gołąbki - 2500 przepisów (strona:9/167)

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem 114

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to nieco wzbogacona wersja znanych wszystkim gołąbków z ryżem i mięsem. Danie o zrównoważonym smaku dobrze smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem śmietany. Farsz do gołąbków zrobiłam z ryżu, grubej kaszy jęczmiennej, nieprażonej kaszy gryczanej i mielonej łopatki wieprzowej. Według mnie proporcje mięsa w stosunku do ryżu(...)całkiem dobre, gdyż podczas jedzenia bardziej jest wyczuwalne mięso, a ryż i kasza w tle. Do tej pory gołąbki robiłam z mięsem i samym ryżem.  Zazwyczaj gołąbki gotowałam w szybkowarze, ale teraz chyba przejdę na pieczenie, gdyż kapusta pozostaje bardziej zwarta i mniej się rozgotowuje. Farsz w przepisie jest umiarkowanie pikantny, jeśli więc lubicie mocno

Kuchcik gotuje
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2339

Gołąbki to klasyk i polska tradycja. Ale nie tylko polska – gołąbki są znane i lubiane m.in w Niemczech, Szwecji, Ukrainie, Rosji, Słowacji, Białorusi czy Finlandii. Ich nietypowa nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa “holubic” czyli zawijać, które podobne jest do słówka “holub” (gołąb). Inne wytłumaczenie jest takie, że dawniej, aby pieczone gołębie(...)wysychały, zawijano je w liście kapusty. Potem potrawa ewoluowała i w kapustę zaczęto zawijać też inne mięso czy kaszę. Niezależnie od pochodzenia nazwa jest wyjątkowo sympatyczna. A same gołąbki są idealne na rodzinny obiad i gdy chcemy nakarmić dużo osób. Jeśli chcielibyście podać obiad, który będzie wyjątkowy, koniecznie spróbujcie gołąbków pieczonych. Są wzbogacone o wędzony boczek

Poezja smaku
Gołąbki baz zawijania 109

Gołąbki baz zawijania Gołąbki są smaczne w każdej postaci jednak wersja bez zawijania ma tą zaletę, że na talerzach bardziej wybrednych smakoszy nie pozostaje smutna samotna kapusta. Czas przygotowania jest krótszy a sposób łatwiejszy – nie musimy męczyć się z rozwijaniem liści kapusty. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować. Składniki potrzebne(...)przygotowania gołąbków bez zawijania (otrzymacie około 20 średniej wielkości gołąbków): 70 dag kapusty, 70 dag mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż na sypko. Kapustę szatkuję, solę

Gotuj Się Kto Może
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 116

Smakowite gołąbki po Grecku to mieszanina mięsa,oregano,kaszy bulgur ,mięty i niesamowitego sosu , w którym zanurzamy na sam koniec gołąbki.Zrobiłam je pierwszy raz i pomyślałam dosłownie o " Raju" smaków.Jedząc je czułam słoność sera, słodko kwaśny smak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam(...)cytryna  100g.zielonych oliwek 0.5 papryczki chili Sól Biały pieprz Odrobina cukru 100 ml.oliwy z oliwek 5 szczypt dużych  oregano  **************************************  Moja rada- za nim zaczniecie robić gołąbki , ugotujcie liście winogron ,samo ich sparzenie nie pomoże na smak i suchość liści , nawet gdy kupicie je gotowe.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 190 stopni.Formę wyscielić papierem do pieczenia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 92

ugotowaniem) sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do mielonego mięsa (nie jest niezbędna, ale ja bardzo lubię jej używać) 2 jajka Bulion do gotowania gołąbków: ok. 1,5-2 litry wody 2-3 kostki rosołowe (polecam te o zmniejszonej zawartości soli i tłuszczu) Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 łyżka przyprawy typu Vegeta(...)ściśle zaginamy do środka i zawijamy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Dno dużego garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy wcześniej odłożonymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu gołąbków). Pozawijane gołąbki układamy na kapuścianych liściach jeden obok drugiego, a następnie jeden na drugim. Zalewamy je wcześniej przygotowanym bulionem (woda +kostki rosołowe), aby zostały przykryte. Jeśli bulionu

MyCookBook.pl
Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami 193

Składniki: 2 woreczki ryżu 500 g mielonego mięsa 1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń

A Ty Smakuj Mnie
Paprykowe Gołąbki 86

Składniki: 3 woreczki ryżu 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula łyżka masła lub oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka chili

ClauditteMissCooking
Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji 269

Długo zastanawiałam się jak zatytułować ten przepis.Tort - trochę górnolotnie, tarta - jedna z bardzo fajnych podpowiedzi na FB,przekładaniec - w sumie najbardziej prawdziwie.Zdecydowałam jednak, że będzie

bistro mama
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 173

Golabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z tartych ziemniaków i kaszy jęczmiennej 195

Golabki z tartych ziemniakow - wiele z Was zna je i uwielbia.Danie pochodzi z regiolnalnej kuchni Malopolski.Do tej pory tylko o nich slyszalam.Teraz gdy poznalam ich smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GOŁĄBKI W BOTWINIE 125

Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól

Z Majeczką w kuchni