gołąbki - 2500 przepisów (strona:13/167)

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 57

Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Pyszny farsz z kaszy i podsmażonych pieczarek w połączeniu z kapustą i sosem pieczarkowym smakuje rewelacyjnie. Czas przygotowania :   2 godziny Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI GOŁĄBKI: 1 główka kapusty włoskiej 200 g kaszy gryczanej 600 g pieczarek(...)farszu i zwijamy. Najpierw liść od dołu do góry, następnie boki do środka i zwijamy w rulon. Przekładamy do garnka wyłożonego wcześniej zostawionymi liśćmi. 5. Tak ułożone w garnku gołąbki zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i gotujemy przez 30 minut 6. W międzyczasie robimy sos. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Solimy

karolgotuje
Gołąbki z marchewką (bez zawijania) 153

Gołąbki z marchewką (bez zawijania). Dziś polecam Wam przepis na pyszne gołąbki z marchewką bez zawijania. Prosty obiad dla całej rodziny. Moi bliscy uwielbiają tak przygotowane gołąbki. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Do przygotowania gołąbków zawsze sięgam po dobrej jakości mięso i ryż. To podstawa ich smaku. Mięso najlepiej zmielić samemu(...)basmati jest znakomitym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Warto go prowadzić do swojej diety. Po więcej informacji zapraszam na stronę i fanpage Karoon www.karoon.pl https://www.facebook.com/KaroonPolska/ Składniki: Na gołąbki: pół małej główki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku

Słodkie okruszki
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 100

Gołąbki robię nie za często. Są dosyć czasochłonne, zwłaszcza gdy  używam białej kapusty. Tym razem postanowiłam ułatwić sobie zadanie i zrobiłam gołąbki zawijane w kapustę włoską. Miałam też trochę ugotowanej kaszy gryczanej i kaszy bulgur, co znacznie przyspieszyło przygotowania. Jeżeli zostają mi jakieś nie zjedzone resztki kasz, zamrażam je - sprawdzają się potem idealnie np przy(...)szykowaniu gołąbków.  To danie robię na różne sposoby. Były już gołąbki z wolnowaru  klik ,  i gołąbki  duszone lub pieczone  klik . Dzisiejszy przepis to gołąbki z piekarnika - takie lubię najbardziej. Bardzo polecam!  GOŁĄBKI Z KASZĄ W KAPUŚCIE WŁOSKIEJ -  PRZEPIS składniki na ok. 14 sztuk

Stare Gary
Gołąbki z kapusty włoskiej 161

Gołąbki z kapusty włoskiej robi się troszkę łatwiej i szybciej niż ze zwykłej kapusty. Zachęcam do zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia kapusta włoska 200 g ryżu białego 1 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku ol ej (kilka łyżek ) sól pieprz mielony 1 czubata łyżeczka majeranku 4 grzybki suszone (polecam Skworcu ) Ponadto: 2 ziarna ziela(...)nerw. Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu. Zwijamy wszystkie gołąbki. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki.  Tak przygotowane gołąbki zalewamy wywarem z warzyw

Smak mojego domu
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 153

Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane Dzisiejsze gołąbki, podwójnie kapuściane , mają po prostu kapustkę , także w farszu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gołąbki , to ukochana potrawa Japci , czyli naszej babci . To po nich , nawet jak ich nie jadła, tylko wąchała , zawsze ,leży na kanapie i jęcząc , wcina groszki ( leki ) na wątrobę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 190

Gołąbki o wyjątkowym smaku przygotow ane z aromatycznym sosem pieczarkowym to klasyka wśród domowych, tradycyjnych obiadów. Gołąbki z sosem p ieczarkowym to pożywne, apetyczne i przede wszystkim bardzo smaczne danie, któremu nie sposób się oprz eć .   Gołąbki z Sosem P ieczarko wym - Składniki: 200 g ryżu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej(...)każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy  i umieszczamy

Słodka Strona
Gołąbki z Sosem Pomidorowym 132

Gołąbki o wyjątkowym smaku przygotow ane z aromatycznym sosem pomidorowym to klasyka wśród domowych, tradycyjnych obiadów. Gołąbki z sosem pomidorowym to pożywne, apetyczne i przede wszystkim bardzo smaczne danie, któremu nie sposób się oprz eć .   Gołąbki z Sosem Pomidorowym - Składniki: 200 g ryżu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 300 g mięsa wołowego (zmielonego(...)każdego liścia kapusty wykładamy przygotowany farsz (po ok. 2-3 łyżki) i zawijamy boki a następnie rolujemy (podobnie jak krokiety) tworząc kształt "gołąbka". Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (które okazały się zbyt małe na gołąbki lub porwały się podczas gotowania). Następnie gołąbki ciasno układamy w naczyniu. Wszystko podlewamy wodą, zamykamy  i umieszczamy

Słodka Strona
Gołąbki w sosie pomidorowym 42

Gołąbki, to bardzo tradycyjne danie, które każdy z nas miał okazję jeść. Mimo iż nazwa ta sama, każdy z nas przygotowuje je nieco inaczej. Wszystko zależy od proporcji i składników farszu, a także od sosu, jaki przygotowujemy. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszne gołąbki w sosie pomidorowym, które smakują wyśmienicie(...)robiła je moja mama i tak też ja robię, bo każdemu bardzo smakują. Jeśli macie ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym, zapraszam! Jestem pewna, że posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego! PRZEPIS NA GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Składniki 1 główka młodej kapusty 600 g mielonej wieprzowiny 2 cebule 100 g ryżu 2 ząbki czosnku

Alle Dobre!
Gołąbki w sosie pomidorowym 46

Gołąbki, to bardzo tradycyjne danie, które każdy z nas miał okazję jeść. Mimo iż nazwa ta sama, każdy z nas przygotowuje je nieco inaczej. Wszystko zależy od proporcji i składników farszu, a także od sosu, jaki przygotowujemy. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszne gołąbki w sosie pomidorowym, które smakują wyśmienicie(...)robiła je moja mama i tak też ja robię, bo każdemu bardzo smakują. Jeśli macie ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym, zapraszam! Jestem pewna, że posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego! PRZEPIS NA GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Składniki 1 główka młodej kapusty 600 g mielonej wieprzowiny 2 cebule 100 g ryżu 2 ząbki czosnku

Alle Dobre!
Gołąbki wegetariańskie, bez mięsa 70

ulubionymi dotąd daniami. Wiele z klasycznych dań mięsnych można skutecznie przerobić na ich wegetariańskie odpowiedniki. I to nie tracąc na ich wyśmienitym smaku! A doskonałym tego przykładem są gołąbki wegetariańskie. Gołąbki wegetariańskie Gołąbki bez mięsa to smaczny i zdrowy pomysł na pożywny obiad. Klasyczny mięsny farsz gołąbków zamieniamy na pełen aromatycznych dodatków farsz(...)bazie kaszy, ryżu i warzyw. A gęsty, dobrze doprawiony sos pomidorowy jest doskonałym dopełnieniem dania. Nie powiem Wam, że smak gołąbków będzie identyczny do tych mięsnych. Ale zapewnię, że po ich spróbowaniu nieprędko zatęsknicie do tych klasycznych Takie gołąbki nie dość, że pyszne, to przy tym lekkie i zdrowe! Nie jest to też danie ekspresowe, wymaga nieco

Healthycreations.pl
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 103

Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Przeczytałam kiedyś tezę, że nazwy popularnych w Polsce potraw, odnoszące się do odległych miejsc, bardziej wyrażają nasze wyobrażenie o kuchni tych obcych nam zakątków świata, niż wskazują na faktyczne pochodzenie dania, czy choćby jego składników. Za przykład podawano śledzie po japońsku, kurczaka po chińsku i jeszcze kilka innych dań, które raczej inspirowane są obcymi(...)Regionalne dania odzwierciedlają te wpływy nie tylko w powszechności dań zaczerpniętych od innych kultur, ale również w ich nazwach. Nie sądzę, by gospodynie z okolic Lubaczowa gotowały barszcz wołyński, gołąbki litewskie, czy piekły sernik podolski jako znak ich wyobrażeń o kuchni ukraińskiej czy litewskiej. Do naszego zakątka kraju potrawy z kuchni wschodniej przywędrowały razem z ludnością napływającą

Trzeci talerz
Gołąbki Drobiowe z Pieczarkami 76

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym i pieczarkami. Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki przygotowuje się z mięsem wieprzowym, jednak te również wychodzą przepyszne, sprawdźcie sami! Składniki: główka kapusty, 200 g ryżu, 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego(...)momentu aż liście zaczną w swobodny sposób odchodzić. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym wycinamy twarde części liści. Na każdy z liści nakładamy  odpowiednią porcję farszu i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem i pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez godzinę lub dłużej, aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podajemy z sosem

Przepiski.pl
Gołąbki z mięsem i parmezanem w sosie pomidorowo-paprykowym 156

jest obiad ...dzisiaj trochę klasyki czyli moje ulubione gołąbki. Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i parmezanem do tego pyszny sos pomidorowo-paprykowy z serkiem mascarpone - obiad idealny! Składniki na ok. 9 szt.: 1 biała kapusta 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 torebka ryżu jaśminowego 1 cebula 2 ząbki czosnku starty parmezan - ok. 5 łyżek(...)wrzucamy do miski, dodajemy mięso, przyprawy i cebulę z czosnkiem - mieszamy Wyjmujemy kapustę z garnka, studzimy i ściągamy liście - delikatnie odkrajamy zgrubienie z każdego liścia. Robimy bulion (zalejemy nim gołąbki) - 1 kostka bulionu drobiowego + ok. 3 szkl. wody z kapusty Na każdym liściu układamy farsz i dodajemy parmezan - ciasno zwijamy gołąbki (najpierw założyć liść na mięso

Alutka-Gotuje
Gołąbki pieczone w piekarniku 97

Przez całe moje życie jadłam gołąbki mojej babci, mamy a potem dołączyły jeszcze gołąbki mojej teściowej. Wszystkie były bardzo smaczne i miały jedną wielką zaletę, nie musiałam ich robić sama. Skończyło się to z chwilą, kiedy moja córka pospisywała babcine przepisy i zrobiła swoje pierwsze gołąbki i tak właściwie nauczyła mnie, jak się(...)robi. Ja zmodyfikowałam nieco rodzinne przepisy i powstał mój własny. Nie śmiejcie się, bo to nie jest śmieszne, od tej chwili robię gołąbki prawie co trzeci dzień, ponieważ mój mąż stwierdził, że są najlepsze na świecie i nigdy mu się nie znudzą. Spróbujcie, może dla Was też takie będą. Co potrzeba: 1 główka kapusty białej

Bułka z Chlebem
Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki 114

Pyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja jest bardziej rozgrzewająca i sycąca. Wzbogacona o cebulę i właśnie koperek , żeby ożywić nieco już starszą kapuchę . Chłopcy uwielbiają gołąbki więc zawsze w końcu udaje im się mnie(...)masę . Kapustę spażamy we wrzątku i oddzielamy poszczególne liście . Każdy liść ,nadziewamy mielonym mięsem i zwijamy w kształtne gołąbki . Głęboką brytfankę smarujemy smalcem , układamy na nim ciasno gołąbki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Solimy , a następnie nakrywamy liśćmi kapusty, które nie nadawały się do faszerowania . Zawsze takie się trafiają Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z czterema szklankami wody , jedną łyżką

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z passatą pomidorową 111

Kolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych  w sosie grzybowym ,  sarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty,  gołąbkach bez zawijania ,  gołąbkach z mięsem i kaszą ,  dolmie  czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy(...)wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę. Z liści kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki. Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki. Posypać

Gosia gotuje
Duch wigilijnych gołąbków ujarzmiony 146

podobnie działały na mnie kolendra czy żółty ser (tak, żółty ser ogólnie, bez względu na rodzaj), ale w przepisie użyłam białej, niepalonej kaszy gryczanej. Na wszelki wypadek. Same gołąbki to była jedna ze specjalności mojej babci. Robiła je z mięsem i ryżem, a podawała pysznym sosem pomidorowym chyba ze śmietanką. Zawsze idealnie doprawione, zawsze z miękką kapustą(...)perfekcyjnym kształcie. Moje pierwsze gołąbki nie miały najmniejszej szansy osiągnąć takiego poziomu, ale chciałam przynajmniej uniknąć trzech największych gołąbkowych grzechów według babci- zbyt twardej kapusty, zbyt luźnego nadzienia i rozwalających się gołąbków. I z takim emocjonalnym ładunkiem przystąpiłam do gotowania. Zainspirowała mnie ta strona , na którą trafiłam przygotowując świąteczne zajęcia. W filmiku wyglądało

les mirabelles
Gołąbki w sosie pomidorowym 36

kolejne liście. Z liści kapusty ścinam nożem zgrubienie (główny nerw). Pozostałymi liśćmi kapusty - małymi i porwanymi wykładam dno garnka (część pozostawiam na przykrycie wierzchu).  2. Przygotowanie nadzienia do gołąbków: Ryż gotuję  trochę krócej, niż w przepisie na opakowaniu (ok. 5 minut) tak aby był al dente, pozostawiam do ostudzenia. W misce mieszam mięso mielone i podgotowany ryż(...)Doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem, papryką oraz przesmażoną na maśle cebulką, pokrojoną w drobną kostkę. Z masy mięsno-ryżowej formuję podłużne kulki. 3. Zawijanie gołąbków: Na każdy liść kapusty kładę porcję mięsa, spłaszczam delikatnie. Następnie składam do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijam w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków

Z notatnika
Gołąbki z mięsem drobiowym i warzywami w młodej kapuście 140

różne sposoby dzięki dodatkom do farszu. Wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę, jakie składniki mamy w domu albo... po prostu można wymyśleć jakiś nowy farsz. Moje gołąbki powstały po przemyśleniu z jakim farszem je zrobię. Tak więc kupiłam kolorowe papryki, cukinię, pieczarki. Ale najważniejsze, że do zrobienia moich gołąbków kupiłam młodą kapustę. Od dawna(...)ryż. Wymieszałam. Dodałam mięso. I ponownie wszystko wymieszałam Spróbowałam.  Pyszne. Można jeszcze dosmaczyć wg własnego gustu. Liście kapusty rozkładałam i na każdym  nakładałam po łyżce farszu. Zwijałam gołąbki na kształt krokietów. Najpierw boki, potem zawijałam całość. Z tych składników wyszło 19 gołąbków Do dużego rondla wlałam około ½ l wody, włożyłam wkładkę do gotowania na parze

Kuchnia u Krysi
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 136

roku w listopadzie. Są smaczne znikają szybko, dlatego robię ich ponad 40 sztuk. Zjadamy je w ciągu 2 - 3 dni.  :) Ja podaję Wam przepis na dużą ilość gołąbków, jeśli ktoś chce zrobić mniejszą ilość wystarczy zmniejszyć porcje o połowę.     Składniki : 1 i 1/2 kg ryżu 5 l wody 1 kg mięsa wieprzowego ( łopatka, karkówka(...)rzadki. Gotowym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy, układamy jeden obok drugiego. Warto je po przygniatać lekko palcami, aby miały równy kształt oraz, aby usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza ze środka gołąbków.  Gotowe gołąbki przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 dni. Jeśli chcemy je przechowywać dłużej musimy je zamrozić. Przed podaniem smażymy gołąbki na rozgrzanym tłuszczu

Przepisy i porady kulinarne
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 114

papryki 1 mała młoda kapusta sól do smaku odrobina oliwy do spryskania przed pieczeniem dodatkowo - opcjonalnie: świeże pomidory czosnek ulubione zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka, szczypiorek etc. Jak zrobić wegańskie gołąbki? Ryż ugotować na sypko w osolonej do smaku wodzie. Przestudzić. Z kapusty pooddzielać liście, ściąć grube nerwy. Liście sparzyć. Gdyby kapusta była mocno zbita, wtedy należy ją sparzyć(...)płasko. Wzdłuż głównego nerwu nakładać farsz. Boki liścia zakładać do wewnątrz, a następnie zwijać w rulonik.  Formę do zapiekania natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać zawinięte gołąbki. Na gołąbkach można kłaść  plastry pomidora, a między nimi ząbki czosnku. Jeśli zostaną resztki kapusty, je również (pokrojone na mniejsze kawałki), można porozkładać wokół gołąbków

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania