gołąbki - 2379 przepisów (strona:18/159)

Dolma – gołąbki zawijane w liście winogron 57

gołąbki zawijane w liście winogron przyszedł nam do głowy, gdy zobaczyliśmy Wujka, który przycinał swoje winorośla. Wybraliśmy więc kilkadziesiąt największych liści winogron, aby zrobić z nich gołąbki. Nadzienie stanowi kleisty ryż wymieszany z surowym mięsem mielonym, doprawione oregano i tymiankiem. Gołąbki dolma bardzo nam smakowały, głównie dzięki niepowtarzalnemu smakowi winogronowych liści, które mają kwaśny(...)smak, przypominający świeże kiszonki. Udostępnij Dolma – gołąbki zawijane w liście winogron – składniki 50 liści winogron (+ dodatkowe liście do wyłożenia garnka) 400 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 / 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić

niecodziennikpary
Gołąbki na parze w sałacie rzymskiej 97

Dietetyczne, drobiowe gołąbki z sałata rzymską. Są błyskawiczne do zrobienia. Jak ugotujecie sobie ryż wcześniej to skrócicie sobie czas oczekiwania. Sałata jest delikatna. gołąbki gotowałam na parze. Są bezglutenowe. gołąbki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej sol, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej(...)pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml passaty pomidorowej sól, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej papryczka chili olej rzepakowy Gołąbki: Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, sól, pieprz, paprykę, oregano, bazylię, mąkę migdałową. Całość dobrze wyrabiam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania

wesoła kuchnia
Gołąbki w sosie dyniowym 48

Gołąbki w sosie dyniowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią i w każdej możliwej wariacji. Tym razem w kremowym, dyniowym sosie. Sos ma charakterek dzięki dodatkowi mleka kokosowego i przyprawy curry. Jest moc Ilość porcji / Servings – 8 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins Czas całkowity / Total time(...)Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na gołąbki 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 1 mała dynia pokrojona w kostkę i upieczona 1 cebula pokrojone w kostkę 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej 2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki masła lub oleju sól i czarny pieprz Na sos dyniowy

Spice things up
Gołąbki w sosie dyniowym 35

Gołąbki w sosie dyniowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią i w każdej możliwej wariacji. Tym razem w kremowym, dyniowym sosie. Sos ma charakterek dzięki dodatkowi mleka kokosowego i przyprawy curry. Jest moc Ilość porcji / Servings – 8 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins Czas całkowity / Total time(...)Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na gołąbki 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 1 mała dynia pokrojona w kostkę i upieczona 1 cebula pokrojone w kostkę 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej 2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki masła lub oleju sól i czarny pieprz Na sos dyniowy

Spice things up
Gołąbki w sosie cebulowym 37

Gołąbki w sosie cebulowym. Gołąbki po pierogach, to moje drugie ulubione danie obiadowe. Ostatnimi czasy próbuję podawać je w różnych wariacjach i wymyślam do nich nowe sosy. Tym razem padło na sos cebulowy. Gęsty, aromatyczny, wyrazisty w smaku. Fajnie się komponuje z gołąbkami z nadzieniem z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. Ilość porcji / Servings(...)cebulowy 2 cebule pokrojona w kostkę 1 szklanka kremówki płaska łyżka mąki 3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz 1/2 szklanki wywaru z gotowania kapusty Sposób wykonania / Instructions: Na gołąbki Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody

Spice things up
Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT 75

uważa, że ich przygotowanie jest czasochłonne… nic bardziej mylnego! Jak przygotujecie je raz, np. z mojego przepisu, przekonacie się, że trwa to dokładnie chwilę! Składniki na 14-16 gołąbków: – 700g mięsa mielonego z szynki wieprzowej – 100g ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku(...)Podczas gotowania nie mieszamy gołąbków. Bulionu nie wylewamy. SOS: Przecier pomidorowy, kilka łyżek bulionu (z gotowania gołąbków) i śmietankę oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty – dolewamy bulionu. Sos możemy przelać do garnka z gołąbkami lub podawać osobno. Smacznego! Artykuł Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT pochodzi

Be Fit Be Strong
Gołąbki w sosie grzybowym 58

Gołąbki w sosie grzybowym. Gołąbki nadziane mięsem mielonym, podsmażoną cebulką i kasza gryczaną. Podane z obłędnym sosem grzybowym zrobionym z użyciem suszonych grzybów i ciemnych pieczarek. Sos wzbogacony czosnkiem, winem i wykończony śmietaną. Kremowy i bardzo grzybowy. Ilość porcji / Servings – 8 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity(...)Total time: 1 hr 30 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na gołąbki 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojone w kostkę 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej 2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki masła lub oleju sól i czarny pieprz 3 l bulionu

Spice things up
Gołąbki z mięsem i pieczarkami 187

ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu. Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie. Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie. A jakie Wy gołąbki(...)głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarkki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje

O kuchni z uczuciem
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 74

krokiety, najpierw od dołu, tak aby kapusta zakryła mięso, następnie boki składamy do środka i jak najciaśniej zawijamy resztę. W garnku, z grubym dnem, roztapiamy smalec. Układamy w nim gołąbki, zaczynając od tych, które są w najtwardszych liściach (czyli tych ze środka kapusty). Jeśli nie zmieszczą się Wam w jednej warstwie możecie ułożyć je jeden na drugim(...)generalnie duszę je w dwóch garnkach, w których układam tylko po jednej warstwie. Gołąbki obsypujemy delikatnie papryką słodką i zalewamy wodą lub bulionem tak aby przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym

PatiGotuje
Gołąbki bez zawijania 108

Dzisiaj zdecydowanie mięsny przepis. Do niedawna byłam zwolenniczką tradycyjnych gołąbków . Kapusta w gołąbku była dla mnie podstawą i generalnie jego najsmaczniejszą częścią. Ale ponieważ moja siostra wiecznie narzekała, że nie lubi kapusty i obierała gołąbki, postanowiłam przygotować je bez zawijania. Efekt mnie zaskoczył, naprawdę są równie pyszne co klasyczne! Jeśli uwielbiacie gołąbki koniecznie spróbujcie tego(...)przepisu Gołąbki bez zawijania Składniki: 700 g mielonego mięsa (karkówki, łopatki lub szynki) pół główki kapusty białej lub włoskiej 300 g ryżu 1 jajko 2 ząbki czosnku pieprz sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Kapustę kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucamy ją na suchą patelkę

PatiGotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną 107

Najlepsze gołąbki pamiętam z kapusty włoskiej i mięsa wołowego z dodatkiem wieprzowiny jakie robiła moja Babcia. Dziś od wielu lat przygotowuję gołąbki z różnymi farszami, i nie tylko z kapusty włoskiej, ale także białej. Wcześniej ją obgotowuję i wykrawam stwardniałe części z głąba. Gołąbki można po zwinięciu spiąć wykałaczką dzięki czemu będą(...)trafi na wykałaczkę w daniu, która może pojawić się w najmniej oczekiwanym momencie..). Na dnie garnka zazwyczaj układam zewnętrzne liście kapusty, niezależnie jaka jest to kapusta. Gołąbki nie przypalą się, przejdą także dodatkowo pięknym aromatem kapusty. Dziś mięsne gołąbki z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Takie gołąbki zawsze podaję z sosem

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym 119

Zalać bulionem i jeszcze raz wymieszać. 5. Farsz nakładać na liście kapusty i ściśle zawijać jak krokiety. 6. Na dnie garnka ułożyć najciemniejsze i uszkodzone liście. Na to zwinięte gołąbki, ściśle jeden obok drugiego. 7. Całość zalać połową szklanki wody (tak żeby tylko zarywała dno garnka) i skropić przyprawą magii (opcjonalnie). 8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Garnek(...)zakryć i wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godz. Jak gołąbki będą miękkie można je jeszcze zostawić w piekarniku na ok. 15 min bez przykrycia żeby woda odparowała. Gotowe!   Składniki na sos: najmniejsze liście kapusty, w które już nie dało się zawinąć gołąbka puszka pomidorów w puszce łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół

Mama z miasta