gołąbki - 2255 przepisów (strona:2/151)

Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka 8

Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Przysieki, gmina Skołyszyn, powiat jasielski Gołąbki z ziemniakami to jedno z dań, które są typowe dla naszej podkarpackiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z doprawionych surowych ziemniaków zawiniętych w liście kapusty, jednak w niektórych zakątkach regionu gospodynie farsz ziemniaczany wzbogacają mięsem. W miejscowości Przysieki do surowych ziemniaków dodaje się(...)podsmażoną cebulę i zmielone ugotowane mięso wieprzowe. Po upieczeniu gołąbków ziemniaki łączą się z mięsem w takim stopniu, że farsz wydaje się czysto mięsny, choć smak pozostaje bogaty, a gołąbki są miękkie i wilgotne. Choć dla wielu osób przygotowanie gołąbków jest proste i oczywiste, pozwolę sobie podać kilka wskazówek, które mogą przydać się początkującym :) Do gołąbków

Trzeci talerz
Keto gołąbki z mięsem wołowym (Paleo, LowCarb) 72

wrażenie, że jemy w kółko to samo. Jednocześnie czułam przemożną potrzebę, żeby to zmienić. Dzisiaj nadszedł więc czas, żeby urozmaicić trochę menu. Co prawda moja dzisiejsza propozycja, czyli keto gołąbki z mięsem wołowym wymagają trochę więcej przygotowań, ale czego się nie robi, żeby przeciwdziałać nudzie w kuchni! Kotlet w kapuście Generalnie nie lubię tej całej zabawy z gołąbkami(...)preferowanego stopnia gęstości. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 gołąbka: Wartość energetyczna: 174 kcal Tłuszcz: 13,3 g Węglowodany: 4,0 g Błonnik 0,5 g Białko 9,8 g Artykuł Keto gołąbki z mięsem wołowym (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie

Modern Cave Girl
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 111

Znudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa(...)pogotować. Na liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z kapusty włoskiej 137

Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeni u jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża. Sama też pierwszy raz jadłam gołąbki z sosem pieczarkowym - moim zdaniem są o niebo lepsze od tych z sosem pomidorowym. Ale to już k west i a smaku(...)Skł adniki: 1 główka kapusty włoskiej Farsz: 2 szklanki ryżu 50 dag mięsa mielonego 2 cebule 20 dag pieczarek   sól, pieprz majerane k przyprawa do gołąbków Sposób przygotowania: 1. R obimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski. 2 . Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrze wamy olej, dajemy pieczarki

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki Leniwe w Sosie Grzybowym 12

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki leniwe to idealna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków zawijanych. Bardzo lubię serwować gołąbki na obiad, jednak jak sami wiecie, jest to dosyć pracochłonne danie. Zazwyczaj, kiedy już się zabiorę za robienie tradycyjnych gołąbków, robię ich więcej by mieć obiad na kilka dni. Idealną alternatywą dla zawijanych gołąbkówgołąbki leniwe, czyli takie bez zawijania. Oszukane gołąbki, bo tak też się je nazywa, są o wiele szybsze w przygotowaniu, dzięki czemu nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. W tym przypadku nie musimy gotować kapusty, ponieważ wystarczy ją poszatkować i zasolić. Moje gołąbki leniwe składają się z mięsa mielonego, kawałków poszatkowanej kapusty, ryżu

Przepiski.pl
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 110

również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta będzie w nich raczej lekko chrupiąca, aniżeli miękka i wiotka. Ja osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych(...)gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Moim wyborem jest szynka wieprzowa – pamiętajmy jednak, że poszczególne rodzaje wieprzowiny mają odmienne smaki (że o indyku

Kulinarna Pokusa
Gołąbki z młodej kapusty 13

Gołąbki z młodej kapusty, sprawdzony przepis krok po kroku jak zrobić gołąbki z ryżem i mieloną wieprzowiną. Gołąbki z koperkiem duszone w piekarniku. Jak zrobić gołąbki? Po co wycinać zgrubienia na liściach kapusty? Jak zrobić pyszny sos do gołąbków? Co zrobić z kapustą po gołąbkach? Co zrobić z poszatkowanej(...)kapusty? Postaram się na wszystkie te pytania dotyczące kapusty i gołąbków odpowiedzieć w dalszej części. Gołąbki z kapusty Gołąbki mają tyle zwolenników co przeciwników. Młoda kapusta z mięsno – ryżowym nadzieniem, podawana z sosem pomidorowym to klasyczne polskie danie. I choć reszta świata też przygotowuje cabbage rolls, голубцы lub kohlrouladen, to właśnie Polska jest najbardziej

Dieta moja pasja
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika 11

Tradycyjne domowe gołąbki z młodej kapusty w pysznym sosie pomidorowym z piekarnika. Gołąbki to dla mnie zawsze podróż sentymentalna i wspomnienia kulinarnych czasów dzieciństwa. Zapach gotowanej kapusty wymieszany z aromatem koncentratu pomidorowego i dymu z naszej starej kuchni kaflowej. Niezależnie od tego, czy lubiłem wówczas wszystkie te smaki i zapachy, czy też nie. Dziś z pewnością(...)stwierdzam, że gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, to danie, które nigdy się nie znudzi. To idealne połączenie mięsa, kapusty i ryżu, które doskonale uzupełnia pyszny sos. Gołąbki z młodej kapusty duszone w piekarniku, to danie, które bardzo często gości w naszym domu. Nie mogło więc ich zabraknąć również na Blogu. Gołąbki pieczone

Kuchnia Na Wypasie
GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM 21

Obiad jak u mamy? O tak! Te gołąbki, to najpyszniejsze i najprostsze gołąbki jakie jadłam w życiu. Gołąbki klasyczne z sosem pomidorowym, to prosty skład, idealnie dobrane do sytuacji mięso. To co również w dużej mierze wpływa na końcowy smak to dużo szklistej cebuli oraz genialna kapusta włoska. INNE PYSZNE MIĘSNE DANIA GŁÓWNE(...)PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ   Gołąbki klasyczne z sosem pomidorowym: – Aromatyczne i pyszne – Idealnie dobrane do sytuacji mięso – Sycące, pełne smaku – Klasyczne z sosem pomidorowym – Prosty skład ILOŚĆ PORCJI: 6 CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ

globuskulinarny
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 319

kapusty,  zrolować i ułożyć  gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę. Sos pomidorowy: Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy(...)zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły sie gołąbki  i  trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.  Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować. Sosem zalać gorące gołąbki

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki z pęczakiem i grochem 74

Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne Gołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI: groch - 40 dag pęczak - 20 dag kapusta biała- 1 główka cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz koncentrat pomidorowy- 2 łyżki majeranek mąka bulion warzywny - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę(...)oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków

Kuchnia Danusi
Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku 124

Gołąbki z mięsem i ryżem – moje ulubione gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie w domu właśnie tak robiło się gołąbki. Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków(...)domu zaczęto tak je robić. Siłą rzeczy podobnie robiło się gołąbki w moim domu rodzinnym. Tak robię je zwykle i ja Jeśli nie próbowałeś jeszcze gołąbków z ryżem ,spróbuj, to miła odmiana dla typowo mięsnych gołąbków. Pamiętam, jak tata robiąc gołąbki, wiązał je nitką, żeby zapobiec ich rozwinięciu. Jest na to sprytny patent.Na

Mieszam w Garnku
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 113

tworzycie ją razem ze mną  Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej  ok. 8 kromek(...)każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim

Bon Appetit Małgorzaty
Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies 43

święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna(...)właściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który po ugotowaniu staje się bardziej czarny. Stąd gołąbki z tej kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą

codojedzenia
Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty – szybki przepis na lekki obiad 427

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty pieczone w sosie pomidorowym to bardzo szybki do zrobienia przepis na smaczny i lekki obiad dla całej rodziny. Są szybsze do zrobienia niż tradycyjne gołąbki, gdyż nie trzeba parzyć kapusty, ani zawijać farszu w jej liście, a jak dla mnie są równie smaczne. Można się na nie pokusić nawet będąc(...)diecie redukcyjnej, gdyż jeden gołąbek ma tylko nieco ponad 100 kcal. Z podanych proporcji wychodzi aż 18 sztuk gołąbków, więc można przygotować obiad od razu na dwa dni, co zaoszczędzi czasu spędzonego w kuchni, w czasie ciepłych wiosennych i letnich dni. Z czym podawać gołąbki bez zawijania z młodej kapusty? Można jeść je bez żadnych

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki z ryżem i pieczarkami 118

zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. 6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty. 7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta(...)mięknie). 8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem . Smacznego!!! Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):  Sos pomidorowy na soku pomidorowym Sos pomidorowy z papryką Szybki sos pomidorowy Sos pieczarkowy Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:) Miłego dnia

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 79

dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu(...)minut, zależne od miękkości kapusty. 4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym

Apetyczna babeczka