gołąbki - 2500 przepisów (strona:7/167)

Gołąbki bez zawijania 64

Gołąbki bez zawijania to pomysł na bardzo szybki obiad. Składniki pokrywają się z tradycyjnymi gołąbkami, jedyna różnica to wkrojona do mięsa poszatkowana kapusta. Gołąbki bez zawijania robi się bardzo szybko. Czas przygotowania to około 30 minut (w zależności jak sprawnie lepimy klopsiki) a czas pieczenia trochę dłuższy czyli 60 minut. Można je więc przygotować(...)już w półtorej godziny. Czy jednak są to prawdziwe gołąbki? Trochę mamy mieszane uczucia. W gołąbkach jednak chodzi o to, aby farsz był zawinięty w liść kapusty. A tutaj? Z poszatkowaną kapustą? To prędzej kotlety mielone z dodatkiem (tak jak czasami robimy mielone z brokułem, mielone z cukinią, mielone z papryką tak tutaj mielone z kapustą

ProstePesto.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka 68

Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Barycz, gmina Domaradz, powiat brzozowski  Kiedy chcę na obiad przygotować jakieś smaczne danie bez mięsa często do głowy przychodzą mi gołąbki. W podkarpackiej tradycji kulinarnej często przygotowywano je jako danie postne, w którym dominującym smakiem były suszone grzyby oraz kasza. Rodzaj kaszy decydował też o intensywności smaku gołąbków. Te z kaszą gryczaną smakują bardzo charakterystycznie i mocno. W gołąbkach z kaszą jęczmienną znacznie bardziej wyczuwalny jest smak dodatków, takich jak suszone grzyby i cebula, a sam farsz ma łagodniejszy smak. W gołąbkach z Baryczy poza kaszą jęczmienną jest również ryż, który osłabia nieco smak kaszy, ale sprawia, że farsz jest lepiej związany

Trzeci talerz
Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami 178

Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami to dietetyczne danie, które wygrało dla mnie pobyt w SPA w ogólnopolskim konkursie NETTO. Gołąbki są pyszne, lekkie i dietetyczne. Gołąbki sa przygotowane bez tłuszczu.To trochę nietypowe gołąbki, bez mięsa, zamiast ryżu, kasza jaglana i z pieczarkami. Polecam też ten przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną , pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym Jak ktoś chce zjeść klasyczne gołąbki to polecam ten przepis . SKŁADNIKI na 4 gołąbki: 250 g pieczarek 1,5 łyżki przyprawy do rosłu (Look food) z marchewką, selerem i pietruszką 1/2 szklanki kaszy jaglanej 4 liście kapusty włoskiej sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z Kaszą Jaglaną bez Zawijania 188

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania. Gołąbki są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i zdrowe. Polecam wypróbować przepis, gołąbki z kaszą jaglaną powinny każdemu smakować. Do przygotowania gołąbków z kaszą jaglaną będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 12 gołąbków 200 g kaszy jaglanej (przed(...)przez około 5 minut, tak aby cebula się zeszkliła ale nie zrumieniła. Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno kroję, po pokrojeniu kapusty powinno być 500 gramów. Końcowe przygotowanie gołąbków: Do pokrojonej kapusty dodaję ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną, dodaję usmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem (dodaję sporo pieprzu ponieważ gołąbki lubię pikantniejsze). Składniki dokładnie wyrabiam

Uwaga Babcia Gotuje
Gołąbki bez zawijania 235

kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym . **Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Trochę zapomniany już smak gołąbków 219

był wodnisty i bez koloru (zresztą identyczny jak do pulpetów, których również nie znosiłam). Szczerze tej potrawy wtedy nienawidziłam. Nieco później, kiedy już pamięć tamtego smaku trochę zanikła, polubiłam gołąbki w innym wydaniu - domowym, babcinym. Wprawdzie nie powiedziałabym, że nagle zapałałam do nich wielką miłością, ale lubiłam je i ostatnio, jakoś kilka dni temu zaczęło mi się chcieć(...)właśnie gołąbków. Taka moja mała zachcianka. No i cóż miałam zrobić? Gołąbki oczywiście :D Niestety skutecznie zniechęcał mnie proces gotowania całej główki białej kapusty i kombinowałam co by tu zrobić, żeby gołąbki jednak zjeść, a się nie narobić ;) Olśniło mnie na targu, kiedy oglądałam dorodne główki w różnych rozmiarach i kolorach. Włoska kapusta! Oczywiście

Ratunku obiad
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 341

bardzo lubię gołąbki, zarówno te klasyczne, z ryżem i mięsem mielonym oraz te z kaszą gryczaną i grzybami. Nie mogłam więc sobie odmówić gołąbków na obecnej diecie i muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję praktycznie co tydzień. Jeśli tak jak ja jesteście fanami gołąbków, koniecznie wypróbujcie ten przepis! Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) Do przygotowania gołąbków będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki młodej kapusty (może też być zwykła, biała kapusta) 6 średniej wielkości marchewek lub 8 małych 2 korzeni pietruszki 2 cebul 2 ząbków czosnku 1/2 jabłka ½ pęczka selera naciowego (opcjonalnie) 3-4 garści szpinaku (opcjonalnie) 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego przypraw

Okiem Blondynki by McBlondi
Gołąbki bez zawijania 27

Właśnie tak, gołąbki bez zawijania. Potrawa, za którą też zabierałam się wiele miesięcy. Na blogu niby mam coś podobnego, ale z innym rodzajem mięsa i inną kapustą. Postanowiłam w końcu iść na łatwiznę i zrobić to tak jak trzeba. Jest mielona łopatka, biała kapusta i inne cebule. Z sosem też poszło szybko. Na początku chciałam się bawić(...)smażenie cebuli, ale ostatecznie z tego zrezygnowałam. Wymieszałam passatę z wodą, doprawiłam i już. I tak, wiem, gołąbkami nie można nazwać tej potrawy, ale nazwa jest na tyle sympatyczna i kojarząca się, że nie będę wydziwiać z nazewnictwem. Każdy wie o co chodzi. I każdy wie, że klasyczne gołąbki są najlepsze. Nie będę się z nikim

Kardamonovy
Gołąbki domowe Sarmale 76

Gołąbki Sarmale to tradycyjne danie z Rumunii. Gołąbki Sarmale to danie, które jest obecne w Rumunii na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Każda większą czy mniejsza impreza, nie może się odbyć bez gołąbków Sarmale.  Niewątpliwie na kuchnię rumuńską wielki wpływ miały kuchnia grecka, bułgarska, mołdawska czy też polska. Bez wątpienia jednak kuchnia turecka przez(...)podboje Wielkiego Cesarstwa Tureckiego, wywarła największy wpływ na kuchnię rumuńską i stąd też pochodzą gołąbki Sarmale.  Turcy swoje gołąbki zawijają w liście winorośli, Rumuni natomiast używają kiszonej w całości białej kapusty, którą przygotowuje się na jesień, by na Boże Narodzenie była gotowa.  Gołąbki Sarmale są pracochłonne, ale nie trudne do wykonania, warto

RafalCook
Gołąbki z ryżem do paelli 150

ryż, sprawdzi się w połączeniu z mielonym mięsem. Gołąbki wyszły dość zwarte, ale nie za bardzo. Ryż napęczniał podczas zapiekania i na pierwszy rzut oka zdominował mięso. Gołąbki po przekrojeniu ani nie rozwarstwiają się, ani nie rozpadają, jednak nie są twarde i zbite. Są dość lekkie, delikatne i wcale nie smakują samym ryżem 😊  Po zapieczeniu(...)gorącego bulionu (rosołu lob ewentualnie wody) 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka tartego chrzanu dodatkowo: bulion do podlewania gołąbków Zagotować wodę w dużym garnku. Powinien swobodnie pomieścić całą główkę kapusty.  Kapustę obrać z zewnętrznych, brzydkich liści. Ponacinać głąb od spodu, wtedy łatwiej oddzielić poszczególne liście. Kapustę włożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 24

Uwielbiam klasyczne gołąbki. Koniecznie z sosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już(...)zrobić, więc w końcu je zrobiłam. Smakują fajnie, ale jednak nie tak dobrze jak klasyczne. To pewnie wina tej kapusty, która tak mi smakuje, a jednak w tych gołąbkach trochę ginie. Jest jej sporo, ale jednak jest poszatkowana na śmierć. Nie, nie marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką

Kardamonovy
Gołąbki z młodej kapusty 47

Gołąbki z młodej kapusty robi się tak samo, jak tradycyjne gołąbki z białej kapusty. Jedyną różnicą stanowi tu rodzaj kapusty, której liście zawijamy w farsz mięsno-ryżowy. Młoda kapusta jest miękka, dlatego nie należy jej długo gotować, aby liście się nie porozrywały podczas zawijania gołąbków. Ja gołąbki z młodej kapusty(...)białej zapiekam w piekarniku z dodatkiem śmietanki, tak zawsze robiła moja babcia i mama. Jednak można też je ułożyć ciasno w garnku i dusić pod przykryciem na kuchence. Gołąbki z młodej kapusty świetnie smakują z sosem pomidorowym. Jest to pyszna propozycja na obiad w sezonie wiosenno-letnim, kiedy pojawia się młoda kapusta. Gołąbki z młodej

Danka Pichci
Gołąbki z kaszą 72

Czas czytania: 3 min Gołąbki z kaszą. Przepisów na gołąbki jest pewnie tyle ile kucharek 😉 Każda ma swój sekretny sposób na najlepszą wersję tego dania. Gołąbki można przygotować z dodatkiem ryżu i to wszelakiego koloru lub dowolnej kaszy. Oczywiście dla mięsożerców z mięsem a dla tych, którzy lubią roślinki z dodatkiem grzybów, warzyw(...)roślinek strączkowych. Dziś gołąbki w odsłonie wegetariańskiej z kaszą gryczaną, podgrzybkami i suszonymi pomidorami. Zawinięte w liście buraków, a nie jak to bywa najczęściej w liście kapusty. Grzyby w połączeniu z suszonymi pomidorami (które najlepiej przygotować własnoręcznie) i kilkoma aromatycznymi przyprawami zachwycą nawet zagorzałych fanów gołąbków mięsnych. Bardzo istotnym elementem udanych gołąbków jest odpowiednie przygotowanie kaszy

SprawdzonaKuchnia.pl
Gołąbki 170

Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)    Składniki : 1 kg ryżu 1 kg mięsa 1 duża kapusta włoska Pieprz ziołowy Piątnica Bazylia Piątnica Papryka czerwona słodka Piątnica  Vegeta Wykonanie; Kapustę sparzyć aby liście zmiękły. Ryż ugotować na sypko. Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 70

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki z mięsem i pieczarkami to wersja gołąbków, która gości w naszym domu najczęściej. Do tego domowy sos kurkowy. Mmm.. pycha! Chociaż gołąbki należą do dosyć czasochłonnych dań, czas od czasu staram się je przygotowywać w swoim domu, ponieważ wszyscy bardzo je lubimy. Zazwyczaj podczas przygotowywania gołąbków robię podwójną porcję(...)mieć obiad na kilka dni. Przechowywane w lodówce zachowują swoją świeżość przez długi czas, a po odgrzaniu są równie smaczne. Domowe gołąbki to także jedno z dań wigilijnych. Wówczas podczas ich przygotowania należy pominąć mięso i zastąpić je grzybami. W święta przygotowuję taką wersję, jednak w ciągu roku zazwyczaj stawiam na wersję z mięsem i pieczarkami. Poniżej zaprezentuję

Przepiski.pl
GOŁĄBKI WIGILIJNE 220

które należy do tradycyjnych dań wigilijnych na Ukrainie. Gołąbki te są także popularne u nas na Podkarpaciu. Ich skład nieco się różni od moich gołąbków wigilijnych, gdyż w tradycyjnych ukraińskich gołąbkach jest dużo więcej ziemniaków i przeważnie nie ma w nich suszonych grzybów.  Do gołąbków dodaje się surowe tarte ziemniaki, których praktycznie(...)przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z namiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy. Gołąbki: Z kapusty usuwamy głąb, a następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 10 min., a następnie odrywamy liście, a z każdego liścia wycinamy gruby nerw

Kuchnia MagdaLeny
GOŁĄBKI WIGILIJNE 239

które należy do tradycyjnych dań wigilijnych na Ukrainie. Gołąbki te są także popularne u nas na Podkarpaciu. Ich skład nieco się różni od moich gołąbków wigilijnych, gdyż w tradycyjnych ukraińskich gołąbkach jest dużo więcej ziemniaków i przeważnie nie ma w nich suszonych grzybów.  Do gołąbków dodaje się surowe tarte ziemniaki, których praktycznie(...)przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z namiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy. Gołąbki: Z kapusty usuwamy głąb, a następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 10 min., a następnie odrywamy liście, a z każdego liścia wycinamy gruby nerw

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 73

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami chodziły za nami od dłuższego czasu. Przyszedł wreszcie taki weekend, że mogliśmy zająć się ich przygotowaniem. Farsz na gołąbki zrobiliśmy z kaszy gryczanej, suszonych grzybów oraz boczku – bardzo smaczny nam wyszedł. Po raz pierwszy piekliśmy gołąbki w piekarniku , u mnie się takich nie robi, więc konieczna była(...)konsultacja z Rodzicami Bartka. Muszę powiedzieć, że gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami pieczone w piekarniku to smaczna wersja, z pewnością będę zachęcała u mnie w domu do ich zrobienia. Składniki na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 1 duża włoska kapusta 300 g kaszy gryczanej niepalonej 500 g boczku wędzonego 2 duże cebule

niecodziennikpary
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem – kuchnia podkarpacka 98

Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem - kuchnia podkarpacka Kto nie próbował gołąbków z tartymi ziemniakami, temu danie to może wydawać się wymyślne, a połączenie smaków podejrzane. Nie ma się jednak przed czym wzbraniać, ponieważ nie jest to żaden kulinarny eksperyment, a stare, dobrze znane na Podkarpaciu danie, które przyrządza się tu od pokoleń. Ziemniaki bywają doprawione czosnkiem(...)cebulą albo wzbogacone boczkiem. Gołąbki z tartymi ziemniakami zawija się w białą kapustę albo w kapustę włoską. A w każdej możliwej odmianie gołąbki te najlepiej smakują z sosem grzybowym. Zapraszam serdecznie na gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem, jakie przygotowuje się w okolicach Lubaczowa. Przepisem na to smaczne danie podzieliły się panie z Koła

Trzeci talerz
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 103

Gołąbki bez zawijania zapiekane w sosie pomidorowym to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią tradycyjne gołąbki z ryżem, ale nie chce im się tracić czasu na parzenie kapusty i żmudne zawijanie farszu w jej liście. Osobiście ta wersja gołąbków smakuje mi o wiele bardziej niż jej tradycyjny odpowiednik – są przepyszne, soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne(...)mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki. Gołąbki obsmażamy na patelni z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i takim sosem zalewamy gołąbki (jeśli korzystamy

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki z sosem pomidorowym 205

Gołąbki to proste i smaczne danie, chociaż nieco pracochłonne. Farsz do gołąbków składa się u mnie z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej i ryżu, zaś sos oczywiście jest pomidorowy. Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu(...)czasu, aż dojdziemy do małych i mocno pofalowanych, z których nie da się zrobić gołąbka. Można również głąb z kapusty wyciąć przed włożeniem do wody, wtedy tylko pozostanie oddzielać odparzone liście. Liści zbyt długo nie odparzać, gdyż będą zbyt miękkie i trudno będzie robić gołąbki. Po wystudzeniu liści, ścinać z nich nadmiernie zgrubiałe łodygi, które łączyły

Kuchcik gotuje
Libańskie gołąbki w liściach winogron. Z ryżem, warzywami i ciecierzycą. 146

nazwą warak (niestety w książce potrawy opisane są tylko po angielsku - stuffed grape leaves - oraz w alfabecie arabskim, według mnie to wada).   Świetną okazją do wypróbowania libańskiej wersji gołąbków stał się temat wspólnego gotowania z Mirableką , czyli dietetyczne gołąbki. A te z pewnością zaliczają się do tej kategorii! Nadziewane ryżem i warzywami , od spożywanych przeze mnie(...)przy stole i zabraliśmy się za zawijanie. Przy pracochłonnych czynnościach warto zorganizować sobie pomoc i towarzystwo, bo przy miłych rozmowach czas płynie szybciej. On, perfekcjonista, denerwował się trochę, że gołąbki nie chcą się ładnie zwinąć, jednak myślę, że ostatecznie wyszły nam całkiem zgrabne. Wystarczy układać je w garnku bardzo ciasno - ryż w czasie gotowania napęcznieje i nada

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania