gołąbki - 2664 przepisów (strona:18/178)

Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka 71

Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Bieliny, gmina Ulanów, powiat niżański Dolny bieg Sanu zwykle uważany jest za wschodnią granicę Puszczy Sandomierskiej. Niewiele dalej na wschód przebiegała też niegdyś granica zaborów – austriackiego i rosyjskiego. Rzeka i historyczne okoliczności na swój sposób podzieliły ludność z prawego i lewego brzegu Sanu. Świadczą o tym również pewne niuanse(...)lokalnej tradycji kulinarnej. W okolicach Ulanowa i Harasiuków, położonych na wschód od Sanu, przygotowuje się gołąbki z kaszą jaglaną. Jest to danie rzadko spotykane w innych częściach Podkarpacia, gdzie gołąbki przygotowuje się zazwyczaj z kaszą gryczaną, bądź jęczmienną (no i oczywiście z ryżem). Kasza jaglana ugotowana na wodzie jest dość sypka. Jednak smażone warzywa i pieczarki

Trzeci talerz
Gołąbki meksykańskie bez zawijania. 90

Gołąbki meksykańskie bez zawijania. Jest wiele sposobów aby zrobić gołąbki. Najbardziej znanym sposobem jest wymieszanie mięsa mielonego z cebulą , czosnkiem i ugotowanym ryżem , następnie zawinięcie tego farszu w liście ugotowanej kapusty . Na koniec gotujemy w sosie pomidorowym . Całość tworzy pyszny i obfity obiad . Tradycyjne gołąbki wymagają troszkę pracy i jest to danie troszkę kłopotliwe(...)chyba każdy się ze mną zgodzi?! Jednak proponuje wspaniałe, zdrowe i komfortowe gołąbki bez zawijania. Jest to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego

Zdrowy Styl Joanny
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 68

Uwielbiam klasyczne gołąbki. Koniecznie z sosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już(...)zrobić, więc w końcu je zrobiłam. Smakują fajnie, ale jednak nie tak dobrze jak klasyczne. To pewnie wina tej kapusty, która tak mi smakuje, a jednak w tych gołąbkach trochę ginie. Jest jej sporo, ale jednak jest poszatkowana na śmierć. Nie, nie marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką

Kardamonovy
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 168

Najlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki(...)gołąbki. *liście oddzielamy ostrożnie, aby ich nie uszkodzić. *do wody możemy także dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, nada jej to odrobinę kwasowości. Krok 2. Przygotowujemy farsz do gołąbków: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.  Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu.  Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała

Moja Książka Kucharska
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 110

Tradycyjne i klasyczne, polskie gołąbki. Danie to wykonuje się dość długo, ale końcowy efekt pozwala nam zapomnieć o tej godzinie spędzonej w kuchni. Osobiście przygotowuje gołąbki z mięsem wołowym oraz wieprzowym, wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje(...)największe liście które nie mają dziur. Chłodnego liścia kładziemy na blacie, wypukłą częścią do góry. Na samym środku układamy kulkę mięsa wielkości jabłka. Zawijamy gołąbka zaczynając od boków, kończąc na twardej części. Tak gotowe gołąbki układamy w dużym garnku, który został wyłożony połową liści których nie zużyliśmy. Starajmy się gołąbki ułożyć dość ciasno, wtedy się

Klasyka Gotowania
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 208

najpewniej na dobrym targowisku lub w dużym supermarkecie. A poszukać naprawdę warto, ponieważ i sarma, i kiszeniaki zasługują na uwagę - to naprawdę świetna, bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście.  Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie(...)Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne. Jako dziecko nie lubiłam  sarmy, a robiło się ją u mnie w domu i w całej rodzinie bardzo często; zapas był, bo u Babci w piwnicy zawsze stały co najmniej dwie

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki inaczej 409

Gołąbki inaczej Przepyszna i szybsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. W tej wersji mięsa nie zawijamy w sparzoną kapustę, a jedynie wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy ruloniki, które następnie dusimy w aromatycznym sosie. Danie możemy podać z gotowanymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem.     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 250g białej(...)tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor *** *** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas

Blog z Apetytem
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem 164

Takie gołąbki to mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam ten smak przypieczonych listków młodej kapusty, które otulają soczyste i dobrze doprawione nadzienie. Kiedyś w moim rodzinnym domu przygotowywanie gołąbków oznaczało spędzenie w kuchni dobrych kilku godzin. Obgotowywanie kapusty, obkrawanie liści, wyrobienie farszu, a później zwijanie... Nie dziwię się wcale, gdyż w efekcie na kuchence lądował ogromniasty gar pękający prawie(...)były małe;) U nas tradycyjnie podawało się gołąbki z kleksem kwaśniej śmietany, ale wiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami.  A u was jak się jada gołąbki?  Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju

Obiad gotowy
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 213

dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą , gdybym ich nie próbowała wykorzystać . Są mniej delikatne niż te środkowe , ale dzięki temu ,idealnie nadają się na pierwsze gołąbki w śmietanowym sosie , który delikatnie łagodzi kapustę . Takie gołąbki są mięciutkie , aromatyczne i apetycznie wyglądają , dzięki kolorowi młodych liści kapusty . Cóż więcej pisać , najlepiej zaryzykować(...)zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły . W tak przygotowane i oczywiście przestudzone liście wkładamy po dużej, łyżce farszu mięsnego i zawijamy jak tradycyjne gołąbki ( najpierw brzegi do siebie , potem rolujemy ) . Ja swoich nie wiążę żadnymi nićmi , bo ten zabieg, podnosi ciśnienie rodzinki przy jedzeniu, no i jest zbędny-moim zdaniem , więc przy

Ogrodnik w podróży
Gołąbki w sosie pomidorowym 35

Gołąbki w sosie pomidorowym. Gołąbki w sosie pomidorowym Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Składniki na sos pomidorowy: 1 litr passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie gołąbków: Przygotowanie kapusty : Zdejmij z kapusty wierzchnie liście. Zagotuj duży garnek wody, włóż całą główkę kapusty i gotuj przez kilka minut, aż liście będą miękkie i elastyczne. Oddziel liście i odstaw do ostygnięcia. Przygotowanie farszu

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z młodej kapusty 120

Pyszne gołąbki z młodej kapusty. To idealny pomysł na wykorzystanie tego, co przynosi nam wiosna. Młoda kapusta w połączeniu z ryżem i mięsem mielonym smakuje naprawdę świetnie. Do tego pyszny sosik na bazie śmietany i przecieru pomidorowego. Prawdziwe niebo w gębie! Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze! Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA GOŁĄBKI(...)wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z liści kapusty wycinamy twardsze części, nakładamy porcję farszu i zwijamy w roladki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy gołąbki. Następnie podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowe i dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką, odrobiną wody, przecierem pomidorowym solą i pieprzem. Wlewamy do gołąbków i mieszamy

Alle Dobre!
Gołąbki ziemniaczane. Niesamowicie smaczne, a porcja to mniej niż 5 zł na osobę. PRZEPIS 321

Pysznie i bardzo oszczędnie. Znajoma opowiedziała nam o bardzo ciekawym daniu, które jadła w górach. Z pozoru przypominały zwykłe gołąbki , po rozkrojeniu okazało się jednak, że kryją farsz ziemniaczany. Kierując się jej wskazówkami, zrobiliśmy dokładnie takie. To rzeczywiście jest niesamowicie smaczne. Dodatkowo porcja wychodzi za mniej niż 5 zł na osobę. Przepis na gołąbki ziemniaczane Składniki(...)Około 1,5 kg ziemniaków, 500 gramów wędzonego boczku, 3 duże cebule, średnia główka kapusty, 250 gramów kapusty kiszonej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania. Ziemniaki utłucz

Kulinarna Polska
Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną podane z sosem pieczarkowym 104

Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej (przed odciśnięciem) 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka oleju sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy warzywne(...)łyżki w zależności od wielkości liści. Zawijać najpierw boki liści, a potem bardzo ściśle w roladki. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty (gołąbki nie przypalą się).Gołąbki ułożyć garnku na liściach, zakończeniem liścia do dołu. Gołąbki muszą być bardzo ciasno ułożone, aby się nie rozwaliły. Gołąbki zalać zimną wodą-taką ilością, aby przykryła

Krylowa Kuchnia
Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania 135

Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli nie zawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.       Składniki: 50dkg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 główki młodej kapusty 1 niewielka marchewka 100g(...)ugotowanego ryżu – 1 woreczek 2 łyżki bułki tartej 2 jajka ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli 1/3 szklanki bulionu

Blog z Apetytem
EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK 129

przypalają a kapusta jest bardzo mięciutka. Smak i zapach jest taki sam, są pyszne i miękkie a z wywaru który pozostał robię sos pomidorowy. Polecam ten przepis na gołąbki, bo jest świetny i przyprawy idealnie dobrane. Jeżeli nie macie szybkowaru można je prużyć w zwykłym garnku o grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki(...)wywar z gotowania gołąbków ( około 1 litr ) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2-3 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklance wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki na dwa sposoby 238

ugotowanym i wystudzonym ryżem oraz przyprawami. Wyrobić mięsną masę. Porcjami układać farsz na każdy liść lekko go spłaszczyć po czym zawinąć boki kapusty do środka i zawinąć gołąbka.   Następnie ułożyć gołąbki dość ciasno w garnku. Ja na dnie układam jeszcze pozostałe liście które razem z gołąbkami duszą się w sosie.    Ale może(...)się też tak zdarzyć, że zabraknie kapusty na wszystkie gołąbki wtedy spokojnie można uformować podłużne klopsiki z masy mięsno-ryżowej i ugotować tak jak gołąbki w pomidorowym bulionie. Smakują   równie dobrze :) Gołąbki zalać bulionem pół na pół z sokiem pomidorowym, ewentualnie doprawić i dusić je do miękkości ok. 1 godziny

W garach u Gosi
Gołąbki z kaszą i ziemniakami 39

Gołąbki to potrawa popularna nie tylko w polskiej kuchni - znajdziemy je w wielu krajach Europy (m.in. Czechy, Ukraina, Niemcy czy Skandynawia), a także w Stanach Zjednoczonych czy Azji Środkowej. Jak to zwykle bywa co kraj to przepis, w każdej kuchni sposób przygotowywania gołąbków nieco się różni. Ale różnic nie musimy wcale szukać tak daleko - kilka sposobów przygotowania(...)gołąbków możemy znaleźć także w naszym kraju w zależności od regionu. Choć najpopularniejsze gołąbki przygotowywane są z białej kapusty i nadzienia z ryżu i mielonej wieprzowiny, wariacji na ich temat jest całkiem sporo ( tutaj znajdziecie kilka inspiracji). W kuchni podkarpackiej tradycyjne gołąbki przygotowuje się jednak nie z ryżu i mięsa, a z kaszy gryczanej

Z notatnika dietetyka
Tradycyjny przepis na gołąbki 84

Gołąbki to potrawa z farszu, który zawinięty jest w liście białej kapusty głowiastej. Podstawowymi składnikami, które wchodzą w farsz jest mięso mielone wieprzowe i ryż lub kasza oraz dodatki takie jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Przed podaniem gołąbki są duszone lub smażone na tłuszczu i polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Są daniem prostym w przygotowaniu(...)wykonaniu tej potrawy jest u gotowanie kapusty w taki sposób, aby podczas zawijania farszu liście były miękkie i się nie rozrywały. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjny przepis na gołąbki 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz

ProstePesto.pl
Rolada gołąbkowa z piekarnika 2284

Składniki identyczne jak na klasyczne domowe gołąbki, ale przepis o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, czyli rolada gołąbkowa z piekarnika. Pyszna, aromatyczna rolada z mięsno – ryżowym farszem i w gęstym sosie pomidorowym smakuje jak najlepsze gołąbki. Tradycyjne gołąbki, to danie, które ma wielką rzeszę zwolenników. Najczęściej spotyka się gołąbki w kapuście białej(...)Niektóre przepisy na domowe gołąbki w sosie pomidorowym przewidują tylko mięsny farsz, bez dodatku ryżu. Są również amatorzy na gołąbki z mięsem i kaszą i bardzo sobie tę wersję chwalą. Rolada gołąbkowa z piekarnika jest naszym zdaniem świetnym kompromisem pomiędzy tradycyjnymi gołąbkami oraz tzw. gołąbkami bez zawijania. Jest przy niej zdecydowanie mniej

Kuchnia Na Wypasie
Gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami. Miały być na dwa dni, zaczęły znikać od razu. PRZEPIS 144

sosie pomidorowym. Jak zwykle ugotowaliśmy wielki garnek, miały być na dwa dni, ale znikają w takim tempie, że do wieczora będzie po wszystkim. Takie są pyszne! Przepis na gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty, 200 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów kaszy gryczanej, kilogram mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe albo wieprzowo-wołowe), 4 cebule(...)liści wytnij twardy nerw. Na każdy nakładaj porcję farszu, następnie ciasno zawiń, zakładając boki. Powtarzaj aż do wyczerpania farszu. Na dnie garnka wyłóż kilka liści kapusty, na nich układaj gołąbki, zostawiając jak najmniej pustego miejsca. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły, uzupełnij świeżą wodą tak, aby prawie przykryła gołąbki, dodaj liście i ziele

Kulinarna Polska
Gołąbki nadziewane warzywami (postne) 112

tego talerza Gołąbki warzywne z młodej kapusty polecają się na obiad. Postanowiłam trochę oczyścić organizm i przez dwa tygodnie jeść tylko warzywa i owoce. Dziś polecam pyszne gołąbki nadziane samymi warzywami z mocno bazyliowym sosem pomidorowym. Spróbujecie? Składniki na 10 sztuk: – 10 sparzonych liści młodej kapusty – 400g marchewki – 200g korzenia selera – 200g(...)wody. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia i wystudzić. Kapustę ugotować jak na tradycyjne gołąbki i odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Następnie nakładać wystudzony farsz i zawijać gołąbki. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużej, wysokiej nieprzywierającej patelni poddusić

Smaki Armine
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 135

przez praskę. Nie przesadzać z solą, bo pieczarki oraz kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać po 1 – 2 łyżki farszu na jeden liść kapusty i formować gołąbki. Złożyć boki liścia do środka na farsz i zwijać roladki, układać w wysokim naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego(...)łyżeczki chrzanu, Przyprawy: 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma, papryka słodka i ostra mielona, bazylia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki po 35 minutach pieczenia i włożyć do piekarnika, piec jeszcze 20 – 25 minut. W między czasie przygotować kapustę na słodko-kwaśno. Potrzebne będą składniki: Reszta kapusty pekińskiej

Przepisy Babci
Gołąbki z mięsem Ani Starmach 139

to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami(...)grzybami w sosie śmietanowym. Dopełnieniem są różne sosy powstające na bazie wywaru z gołąbków, bulionu, passat, śmietany lub świeżych pomidorów i innych warzyw, np. pieczarek i sera. Dziś gołąbki wg przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 157

mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam(...)zimnej wody (najlepiej z lodem) do zahartowania, aby nie straciły swojej pięknej zielonej barwy. Liście delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Na każdy nakładamy porcję masy i zwijamy, jak tradycyjne gołąbki. R A D Y: Jak ugotować czarną komosę ryżową . Do białej komosy proporcje wody wynoszą 2:1 – dwie szklanki wody na 1 szklankę komosy. Do czarnej i czerwonej, wody

mojewypiekiinietylko
Gołąbki z kaszą i mięsem 201

farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu.  Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi i w Rosji - галубцы(...)kaszy i mięsa zawijamy w liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki zalewy gotujemy przez kilka minut. Zalewę wlewamy do naczynia z gołąbkami. Na gołąbkach kładziemy warstwę liści kapusty (zapewni to, że gołąbki się nie przypalą). Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 60 minut

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania