gołąbki - 2103 przepisów (strona:2/141)

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 290

kapusty,  zrolować i ułożyć  gołąbki jeden obok drugiego. Podlać bulionem i wstawić do nagrzanego do 185 oC piekarnika. Piec około 60 minut, w połowie pieczenia, gołąbki przewrócić na drugą stronę. Sos pomidorowy: Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy(...)zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym piekły sie gołąbki  i  trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.  Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować. Sosem zalać gorące gołąbki

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki z pęczakiem i grochem 48

Takie gołąbki dla mnie są lepsze niż te z mięsem i nie są tak bardzo kaloryczne Gołąbki z pęczakiem i grochem SKŁADNIKI: groch - 40 dag pęczak - 20 dag kapusta biała- 1 główka cebula - 2 szt sól i pieprz tłuszcz koncentrat pomidorowy- 2 łyżki majeranek mąka bulion warzywny - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usunąć głąba. Włożyć kapustę(...)oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć cebulę z grochem i pęczakiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liście, zwijać gołąbki. Układać ciasno gołąbki w garnku na liściach kapusty, zalać ,połową bulionu, dusić do miękkości na wolnym ogniu. W pozostałym bulionie rozmieszać koncentrat pomidorowy, wlać do gołąbków

Kuchnia Danusi
Gołąbki z mięsem i ryżem – po krakowsku 98

Gołąbki z mięsem i ryżem – moje ulubione gołąbki. Dlaczego to gołąbki po krakowsku? Może dlatego, że część mięsa zastępuje się tutaj ryżem? W każdym razie, u mnie w domu właśnie tak robiło się gołąbki. Historia tego dania jest taka, że moja mama w czasie jeszcze szkolnym, podczas wycieczki, spróbowała gołąbków(...)domu zaczęto tak je robić. Siłą rzeczy podobnie robiło się gołąbki w moim domu rodzinnym. Tak robię je zwykle i ja Jeśli nie próbowałeś jeszcze gołąbków z ryżem ,spróbuj, to miła odmiana dla typowo mięsnych gołąbków. Pamiętam, jak tata robiąc gołąbki, wiązał je nitką, żeby zapobiec ich rozwinięciu. Jest na to sprytny patent.Na

Mieszam w Garnku
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 87

tworzycie ją razem ze mną  Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej  ok. 8 kromek(...)każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim

Bon Appetit Małgorzaty
Czarno i czerwono czyli Halloween obiad nie tylko dla zombies 27

święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna(...)właściwie ma ciemnozielony, matowy kolor, który po ugotowaniu staje się bardziej czarny. Stąd gołąbki z tej kapusty w czerwonym sosie wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą

codojedzenia
Gołąbki z ryżem i pieczarkami 94

zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. 6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty. 7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta(...)mięknie). 8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem . Smacznego!!! Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):  Sos pomidorowy na soku pomidorowym Sos pomidorowy z papryką Szybki sos pomidorowy Sos pieczarkowy Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:) Miłego dnia

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym 55

dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. 3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub sól, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu(...)minut, zależne od miękkości kapusty. 4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem pomidorowym lub grzybowym

Apetyczna babeczka
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 68

szklanki kaszy gryczanej 2,5-3 szklanki wody + sól + 2 łyżki masła 500-600 g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków Sposób wykonania: 1. Kaszę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i dodajemy masło. Gotujemy przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę, odstawiamy, przykrywamy garnek ręcznikiem, by kasza napęczniała. Gotową kaszę przekładamy(...)ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C. 9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką ( KLIK ). Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 240

Zapraszam na kolejny przepis na gołąbki z grzybami i sosem curry. Mam w domu prawdziwego smakosza gołąbków. Dzisiaj zaskoczyłam go nadzieniem i sosem curry. Nie wiem jak Wy ale ja lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki

codojedzenia
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 52

Gołąbki, gołąbki... któż ich nie zna. A lubią chyba wszyscy. Są z farszem wegetariańskim, mięsnym, grzybowym. Ja zrobiłam już kilka wersji tych pysznych nadziewanych w kapustę gołąbków. Moje gołąbki zawijam przeważnie w kapustę włoską, bo jest delikatniejsza, jest miękka i lepiej daje się zawijać a poza tym gołąbki są smaczniejsze. Dzisiejsze(...)gołąbki nie dość, że zawinięte w kapustę to są jeszcze zapiekane w kapuście... kiszonej. Są wyjątkowe w smaku po prostu... pyszne Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 800 g mięsa wieprzowo – wołowego (pół na pół) 2 marchewki 100 g ryżu 2   duże cebule 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka przecier pomidorowy ( domowy ) 3 listki laurowe ½ łyżeczki papryki słodkiej

Kuchnia u Krysi
Gołąbki bez zawijania 5

Przepis na gołąbki bez zawijania znalazłam w swoim zeszycie z pomysłami na obiady. Spisałam go dawno temu od Koleżanki, która takie szybkie gołąbki przygotowała na mój przyjazd. Smak ich był doskonały, niczym nie różnił się od tych tradycyjnych, więc zapisałam przepis na gołąbki dla leniwych. Nasze gołąbki bez zawijania są bez ryżu(...)podczas jedzenia ma się wrażenie, że on tam jednak jest i bardzo dobrze smakuje. Brzmi to nieco dziwnie, wiemy, wiemy, ale zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na nieco inne gołąbki w sosie pomidorowym. Składniki na gołąbki bez zawijania Gołąbki: 500 g mięsa mielonego 1 średnia kapusta (800 g) 3 małe cebule 3 / 4 szklanki

niecodziennikpary
Mini gołąbki w liściach winogrona 50

środek matowej części liścia nakładamy łyżeczką farsz. Prawą i lewą stronę liścia zawijamy do środka i zwijamy tworząc rulonik. Na dnie garnka układamy podgotowane liście, by nasze mini gołąbki się nie przypaliły. Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą(...)koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem

Aga w kuchni
Gołąbki bez zawijania. 2

Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Wiem, że wśród Was jest wielu przeciwników jak i zwolenników tego dania. Przyznam się, że gołąbki bez zawijania zrobiłam po praz pierwszy i naprawdę bardzo mi posmakowały. Jednak w tradycyjnych gołąbkach bardzo lubię kapustę w którą gołąbki są owijane. W gołąbkach bez zawijania kapusta oczywiście jest, jednak nie tak bardzo wyczuwalna. Podsumowując jest to świetne danie jeśli chcecie szybko przygotować smaczny, tradycyjny obiad w nowej odsłonie. Gołąbki te świetnie smakują zarówno przygotowane na świeżo jak i odgrzewane na drugi dzień. Ja podałam swoje gołąbki z surówką z kalarepy. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle

To co lubię - gotuję i polecam
Piątek: Gołąbki z dorszem 39

zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Właściwie mamy dwie sesje. W jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się(...)liść sałaty. Kładziemy na nim kawałek ryby, a na nim kilka plasterków chorizo i zawijamy jak zwykłego gołąbka. Jeśli mamy małe liście rozkładamy dwa, albo trzy, krzyżując je. Rybę kroimy w mniejsze kawałki i powoli zawijamy w sałatę. Powstaną niewielkie gołąbki, przypominające gołąbki z liści winogron. Gołąbki przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem

Niedzielny kucharz
Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 55

efekt osiągnęłam. A kiedy już razem z mężem zasiedliśmy do stołu delektowaliśmy się każdym kęsem potrawy...  Zdrowo, smacznie, jak u mamy...  Zapraszam was na przepis na pyszne gołąbki oraz ich dekonstrukcje które podałam z pysznym domowym jesiennym kompotem - przepis znajdziecie tutaj :  Jesienny kompot .  Przepis: Składniki: 1 główka białej kapusty składniki na farsz (15 gołąbków(...)środka lewą i prawą część i zawijamy do końca tak jak roladkę.  Tak postępujemy z każdym kolejnym gołąbkiem, do skończenia się farszu.  5. Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą, lub wykładamy liśćmi kapusty i wkładamy kolejno gołąbki. Teraz możliwości jest sporo, możemy lekko podlać gołąbki wodą z kapusty, lub bulionem warzywnym, lub podlewamy lekko sosem

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania