gołąbki - 2664 przepisów (strona:18/178)

Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 215

najpewniej na dobrym targowisku lub w dużym supermarkecie. A poszukać naprawdę warto, ponieważ i sarma, i kiszeniaki zasługują na uwagę - to naprawdę świetna, bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście.  Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie(...)Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne. Jako dziecko nie lubiłam  sarmy, a robiło się ją u mnie w domu i w całej rodzinie bardzo często; zapas był, bo u Babci w piwnicy zawsze stały co najmniej dwie

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki inaczej 414

Gołąbki inaczej Przepyszna i szybsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. W tej wersji mięsa nie zawijamy w sparzoną kapustę, a jedynie wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy ruloniki, które następnie dusimy w aromatycznym sosie. Danie możemy podać z gotowanymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem.     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 250g białej(...)tartą oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor *** *** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas

Blog z Apetytem
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem 170

Takie gołąbki to mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam ten smak przypieczonych listków młodej kapusty, które otulają soczyste i dobrze doprawione nadzienie. Kiedyś w moim rodzinnym domu przygotowywanie gołąbków oznaczało spędzenie w kuchni dobrych kilku godzin. Obgotowywanie kapusty, obkrawanie liści, wyrobienie farszu, a później zwijanie... Nie dziwię się wcale, gdyż w efekcie na kuchence lądował ogromniasty gar pękający prawie(...)były małe;) U nas tradycyjnie podawało się gołąbki z kleksem kwaśniej śmietany, ale wiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami.  A u was jak się jada gołąbki?  Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju

Obiad gotowy
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 218

dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą , gdybym ich nie próbowała wykorzystać . Są mniej delikatne niż te środkowe , ale dzięki temu ,idealnie nadają się na pierwsze gołąbki w śmietanowym sosie , który delikatnie łagodzi kapustę . Takie gołąbki są mięciutkie , aromatyczne i apetycznie wyglądają , dzięki kolorowi młodych liści kapusty . Cóż więcej pisać , najlepiej zaryzykować(...)zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły . W tak przygotowane i oczywiście przestudzone liście wkładamy po dużej, łyżce farszu mięsnego i zawijamy jak tradycyjne gołąbki ( najpierw brzegi do siebie , potem rolujemy ) . Ja swoich nie wiążę żadnymi nićmi , bo ten zabieg, podnosi ciśnienie rodzinki przy jedzeniu, no i jest zbędny-moim zdaniem , więc przy

Ogrodnik w podróży
Gołąbki w sosie pomidorowym 42

Gołąbki w sosie pomidorowym. Gołąbki w sosie pomidorowym Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Składniki na sos pomidorowy: 1 litr passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie gołąbków: Przygotowanie kapusty : Zdejmij z kapusty wierzchnie liście. Zagotuj duży garnek wody, włóż całą główkę kapusty i gotuj przez kilka minut, aż liście będą miękkie i elastyczne. Oddziel liście i odstaw do ostygnięcia. Przygotowanie farszu

Moja Książka Kucharska
Gołąbki z młodej kapusty 124

Pyszne gołąbki z młodej kapusty. To idealny pomysł na wykorzystanie tego, co przynosi nam wiosna. Młoda kapusta w połączeniu z ryżem i mięsem mielonym smakuje naprawdę świetnie. Do tego pyszny sosik na bazie śmietany i przecieru pomidorowego. Prawdziwe niebo w gębie! Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze! Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA GOŁĄBKI(...)wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z liści kapusty wycinamy twardsze części, nakładamy porcję farszu i zwijamy w roladki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy gołąbki. Następnie podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowe i dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z mąką, odrobiną wody, przecierem pomidorowym solą i pieprzem. Wlewamy do gołąbków i mieszamy

Alle Dobre!
Gołąbki ziemniaczane. Niesamowicie smaczne, a porcja to mniej niż 5 zł na osobę. PRZEPIS 327

Pysznie i bardzo oszczędnie. Znajoma opowiedziała nam o bardzo ciekawym daniu, które jadła w górach. Z pozoru przypominały zwykłe gołąbki , po rozkrojeniu okazało się jednak, że kryją farsz ziemniaczany. Kierując się jej wskazówkami, zrobiliśmy dokładnie takie. To rzeczywiście jest niesamowicie smaczne. Dodatkowo porcja wychodzi za mniej niż 5 zł na osobę. Przepis na gołąbki ziemniaczane Składniki(...)Około 1,5 kg ziemniaków, 500 gramów wędzonego boczku, 3 duże cebule, średnia główka kapusty, 250 gramów kapusty kiszonej, olej, sól, pieprz. Jak zrobić gołąbki ziemniaczane? Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania. Ziemniaki utłucz

Kulinarna Polska
Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną podane z sosem pieczarkowym 109

Charakterystyczny smak palonej kaszy gryczanej, kwaśna kiszona kapusta i grzyby, a to wszystko zawinięte w kapustę i polane śmietanowo-pieczarkowym sosem. Polecam nie tylko na święta. Składniki na 30 gołąbków: 600 g kaszy gryczanej w woreczkach 1500 g kapusty kiszonej (przed odciśnięciem) 500 g pieczarek 2 duże cebule 1 łyżka oleju sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy warzywne(...)łyżki w zależności od wielkości liści. Zawijać najpierw boki liści, a potem bardzo ściśle w roladki. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty (gołąbki nie przypalą się).Gołąbki ułożyć garnku na liściach, zakończeniem liścia do dołu. Gołąbki muszą być bardzo ciasno ułożone, aby się nie rozwaliły. Gołąbki zalać zimną wodą-taką ilością, aby przykryła

Krylowa Kuchnia
Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania 139

Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli nie zawijane w kapustę tak jak tradycyjne, choć w smaku prawie, że identyczne. Bardzo smaczne, łatwe i szybkie danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.       Składniki: 50dkg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 główki młodej kapusty 1 niewielka marchewka 100g(...)ugotowanego ryżu – 1 woreczek 2 łyżki bułki tartej 2 jajka ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 garść pokrojonej drobno młodej kapusty kilka listków bazylii sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chilli 1/3 szklanki bulionu

Blog z Apetytem
EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK 133

przypalają a kapusta jest bardzo mięciutka. Smak i zapach jest taki sam, są pyszne i miękkie a z wywaru który pozostał robię sos pomidorowy. Polecam ten przepis na gołąbki, bo jest świetny i przyprawy idealnie dobrane. Jeżeli nie macie szybkowaru można je prużyć w zwykłym garnku o grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki(...)wywar z gotowania gołąbków ( około 1 litr ) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2-3 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklance wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka gęstej śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki na dwa sposoby 243

ugotowanym i wystudzonym ryżem oraz przyprawami. Wyrobić mięsną masę. Porcjami układać farsz na każdy liść lekko go spłaszczyć po czym zawinąć boki kapusty do środka i zawinąć gołąbka.   Następnie ułożyć gołąbki dość ciasno w garnku. Ja na dnie układam jeszcze pozostałe liście które razem z gołąbkami duszą się w sosie.    Ale może(...)się też tak zdarzyć, że zabraknie kapusty na wszystkie gołąbki wtedy spokojnie można uformować podłużne klopsiki z masy mięsno-ryżowej i ugotować tak jak gołąbki w pomidorowym bulionie. Smakują   równie dobrze :) Gołąbki zalać bulionem pół na pół z sokiem pomidorowym, ewentualnie doprawić i dusić je do miękkości ok. 1 godziny

W garach u Gosi
Gołąbki z kaszą i ziemniakami 45

Gołąbki to potrawa popularna nie tylko w polskiej kuchni - znajdziemy je w wielu krajach Europy (m.in. Czechy, Ukraina, Niemcy czy Skandynawia), a także w Stanach Zjednoczonych czy Azji Środkowej. Jak to zwykle bywa co kraj to przepis, w każdej kuchni sposób przygotowywania gołąbków nieco się różni. Ale różnic nie musimy wcale szukać tak daleko - kilka sposobów przygotowania(...)gołąbków możemy znaleźć także w naszym kraju w zależności od regionu. Choć najpopularniejsze gołąbki przygotowywane są z białej kapusty i nadzienia z ryżu i mielonej wieprzowiny, wariacji na ich temat jest całkiem sporo ( tutaj znajdziecie kilka inspiracji). W kuchni podkarpackiej tradycyjne gołąbki przygotowuje się jednak nie z ryżu i mięsa, a z kaszy gryczanej

Z notatnika dietetyka
Tradycyjny przepis na gołąbki 90

Gołąbki to potrawa z farszu, który zawinięty jest w liście białej kapusty głowiastej. Podstawowymi składnikami, które wchodzą w farsz jest mięso mielone wieprzowe i ryż lub kasza oraz dodatki takie jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Przed podaniem gołąbki są duszone lub smażone na tłuszczu i polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Są daniem prostym w przygotowaniu(...)wykonaniu tej potrawy jest u gotowanie kapusty w taki sposób, aby podczas zawijania farszu liście były miękkie i się nie rozrywały. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjny przepis na gołąbki 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz

ProstePesto.pl
Rolada gołąbkowa z piekarnika 2288

Składniki identyczne jak na klasyczne domowe gołąbki, ale przepis o wiele łatwiejszy w przygotowaniu, czyli rolada gołąbkowa z piekarnika. Pyszna, aromatyczna rolada z mięsno – ryżowym farszem i w gęstym sosie pomidorowym smakuje jak najlepsze gołąbki. Tradycyjne gołąbki, to danie, które ma wielką rzeszę zwolenników. Najczęściej spotyka się gołąbki w kapuście białej(...)Niektóre przepisy na domowe gołąbki w sosie pomidorowym przewidują tylko mięsny farsz, bez dodatku ryżu. Są również amatorzy na gołąbki z mięsem i kaszą i bardzo sobie tę wersję chwalą. Rolada gołąbkowa z piekarnika jest naszym zdaniem świetnym kompromisem pomiędzy tradycyjnymi gołąbkami oraz tzw. gołąbkami bez zawijania. Jest przy niej zdecydowanie mniej

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania