farsz z kaszy i cebuli ułożyć na liściach kapusty, zawinąć. Gołąbki ułożyć na naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec w piekarniku ok. 20  minut w 200 stopniach C. Do pełnej miękkości kapusty. podsmażamy grzyby na sos gołąbki

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki w kapuście pekińskiej 90

Gołąbki w kapuście pekińskiej  kapusta pekińska -1 główka mięso mielone -250 g ryż -1 saszetka cebula -1 szt sól i pieprz tłuszcz sos do spaghetti -1 słoik PRZYGOTOWANIE: Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej(...)odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia

Kuchnia Danusi
Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami 184

Gołąbki z kapusty pekińskiej z ryżem i pieczarkami z piekarnika. Lubicie gołąbki, co same wpadają do gąbki? Ile gospodyń tyle przepisów na gołąbki. Te przygotowane z kapusty pekińskiej nabierają nowego wymiaru smakowego. Lubię robić gołąbki z różnej kapusty i zawsze wychodzą doskonale, gdyż do zawijania farszu można wykorzystać dowolne liście. Kapusta pekińska(...)jest bardzo delikatna, a w porównaniu z tradycyjną kapustą jest bardzo szybka w przygotowaniu z niej gołąbków. Ostatni mój przepis na jarskie gołąbki z kapusty włoskiej spodobał się czytelnikom i jury konkursu NETTO, dzięki któremu spędziłam weekend w SPA. Polecam Wam też gołąbki z modrej kapusty . Tym razem chcę Wam polecić moje wegetariańskie gołąbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 73

Dzisiaj przyrządziłam na obiad pyszne gołąbki z rybą i sos krewetkowy. Mniam,mniam! Moja rodzinka bardzo lubi gołąbki. Jest to dla mnie nie lada przedsięwzięcie, więc kiedy już je robię to po prostu pełny gar. Odkryłam, że pieczone gołąbki są bardzo smaczne i jest o wiele lepiej je przyrządzić w brytfance niż w garnku(...)Dlatego najczęściej wstępnie przygotowane gołąbki zapiekam w piekarniku. Lubimy gołąbki z mięsem , moje dzieci najbardziej z ryżem. Ja z mężem z chęcią zjem wegetariańskie gołąbki z kaszą i soczewicą. Wybór kapusty nie gra zbyt dużej roli. Do gołąbków używam białej, włoskiej lub młodej kapusty. Sos do gołąbków najczęściej robię grzybowy, choć moje

codojedzenia
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 84

Gołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego(...)nawet kilku rozmaitych na nie przepisów. I chociaż twórcy tego bloga są raczej zdeklarowanymi mięsożercami, zaczniemy nieco przewrotnie – od gołąbków „dla każdego”, w tym wegetarian, a nawet wegan. Oczywiście sposobów na wegetariańskie gołąbki można wymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś

Kulinarna Pokusa
Podkarpackie gołąbki 3

Podkarpackie gołąbki Już od dziecka lubiłam dzień Wszystkich Świętych. W mojej rodzinie był to czas rodzinnych spotkań na cmentarzu i przy gościnnym stole. Na to jedno święto, raz w roku, zjeżdżała się rodzina rozsiana po Polsce, celebrując wspólnie ten dzień. Nas, dzieci, rozmowy dorosłych nie za bardzo interesowały. Poświęcaliśmy się w całości robieniu rękawic i palców z gorącego(...)Zapewne planowały jak nakarmić całe to zmarznięte towarzystwo :) Dzisiaj nie mam dla Was nowego przepisu, ale mam pytanie. Czy u Was w domu również na Wszystkich Świętych robiło się gołąbki? Odkąd pamiętam było tak w domu babci i do tej pory tak jest, choć w jej kuchni gotują już inne ręce. Było tak również u moich ciotek

Trzeci talerz
Gołąbki z kaszą bulgur 15

Gołąbki z kaszą bulgur Tureckie gołąbki w liściach pora Gołąbki z kaszą bulgur i porem to wyniesienie pospolitego pora na najwyższy poziom smaku. Turcy są mistrzami w przyrządzaniu potraw z warzyw, ale te gołąbki to prawdziwe mistrzostwo świata. Łatwe do zrobienia, niedrogie danie na obiad, ciepłą kolację lub niebanalną przystawkę. Jeśli lubicie(...)wyraziste smaki lub chcecie spróbować prawdziwej tureckiej kuchni, ten przepis będzie idealny. Z wąskich liści, które pozostały po zrobieniu gołąbków powstała pożywna zupa porowo - ziemniaczana  Gołąbki z kaszą bulgur - turecki przepis na gołąbki zawijane w liście pora etli pirasa dolmasi Przepis na tureckie gołąbki z kaszą bulgur znalazłam na facebookowej stronie tureckiego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z botwiny 40

formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny. Liście można także zapiekać czy dodawać do sałatek. W zapieczonej formie są liście botwinki w poniższym przepisie. Konkretnie to zrobiłam z nich gołąbki wypełnione risotto. Oczywiście nie wyszły mi jakieś ogromniaste gołębie, gdyż liście nie są na tyle duże. Wyszły mi małe gołąbki, które ja osobiście podałam jako dodatek(...)się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków z botwinki. 14 dużych liści botwiny 25 dkg ryżu do risotto (arborio) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 1/2 selera korzeniowego 600 ml wywaru warzywnego 1 łyżka

mecooks
Gołąbki z młodej kapusty (pieczone w piekarniku) 30

Gołąbki to ulubione danie mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam wykorzystać sezon na młodą kapustę, która szybko się gotuje i po upieczeniu jest idealnie miękka. Poniższe gołąbki obsmażyłam, a następnie upiekłam w piekarniku. Do sosu dodałam puszkę pomidorów w całości, które idealnie skomponowały się z gołąbkami. Polecam przygotować.  Składniki na porcję dla 6 osób (około(...)jajko  2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego  sól, pieprz  ewentualnie kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i 1 łyżka mąki  olej * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; pozostałymi liśćmi kapusty możecie wyłożyć spód naczynia żaroodpornego/brytfanki i całość zapiec wraz z gołąbkami Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż

Ugotować
GOŁĄBKI bez mięsa w gęstym sosie pomidorowym (wegańskie, bezglutenowe) 87

Gołąbki, mimo że czasochłonne w przygotowaniu, są idealną propozycją na obiad o każdej porze roku. Dzisiaj proponuję Wam gołąbki z farszem z soczewicą, która bardzo dobrze radzi sobie z zastąpieniem smaku mięsa. Mój sos głównie składa się z pomidorów i czerwonej papryki – jest on niesamowicie prosty i szybki, czyli idealny kiedy samo zwijanie gołąbków(...)zdjąć jak największą ilość liści. Następnie z każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – ryż, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, soczewicę i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania