gołąbki - 2664 przepisów (strona:13/178)

Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka 104

Gołąbki z jajem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Głojsce, gmina Dukla, powiat krośnieński  Zwykle gołąbki, które goszczą na naszych stołach wypełnione są farszem z ryżu i mięsa. W kuchni podkarpackiej ryż często zastępowany jest kaszą jęczmienną lub gryczaną. W parze z kaszą zazwyczaj idą suszone grzyby, a wówczas mięso bywa zbędne. W Beskidzie Niskim przygotowuje się jeszcze(...)inne bezmięsne gołąbki – znacznie delikatniejsze w smaku od tych, które wypełnione są kaszą i suszonymi grzybami. Są to gołąbki z ryżem i ugotowanym jajkiem oraz podsmażoną cebulką z czosnkiem. Tak delikatny smakowo farsz dobrze komponuje się z równie delikatną kapustą włoską, w którą zawija się gołąbki. Gołąbki z jajem to danie dobre

Trzeci talerz
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 62

Niesamowicie smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Niby zwykłe, a jednak mają w sobie to coś. Moja rodzinka je uwielbia, dlatego też przygotowuję je bardzo często. Ponieważ nie każdy przepada za kapustą, którą owija się gołąbki, lub też nie każdy lubi to zajęcie, gołąbki bez zawijania będą świetną alternatywą. Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym smakują wyśmienicie i z pewnością zadowolą każdego. Zapraszam do wypróbowania przepisu na gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym, które doskonale sprawdzą się na rodzinny obiad, lub kolację. PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA W SOSIE GRZYBOWYM Składniki Gołąbki

Alle Dobre!
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 158

Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie Dziś pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie. Dlaczego leniwe? Bo są to gołąbki bez zawijania Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Tym razem naprawdę pomidorowy sos My uwielbiamy takie obiady. Choć z podanego przepisu wychodzi(...)cały gar gołąbków, to… znika w mgnieniu oka. U mnie takie leniwe gołąbki podaje się jedynie z zestawem surówek lub sałatek. Tym razem postawiłam na sałatkę obiadową buraczki z papryką od Moryń. I… oj jak było pysznie Naprawdę polecam! To kto się skusi na takie leniwe gołąbki? Składniki: Na leniwe gołąbki

Słodkie okruszki
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 108

niejednej kuchni i powiem Wam, że ile gospodyń tyle urozmaiceń, podobnie z rosołem czy sałatką jarzynową – podobne składniki, a z każdej ręki smakuje inaczej. Ot cała magia kuchni! Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym to dla mnie wyjątkowe wspomnienie dziecinnych lat. Gołąbki podane z ziemniakami i mizerią zawsze smakowały i smakują dla mnie najlepiej Dziś(...)tartych bądź posiekanych warzyw, np. marchwi, pietruszki czy pieczarek. Mimo różnic w sposobie przygotowania zapewne każde danie wychodzi pyszne, przygotowane według własnych preferencji, przyzwyczajeń czy smaków. Zapraszam na moje gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym. SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej lub włoskiej 900 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 cebule 80 g suchego ryżu 6,5 szklanek

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z ziemniakami - tradycja 156

regionalne, proste, niebanalne, ale kiedy przyprawy z ziołami, dodałam, to jeszcze lepszy smak ich uzyskałam. Wiele razy już je przygotowywałam, i dzięki sposobie pieczenia idealną delikatność uzyskałam. Gołąbki ziemniaczane moja babcia i mama przygotowywały i swój tajemny przepis na nie miały. Kiedy byłam dzieckiem pierwszy raz je spróbowałam i na ich punkcie oszalałam. Potem nastał(...)zapomniało, już ich na obiad się nie podawało. Po długich latach o nich sobie przypomniałam, ale już sama je przygotowałam. Mama na szybko przepis mi zapisała, i na moje gołąbki z niecierpliwością czekała. Nie byłabym sobą gdybym coś nie pozmieniała, gdybym trochę w przepisie nie namieszała. Do farszu np. kiszki ziemniaczanej dodałam, czy w czerwonej kapuście je pozawijałam

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku. 123

logo Dania Babci Zosi . Na stronie jest także sklep internetowy, gdzie można zakupić wszystkie dostępne produkty.   Oczywiście załączam przepis krok po kroku na  Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem   SMACZNEGO!!!   Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Przepis krok po kroku   Składniki(...)Ugotowaną przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.   Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte.   Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie ułóż warstwami gołąbki

kuron.com.pl
Gołąbki warzywne (dynia, papryka, marchew, cebula) z kaszą gryczaną 121

zdrowe dania wyczarowuję. Tym razem gołąbki przygotowałam, w liściach kapusty nietypowy farsz schowałam.  Cebula, marchew papryki kolorowe, dynia, kasza i przyprawy w smaku wyjątkowe.  Gołąbki olejem chili polałam i w piekarniku je wypiekałam. Podczas pieczenia wszystkie smaki się zmieszały, dzięki temu farsz wyszedł doskonały.  Wędzona papryka była wyczuwalna, a ostrość idealna.  Podczas(...)krojenia, obierania noże i obieraczkę firmy Ambition używałam, dzięki nim wszystko szybko i sprawnie przygotowała. Gołąbki na talerz u  #myAmbition  podałam, które jogurtem naturalnym ze szczypiorkiem polałam.  Takie połączenie idealnie współgrało i świetnie smakowało.  Najważniejsze jest dla mnie zdrowe odżywianie, jednocześnie, żeby wszystkim smakowało każde danie. Warzywa niech przeważają, bo przecież mnóstwo zdrowych składników

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 26

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Harasiuki, gmina Harasiuki, powiat niżański W naszym regionie gołąbki to danie, które najczęściej podaje się w dniu Wszystkich Świętych. Ale nie wszędzie farsz do gołąbków jest taki sam. Robimy je nie tylko z ryżem i z mięsem, ale też z ziemniakami, albo różnymi kaszami. Z reguły(...)jest to kasza jęczmienna albo gryczana, ale na północy Podkarpacia, na wschód od Sanu często robi się gołąbki z kaszą jaglaną. Tak jest między innymi w Harasiukach, gdzie kasza jaglana w gołąbkach wzbogacana jest mięsem, suszonymi grzybami i kapustą kiszoną. A że lasy w tamtym regionie znane są z obfitości w grzyby, do gołąbków podaje

Trzeci talerz
Gołąbki bez ryżu 60

Gołąbki bez ryżu Lubicie gołąbki? Ja bardzo! Wolicie gołąbki wegetariańskie czy mięsne? I najważniejsze pytanie – jeśli przygotowujecie mięsne to z ryżem czy bez? U nas przygotowuje się obie wersję i oczywiście wiadomo, że ta z ryżem będzie bardziej ekonomiczna. Jaką metodą przygotowujecie kapustę do gołąbków? Tradycyjnie parząc wrzątkiem a może w piekarniku(...)znacie jeszcze jakiś inny sposób, którego ja nie znam? Często też, pytanie mnie w komentarzach o dania obiadowe, które można odgrzać w kolejnych dniach, albo które dobrze się mrożą. Gołąbki są właśnie takim daniem! PRZEPIS NA GOŁĄBKI BEZ RYŻU Składniki: 1 kapusta 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku

Dorota Smakuje
Gołąbki z włoskiej kapusty 105

Gołąbki z włoskiej kapusty zrobiliśmy, ponieważ podczas ostatniej wizyty na bazarku wypatrzyliśmy dorodne główki włoskiej kapusty. Musimy napisać, że pomimo tego, iż dużo gotujemy, dawno nie jedliśmy domowych gołąbków. Z wielką przyjemnością nałożyliśmy sobie słuszną porcję, którą z dużym apetytem spałaszowaliśmy na obiad. Część ze sporej ilości gołąbków z ryżem, mięsem mielonym i grzybami zamroziliśmy(...)móc zjeść je w czasie świąt Bożego Narodzenia. Udostępnij Gołąbki z włoskiej kapusty – składniki Gołąbki: 1 duża włoska kapusta (ok. 3 kg) 500 g mięsa mielonego 2 szklanki ryżu 15 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 700 g passaty pomidorowej 1 / 2 litra wywaru z gotowania grzybów

niecodziennikpary
Leniwe gołąbki z młodej kapusty 221

Leniwe gołąbki z młodej kapusty Leniwe bo bez zawijania, czyli taka prostsza i szybsza wersja tradycyjnych gołąbków owiniętych w kapuście. W tym wypadku nie musimy bawić się w zawijanie, wystarczy tylko poszatkowaną kapustę wymieszać z mięsem i ryżem. Są to trochę oszukane gołąbki ale w smaku równie wyborne co te klasyczne. Polecam spróbować(...)Składniki: 70dkg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 1/2 główki młodej kapusty 100g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia   SOS POMIDOROWY: 4-5 pomidorów (zamiennie można użyć pomidorów z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka

Blog z Apetytem
Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna 189

przygotowywały i o tym, że je lubię dobrze wiedziały i mnie na nie zapraszały, a kilka na wynos dawały . Smakowały zawsze znakomicie, a teraz przyznam się skrycie, że te gołąbki pierwszy raz sama przygotowałam, ale wcześniej przepisy, rady od rodziny pozbierałam. Na ucztę gołąbkową wspomniane kobiety zaprosiłam i gołąbkami ugościłam. Długo milczały, tylko gołąbki(...)wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube  nerwy. Gołąbki: Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 167

końcu powstały pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami . Farsz przygotowałam na bazie boczku i tłuszczu, który się z niego wytopił, dzięki temu był bardzo aromatyczny. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, który idealnie się z nimi komponował. Same gołąbki natomiast gotowałam w wolnowarze, bardziej może znanym jako slow cooker. Jeżeli macie ochotę poczytać(...)pieczarek sól, pieprz 1 jajko oliwa do smażenia Na sos : 0,5 cebuli 500g pieczarek 1 ząbek czosnku 250ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz Na gołąbki : 1 średnia kapusta włoska Przygotowanie : Przygotowanie farszu : Kaszę ugotować al dente, wyjąć z torebki i przesypać do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na zimną patelnię

Codzienne Gotowanie
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 220

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Najlepsze gołąbki robiła moja mama...Moje nie są złe, ale jakoś tak z sentymentem wracam do tamtych gołąbków...Może dlatego, że tamte były podstawione pod nos, a swoje trzeba samemu zrobić :) Powiem szczerze, nie lubię robić gołąbków, ale uwielbiam je jeść. Pociesza mnie tylko(...)można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo zwiniecie gołąbki) szklanka ryżu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku  łyżka oliwy

na moim stole...
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 85

Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym smakuje rewelacyjnie. Czas przygotowania :   2 godziny Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI GOŁĄBKI: 1 główka kapusty włoskiej 200 g kaszy gryczanej 600 g pieczarek(...)farszu i zwijamy. Najpierw liść od dołu do góry, następnie boki do środka i zwijamy w rulon. Przekładamy do garnka wyłożonego wcześniej zostawionymi liśćmi. 5. Tak ułożone w garnku gołąbki zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i gotujemy przez 30 minut 6. W międzyczasie robimy sos. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Solimy

karolgotuje
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 175

Gołąbki z marchewką (bez zawijania). Dziś polecam Wam przepis na pyszne gołąbki z marchewką bez zawijania. Prosty obiad dla całej rodziny. Moi bliscy uwielbiają tak przygotowane gołąbki. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Do przygotowania gołąbków zawsze sięgam po dobrej jakości mięso i ryż. To podstawa ich smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu(...)basmati jest znakomitym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Warto go prowadzić do swojej diety. Po więcej informacji zapraszam na stronę i fanpage Karoon www.karoon.pl https://www.facebook.com/KaroonPolska/ Składniki: Na gołąbki: pół małej główki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku

Słodkie okruszki
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 118

Gołąbki robię nie za często. Są dosyć czasochłonne, zwłaszcza gdy  używam białej kapusty. Tym razem postanowiłam ułatwić sobie zadanie i zrobiłam gołąbki zawijane w kapustę włoską. Miałam też trochę ugotowanej kaszy gryczanej i kaszy bulgur, co znacznie przyspieszyło przygotowania. Jeżeli zostają mi jakieś nie zjedzone resztki kasz, zamrażam je - sprawdzają się potem idealnie np przy(...)szykowaniu gołąbków.  To danie robię na różne sposoby. Były już gołąbki z wolnowaru  klik ,  i gołąbki  duszone lub pieczone  klik . Dzisiejszy przepis to gołąbki z piekarnika - takie lubię najbardziej. Bardzo polecam!  GOŁĄBKI Z KASZĄ W KAPUŚCIE WŁOSKIEJ -  PRZEPIS składniki na ok. 14 sztuk

Stare Gary
Gołąbki z kapusty włoskiej 186

Gołąbki z kapusty włoskiej robi się troszkę łatwiej i szybciej niż ze zwykłej kapusty. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia kapusta włoska 200 g ryżu białego 1 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku ol ej (kilka łyżek ) sól pieprz mielony 1 czubata łyżeczka majeranku 4 grzybki suszone (polecam Skworcu ) Ponadto: 2 ziarna ziela(...)nerw. Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu. Zwijamy wszystkie gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki.  Tak przygotowane gołąbki zalewamy wywarem z warzyw

Smak mojego domu
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 175

Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane Dzisiejsze gołąbki, podwójnie kapuściane , mają po prostu kapustkę , także w farszu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gołąbki , to ukochana potrawa Japci , czyli naszej babci . To po nich , nawet jak ich nie jadła, tylko wąchała , zawsze ,leży na kanapie i jęcząc , wcina groszki ( leki ) na wątrobę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 203

Gołąbki o wyjątkowym smaku przygotow ane z aromatycznym sosem pieczarkowym to klasyka wśród domowych, tradycyjnych obiadów. Gołąbki z sosem p ieczarkowym to pożywne, apetyczne i przede wszystkim bardzo smaczne danie, któremu nie sposób się oprz eć .   Gołąbki z Sosem P ieczarko wym - Składniki: 200 g ryżu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej(...)każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy  i umieszczamy

Słodka Strona
Gołąbki z Sosem Pomidorowym 146

Gołąbki o wyjątkowym smaku przygotow ane z aromatycznym sosem pomidorowym to klasyka wśród domowych, tradycyjnych obiadów. Gołąbki z sosem pomidorowym to pożywne, apetyczne i przede wszystkim bardzo smaczne danie, któremu nie sposób się oprz eć .   Gołąbki z Sosem Pomidorowym - Składniki: 200 g ryżu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 300 g mięsa wołowego (zmielonego(...)każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy  i umieszczamy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania