gołąbki - 2267 przepisów (strona:14/152)

Gołąbki z kaszą gryczaną 53

Domowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku(...)pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od sparzenia kapusty, tak aby łatwo zdjąć kolejne liście i ich nie uszkodzić. Zagotowuję duży garnek wody następnie w koło głębia kapusty robię nacięcia cienkim nożem. Kapustę wkładam

Cookery.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną 76

Domowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku(...)pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych 5 pomidorów suszonych pół cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-6 ziarnek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od sparzenia kapusty, tak aby łatwo zdjąć kolejne liście i ich nie uszkodzić. Zagotowuję duży garnek wody następnie w koło głębia kapusty robię nacięcia cienkim nożem. Kapustę wkładam

Cookery.pl
Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk – kuchnia podkarpacka 72

Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk - kuchnia podkarpacka Choć współcześnie gołąbki kojarzą się przede wszystkim z ryżem, w kuchni podkarpackiej to kasze były tym składnikiem, który w gołąbkach pojawiał się najczęściej. W liście kapusty zawijano najczęściej farsz z kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Często było to również połączenie kilku kasz, lub kaszy z ryżem, albo(...)tartymi surowymi ziemniakami. Mięso w gołąbkach bywało, ale niekoniecznie. Natomiast nieodzowne były grzyby suszone, a wraz z nimi sos do gołąbków zrobiony na bazie grzybowego wywaru. Dzisiejsze danie pochodzi z północy Podkarpacia, z okolic Leżajska, położonego na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej. Są to gołąbki z kaszą jęczmienną perłową, suszonymi grzybami i gotowaną wołowiną. Tradycyjne danie

Trzeci talerz
Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego 74

odróżnieniu od tradycyjnego czosnku ma znacznie delikatniejszą woń i nie zostawia w ustach tak mocnego posmaku. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki i chcielibyście przygotować coś naprawdę wyjątkowego - polecam tradycyjne gołąbki w nowej odsłonie, zawinięte w delikatne i aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego. Dodatkiem do tych małych, zgrabnych gołąbków jest pomidorowy sos, który świetnie łączy się z lekką(...)pomidorowej 150 ml wody 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki papryki ostrej pieprz czarny sól Dodatkowo 40 g liści czosnku niedźwiedziego * Gołąbki Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, posiekane liście czosnku niedźwiedziego i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie

Wędrówki po kuchni
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 114

gotować kapustę, aż kolejne liście będą odchodziły. Postępować tak z całą kapustą.  Z wystudzonych liści poodcinać zgrubienia (głąby), dzięki czemu łatwiej będzie się zawijać gołąbkiGOŁĄBKI Z MIĘSEM MIELONYM I RYŻEM Blachę wysmarować olejem (1 łyżka). Na dnie blachy równomiernie rozłożyć mniejsze (i np. popękane) liście kapusty (z końca główki). Do ładnych, dużych liści(...)kapusty nakładać łyżką farsz i zwijać, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w rulon. Postępować tak do wykończenia całego farszu. Gołąbki układać dość ciasno, rzędami, na blasze wyłożonej liśćmi kapusty. Wierzch gołąbków przykryć pozostałymi, ugotowanymi liśćmi. Gołąbki podlać bulionem (do 3/4 wysokości naczynia do zapiekania, u mnie to 3 szklanki), przykryć folią aluminiową

Gospodyni Miejska
Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane duszonymi warzywami 196

Gołąbki to danie, które najlepiej smakuje jesienią, ponieważ jest to świetny czas na przygotowanie potraw wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków owiniętych czerwoną kapustą i nadzianych farszem z duszonej marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Gołąbki przed podaniem polałam delikatnym sosem koperkowym, który idealnie skomponował się z lekko pikantnym, warzywnym farszem(...)Takie gołąbki to pomysł na zdrowe danie, które kolorami nawiązuje do jesiennych liści.   Jak dla mnie, w poniższym przepisie są najważniejsze dwie rzeczy: 1. warzywne gołąbki możecie przygotować w piekarniku, np. w naczyniu żaroodpornym lub w garnku Taurus marki AMBITION ze szklaną pokrywką (ja użyłam dokładnie  TAKIEGO  garnka), ponieważ rączki jak i pokrywa

Ugotować
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 91

większości domów są robione od zawsze. My chcieliśmy trochę je zmienić dla naszych Vege wymagań. Z naszych domów niestety pamiętamy wyłącznie klasyczne z mięsem, choć zawsze uwielbialiśmy w młodości gołąbki naszych mam :) Zapewne każdy kuchnię mamy czy babci zawsze mile wspominana. Teraz jednak chcieliśmy robić je sami i zmodyfikować je w możliwie najsmaczniejszy sposób. Chyba udało nam się(...)łyżkę farszu i zawijamy zakładając boki liścia do środka. Powtarzamy czynność, aż skończą się liście odpowiedniej wielkości, aby można było zrobić z nich gołąbka. Pozostałych liści nie wyrzucamy ! Zrobimy z nich super surówkę do gołąbków. Gołąbki układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć

vegetanie
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 124

ulubionych potraw. Staram się za każdym razem urozmaicać, dodając inne niż standardowe przyprawy. Chrzan, musztarda, zioła...ciągle coś nowego, coś co nadaje odmiennego smaku. Dzisiaj przygotowałam gołąbki z włoskiej kapusty, a w środku była chuda wieprzowina z brązowym ryżem i kawałki kurczaka. Bo gołąbki nie mogą być(...)nudne, prawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z mięsem i grzybami 86

Gołąbki to jedna z tych tradycyjnych potraw, które kojarzą nam się z obiadami u babci. Choć ich przygotowanie wymaga trochę czasu myślę, że warto - do tego ugotowane ziemniaczki, sos pomidorowy i klasyka obiadowa gotowa! Dodatkowym plusem jest to, że zazwyczaj starczają na 2-3 obiady 😄 Ja lubię w kuchni kombinować. Robiłam już gołąbki z kaszanką , robiłam(...)też gołąbki z kapusty pekińskiej . Nie oznacza to jednak, że u mnie na stole nie gości klasyka - wprost przeciwnie, nie stronię o klasycznych przepisów i dlatego dziś na obiad przygotowałam właśnie klasyczne gołąbki z wołowiną i grzybami. Gołąbki z mięsem i grzybami - przepis na 10-12 sztuk Do przygotowania gołąbków będziesz potrzebować: 400g

Z notatnika dietetyka
Gołąbki ziemniaczane podane ze skwarkami 46

przygotowaniu, ale w smaku niepowtarzalne. Ziemniaki, kapusta razem połączone, dobrze doprawione, z słoninką pieczone, ze skwarkami ze smakiem zjedzone.  Składniki: 1 biała kapusta (najlepsza włoska lub specjalna na gołąbki), 2,5 kg mączystych ziemniaków, 3 białe cebule, średniej wielkości, 5 łyżek oleju rzepakowego lub smalcu z świeżo podsmażonej słoniny, 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu, sól(...)Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy. Gołąbki: Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą kuskus pełnoziarnistą i brokułem na ostro 52

Kiedy robię gołąbki, często liście z kapusty mi zostają i w nowych daniach swoje zadanie spełniają. Tym razem ładne, niewielkie liście na nowe gołąbki wykorzystałam, do których w 10 min farsz przygotowałam. Kuskus pełnoziarnisty sparzyłam i z podsmażonym brokułem, z cebulką połączyłam. Całość na ostro doprawiłam, a gotowe gołąbki na patelni „udusiłam” :)  Moje(...)gołąbki szczególnie się polecają, tym co mięsa nie zjadają. Są nie tylko nietypowe, ale i zdrowe.   Składniki: mała kapusta włoska, 1 mały brokuł, 1 duża biała cebula, 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej Cenos (2x125 g), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona, 1 łyżeczka mieszanki przypraw czubryca zielona, olej rzepakowy, ponadto

Moniki Smakołyki
Gołąbki z sosem pomidorowym 70

wersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym, w sezonie z młodej kapusty, poza sezonem z kapusty włoskiej. Wymagają trochę czasu, ale naprawdę(...)przy krokietach. W garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, ciasno ułożyć gołąbki i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Wyjąć gołąbki z garnka. W naczyniu żaroodpornym lub brytfannie ułożyć pozostałe liście kapusty (można wykorzystać także te z gotowania gołąbków). Pomidory w puszki zmiksować, dodać passatę (lub przecier

Pociąg Do Kuchni
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 128

Grunt to mieć priorytety prawda? Co tam zajęcia? Co tam cała lista obowiązków, gdy mamy ochotę na specjał rodem z Polski. W całym domu zapachniało więc wypiekanymi w pomidorach gołąbkami.  SKŁADNIKI: - 1,5 kg udźca z indyka, - porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3), - 0,5 kg ryżu(...)ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy. 7.  Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze. 8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym. 9. Zalewamy gołąbki

Wypisz Wymaluj
Gołąbki z modrej kapusty 86

Gołąbki to w zasadzie domena Piotra. On przygotowuje je na różne sposoby. Ostatnio przygotował Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowym. Gdy wstawiłam zdjęcie tych gołąbków w modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra(...)pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z były wegetariańskie, bez mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. ostatnio moje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 14

Uwielbiam klasyczne gołąbki. Koniecznie z sosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już(...)zrobić, więc w końcu je zrobiłam. Smakują fajnie, ale jednak nie tak dobrze jak klasyczne. To pewnie wina tej kapusty, która tak mi smakuje, a jednak w tych gołąbkach trochę ginie. Jest jej sporo, ale jednak jest poszatkowana na śmierć. Nie, nie marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką

Kardamonovy
Gołąbki w sosie pomidorowym 33

Gołąbki w sosie pomidorowym. Gołąbki nadziane białą kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i mięsem mielonym. Do tego sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorków koktajlowych duszonych na patelni, a potem zblendowanych i wymieszanych ze śmietaną. Intensywnie pomidorowy, gęsty i aromatyczny. Gołąbki pod koniec duszone w sosie dla bardziej wyrazistego smaku. Ilość porcji / Servings – 8 Czas(...)przygotowania / Prep. time: 45 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na gołąbki 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojona w kostkę 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej 2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki masła lub oleju sól

Spice things up
Gołąbki w sosie pomidorowym 34

Gołąbki w sosie pomidorowym. Gołąbki nadziane białą kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i mięsem mielonym. Do tego sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorków koktajlowych duszonych na patelni, a potem zblendowanych i wymieszanych ze śmietaną. Intensywnie pomidorowy, gęsty i aromatyczny. Gołąbki pod koniec duszone w sosie dla bardziej wyrazistego smaku. Ilość porcji / Servings – 8 Czas(...)przygotowania / Prep. time: 45 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins Czas całkowity / Total time: 2 hrs 15 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na gołąbki 500 gr mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojona w kostkę 150 g ugotowanej na półtwardo białej kaszy gryczanej 2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki masła lub oleju sól

Spice things up
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 84

Najlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki(...)gołąbki. *liście oddzielamy ostrożnie, aby ich nie uszkodzić. *do wody możemy także dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, nada jej to odrobinę kwasowości. Krok 2. Przygotowujemy farsz do gołąbków: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.  Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu.  Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała

Moja Książka Kucharska
Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym 54

Tradycyjne i klasyczne, polskie gołąbki. Danie to wykonuje się dość długo, ale końcowy efekt pozwala nam zapomnieć o tej godzinie spędzonej w kuchni. Osobiście przygotowuje gołąbki z mięsem wołowym oraz wieprzowym, wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje(...)największe liście które nie mają dziur. Chłodnego liścia kładziemy na blacie, wypukłą częścią do góry. Na samym środku układamy kulkę mięsa wielkości jabłka. Zawijamy gołąbka zaczynając od boków, kończąc na twardej części. Tak gotowe gołąbki układamy w dużym garnku, który został wyłożony połową liści których nie zużyliśmy. Starajmy się gołąbki ułożyć dość ciasno, wtedy się

Klasyka Gotowania
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 129

najpewniej na dobrym targowisku lub w dużym supermarkecie. A poszukać naprawdę warto, ponieważ i sarma, i kiszeniaki zasługują na uwagę - to naprawdę świetna, bardzo smaczna alternatywa dla naszych nieśmiertelnych gołąbków tradycyjnych, w słodkiej czy włoskiej kapuście.  Mnie zasmakowały szczególnie kiszeniaki - kasza jęczmienna, grzyby i kiszona kapusta współgrają tu znakomicie, dodatkowo grzybowo-warzywny sos nadaje niezwykłej głębi całej potrawie(...)Sarma, czyli chorwackie gołąbki ze sporą przewagą mięsa nad ryżem w farszu, też były smaczne, jednak jeśli mam jeść gołąbki to zdecydowanie wolę tradycyjne. Jako dziecko nie lubiłam  sarmy, a robiło się ją u mnie w domu i w całej rodzinie bardzo często; zapas był, bo u Babci w piwnicy zawsze stały co najmniej dwie

Kuchnia Prezydentowej