umyć. Blanszować kilka sekund w osolonym i lekko zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn(...)wyszorować szczoteczką, przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem. Sos rozlać na talerz i na sosie ułożyć nasze "gołąbki". Podać z chipsami
Kulinarny karnet ChristopheraWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. Słyszałam, że wiele osób zamiast gotować, piecze je w piekarniku. Tym razem i ja postanowiłam przygotować je w piekarniku. Wyszły idealne, dużo smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ja zostanę już przy tej wersji. Przygotowane(...)większej ilości wystarczą na 2-3 dni obiadu. Można je również zamrozić i wyjąć w chwili kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu Polecam. Post Gołąbki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezapiekane , to postanowiłam zrobić tym razem metodą tradycyjną by i taką pokazać Wam na blogu. Sam wybór zostawiam już Wam :) Z poniższego przepisu wyszło mi 26 średniej wielkości gołąbków. Składniki na gołąbki: 2 główki białej kapusty 1kg mięsa mielonego 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu ) 2 duże cebule 5 ząbków(...)wyrabiając dłonią. Na każdy liść nakładamy farsz ( mniej więcej sporą łyżkę ), zwijamy gołąbki zaczynając od miejsca w którym była zgrubiała łodyga, następnie zakładamy boki i formujemy gołąbka :) Pozawijane gołąbki układamy ściśle w garnku, wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty ( nie będą przywierały, ani przypalały się ), zalewamy wodą do 2/3 wysokości gołąbków, wrzucamy liście i ziele, gotujemy
NiePieprz.plz kaszą stanowiły danie, które gościło na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jedną z potraw, która na podkarpackich stołach zajmowała szczególne miejsce, były postne gołąbki z kaszą jęczmienną z suszonymi grzybami. Podawano je tradycyjnie podczas wieczerzy wigilijnej. Mimo że jest to danie bez mięsa, to niczego mu nie brakuje. Aromat suszonych grzybów doskonale(...)duszenia gołąbków. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Z kapusty usuwamy głąb. Do głębokiego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy ją, dodajemy łyżkę octu (dzięki czemu liście będą bardziej elastyczne i nie będą pękały) i wkładamy kapustę. Obgotowujemy ją, ściągając liście, które luźno odchodzą od całości. Liści musi być około 25, ponieważ poza gołąbkami
Trzeci talerzGołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną to kulinarny efekt rozmowy z Koleżanką z pracy, która robi zwykłe gołąbki z tym zdrowym dodatkiem. My nie mieliśmy czasu na zajęcie się całą kapustą, więc starliśmy ją na tarce, dodaliśmy ugotowaną kaszę jaglaną oraz mielone mięso i zrobiliśmy gołąbki bez zawijania. W połączeniu z sosem pomidorowym, także(...)samodzielnie zrobionym, smakowały doskonale, zachęcamy więc do wypróbowania tego przepisu i przygotowania rodzinnej porcji sycących gołąbków bez zawijania z kaszą jaglaną . Udostępnij Składniki na gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną Gołąbki: 200 g kaszy jaglanej 500 g kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanego
niecodziennikparyLiczba porcji : 5-6 Prawie wszyscy lubią gołąbki ale ich wykonanie i zawijanie to już wyższy stopień wtajemniczenia . Dzisiejszy przepis na tzw. oszukane gołąbki (zwane również poznańskimi) będzie idealny dla osób z mniejszym doświadczeniem w kuchni. Składniki 0.5 kg mięsa mielonego (karkówka lub łopatka) 0.5 kg kapusty 4 jajka Pół szklanki ryżu 4 łyżki kaszy manny(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na około 1/3 szklanki oleju. 2 Mięso, jajka, ryż i kaszę mannę mieszamy z kapustą. Dodajemy przyprawy i formujemy kotleciki (takie same jak mielone). Gołąbki smażymy na pozostałym oleju. 3 Usmażone gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 1/2 litra wody. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyZazwyczaj unikam pracochłonnych przepisów. Wyjątek robię dla malutkich gołąbków zawijanych w liście winogron, nazywanych w Grecji dolmades . Uwielbiam te nadziewane ryżem i warzywami maleństwa, które można by również nazwać fit-gołąbkami :) Choć bardzo lubię tradycyjną wersję dolmades , którą zajadałam się w czasie pobytu na Kos , oraz tę libańską z dodatkiem ciecierzycy i korzennych przypraw , tym razem nabrałam(...)trzeba je najpierw zblanszować. Wybierz ładne, duże, niepodziurawione liście. Ja miałam 25 sztuk. Jeżeli masz mniejsze liście możesz użyć dwóch do zawinięcia jednego gołąbka.Te gorsze odłóż do wyłożenia dna garnka, gdy będziesz gotować gołąbki. W garnku zagotuj wodę. Partiami umieszczaj w niej liście botwinki, następnie przekładaj je łyżką cedzakową do miski z lodowata wodą
Chilli Czosnek i Oliwakolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka
Kulinarny PamiętnikTrochę Polskiej kuchni zawitało w naszym domu, bo dziś na obiad były gołąbki. Pyszne, smaczne i jak już napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu, po prostu takie, które udadzą się każdemu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego szklanka ryżu 2 duże cebule 5 średnich marchwi(...)majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. Na środek liścia układamy 2-3 łyżki farszu i zawijamy kopertą, czyli dwa boki zaginamy do środka, a następnie rolujemy. Przygotowane gołąbki ciasno układamy w garnku zalewamy bulionem, przykrywamy warstwą drobno posiekanej cebuli i pokrojonej marchwi. Gotujemy na średnik ogniu przez ok. 2-3 godziny. Smacznego
Kuchnia Łukaszaczynność, aby zdjąć jak największą ilość liści. Następnie z każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno(...)liścia, zawiń boki do środka i na koniec zwiń górną część liścia. Gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na spód możesz dać kilka liści oraz trochę tłuszczu. Gołąbki daj do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie zalej je sosem i piecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak
Via Gustonerw. Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu. Zwijamy wszystkie gołąbki. Dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki. Pomiędzy gołąbki wrzucamy ziele angielskie, ziarna pieprzu(...)Naczynie przykrywamy. Jeśli nie macie pokrywki, to naczynie przykryjcie folią aluminiową, pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz. Do pieczenia gołąbków najlepsze jest wysokie naczynie żaroodporne. Naczynie powinno być wyższe od warstwy z gołąbkami co najmniej o 3 cm. W niższym gołąbki też się upieką, ale woda, podczas pieczenia, będzie pryskać i wypływać
Smak mojego domukapusty, wtedy liście same odejdą, wystarczy je tylko wyjąć z wody. Wyjęte z wody liście studzimy lekko, a następnie ścinamy najgrubsze nerwy. (Jeśli liście będą dobrze sparzone, podgotowane, to gołąbki będą krócej dusić się w piekarniku.) Kiedy liście kapusty będę gotowe, przygotowujemy farsz. Pora kroimy w cienkie plasterki (pierścionki właściwie). Boczek kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy - wytapiamy(...)środka boki i rolujemy wzdłuż. Zawinięte układamy w lekko natłuszczonej olejem brytfance (lub naczyniu żaroodpornym). Dobrze jest na dnie ułożyć liście kapusty, wtedy nie grozi nam, że część gołąbków przywrze do dna. Gołąbki przykrywamy (można użyć kawałka folii aluminiowej, stroną błyszczącą ku gołąbkom) zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaGołąbki bez zawijania to pomysł na bardzo szybki obiad. Składniki pokrywają się z tradycyjnymi gołąbkami, jedyna różnica to wkrojona do mięsa poszatkowana kapusta. Gołąbki bez zawijania robi się bardzo szybko. Czas przygotowania to około 30 minut (w zależności jak sprawnie lepimy klopsiki) a czas pieczenia trochę dłuższy czyli 60 minut. Można je więc przygotować(...)już w półtorej godziny. Czy jednak są to prawdziwe gołąbki? Trochę mamy mieszane uczucia. W gołąbkach jednak chodzi o to, aby farsz był zawinięty w liść kapusty. A tutaj? Z poszatkowaną kapustą? To prędzej kotlety mielone z dodatkiem (tak jak czasami robimy mielone z brokułem, mielone z cukinią, mielone z papryką tak tutaj mielone z kapustą
ProstePesto.plGołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Barycz, gmina Domaradz, powiat brzozowski Kiedy chcę na obiad przygotować jakieś smaczne danie bez mięsa często do głowy przychodzą mi gołąbki. W podkarpackiej tradycji kulinarnej często przygotowywano je jako danie postne, w którym dominującym smakiem były suszone grzyby oraz kasza. Rodzaj kaszy decydował też o intensywności smaku gołąbków. Te z kaszą gryczaną smakują bardzo charakterystycznie i mocno. W gołąbkach z kaszą jęczmienną znacznie bardziej wyczuwalny jest smak dodatków, takich jak suszone grzyby i cebula, a sam farsz ma łagodniejszy smak. W gołąbkach z Baryczy poza kaszą jęczmienną jest również ryż, który osłabia nieco smak kaszy, ale sprawia, że farsz jest lepiej związany
Trzeci talerzJarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami to dietetyczne danie, które wygrało dla mnie pobyt w SPA w ogólnopolskim konkursie NETTO. Gołąbki są pyszne, lekkie i dietetyczne. Gołąbki sa przygotowane bez tłuszczu.To trochę nietypowe gołąbki, bez mięsa, zamiast ryżu, kasza jaglana i z pieczarkami. Polecam też ten przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną , pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym Jak ktoś chce zjeść klasyczne gołąbki to polecam ten przepis . SKŁADNIKI na 4 gołąbki: 250 g pieczarek 1,5 łyżki przyprawy do rosłu (Look food) z marchewką, selerem i pietruszką 1/2 szklanki kaszy jaglanej 4 liście kapusty włoskiej sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię