Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

Przepis na : obiad

Gołąbki to klasyk i polska tradycja. Ale nie tylko polska – gołąbki są znane i lubiane m.in w Niemczech, Szwecji, Ukrainie, Rosji, Słowacji, Białorusi czy Finlandii. Ich nietypowa nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa “holubic” czyli zawijać, które podobne jest do słówka “holub” (gołąb). Inne wytłumaczenie jest takie, że dawniej, aby pieczone gołębie nie wysychały, zawijano je w liście kapusty. Potem potrawa ewoluowała i w kapustę zaczęto zawijać też inne mięso czy kaszę. Niezale... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja smaku

Warto przeczytać

Dieta kapuściana

Zupa kapuściana jest podstawą tej diety, dzięki niej możemy stracić od 3 do 6 kg.

Czytaj dalej...

Autor

PoezjaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

gołąbki, kapustą, mielone, sosy, mięso, ryż, obiad, boczek, kapusta kiszona, bułki, mięso mielone, sos pomidorowy, ziemniaki, pieczywo, pieczone ziemniaki, wieprzowina, mięsa pieczone, pieczony boczek, bez pieczenia, jajka z farszem, pieczone ziemniaki z czosnkiem

Inne przepisy z Poezja smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.