gołąbki - 2103 przepisów (strona:7/141)

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem 35

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to nieco wzbogacona wersja znanych wszystkim gołąbków z ryżem i mięsem. Danie o zrównoważonym smaku dobrze smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem śmietany. Farsz do gołąbków zrobiłam z ryżu, grubej kaszy jęczmiennej, nieprażonej kaszy gryczanej i mielonej łopatki wieprzowej. Według mnie proporcje mięsa w stosunku do ryżu(...)całkiem dobre, gdyż podczas jedzenia bardziej jest wyczuwalne mięso, a ryż i kasza w tle. Do tej pory gołąbki robiłam z mięsem i samym ryżem.  Zazwyczaj gołąbki gotowałam w szybkowarze, ale teraz chyba przejdę na pieczenie, gdyż kapusta pozostaje bardziej zwarta i mniej się rozgotowuje. Farsz w przepisie jest umiarkowanie pikantny, jeśli więc lubicie mocno

Kuchcik gotuje
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2269

Gołąbki to klasyk i polska tradycja. Ale nie tylko polska – gołąbki są znane i lubiane m.in w Niemczech, Szwecji, Ukrainie, Rosji, Słowacji, Białorusi czy Finlandii. Ich nietypowa nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa “holubic” czyli zawijać, które podobne jest do słówka “holub” (gołąb). Inne wytłumaczenie jest takie, że dawniej, aby pieczone gołębie(...)wysychały, zawijano je w liście kapusty. Potem potrawa ewoluowała i w kapustę zaczęto zawijać też inne mięso czy kaszę. Niezależnie od pochodzenia nazwa jest wyjątkowo sympatyczna. A same gołąbki są idealne na rodzinny obiad i gdy chcemy nakarmić dużo osób. Jeśli chcielibyście podać obiad, który będzie wyjątkowy, koniecznie spróbujcie gołąbków pieczonych. Są wzbogacone o wędzony boczek

Poezja smaku
Gołąbki baz zawijania 34

Gołąbki baz zawijania Gołąbki są smaczne w każdej postaci jednak wersja bez zawijania ma tą zaletę, że na talerzach bardziej wybrednych smakoszy nie pozostaje smutna samotna kapusta. Czas przygotowania jest krótszy a sposób łatwiejszy – nie musimy męczyć się z rozwijaniem liści kapusty. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować. Składniki potrzebne(...)przygotowania gołąbków bez zawijania (otrzymacie około 20 średniej wielkości gołąbków): 70 dag kapusty, 70 dag mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż na sypko. Kapustę szatkuję, solę

Gotuj Się Kto Może
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 45

Smakowite gołąbki po Grecku to mieszanina mięsa,oregano,kaszy bulgur ,mięty i niesamowitego sosu , w którym zanurzamy na sam koniec gołąbki.Zrobiłam je pierwszy raz i pomyślałam dosłownie o " Raju" smaków.Jedząc je czułam słoność sera, słodko kwaśny smak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam(...)cytryna  100g.zielonych oliwek 0.5 papryczki chili Sól Biały pieprz Odrobina cukru 100 ml.oliwy z oliwek 5 szczypt dużych  oregano  **************************************  Moja rada- za nim zaczniecie robić gołąbki , ugotujcie liście winogron ,samo ich sparzenie nie pomoże na smak i suchość liści , nawet gdy kupicie je gotowe.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 190 stopni.Formę wyscielić papierem do pieczenia

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 40

ugotowaniem) sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do mielonego mięsa (nie jest niezbędna, ale ja bardzo lubię jej używać) 2 jajka Bulion do gotowania gołąbków: ok. 1,5-2 litry wody 2-3 kostki rosołowe (polecam te o zmniejszonej zawartości soli i tłuszczu) Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 łyżka przyprawy typu Vegeta(...)ściśle zaginamy do środka i zawijamy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Dno dużego garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy wcześniej odłożonymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu gołąbków). Pozawijane gołąbki układamy na kapuścianych liściach jeden obok drugiego, a następnie jeden na drugim. Zalewamy je wcześniej przygotowanym bulionem (woda +kostki rosołowe), aby zostały przykryte. Jeśli bulionu

MyCookBook.pl
Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami 77

Składniki: 2 woreczki ryżu 500 g mielonego mięsa 1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń

A Ty Smakuj Mnie
Paprykowe Gołąbki 14

Składniki: 3 woreczki ryżu 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula łyżka masła lub oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka chili

ClauditteMissCooking
Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji 214

Długo zastanawiałam się jak zatytułować ten przepis.Tort - trochę górnolotnie, tarta - jedna z bardzo fajnych podpowiedzi na FB,przekładaniec - w sumie najbardziej prawdziwie.Zdecydowałam jednak, że będzie

bistro mama
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 92

Golabki z miesem i ryzem to klasyk polskiej kuchni.Owszem ,danie troche pracochlonne,ale jednorazowo przygotujemy ilosc wystarczajaca na kilka dni,lub nawet uda sie cos zamrozic.Lubie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z tartych ziemniaków i kaszy jęczmiennej 93

Golabki z tartych ziemniakow - wiele z Was zna je i uwielbia.Danie pochodzi z regiolnalnej kuchni Malopolski.Do tej pory tylko o nich slyszalam.Teraz gdy poznalam ich smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GOŁĄBKI W BOTWINIE 44

Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól

Z Majeczką w kuchni
gołąbki z parowara... 50

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, ryż ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki na okrągło z fetą. 66

Składniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Oszukane gołąbki (bez zawijania) 19

Dziś na obiad były gołąbki, ale nieco inne niż te tradycyjne, bo oszukane,   czyli gołąbki bez zawijania . Oszukane gołąbki przygotowuje się o wiele szybciej, ponieważ nie musimy gotować kapusty, a następnie oddzielać jej liść po liściu. Gołąbki bez zawijania to takie klopsy składające się z mięsa mielonego, ryżu oraz kapusty(...)zapiekane w sosie pomidorowym. Do zrobienia tych gołąbków użyłam młodej kapusty, póki sezon trwa. Jesienią natomiast korzystam z kapusty pekińskiej. Oszukane gołąbki są mega pyszne i delikatne, a w smaku są praktycznie takie same, a według mnie nawet lepsze. Polecam na obiad, ale również imieniny czy inne okazje. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na oszukane gołąbki

Gotuj z Prezesem
Gołąbki z młodej kapusty 222

Lubicie gołąbki z młodej kapusty? Bardzo często gołąbki gotuję w wywarze z warzyw. Dzięki temu mają bardzo fajny smak. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 300 g ryżu białego 0,5 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 5 -6 grzybów suszonych Ponadto(...)nerw. Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu. Zwijamy wszystkie gołąbki. W dużym garnku ciasno, warstwami układamy gołąbki. Mi wychodzą zazwyczaj 3 warstwy gołąbków. Tak przygotowane gołąbki zalewamy wywarem

Smak mojego domu
Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej 83

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej Uwielbiamy gołąbki, ale niestety zawijanie ich to nie dla mnie ;) Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej, to dobry pomysł na ułatwienie sobie życia. Tak jak już wspomniałam nie lubię zawijać gołąbków, gotować kapusty. Wolę jak zwykle trochę iść na skróty. Na stole leżała połówka kapusty pekińskiej(...)oraz przestudzony ryż i dokładnie wyrabiamy rękami. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy dodajemy do mięsa, wraz z przyprawami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z naszej masy w rękach formujemy gołąbki na kształt mielonych. Ja je jeszcze obtoczyłam delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na nim smażymy gołąbki. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem ręcznikowym

Kuchnia na wzgórzu
Gołąbki z mięsem z indyka i brązowym ryżem 65

postanowiłam zrobić coś nowego, czego nie ma na moim blogu, żeby można było podzielić się z Wami nowym przepisem, coś co być może przypadnie i Wam do smaku. Dzisiejsze gołąbki są inne od tych, które znajdziecie na moich stronach. Postanowiłam je zrobić mięsem z indyka. Wybrałam mięso z udźca bez kości. Mięso nie jest za chude, jest kleiste(...)doskonale pasuje do gołąbków. Natomiast do gotowania ryżu dodałam łyżkę oliwy z oliwek. Ryż po ugotowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy jest delikatniejszy i nie jest suchy. Ta wersja gołąbków jest inna niż pozostałe, które robiłam. Bardzo nam smakowały i polecam tym, za którymi też „chodzą gołąbki”... Składniki: 800 g mięsa z udźca indyka główka kapusty

Kuchnia u Krysi
Gołąbki 33

Gołąbki 2016-04-08 13:15:32 Ilość porcji: 14 Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak(...)miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrabiamy do połączenia się składników. Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe

Wędrówki po kuchni
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM I MŁODEJ KAPUSTY 26

kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania następuje wzrost ciśnienia, co powoduje(...)wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. Gołąbki przygotowane w szybkowarze dosłownie rozpływają się w ustach, łącznie z kapustą. Kapusta, nawet po 2 godzinach pieczenia w piekarniku (szczególnie stara kapusta), nigdy nie będzie tak miękka jak z szybkowaru. Odkąd go posiadam, gołąbki to dla mnie już żaden problem i zjadam je w całości, bo wcześniej

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku. 35

gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.   Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki, które przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Zalej wywarem lub dosolonym bulionem z gotowania kapusty. Gotuj pod przykryciem do miękkości kapusty, około 40-50 minut. Każda kapusta(...)czasie przygotuj sos pomidorowy. W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków. Kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje, wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem i cukrem

kuron.com.pl
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z MŁODEJ KAPUSTY 56

kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania następuje wzrost ciśnienia, co powoduje(...)wzrost temperatury wrzenia wody i przyspieszenie procesu gotowania. Gołąbki przygotowane w szybkowarze dosłownie rozpływają się w ustach, łącznie z kapustą. Kapusta, nawet po 2 godzinach pieczenia w piekarniku (szczególnie stara kapusta), nigdy nie będzie tak miękka jak z szybkowaru. Odkąd go posiadam, gołąbki to dla mnie już żaden problem i zjadam je w całości, bo wcześniej

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki, sweterek i Borewicz. 48

nie są może bardzo skomplikowane ale są bardzo pracochłonne. Niestety parę godzin chodzenia i stania w bucie ortopedycznym przypłaciłam bólem pleców. Ale wróćmy do rzeczy przyjemniejszych. Przepis ja gołąbki, według przepisu mojej babci, znajdziecie tutaj i poniżej. Na stronie pojawiła się niedawno możliwość logowania. Dla zalogowanych użytkowników dostępne są dodatkowe przepisy. Więc zapraszam do rejestracji i logowania(...)gniazda (budki lęgowej) i fruwały / skakały po czereśni. Niestety z telefonem lub moim aparatem cyfrowym nie byłam w stanie podejść na tyle blisko, aby zrobić im zdjęcie. Domowe gołąbki Przygotuj garnek z pokrywką (lub dwa), nóż i deskę do krojenia, drewniane łopatki, miski, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, brytfannę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 1 główkę białej kapusty

blog.moje-pasje.info
Gołąbki z mięsem i ryżem 182

zeszklenia. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek (2 czubate łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, wykrajamy z niej głąb i wkładamy do dużego garnka, dziurą po głąbie w dół. Do kapusty dolewamy wrzątek i dosypujemy 1 czubatą łyżeczkę soli. Kapustę(...)głąba. Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu. Zwijamy wszystkie gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki. Warstwę gołąbków solimy, wrzucamy ziele angielskie, ziarna pieprzu

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania